Αττική Οδός: Σφάλμα διαδικασίας εκτάκτων αναγκών

Μικρές καθυστερήσεις σε οχήματα Ε.Α.
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2017

Καθημερινά στην Αττική Οδό γίνονται εκατοντάδες διελεύσεις οχημάτων εκτάκτων αναγκών από την Υπηρεσιακή Λωρίδα, απρόσκοπτα και σε ελάχιστο χρόνο. Ωστόσο δεν είναι σπάνιο να δημιουργούνται καθυστερήσεις, ενώ αν αναλύσει κανείς την ίδια την διαδικασία που ακολουθείται από τους σταθμούς των διοδίων, θα αναγνωρίσει πως επιδέχεται καλυτέρευσης. Έχουμε υπάρξει μάρτυρες σε ορισμένες φορές που καθυστέρησε για λίγα δευτερόλεπτα να σηκωθεί η μπάρα των διοδίων μπροστά από ένα περιπολικό με αναμμένους φάρους ή από ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Οι λέξεις στην προηγούμενη πρόταση είναι προσεκτικά επιλεγμένες γιατί τα συμβατικά οχήματα της αστυνομίας και γενικότερα τα ασθενοφόρα, δεν έχουν το δικαίωμα χρήσης της Υπηρεσιακής Λωρίδας, βάση της σύμβασης παραχώρησης που έχει υπογραφεί. Τυχαίνει όμως, ανάμεσα στις εκατοντάδες απρόσκοπτες (το επαναλαμβάνουμε) διελεύσεις ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, μοτοσυκλετών της ΔΙΑΣ και περιπολικών με αναμμένους φάρους, να υπάρξουν μερικές φορές καθυστερήσεις. Μιλάμε πάντα για δευτερόλεπτα, ωστόσο ο χρόνος είναι πολύτιμος και πέφτει βαρύγδουπος, όταν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη. Κι έπειτα δεν ξέρεις ποτέ, αν αυτή η καθυστέρηση δεν θα γίνει σε ένα ασθενοφόρο που μεταφέρει κάποιον τραυματία που κρέμεται από τα δευτερόλεπτα, οπότε απαιτείται η διαδικασία διελεύσεων να έρθει στο προσκήνιο.

το πρόβλημα είναι επί της διαδικασίας και μόνο

Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι περιστατικό που έγινε εχθές αργά το βράδυ, όταν ασθενοφόρο της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών καθυστέρησε για αρκετά λεπτά στην Υπηρεσιακή Λωρίδα σταθμού διοδών στης Αττικής Οδού, μέχρι ο εισπράκτορας να καταγράψει την πινακίδα του οχήματος, γιατί δεν αναγνώριζε αν το ασθενοφόρο με τους φάρους αναμμένους, ανήκε στο ΕΚΑΒ ή όχι. Το ζήτημα είναι πως το ασθενοφόρο αυτό μετάφερε περιστατικό, κι όταν πρόκειται για Μ.Ε.Ν.Ν. δεν χρειάζεται να τονίσουμε την αναγκαιότητα της μηδαμινής καθυστέρησης.

Το πρόβλημα είναι στην διαδικασία. Δεν υπάρχει δόλος ή σκοπιμότητα από την Αττική Οδό, ή από την υπάλληλο που με άγχος προσπαθούσε να καταγράψει τους αριθμούς του ασθενοφόρου. Υπάρχει ένα σφάλμα στην διαδικασία που ακολουθείται στους σταθμούς διοδίων, και μάλιστα αυτό το αναγνωρίζουμε και στις υπόλοιπες εταιρίες που διαχειρίζονται τους σταθμούς των διοδίων σε όλη την χώρα. Προ τριετίας υπήρξε εισαγγελική έρευνα για την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τις μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν τα ασθενοφόρα στην διέλευσή τους. Κι εκεί δεν υπήρχε καμία πρόθεση από την εταιρία, κι εκεί περνούσαν ελεύθερα, όχι όμως στον ελάχιστο χρόνο, και όχι πάντοτε.

Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν ότι δεν υπάρχει πρόθεση, αναγνωρίζουμε ένα σφάλμα στην διαδικασία κι επίσης αναγνωρίζουμε και την θετική διάθεση της Αττικής Οδού, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, για ανοικτό διάλογο. Η ανταπόκρισή τους ήταν άμεση, συνομιλώντας τηλεφωνικά με αφορμή το παραπάνω περιστατικό και δέχτηκαν να καταγράψουν τόσο την πρόταση, όσο και την ένσταση –από την πλευρά μας- επί της διαδικασίας. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό.

Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα; Τα οχήματα εκτάκτων αναγκών θα πρέπει να φρενάρουν πλήρως, και να περιμένουν να σηκωθεί η μπάρα. Αν αριστερά τους έχει κάποιο ψηλό όχημα και δεν διακρίνονται από τον εισπράκτορα ή αν εκείνος είναι απασχολημένος με κάτι άλλο τότε υπάρχει μικρή καθυστέρηση μέχρι να σηκωθεί η μπάρα. Κι έπειτα μιλάμε για τις πιο σπάνιες περιπτώσεις, που όμως συμβαίνουν όπως φαίνεται και από το παραπάνω παράδειγμα, που η καθυστέρηση παύει να μετριέται σε δευτερόλεπτα. Αν το όχημα δεν αναγνωρίζεται ευδιάκριτα, παρόλο που φέρει μπλε φάρους, παρόλο που ξεκάθαρα έχει έκτακτο περιστατικό (αν βλέπεις φώτα μέσα στην καμπίνα και διασώστες να κάνουν απότομες κινήσεις δεν χρειάζεσαι πολλά περισσότερα για να αντιληφθείς τι συμβαίνει) σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν η διέλευση δεν είναι άμεση. Ο υπάλληλος συνομιλεί με τον οδηγό και χάνεται χρόνος που κατά περίπτωση είναι πολλαπλάσια πολύτιμος.

Η πρότασή μας, που την καταθέσαμε και στην Αττική Οδό, είναι σε δύο σκέλη. Πρώτα να άρει από τον υπάλληλο το βάρος της ευθύνης να αναγνωρίσει την εγκυρότητα ενός οχήματος με αναμμένους μπλε φάρους. Στην εξαιρετική περίπτωση που κάποιος τοποθετεί μπλε φάρους σε ένα βαν για να περάσει τα διόδια, υπεύθυνη είναι η τροχαία καθώς διαπράττει ποινικό αδίκημα, και δεν θα πρέπει να εξετάζεται από τον υπάλληλο στον σταθμό. Από εκεί και πέρα, η Υπηρεσιακή Λωρίδα πρέπει να εξοπλιστεί με ένα σύστημα «epass» που θα φέρουν όλα τα οχήματα εκτάκτων αναγκών και που θα τους επιτρέπει την διέλευση χωρίς καμία ανάμειξη του υπαλλήλου. Σε περίπτωση που η Υπηρεσιακή Λωρίδα είναι κατειλημμένη το «epass» αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τις υπόλοιπες λωρίδες ώστε η μπάρα να σηκώνεται αυτόματα μπροστά από τα οχήματα εκτάκτων αναγκών χωρίς να σταματούν στα διόδια. Ο οδηγός θα είναι έτσι σε θέση να διαλέγει την λωρίδα με την μικρότερη ουρά, σε περίπτωση κατάλειψης της Υπερεσιακής, κατά την προσέγγισή του στους σταθμούς των διοδίων. Και μάλιστα το μέτρο αυτό θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα ασθενοφόρα, και τα ιδιωτικά. Πρόκειται για ασθενοφόρο άλλωστε, δεν έχει σημασία η κλινική στην οποία ανήκει.

Μηδενική καθυστέρηση, αυτός είναι ο σκοπός, αυτό πρέπει να επιτευχθεί. Και η Αττική Οδός με την οποία συνομιλήσαμε, έχει την διάθεση να συζητήσει την πρόταση.

DNA Filters: Τριπλή συμμετοχή στο Dakar 2027- Με 2 μοτοσυκλέτες και 5 τετράτροχα

Συνεργασίες με αναβάτες της Rally GP και Rally 2, αλλά και την ομάδα με τρεις συνεχόμενες νίκες στην κατηγορία SSV
DNA
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

3/11/2026

Η ελληνική εταιρεία DNA High Performance Filters ανακοίνωσε τις συνεργασίες της για το Dakar 2027, με παρουσία σε τρεις αγωνιστικές κατηγορίες. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι Manson Klein και Maxi Schek, καθώς και η ομάδα Polaris–Loeb FrayMédia, με την οποία η εταιρεία συνεργάζεται στις κατηγορίες SSV1 και T4.

Η DNA Filters θα έχει παρουσία στο Dakar και το 2027 μέσα από συνεργασίες με ομάδες και αναβάτες που θα συμμετάσχουν στις κατηγορίες Rally GP, Rally 2 και Side-by-Side. Πρόκειται για την πέμπτη συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας στον αγώνα.

Στην κατηγορία Rally GP, η συνεργασία με τον Αμερικανό Manson Klein, ο οποίος θα αγωνιστεί με την ομάδα RSMOTO.HRC X KORR και μοτοσυκλέτα Honda 450 Rally Rx 2027, με αριθμό συμμετοχής #98.

DNA

Ο Klein θα βρίσκεται στην κορυφαία κατηγορία μοτοσυκλετών του Dakar, όπου η αξιοπιστία και η προστασία του κινητήρα από τη σκόνη αποτελούν σημαντικές παραμέτρους, λόγω των συνθηκών στις οποίες διεξάγεται ο αγώνας.

Στην κατηγορία Original by Motul, στο πλαίσιο της Rally 2, η DNA Filters θα υποστηρίξει τον Maxi Schek, ο οποίος θα συμμετάσχει με KTM 450 Rally Replica 2025 και αριθμό #101. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι αναβάτες δεν διαθέτουν εξωτερική τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του αγώνα και αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη συντήρηση των μοτοσυκλετών τους.

DNA

Η συνεργασία με την Polaris–Loeb FrayMédia

Το τρίτο σκέλος της παρουσίας της DNA Filters αφορά την ομάδα Polaris–Loeb FrayMédia, με την οποία η ελληνική εταιρεία συνεργάζεται στις κατηγορίες SSV1 και T4.

DNA

Η ομάδα έχει κατακτήσει τρεις συνεχόμενες νίκες στην κατηγορία SSV του Dakar. Το 2024 νικητής ήταν ο Xavier de Soultrait, ενώ το 2025 και το 2026 επικράτησε ο Brock Heger. Στην τελευταία διοργάνωση, ο Heger αγωνίστηκε με συνοδηγό τον Max Eddy Jr., ενώ ο de Soultrait ολοκλήρωσε τον αγώνα στην τρίτη θέση.

Για το αγωνιστικό πρόγραμμα της Polaris–Loeb FrayMédia προβλέπονται συνολικά πέντε οχήματα:

Τρία Polaris RZR Pro R Rally στην κατηγορία SSV1.

Δύο Polaris RZR Pro R Factory στην κατηγορία T4.

DNA

Η τελική σύνθεση των πληρωμάτων για το Dakar 2027 δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η πέμπτη συμμετοχή της DNA Filters στο Dakar

Η DNA Filters δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή φίλτρων αέρος για μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα και αγωνιστικές εφαρμογές. Στο Dakar, η προστασία του κινητήρα από τη σκόνη αποτελεί βασική απαίτηση, καθώς τα οχήματα λειτουργούν για πολλές ώρες σε δυσχερές περιβάλλον.

DNA

Η συνεργασία με τις ομάδες των Manson Klein και Maxi Schek, αλλά και με την Polaris–Loeb FrayMédia, επεκτείνει την παρουσία της εταιρείας πέρα από τις μοτοσυκλέτες, στα αγωνιστικά Side-by-Side.

DNA

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της DNA Filters, Έφη Τσίκνα, ανέφερε ότι η συμμετοχή στο Dakar αποτελεί μέρος της προσπάθειας σύνδεσης της εξέλιξης των προϊόντων με τις απαιτήσεις του αγωνιστικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Νικολαΐδης, δήλωσε ότι οι συνεργασίες για το 2027 ενισχύουν τη διεθνή αγωνιστική παρουσία της DNA Filters και ότι η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει τη δραστηριότητά της σε διοργανώσεις Rally Raid και Off-Road.