Ανάκληση Yamaha R3 για τα φρένα

Δύο θέματα που αφορούν το σωληνάκι του μπροστινού φρένου
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

4/3/2020

Η Yamaha ανακοίνωσε δύο ανακλήσεις που για πρόβλημα στα φρένα του R3. Και οι δύο ανακλήσεις, που δημοσιεύθηκαν μέσα στον Φεβρουάριο, αφορούν τα YZF-R3 που κατασκευάστηκαν μέσα στο 2019. Σύμφωνα με το εργοστάσιο, και τα δύο θέματα ενέχουν κίνδυνο ζημιάς στο σωληνάκι του μπροστινού δισκόφρενου, με πιθανότητα διαρροής υγρού φρένων και κατ' επέκταση μείωση της αποτελεσματικότητάς του. Και στις δύο περιπτώσεις, εάν προκληθεί ζημιά, ο αναβάτης κινδυνεύει με απώλεια ελέγχου της μοτοσυκλέτας.

Η πρώτη περίπτωση αναφέρει πως όταν ο αναβάτης στρίψει το τιμόνι από αριστερά προς τα δεξιά, το σωληνάκι του φρένου έρχεται σε επαφή με την καλωδίωση της κόρνας. Η επαναλαμβανόμενη επαφή μπορεί να δημιουργήσει φθορά στο σωληνάκι και να προκληθεί διαρροή υγρού. Η Yamaha υπολογίζει ότι σχεδόν το 50% από την παραγωγή 1.561 μονάδων επηρεάζεται εν δυνάμει από το συγκεκριμένο θέμα.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα ελαττωματικό γαντζάκι που συγκρατεί το σωληνάκι του φρένου σε απόσταση από το πιρούνι, το οποίο μπορεί να σπάσει και να ακουμπήσει το κάλυμμα από το σωληνάκι πάνω στο καλάμι. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να τρυπήσει το σωληνάκι και να έχουμε ξανά πιθανότητα διαρροής. Όπως λέει η Yamaha, το 50% από 1.480 μοτοσυκλέτες μπορεί να επηρεαστούν και να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα των μοντέλων που υπάγονται στην ανάκληση έχουν ήδη ενημερωθεί από την αντιπροσωπεία της Yamaha (ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε).

 

 

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/7/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 85 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.