BMW Group - Επιβεβαίωση της αναπροσαρμοσμένης πρόβλεψης για το δύσκολο 2024

Μειώσεις παραδόσεων και σημαντική μείωση των κερδών προ φόρων - Η μοτοσυκλέτα έχει καλύτερες επιδόσεις από ότι το αυτοκίνητο
BMW - Οικονομικά αποτελέσματα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/11/2024

Το BMW Group επιβεβαιώνει την αναπροσαρμοσμένη για το έτος πρόβλεψή του για το οικονομικό έτος 2024. Σε ανακοίνωση της 10ης Σεπτεμβρίου τονίζεται πως τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου θα μειωθούν σημαντικά, και οι παραδόσεις αυτοκινήτων θα είναι ελαφρώς λιγότερες από του προηγούμενου έτους. Το περιθώριο EBIT για το 2024 προβλέπεται να κυμανθεί από 6% έως 7%.

Ο γερμανικός όμιλος αναμένει σταθερή αύξηση των παραδόσεων για το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ενώ προηγήθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά το οποίο οι τεχνικές διορθωτικές ενέργειες (βλ. ανακλήσεις) που σχετίζονταν με το Σύστημα Πέδησης (IBS) δημιούργησαν σημαντικές και αναπάντεχες προκλήσεις. Όπως αναφέρεται στην έκτακτη ανακοίνωση της εταιρείας στις 10 Σεπτεμβρίου, το τεχνικό αυτό μέτρο σε συνδυασμό με τη μικρή ζήτηση στην Κίνα, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην εικόνα των πωλήσεων και των εσόδων από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, οι πρόσθετες παροχές για υποχρεώσεις εγγύησης που σχετίζονται με το IBS και αγγίζουν τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ επηρέασαν το τρίτο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το BMW Group αναθεώρησε την πρόβλεψή του για το σύνολο του 2024.

Παρ' όλα αυτά, το ανοδικό momentum της ηλεκτρικής κινητικότητας παρέμεινε ισχυρό και συνέβαλε θετικά στο 3ο τρίμηνο. Οι πωλήσεις BEV του BMW Group αυξήθηκαν σημαντικά κατά +10,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε στο 19,1%.

Το BMW Group παρέδωσε συνολικά 1.754.157 αυτοκίνητα το πρώτο 9μηνο του έτους (2023:1.836.563 αυτοκίνητα/ -4,5%). Κατά το τρίτο τρίμηνο, ο premium κατασκευαστής παρέδωσε 540.881 οχήματα BMW, MINI και Rolls-Royce (2023: 621.699 αυτοκίνητα/ -13,0%).

Οι ματαιώσεις και οι όποιες κωλυσιεργίες στις παραδόσεις που συνδέονται με το IBS επηρέασαν σημαντικά τα βασικά οικονομικά μεγέθη του BMW Group κατά την περίοδο αναφοράς: Στο 3ο τρίμηνο, το BMW Group σημείωσε έσοδα ύψους 32,40 δισ. ευρώ (2023: 38,45 δισ. ευρώ/ -15,7%- προσαρμοσμένα σε συναλλαγματικές ισοτιμίες -15,3, Ιαν - Σεπ: 105,96 δισ. ευρώ, 2023: 112,53 δισ. ευρώ/ -5,8%- προσαρμοσμένα σε συναλλαγματικές ισοτιμίες -4,8%).

Κατά το τέταρτο τρίμηνο, το BMW Group θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που αναφέρονται στις τεχνικές καμπάνιες του IBS στοχευμένα και αναγνωρίζοντας τον χαρακτήρα του επείγοντος του θέματος. Στόχος είναι να παραδοθούν στους πελάτες τα οχήματα που παρακωλύονται μέχρι σήμερα. Σε πολλές αγορές, σημειώνεται ισχυρή ζήτηση για τα premium μοντέλα του BMW Group.

Στον τομέα των μοτοσυκλετών, το BMW Group εκτιμά ότι οι παραδόσεις θα κυμανθούν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος, παρά το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς και τον ανταγωνισμό. Το περιθώριο EBIT για το 2024 θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7%, με απόδοση απασχολούμενων κεφαλαίων (RoCE) μεταξύ 14% και 16%. Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν με μικρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.

Η ανωτέρω πρόβλεψη προϋποθέτει ότι οι γεωπολιτικές και μακροοικονομικές συνθήκες δεν θα επιδεινωθούν. Δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τους υφιστάμενους κινδύνους και τις ευκαιρίες, η πραγματική επιχειρηματική απόδοση του BMW Group ενδέχεται να αποκλίνει από τις τρέχουσες προβλέψεις.

Ετικέτες

Ε.Ε.: Χάνεται ο στόχος της οδικής ασφάλειας – Προτείνει ακόμη περισσότερους περιορισμούς και αστυνόμευση

Το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών καταλήγει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων – Ο καλός βορράς και ο απείθαρχος νότος
athens road
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/7/2026

Στα τέλη του Ιούνη δημοσιεύτηκε το πόρισμα του ETSC, European Transport Safety Council ή Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, για τα πεπραγμένα της γηραιάς ηπείρου στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Πρόκειται για μια μελέτη που έγινε σε ένα ενδιάμεσο στάδιο της δεκαετίας 2020-2030, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο να μειωθούν στο μισό οι θάνατοι από τροχαία.

Τέσσερα χρόνια πριν φτάσουμε στο 2030, το ETSC διαπιστώνει πως ο ρυθμός μείωσης των θανάτων σε τροχαία είναι ο μισός από τον επιθυμητό, κάτι που σημαίνει πως ο στόχος πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί.

Το 2025 περίπου 19.500 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους σε τροχαία και περισσότεροι από 100.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Αυτό ωστόσο συνιστά μείωση κατά 15% από τα επίπεδα προ covid, δηλαδή ως το 2019, ενώ η Ε.Ε. αναζητούσε μια μείωση της τάξης του 31% για να βγει ο στόχος του 2030.

eu road death rates
Με γαλάζιο η καμπύλη που αντιστοιχεί στην μετρήσιμη πραγματικότητα, με μπλε σκούρο η καμπύλη που στόχευε η Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει επιπλέον πως για τα επόμενα χρόνια ως το τέλος αυτής της δεκαετίας η ετήσια μείωση θα πρέπει να είναι διπλάσια του τρέχοντος ρυθμού για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.

Η μελέτη ενσωματώνει στοιχεία από 31 χώρες, περιλαμβάνοντας τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. – που έχουν δεσμευτεί στον στόχο του 2030 – συν τις Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Νορβηγία και Σερβία.

Το συμπέρασμα που αβίαστα αναδύεται από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων από τις χώρες αυτές είναι πως κάποιες λίγες έχουν υπερβεί τους στόχους τους, ενώ οι περισσότερες υπολείπονται, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Τη μεγαλύτερη μείωση σε θανάτους από τροχαία μετά το 2019 σημειώνει η Πολωνία με 43%, ενώ πάνω από τον στόχο κινήθηκαν στο διάστημα αυτό η Δανία (32%) και το Βέλγιο (31%).

Η Νορβηγία και η Σουηδία δεν εμφάνισαν ανάλογα μεγάλα ποσοστά μείωσης, αλλά δεν χρειαζόταν κιόλας καθώς αυτές είναι οι δύο χώρες που ήδη είχαν τα μικρότερα ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την Ευρώπη, με 19 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Υπάρχει δε και το αντιπαράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία εμφάνισε αύξηση των θανάτων σε τροχαία κατά την τελευταία δεκαετία και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με επίδοση που επιδεικνύει “λάθος” πρόσημο.

Η δε Ελλάδα, κατά την προηγούμενη δεκαετία ήταν σταθερά μεταξύ των χειρότερων κρατών σε θανάτους από τροχαία, με πάνω από 113 ανά εκατομμύριο κατοίκων την πρώτη δεκαετία του 2000. Το 2015 η χώρα μας είχε βελτιώσει πολύ τη θέση της, αλλά παρέμενε μεταξύ των χειρότερων παραδειγμάτων με πάνω από 68 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αφήσαμε πίσω την κόκκινη αυτή ζώνη για να περάσουμε στη δεύτερη χειρότερη το τελευταίο διάστημα (2020-2025) όπου βρίσκονται χώρες με 44-55 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, όπως οι Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και Ουγγαρία. Μάλιστα το 2021 το ETSC είχε βραβεύσει την Ελλάδα για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε θανατηφόρα ατυχήματα εκείνη τη χρονιά.

eu road death rates
Η εικόνα της Ε.Ε. το 2025 (σε θανάτους από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων)

Το πρόβλημα τώρα είναι πώς το ETSC, βλέποντας πως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, στρέφει τα βέλη του προς κάθε σκέψη ή τακτική που θεωρεί πως εκτροχιάζει τον σκοπό του. Έτσι επιτίθεται εναντίον μέτρων που είχαν περισσότερο οικονομική χροιά, όπως το πάγωμα των απαιτήσεων για εξοπλισμό ασφαλείας στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για μια δεκαετία, απόφαση που είχε ληφθεί για να βοηθήσει την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης διατηρώντας το κόστος τους σε σταθερά επίπεδα.

Ζητά από την Ε.Ε. να μην κάνει καμιά υποχώρηση στα στάνταρ ασφαλείας των οχημάτων (όπως η προαναφερθείσα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα), ενώ προτείνει οριζόντια θέσπιση ορίων ταχύτητας 30 km/h στις πόλεις, 70 km/h στους επαρχιακούς και 120 km/h στους αυτοκινητοδρόμους.

Θέλει επίσης από τα κράτη-μέλη να εντείνουν την επιβολή του νόμου – βλέπε ακόμη περισσότερα μπλόκα και τεχνικοί έλεγχοι – και να δώσουν περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια.

Αν δεν διαβάσατε πουθενά σε αυτό το κείμενο τη λέξη “παιδεία”, μην ψάχνετε, δεν σας διέφυγε, απλώς δεν υπάρχει καν. Η κλασική λύση κάθε πολιτικού φορέα είναι πάντα η ίδια: αστυνόμευση, αστυνόμευση κι άλλη αστυνόμευση. Αυτή όμως είναι μόνο μια πτυχή του προβλήματος και δυστυχώς η λιγότερο αποδοτική, καθώς στοχεύει στις συνέπειες του προβλήματος και όχι στις αιτίες του.

Αν θεωρείται πρόβλημα όταν κάποιος τρέχει πολύ γρήγορα με τη μοτοσυκλέτα μου, είναι ακόμη χειρότερο πρόβλημα να θεωρεί ως αναφαίρετο δικαίωμά του να τρέχει. Το δε κράτος, όχι απλώς δεν φρόντισε από νωρίς να του μάθει τι σημαίνει υπευθυνότητα στην κοινωνία που όλοι μαζί ζούμε, αλλά δεν του προσφέρει και καμιά εναλλακτική για να μπορεί να ξεμπουκώσει νόμιμα.

autobahn
Το μαγικό σήμα των γερμανικών Autobahn που δηλώνει πως δεν υπάρχει όριο ταχύτητας

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που έχει αυτοκινητόδρομους χωρίς όρια ταχύτητας και ταυτόχρονα απολαμβάνει μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε οδική ασφάλεια με λιγότερους από 34 θανάτους ανά εκατομμύριο. Αυτό με τη λογική του ETSC θα έπρεπε να είναι πρακτικά αδύνατον. Ίσως λοιπόν να μην είναι η ίδια η ταχύτητα το πρόβλημα, αλλά το πώς και πότε τη χρησιμοποιούμε.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι με ουσιαστική αξία σε αυτήν την έκθεση, κρύβεται στις λέξεις “περισσότερα κονδύλια για την οδική ασφάλεια”. Ναι, χρειάζονται πόροι, όχι όμως για νέα περιπολικά και κάμερες μόνο, αλλά για σωστούς δρόμους και για εκπαιδευτικά προγράμματα που να μαθαίνουν στα παιδιά τη σωστή κουλτούρα οδήγησης πριν πιάσουν τιμόνι, αντί για συμμόρφωση υπό τον φόβο του προστίμου.