BMW - Πατέντα για αεροδυναμικά φτερά πολλαπλών χρήσεων

Με τοποθέτηση φλας, φώτων ημέρας, καθρεπτών και… πλευρικού φωτισμού εδάφους
BMW Motorrad πατέντα για winglets
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2023

Η BMW με μία νέα αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας θέλει να φέρει στην παραγωγή winglets -αεροδυναμικά φτερά- τα οποία θα είναι φωτιζόμενα και θα βοηθούν στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια.

Τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα είναι το νέο τεχνολογικό trend που ήρθε για να μείνει στις μοτοσυκλέτες. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε τους κατασκευαστές να εφοδιάζουν τα μοντέλα τους με winglets -φτεράκια- τα οποία βελτιώνουν την αεροδυναμική απόδοση και ως αποτέλεσμα επιδόσεις και χρόνους.

BMW Motorrad πατέντα για winglets

Η BMW θέλει να πάει αυτή την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα με την νέα αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας που κατοχύρωσε πριν από μερικές ημέρες. Στα σχέδια εμφανίζεται το μοντέλο BMW S 1000 RR ή M 1000 RR, το οποίο έχει ενσωματωμένο στα winglets led στοιχεία. Σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία σε αυτό το σημείο θα μπορούν να τοποθετηθούν είτε τα φλας, είτε κάποιος καθρέφτης, είτε τα φώτα ημέρας, είτε... πλευρικός φωτισμός εδάφους, είτε όλα μαζί! Αν για παράδειγμα τα φλας τοποθετηθούν στις δύο πλευρές των winglets δεν θα χρειάζεται να είναι τοποθετημένα στους καθρέφτες όπως για παράδειγμα συμβαίνει τώρα στις BMW S 1000 RR και M 1000 RR.

BMW Motorrad πατέντα για winglets

Σε αυτό το σημείο θα μπορούν να τοποθετηθούν και τα φώτα ημέρας αντί να φιλοξενούνται στον κύριο προβολέα, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο θα ήταν ευρύτερα ορατά ιδίως σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού ή στο σκοτάδι. Ακόμη ένα στοιχείο που βλέπουμε στην αίτηση είναι ο πλευρικός φωτισμός εδάφους. Αν και ο φωτισμός εδάφους υπάρχει ως έξτρα εξοπλισμός στα μοντέλα Κ 1600 -παρέχει φωτισμό ώστε να γίνεται η στάθμευση με ασφάλεια σε σημεία με κλίση ή σαθρό έδαφος, ενώ με τα νέα led φωτιστικά των winglets η μοτοσυκλέτα θα είναι καλύτερα ορατή παρέχοντας μεγαλύτερη παθητική ασφάλεια στους μοτοσυκλετιστές.

BMW Motorrad πατέντα για winglets

Αν και στις εικόνες όπως αναφέραμε βλέπουμε τη BMW S 1000 RR ή M 1000 RR, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορεί να μεταφερθεί σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας τα οποία χρησιμοποιούν αεροδυναμικά φτερά.

Ετικέτες

BMW R 1300 RT 2025 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα τμήματα φαίρνγκ

Με τον κινητήρα των 1.300 κ.εκ. που είδαμε στα νέα GS, απόδοσης 145 ίππων
BMW R 1300 RT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

Το R 1300 RT του 2025 είναι το τρίτο μοντέλο των Βαυαρών που φέρει τον νέο κινητήρα που είδαμε στα GS & GS Adventure, με 1.300 κ.εκ., 145 hp / 7.750 rpm και 15,2 kgm / 6.500 rpm.

Πέρα από τον νέο κινητήρα, το Touring μοντέλο της BMW έρχεται με νέο και πιο αιχμηρό design από το προηγούμενο μοντέλο (R 1250 RT), ενώ γίνεται το δεύτερο μοντέλο παραγωγής μετά το Moto Guzzi V100 Mandello που φέρει τμήματα του φαίρινγκ που ρυθμίζονται ηλεκτρικά. Η συγκεκριμένη πατέντα είχε κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό από την BMW, ενώ τότε στο διάγραμμα φαινόταν να τη φέρει το R 1300 GS.

Στις “κατασκοπευτικές” φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, φαίνονται τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα φτεράκια στο μπροστινό μέρος του φαίρινγκ, ενώ φαίνεται και ο μηχανισμός που τα κινεί.

BMW R 1300 RT

Τα συγκεκριμένα τμήματα του φαίρινγκ βοηθούν στην προστασία από τον αέρα ανάλογα την ταχύτητα, και δεν κάνουν τη δουλειά που κάνουν τα ακίνητα “φτεράκια” στις σπορ μοτοσυκλέτες.

BMW R 1300 RT

Μπροστά η μοτοσυκλέτα φέρει ραντάρ για το σύστημα Adaptive Cruise Control, όπως έφερε και το προηγούμενο μοντέλο. Νέος είναι ο προβολέας, μικρότερος από πριν, στο design που επιτάσσει η εποχή, με έναν μικρό σε διαστάσεις LED λαμπτήρα στο κέντρο, cornering lights και δυο μικρά DRL LED οριζόντια φώτα εκατέρωθεν του κεντρικού σώματος. Τα μπροστινά φλας είναι ενσωματωμένα στους καθρέπτες.

BMW R 1300 RT

Πριν λίγους μήνες η BMW είχε παρουσιάσει το νέο σύστημα αυτόματης μετάδοσης ASA, το οποίο είδαμε κατόπιν για πρώτη φορά να εφαρμόζεται στο R 1300 GS Adventure, με την BMW να αναφέρει πως οι πελάτες του R 1300 GS μπορούν και αυτοί να επιλέγουν τη μοτοσυκλέτα με το συγκεκριμένο σύστημα που καταργεί τη μανέτα του συμπλέκτη.

Τώρα, το ASA βρίσκεται εφαρμογή και σε τρίτο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας, ενώ πιστεύουμε πως το R 1300 RT θα διατίθεται και σε έκδοση με manual κιβώτιο. Θυμίζουμε πως με το ASA ο αναβάτης ανεβάζει και κατεβάζει ταχύτητες με τον λεβιέ στο πόδι, ή αφήνει τη μοτοσυκλέτα να ανεβοκατεβάζει μόνη της σχέσεις.

BMW R 1300 RT

Ενισχυμένο είναι το πλαίσιο, για να μπορεί να αντέξει ακόμα μεγαλύτερα φορτία αποσκευών, όπως έγινε και στα υπόλοιπα 1300άρια μοντέλα. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το πλαίσιο θα ακολουθήσει την υβριδική σχεδίαση των GS, με ατσάλινο τμήμα μπροστά και αλουμινένιο πίσω.

Το Telelever μπροστά διαθέτει νέο design, όπως και στο R 1300 GS για βελτιωμένη ακρίβεια στο τιμόνι.

BMW R 1300 RT

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του τουριστικού θηρίου της BMW, αυτός θα περιλαμβάνει ραντάρ εμπρός-πίσω, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ηχοσύστημα και μια μεγάλη ψηφιακή και έγχρωμη TFT οθόνη με πλήρη συνδεσιμότητα. Φυσικά αναμένουμε η μοτοσυκλέτα να έχει και μια υπερπλήρη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων με cornering χαρακτηριστικά.

Ετικέτες