Για πιθανό σβήσιμο κινητήρα κατά τη διάρκεια της οδήγησης
Από τον
Κώστα Γκαζή
24/3/2023
Μέσω του συστήματος RAPEX της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνεται ανάκλησηKawasaki Ninja H2R, Ninja H2, Ninja H2 SX, Z H2 για για πιθανό σβήσιμο κινητήρα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Η ανάκληση με κωδικό DAK73 αφορά σε Kawasaki Ninja H2R, Ninja H2, Ninja H2 SX, Z H2 με χρονολογία κατασκευής μεταξύ 1.11.2014 – 23.8.2022 και αναφέρει τα εξής: Ο τεντωτήρας καδένας μπορεί να εμφανίσει δυσλειτουργία λόγω φθοράς εσωτερικών εξαρτημάτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σβήσιμο κινητήρα την ώρα που η μοτοσυκλέτα κινείται, δημιουργώντας κίνδυνο ατυχήματος.
Shoei e:Drylens - Φωτοχρωμική LCD μεμβράνη θέλει να βάλει τέλος στις φιμέ ζελατίνες
Σκουραίνει αυτόματα ή χειροκίνητα σε διαφορετικά επίπεδα - Και αντιθαμβωτική με ρόλο 2 σε 1
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
16/12/2025
Η Shoei έχει ήδη στην γκάμα της "φυσική" φωτοχρωμική ζελατίνα, ωστόσο κάνει τώρα το επόμενο βήμα με την παρουσίαση της ηλεκτρικά ελεγχόμενης LCD μεμβράνης e:Drylens.
Η Shoei έχει ήδη στην γκάμα της "φυσική" φωτοχρωμική ζελατίνα, για όλους εκείνους που δεν θέλουν να έχουν μαζί τους διάφανη ζελατίνα για να την αλλάξουν, αν οδηγήσουν το βράδυ. Ωστόσο η ιαπωνική εταιρεία κάνει τώρα το επόμενο βήμα με την παρουσίαση της ηλεκτρικά ελεγχόμενης LCD μεμβράνης e:Drylens.
Η ηλεκτρικά ελεγχόμενες φωτοχρωμικές LCD μεμβράνες δεν είναι κάτι καινούργιο και έχουν βρει εμπορική εφαρμογή εδώ και καιρό στα αυτοκίνητα με τη Shoei να φέρνει τώρα την τεχνολογία και στα κράνη μοτοσυκλέτας με την μεμβράνη e:Drylens.
Σύμφωνα με ιαπωνική εταιρεία η e:Drylens μπορεί να σκουραίνει αυτόματα στην ηλιακή ακτινοβολία λόγω του αισθητήρα φωτός που ενσωματώνει, με τον αναβάτη να μπορεί να ελέγξει και χειροκίνητα το ποσοστό, ενώ η τοποθέτησή της εσωτερικά εμποδίζει και το θάμπωμα που προκαλείται από την υγρασία αλλά και την πιθανότητα να γρατσουνιστεί, σε σχέση με την συμβατική φωτοχρωμική ζελατίνα που έχει στην γκάμα της η Shoei.
Η μεμβράνη μπορεί να μειώσει το φως που φτάνει στα μάτια του αναβάτη κατά 35% στην χαμηλότερη ρύθμισή της και κατά 80% στην υψηλότερη, ενώ μπορεί να λειτουργήσει για έως και 20 ώρες. Η μπαταρία που έχει το controller της ζελατίνας επαναφορτίζεται μέσω θύρας USB.
Η e:Drylens θα είναι διαθέσιμη στην Ιαπωνία από τις 9 Ιανουαρίου του 2026 στην τιμή των 160 ευρώ περίπου χωρίς φόρο και αναμένεται έρθει και στην Ευρώπη σε εύλογο χρονικό διάστημα.