Αστέρι Michelin για την DNA Filters!

Η DCR-018 στην κορυφή που της αξίζει!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/11/2019

Στην θέση που της αξίζει, στην κορυφή, τοποθέτησε την DCR-018 η Michelin στον διαγωνισμό που διοργάνωσε «σχεδίασε την μοτοσυκλέτα σου». Ζητώντας την συνδρομή του κοινού, η Michelin ήθελε να αποφασίσει ποιες custom μοτοσυκλέτες από συγκεκριμένες κατηγορίες, είχαν ξεχωρίσει. Η δική σας συνδρομή, ή μάλλον η δική μας σαν λαός, έπαιξε τον ρόλο του στην επιλογή και η DCR-018 σάρωσε με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο.

Η Michelin την είχε ξεχωρίσει ήδη, το κοινό επιβεβαίωσε και το αποτέλεσμα δόθηκε στην Eicma μπροστά στον κόσμο! Το διάσημο ανθρωπάκι της Michelin βράβευσε την DCR-018 της DNA στην κατηγορία “Bike of the Future” με την σημαντική επισήμανση πως η απόσταση ψήφων της DCR ήταν δεκαπλάσια από κάθε νικητή σε όλες τις κατηγορίες!

Η βράβευση αυτή είναι το κερασάκι στην τούρτα, μία από τις κορυφές του παγόβουνου, σε όλα όσα έχει ζήσει φέτος η DNA με την DCR-018 και την περιοδεία της στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις μοτοσυκλέτας παγκοσμίως. Ο Ντίνος και ο Μάριος Νικολαΐδης χρειάστηκε να στριμώξουν πολλές φορές φέτος το βαρυφορτωμένο πρόγραμμά τους, για να λειτουργήσουν ως «μάνατζερ» της DCR-018, τακτοποιώντας το πρόγραμμα από τις δεκάδες προσκλήσεις που λάμβανε. Bike Shed, Wheels & Waves, Motorrad Days, είναι μερικά από τα μεγάλα event που ως «σοπράνο», η DCR-018 καλούνταν να τιμήσει με την παρουσία της!

Βέβαια με τέτοιο σερί που έχει κάνει η DCR-018 φέτος, δεν θα πρέπει να βιάζεται κανείς να βάλει το τελείωμα της φετινής τούρτας αν δεν σβήσουν τα φώτα στις 31 Δεκεμβρίου, διότι οι προσκλήσεις συνεχίζουν να έρχονται και η DNA μπαίνει στην δύσκολη θέση να χρειάζεται να αρνηθεί κιόλας για να καταφέρει να τα προλάβει όλα…

Για την Ελλάδα μία τόσο σαρωτική επιτυχία είναι σημαντική, διότι ανοίγει τον δρόμο και για τους υπόλοιπους. Ο Ντίνος και ο Μάριος λειτουργούν και ως πρεσβευτές της κατασκευαστικής δεινότητας και του ταλέντου που κρύβει αυτή η χώρα -και το κρύβει γιατί είναι γεμάτη παθογένειες- και δεν είναι έτσι υπερβολή, πως η λάμψη της DNA αντανακλάται σε όλους μας!

Στην επί – χρόνια παρουσία της στην Eicma, η DNA παρουσιάζει τα καλύτερα φίλτρα του κόσμου, που τοποθετημένα γίνονται αόρατα εκεί που μπαίνουν. Για αυτό και το 2017 αποφάσισε πως θα αλλάξει μία μοτοσυκλέτα που θα αναδεικνύει το φίλτρο, φαίρνοντας τα μέσα – έξω και τα πάνω – κάτω. Στόχος ήταν η προβολή της, αλλά δεν μπορούσε να προβλεφθεί η παγκόσμια επιτυχία και η τεράστια απήχηση, σε σημείο που τους ζητούσαν να γίνουν «customάδες» δίνοντας παραγγελίες!

Φέτος, με την DCR-018 να έχει τεράστιες απαιτήσεις χρόνου για όλη αυτή την περιοδεία, με τελευταίο σταθμό την βράβευση της Michelin, ο χρόνος ήταν περιορισμένος. Αποφάσισαν λοιπόν να φτιάξουν κάτι «απλό», παρουσιάζοντας τους Junior, δύο Μπόμπους που είναι ακολουθούν σχεδιαστικά της DCR-017 και DCR-018. Μόνο που τίποτα δεν είναι απλό με τα στάνταρ της DNA, ή καλύτερα, το δικό τους απλό είναι ένα κανονικό επιτηδευμένο κόσμημα, κι έτσι έχουν και πάλι το ίδιο πρόβλημα! Οι δύο Junior έχουν αρχίσει να κλέβουν καρδιές από τώρα…

Ετικέτες

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.