Αστυνομικός με… κορωνοκράνος στην Ινδία!

Ένας ευφάνταστος τρόπος ενημέρωσης
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/4/2020

Η Ινδία είναι μία από τις πολυπληθέστερες χώρες στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες αγορές μοτοσυκλέτας παγκοσμίως. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό με αυτά τα δεδομένα, το να προσπαθήσεις να ελέγξεις όλον αυτόν τον πληθυσμό σε συνθήκες καραντίνας, απαιτεί αν μη τι άλλο μια τιτάνια προσπάθεια.

Μιλάμε για 1,3 δισεκατομμύρια κόσμο, που στην πλειοψηφία τους μάλιστα είναι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, άρα και λιγότερο συνειδητοποιημένο και πειθαρχημένο σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Το προηγούμενο διάστημα, η μέθοδος που εφάρμοζαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας, ήταν η βία και το ξύλο σε όσους παραβίαζαν τους περιοριστικούς όρους.

Εικόνες με αστυνομικούς να χτυπούν με στειλιάρια αναβάτες με μοτοσυκλέτες προκειμένου να τους κάνουν να επιστρέψουν σπίτι τους, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου και προφανώς ξεσήκωσαν ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων. Γι' αυτό η αστυνομία τις τελευταίες μέρες φαίνεται να υιοθετεί μια διαφορετική τακτική προσέγγιση, η οποία είναι σαφώς προτιμότερη και άκρως χιουμοριστική, θυμίζοντάς μας την τακτική του "κακού και του καλού αστυνομικού".

Πιο συγκεκριμένα, το όλο σκηνικό ξεκίνησε από τη  επαρχία του Chennai, όπου ο Rajesh Babu, ένας αστυνομικός διευθυντής, φόρεσε ένα ειδικά κατασκευασμένο… κορωνοκράνος, σταματώντας τους πολίτες για έλεγχο. Το κράνος είναι γεμάτο από αυτοκόλλητα κόκκινα μακρόστενα εξογκώματα, ίδια με αυτά που υπάρχουν στην εξωτερική επιφάνεια ενός στελέχους του κορωνοϊού.

Ένας τοπικός καλλιτέχνης, ο B. Gowtham, ο οποίος είναι και ιδρυτής του οργανισμού Art Kingdom στο Chennai, δημιούργησε αυτό το κράνος, έχοντας εντοπίσει την άγνοια που επικρατεί στους πολίτες σχετικά με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Παρατήρησε ότι ο κόσμος δεν έπαιρνε στα σοβαρά τις επιπτώσεις της ασθένειας γιατί ήταν κάτι που δεν ήταν απτό. Έτσι, αποφάσισε να φτιάξει το συγκεκριμένο κράνος, για να έχουν οι άνθρωποι την αίσθηση ότι ο ιός έρχεται κατά πάνω τους.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, πήγε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, εκεί όπου οι αστυνομικοί εργάζονταν πολύ σκληρά, με σκοπό να κάνει πιο εύκολο το καθήκον τους για την ενημέρωση του κοινού.

Επειδή τα εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά, έπρεπε να αυτοσχεδιάσει για την κατασκευή του κράνους, χρησιμοποιώντας εφημερίδες και χαρτί υγείας για την δημιουργία των εξογκωμάτων και στη συνέχεια το παρέδωσε στον Babu, ο οποίος λάτρεψε την ιδέα!

O Babu φορώντας το κράνος σταματάει ανθρώπους σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, ειδικά όταν τους βλέπει να μην φορούν τις προστατευτικές μάσκες. Τους ενημερώνει για την σπουδαιότητα της κοινωνικής απομόνωσης και τον προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ τους προτρέπει να σταματήσουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Μάλιστα, ντυμένος σαν… κορωνοϊός, η ατάκα που τους λέει είναι: "Αν βγεις έξω, τότε εγώ θα μπω μέσα".

Η αποδοχή του κράνους από τον κόσμο είναι θετική, σύμφωνα με τον Babu, κάτι πολύ σημαντικό σε μια χώρα που πριν λίγες μέρες είχε 1.024 κρούσματα και 27 θανάτους, με τα νούμερα να μπορούν να ξεφύγουν πάρα πολύ εύκολα, εξ ου και η ανακοίνωση για καραντίνα 21 ημερών.

Ο Babu όμως δεν είναι ο μοναδικός αστυνομικός που χρησιμοποιεί τέτοιος ευφάνταστο τρόπο για την ενημέρωση του κοινού, καθώς στην Bangalor, δύο αξιωματικοί της Τροχαίας με πράσινα και κόκκινα κράνη που μοιάζουν με στελέχη κορωνοϊού σταματούν οχήματα για έλεγχο και αρχίοζυν να χορεύουν γύρω τους, ενώ συνάδελφοί τους βάζουν μπροστά τις σειρήνες, προσομοιώνοντας έτσι την επίθεση του ιού!

 

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026: Όλα έτοιμα! Οι εταιρείες που συμμετέχουν

Η μεγαλύτερη γιορτή της μοτοσυκλέτας - ΞΕΚΙΝΑ
έκθεση μοτοσυκλέτας 2026
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/3/2026

Όλα έτοιμα για την μεγάλη γιορτή της μοτοσυκλέτας!

Η Έκθεση Μοτοσυκλέτας επιστρέφει δυναμικά και φέρνει τα νέα μοντέλα του 2026, πολλά από αυτά σε πρώτη παρουσίαση στο κοινό!

Η λίστα με τους εκθέτες είναι έτοιμη, παραμονή της έναρξης, άργησε λίγο για όποιον περίμενε ίσως να δει την λίστα για να αποφασίσει την επίσκεψή του!
Ήταν όμως για καλό σκοπό καθώς πέρα των Honda και Piaggio Group και μερικών ακόμη απουσιών, υπάρχει μεγάλη πληρότητα.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στη φετινή έκθεση Μοτοσυκλέτας και έχουν ήδη στήσει τα περίπτερά τους είναι οι εξής: Aodes, BMW Motorrad, Benda, Bimota, Brixton, BSA, Buggy Motors, Can Am, CFMOTO, Cyclone, Ducati, Ecoshift, FB Mondial, Gemini, GPX, Harley-Davidson, Husqvarna, Hyosung, Indian Motorcycle, Italjet, Kawasaki, KTM, KYMCO, Kove, Letbe, Malaguti, Moto Morini, Motron, Phelon & Moore, QJMOTOR, Royal Alloy, Royal Enfield, Suzuki, SYM, Thrust Motor, Triumph, UM Motorcycles, Velocifero, Voge, Yadea, Yamaha, Zontes.

Απόν θα είναι η Honda και το Piaggio Group που περιλαμβάνει τις Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio και Vespa, ενώ επίσης απούσα θα είναι η Motoway Καμπράνης, μαζί με τις μάρκες που εκπροσωπεί: Asus, Benelli, Keeway, Morbidelli.

Σας περιμένουμε στο περίπτερο του MOTO!

Αναλυτικά το ωράριο της Έκθεσης Μοτοσυκλέτας:

Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2026
1-5 Απριλίου / Metropolitan Expo
Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη 1/4: 14:00-21:00
Πέμπτη 2/4: 14:00-21:00
Παρασκευή 3/4: 14:00-21:00
Σάββατο 4/4: 10:00-21:00
Κυριακή 5/4: 10:00-21:00