Aprilia: «Κανείς δεν χρειάζεται πάνω από 175hp στο Tuono και το Tuareg 660 θα είναι πραγματικό On-OFF»

Ο κος Barelli αποκαλύπτει για την Aprilia
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/6/2021

Σε συνέντευξή του στον Ιταλικό τύπο, ο κος Romeo Barelli στέλεχος της Aprilia, αποκάλυψε πως το πολύ-αναμενόμενο Tuareg θα είναι μοντέλο του 2022 αλλά θα έρθει στο τέλος του 2021 στην αγορά εκτιμώντας μάλιστα πως δεν θα υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην γραμμή παραγωγής, όπως συνέβη με το RS 660.

Σημαντικότερη βέβαια είναι η επιβεβαίωση πως θα έχει εμπρός τροχό 21 ιντσών και 18 πίσω και θα στοχεύει στην εκτός δρόμου οδήγηση με την τιμή του να μπορεί να ανταγωνιστεί το Tenere 700 την ίδια στιγμή που θα αποδίδει όμως σημαντικά παραπάνω από τον εξαιρετικό δικύλινδρο της Aprilia!

Να θυμίσουμε πως το ΜΟΤΟ είχε αποκαλύψει πρώτο στον κόσμο πως το on-off που ετοίμαζε η Aprilia από το 2019, θα λέγεται Tuareg και θα έχει σαφέστατο προσανατολισμό στην εκτός δρόμου οδήγηση.

Από τις λίγες φωτογραφίες που υπάρχουν για το νέο Tuareg 660:
Η Aprilia ομαλοποίησε διαδικασίες και έκανε τον πρώτο κύκλο παραγωγής με το 660 RS και το μεσαίο Tuono και πλέον είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την σαφέστατα μεγαλύτερη ζήτηση που θα υπάρχει με το Tuareg 660, έχοντας πάντα ως δεδομένο την άνοδο της συγκεκριμένης κατηγορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα ο Barelli τόνισε την προσπάθεια που έχει γίνει για να κρατηθεί χαμηλά το κέντρο βάρους, παρά την απόσταση από το έδαφος και τον σαφέστατο off road προσανατολισμό, πράγμα που θα βοηθήσει τόσο στην γρήγορη οδήγηση σε επαρχιακούς, όσο και στο χώμα όμως. Να μην ξεχνάμε, είπε, πως η πλατφόρμα 660 έχει δημιουργηθεί σε στόχο την οδηγική ευχαρίστηση, ξεκάθαρα προσανατολισμένη στην σπορ οδήγηση και τις επιδόσεις. Αν τώρα, τουλάχιστον στο εξωτερικό, η τιμή του πράγματι δεν ξεφύγει μακριά από τον άμεσο ανταγωνισμό του, τότε η Aprilia θα έχει στα χέρια της μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες μοτοσυκλέτες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για το Tuono V4 2021 που τώρα ξεκινά πρακτικά την εμπορική του πορεία, ο Barelli τόνισε πως 175 ίπποι είναι υπέρ αρκετοί για να οδηγείται η μοτοσυκλέτα στον δρόμο και να είναι απολαυστική αλλά πρώτα από όλα να μπορεί να την διαχειριστεί ο αναβάτης. "Έχουμε στην γκάμα μας το Tuono X από την Aprilia Racing που αποδίδει 221 ίππους, και εκεί φαίνονται οι δυνατότητες που έχει αυτή η μοτοσυκλέτα ως προς την απόδοση. Αλλά σε κάθε περίπτωση εκείνο είναι ένα μοντέλο καθαρά για χρήση σε πίστα. Κανείς δεν χρειάζεται περισσότερα στον δρόμο".

Ο Barelli μίλησε επίσης και για τους Euro5 κανονισμούς, διευκρινίζοντας πως ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα το πρόβλημα που είχε η Aprila στο γυμνό Tuono ήταν και στην κάλυψη ορισμένων μηχανικών ήχων καθώς οι κανονισμοί ορίζουν την ένταση και σε αυτούς. Την ίδια ώρα που στο RSV4 ήταν πιο εύκολα τα πράγματα απλά με την ύπαρξη του φαίρινγκ. Παρόλο αυτά ανέβασαν κι εδώ τον κόφτη κατά 300 στροφές αλλάζοντας και τις βαλβίδες με εκείνες του RSV4, ωστόσο όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε και εδώ, παράλληλα με την αναγγελία της έλευσης των Tuono V4 2021 και Factory 2021 στην Ελλάδα.

Ετικέτες

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Η μη συμμόρφωση με τους αυστηρότερες Euro5+ προδιαγραφές ρύπων θέτουν αυτομάτως το YZF-R1 εκτός ευρωπαϊκής αγοράς
motomagYamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/2/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, η Yamaha δεν σκοπεύει να δαπανήσει τον χρόνο και το χρήμα που χρειάζεται, προκειμένου τα YZF-R1 και YZF-R1M να συμμορφωθούν με της Euro5+ προδιαγραφές, κατά συνέπεια από το 2025 που λήγει η παράταση για την ταξινόμηση των Euro 5 μοτοσυκλετών δεν θα μπορούν να πωλούνται στις χώρες της Ε.Ε.

Τα τελευταία χρόνια, η supersport κατηγορία έχει γνωρίσει μεγάλη εξειδίκευση, στοχεύοντας όλο και περισσότερο στη χρήση πίστας, περιορίζοντας έτσι το κοινό της. Αυτό, σε συνδυασμό με την στροφή του κοινού σε μοτοσυκλέτες που εκπληρώνουν πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όπως οι Adventure, οδήγησαν την άλλοτε κραταιά κατηγορία στις πωλήσεις, σε πτώση. Το κοινό που τις επιλέγει είναι πλέον πολύ μικρότερο, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια, όπου από όποια καφετέρια και αν περνούσες απέξω, έβλεπες μία σειρά από superbike και supersport μοτοσυκλέτες. Εννοείται ότι η διαρκής οικονομική στενότητα, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπου που κινείται η αγορά, η οποία πλέον έχει αλλάξει ρότα και έχει παρουσιάσει διαφορετικές ανάγκες, σε σχέση με τότε.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Ήδη η Yamaha, από το 2020 και μετά, αποφάσισε να βγάλει από την παραγωγή το YZF-R6, διατηρώντας μόνο την έκδοση RACE, η οποία δεν βγάζει πινακίδα και στοχεύει αποκλειστικά όσους θέλουν ένα τετρακύλινδρο supersport 600 κυβικών για την πίστα. Το 2025 φαίνεται ότι σειρά έχει, τουλάχιστον για την Ευρώπη, το superbike της Iwata, το οποίο πιθανότατα θα συνεχίσει να παράγεται, όμως μόνο σε μία αντίστοιχη έκδοση με την RACE του R6. Τουλάχιστον έτσι φανερώνουν πληροφορίες που μας έρχονται από την Αγγλία, η οποία βέβαια πλέον δεν είναι μέλος της Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή, αναμφίβολα επηρεάστηκε από την ζήτηση και το κατά πόσο αυτή θα μπορέσει να καλύψει το κόστος των εγκρίσεων τύπου. Αποτελεί, όμως ταυτόχρονα και μία δήλωση του Ιαπωνικού εργοστασίου για το μέλλον, το οποίο μας είχε εν μέρει αποκαλύψει ο μέχρι πολύ πρόσφατα President & CEO της Yamaha, Eric de Seynes, στα πλαίσια της EICMA 2023. Η συνέντευξη του έχει δημοσιευθεί στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2023, αυτό όμως που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι η εταιρεία των τριών διαπασών έχει αρχίσει να αλλάζει κατεύθυνση. Το YZF-R1 αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα, ως προς την αλλαγή των στόχων, με το R&D να κοιτάζει στο μέλλον, σε μία αγορά, αλλά και κοινωνία, που θέτει διαφορετικές προτεραιότητες με πριν.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Ξεκινώντας το 1998, το YZF-R1 δημιούργησε ένα φανατικό κοινό γύρω από το όνομά του, κατακτώντας πολλά πρωταθλήματα. To 2002 άφησε πίσω το καρμπυρατέρ, με την τροφοδοσία να περνά στην εποχή του injection, ενώ δύο χρόνια αργότερα η Yamaha έφερε εισαγωγή ram-air, ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες (αντί για τις συμβατικές μέχρι τότε) και steering damper στο τιμόνι.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Το 2009 είδε την εμφάνιση του crossplane τετρακύλινδρου εν σειρά κινητήρα, προσδίδοντας μία ξεχωριστή χροιά, κάνοντας το YZF-R1 να ξεχωρίζει από μακριά, μόνο από τον ήχο του. Η τελευταία μεγάλη ανανέωση ήρθε το 2015, με σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση και την παρουσίαση της "ειδικής" έκδοσης M, με τεχνολογία απευθείας από τα MotoGP.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata

Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη ανανέωση για το ιαπωνικό superbike, με τις επόμενες χρονιές να χαρακτηρίζονται από μικρές βελτιώσεις και συμμορφώσεις με τους εκάστοτε περιορισμούς ρύπων (Euro4, Euro5). Η συμμετοχή της Yamaha στα Motul WSBK, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Suzuki, η οποία έβγαλε εντελώς το GSX-R1000R από την γκάμα της στην Ευρώπη, μόλις μερικά χρόνια μετά την παρουσίαση του τελευταίου μοντέλου της. Αντιθέτως, λόγω της ανάγκης των μέχρι τώρα κανονισμών των Motul WSBK που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής, πιστεύουμε ότι η Yamaha θα κρατήσει στην γκάμα της το YZF-R1, χωρίς όμως να μπορεί να βγάλει πινακίδα. Ένα τέλος εποχής, το οποίο είχαμε προβλέψει στο MOTO, χρόνια πριν, καθώς βλέπαμε την ολοένα μεγαλύτερη εξειδίκευση της κατηγορίας, η οποία έπαυε πλέον να έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα για χρήση στον δημόσιο δρόμο.

Yamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata στην ΕυρώπηYamaha YZF-R1 & YZF-R1M – Τέλος εποχής για το superbike της Iwata στην Ευρώπη