Βενζίνη χωρίς αιθανόλη ζητούν στις ΗΠΑ

Αίτημα λόγω οικονομικής κρίσης των πετρελαιάδων!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/4/2020

Για να εξασφαλίσει τα κέρδη των αμερικάνων παραγωγών μεταλλαγμένου καλαμποκιού και σόγιας, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος επέβαλε μέσω των φόρων την πρόσμειξη αιθανόλης στην βενζίνη με ποσοστό από 10% έως και 85%. Σε συνδυασμό με το “παιχνίδι” των φόρων, οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική χώρα στον πλανήτη όπου το πετρέλαιο κίνησης ήταν ακριβότερο από την βενζίνη! Τώρα όμως τα πράγματα φαίνεται πως έχουν πάρει άλλη τροπή, καθώς το λόμπι των εταιρειών παραγωγής και πώλησης βενζίνης ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παράγουνττην κανονική βενζίνη χωρίς την πρόσμειξη αιθανόλης χωρίς τους επιπλέον φόρους, για… να μην καταστραφούν οικονομικά! Η ιστορία φυσικά ξεκίνησε λόγω του παγκόσμιου lockdown όπου σχεδόν μηδένισε την κατανάλωση καυσίμου. Την ίδια ώρα, για να κρατηθούν οι τιμές του πετρελαίου χαμηλά και να μην ισχυροποιηθεί οικονομικά η Ρωσία (έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες της μέσης ανατολής και πολύ μικρότερα περιθώρια κέρδους – έως και χασούρα αν οι τιμές είναι κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι), οι ΗΠΑ πίεσαν τις χώρες της  Μ. Ανατολής να κρατούν σταθερά υψηλή την παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν ήδη γεμίσει με πετρέλαιο όλες οι δεξαμενές αποθήκευσης του πλανήτη. Το πρόβλημα της αποθήκευσης του πετρελαίου ήταν ήδη υπαρκτό πριν ξεκινήσει το παγκόσμιο lockdown.

Τώρα όμως δεν υπάρχει ούτε νταμιτζάνα κενή για να αποθηκευτεί το πετρέλαιο που παράγεται, με αποτέλεσμα το κόστος αποθήκευσής του να έχει εκτοξευτεί στα ύψη! Όλα τα πετρελαιοφόρα πλοία έχουν μετατραπεί σε αποθήκες καυσίμων, με το αζημίωτο φυσικά. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε ολοκληρωτική κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου, φτάνοντας στο σημείο να δούμε αρνητικές τιμές(!!!!!) στα χρηματιστήρια για τις παραδώσεις του Μαΐου, καθώς όποιος το αγοράσει θα πρέπει να πληρώσει υπέρογκα ποσά για να βρει χώρο να το αποθηκεύσει και αν δεν βρει να πληρώσει πρόστιμο για την μη παραλαβή του.

Έτσι οι αμερικάνικες εταιρείες καυσίμων, ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση, να σταματήσουν ουσιαστικά την πρόσμειξη με αιθανόλη και να πουλάμε χωρ΄ς τον επιπλέον φόρο την κανονική βενζίνη, ώστε να μπορέσουν να ξεφορτωθούν όσα περισσότερα καύσιμα μπορούν το ταχύτερο δυνατόν. Από την άλλη μεριά βέβαια, το λόμπι της αιθανόλης παλεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση, διότι γνωρίζει πως αν αλλάξει η νομοθεσία επιβολής πρόσμειξης αιθανόλης στα καύσιμα, δεν θα είναι τόσο προσωρινή όσο λένε οι εταιρείες πετρελαίου. Οι προβλέψεις για το υπόλοιπο οικονομικό έτος μιλούν για ύφεση άνω του 10% σε όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στις ΗΠΑ η ανεργία έχει φτάσει ήδη στο 19%. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρι να βρει η παγκόσμια οικονομία ξανά τον ρυθμό της.           

Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο ο τζίρος ξεπέρασε το ένα δις ευρώ

Πολύ καλά πάνε οι δουλειές για την ιταλική εταιρεία η οποία είδε και πάλι τα έσοδα της να αυξάνονται
motomag Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο τα έσοδα ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/5/2024

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Brembo είδε σε ένα τρίμηνο τον τζίρο της να ξεπερνά το ένα δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4.4% ως προς τα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου της περσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής εταιρείας, στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31η Μαρτίου 2024 τα κέρδη προ φόρων (EBITDA) ανήλθαν σε 176.8 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 75.2 εκατομμύρια ευρώ.

Τα έσοδα βάσει των συγκρίσιμων συναλλαγματικών ισοτιμιών αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα της συγκεκριμένης περιόδου της περσινής χρονιάς, με τον χρηματοοικονομικό δανεισμό να φτάνει τα 529,5 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 23,1 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με αυτόν της 31ης Μαρτίου 2023.

Brembo - Για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο τα έσοδα ξεπέρασαν το ένα δις ευρώ

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Brembo, Matteo Tiraboschi ανέφερε: “H Brembo ξεκίνησε και το 2024 με θετικά αποτελέσματα, συνεχίζοντας την θετική τάση που υπήρχε και το 2023. Για πρώτη φορά σε ένα μόλις τρίμηνο ξεπεράσαμε το ένα δις ευρώ σε έσοδα. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις αυξημένες σε όγκο πωλήσεις στους βασικούς επιχειρηματικούς μας τομείς και στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε παγκοσμίως.

Συνεχίζουμε να επενδύουμε, ώστε να προωθήσουμε τη στρατηγική παγκόσμιας επέκτασης του Ομίλου μας. Στην Ταϊλάνδη κατασκευάζουμε το πρώτο εργοστάσιο μας το οποίο θα παράγει προϊόντα που αφορούν μόνο τις μοτοσυκλέτες. Με αυτόν τον τρόπο θέτουμε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Brembo στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας”.

Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα που βλέπουμε, ένα μόνο είναι το σίγουρο, πως η Brembo διάγει την καλύτερη της περίοδο όσον αφορά την εμπορική της πορεία παγκοσμίως.

Ετικέτες