BMW - Πατέντα για αεροδυναμικά φτερά πολλαπλών χρήσεων

Με τοποθέτηση φλας, φώτων ημέρας, καθρεπτών και… πλευρικού φωτισμού εδάφους
BMW Motorrad πατέντα για winglets
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/6/2023

Η BMW με μία νέα αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας θέλει να φέρει στην παραγωγή winglets -αεροδυναμικά φτερά- τα οποία θα είναι φωτιζόμενα και θα βοηθούν στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια.

Τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα είναι το νέο τεχνολογικό trend που ήρθε για να μείνει στις μοτοσυκλέτες. Όλο και πιο συχνά βλέπουμε τους κατασκευαστές να εφοδιάζουν τα μοντέλα τους με winglets -φτεράκια- τα οποία βελτιώνουν την αεροδυναμική απόδοση και ως αποτέλεσμα επιδόσεις και χρόνους.

BMW Motorrad πατέντα για winglets

Η BMW θέλει να πάει αυτή την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα με την νέα αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας που κατοχύρωσε πριν από μερικές ημέρες. Στα σχέδια εμφανίζεται το μοντέλο BMW S 1000 RR ή M 1000 RR, το οποίο έχει ενσωματωμένο στα winglets led στοιχεία. Σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία σε αυτό το σημείο θα μπορούν να τοποθετηθούν είτε τα φλας, είτε κάποιος καθρέφτης, είτε τα φώτα ημέρας, είτε... πλευρικός φωτισμός εδάφους, είτε όλα μαζί! Αν για παράδειγμα τα φλας τοποθετηθούν στις δύο πλευρές των winglets δεν θα χρειάζεται να είναι τοποθετημένα στους καθρέφτες όπως για παράδειγμα συμβαίνει τώρα στις BMW S 1000 RR και M 1000 RR.

BMW Motorrad πατέντα για winglets

Σε αυτό το σημείο θα μπορούν να τοποθετηθούν και τα φώτα ημέρας αντί να φιλοξενούνται στον κύριο προβολέα, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο θα ήταν ευρύτερα ορατά ιδίως σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού ή στο σκοτάδι. Ακόμη ένα στοιχείο που βλέπουμε στην αίτηση είναι ο πλευρικός φωτισμός εδάφους. Αν και ο φωτισμός εδάφους υπάρχει ως έξτρα εξοπλισμός στα μοντέλα Κ 1600 -παρέχει φωτισμό ώστε να γίνεται η στάθμευση με ασφάλεια σε σημεία με κλίση ή σαθρό έδαφος, ενώ με τα νέα led φωτιστικά των winglets η μοτοσυκλέτα θα είναι καλύτερα ορατή παρέχοντας μεγαλύτερη παθητική ασφάλεια στους μοτοσυκλετιστές.

BMW Motorrad πατέντα για winglets

Αν και στις εικόνες όπως αναφέραμε βλέπουμε τη BMW S 1000 RR ή M 1000 RR, η εν λόγω τεχνολογία θα μπορεί να μεταφερθεί σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας τα οποία χρησιμοποιούν αεροδυναμικά φτερά.

Ετικέτες

Η Triumph διακόπτει την αντιπροσώπευσή της στην Ελλάδα – Έρχεται ανακοίνωση για τον νέο αντιπρόσωπο

Ο επόμενος αντιπρόσωπος υπογράφει την σύμβασή του
Η Triumph διακόπτει την αντιπροσώπευσή της στην Ελλάδα – Έρχεται ανακοίνωση για τον νέο αντιπρόσωπο
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/7/2026

Και επίσημα πλέον μπορεί να ανακοινωθεί στο κοινό η πληροφόρηση που είχε ήδη το δίκτυο πωλήσεων της Triumph και τα συνεργαζόμενα καταστήματα και εταιρείες, καθώς και οι εργαζόμενοι της ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε. πως η αγγλική εταιρεία διακόπτει την πολυετή συνεργασία της με τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα.

Η ΗΛΙΟΦΙΛ υπήρξε ο εισαγωγέας της Triumph για 33 χρόνια και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ένας από τους πετυχημένους στον κλάδο εισαγωγέων μοτοσυκλετών έχοντας ήδη κεφαλοποιήσει τα προηγούμενα βήματά του που εκτός των άλλων συμπεριέλαβαν τότε και την αντιπροσώπευση της Yamaha, προχώρησε στη συμφωνία με το Αγγλικό εργοστάσιο σε μία ταραχώδη περίοδο που η γκάμα της δεν βρισκόταν στο σημερινό επίπεδο.

Η ΗΛΙΟΦΙΛ στήριξε για πολλά χρόνια την Αγγλική εταιρεία, ιδιαίτερα σε εκείνη την περίοδο πριν από τρεις δεκαετίες και ήλπιζε τουλάχιστον σε μία πιο ήπια μετάβαση, κι ακόμη καλύτερα, να συμπεριληφθεί στην συμφωνία της μετάβασης το στοκ της ή ακόμη και τα προσφάτως εγκαινιασμένα καταστήματα.

Δεν ήταν επίσης κάτι κρυφό στο δίκτυο πωλήσεων πως ο κος Νάσος Ηλιόπουλος είχε εκφράσει την επιθυμία με μεταβιβάσει την αντιπροσωπεία σε άλλη εισαγωγική εταιρεία, έχοντας πραγματοποιήσει ένα πρώτο κύκλο συναντήσεων πριν από αρκετά χρόνια. Το τελευταίο όμως διάστημα η ΗΛΙΟΦΙΛ είχε πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις στη λιανική πώληση και είχε ανοίξει και νέο κατάστημα, πλήρως εξοπλισμένο, ενώ διέθετε και αρκετά σημεία service. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο κι απολύτως λογικό από πλευράς τους πως θα συνεκτιμηθεί η αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της αγοράς επένδυση από την μητρική εταιρεία. Δυστυχώς η TRIUMPH MOTORCYCLES LTD αποφάσισε να διακόψει άμεσα την συνεργασία.

Ο νέος αντιπρόσωπος είναι επίσης γνωστός, διαθέτει μία από τις κορυφαίες σε μερίδιο πωλήσεων εταιρείες της ελληνικής αγοράς και πρόκειται για μία από τις παλαιότερες εταιρείες του χώρου όμως, σύμφωνα με πηγή από τη μεριά της Triumph, δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την υπογραφή της σύμβασης με τους Άγγλους.

Δεν αναμένεται λοιπόν άμεσα μία επίσημη ανακοίνωση του ονόματος της νέας αντιπροσωπείας.

Για τους πελάτες και τους ιδιοκτήτες Triumph αυτή η μη ομαλή μετάβαση δημιουργεί κενό, αντίστοιχο με εκείνο που υπήρξε με την Kawasaki. Από αυτή τη στιγμή θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εξυπηρετηθούν με ανταλλακτικά, πόσο μάλλον με νέα μοντέλα.

Αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί και το site της Triumph στην Ελλάδα.

Για εκείνους που είχαν παραγγείλει μοτοσυκλέτες με βάση και την πρόσφατη καλοκαιρινή προσφορά που είχαν ανακοινώσει, είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή με ποιον τρόπο θα εξυπηρετηθούν.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα συνεργαζόμενα καταστήματα θα βρουν σύντομα μία νέα συμφωνία να τους περιμένει με τον νέο αντιπρόσωπο και τα ιδιόκτητα καταστήματα της ΗΛΙΟΦΙΛ να κάνουν τη μετάβαση με τον πλέον ανώδυνο τρόπο για το προσωπικό της εταιρείας, πολλοί από τους οποίους εργάζονται πολλά έτη στο πόστο τους.

Ελπίζουμε για τους ιδιοκτήτες της Triumph να επιτευχθεί η ταχεία εξέλιξη και να έχουμε σύντομα την υπογραφή σύμβασης, ώστε να μπορεί να ανακοινωθεί ο νέος αντιπρόσωπος.

 

Η ανακοίνωση της ΗΛΙΟΦΙΛ:

 

ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.                                                                                                                             Αθήνα 1/7/2026

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ TRIUMPH MOTORCYCLES LTD - ΗΛΙΟΦΙΛ Α.Ε.

Με το παρόν ενημερώνουμε του πελάτες και συνεργάτες μας για την διακοπή συνεργασίας με το Βρετανικό εργοστάσιο στις 30/6/2026, μετά από 33 χρόνια συνεργασίας και μάλιστα χωρίς καμία υπαιτιότητά μας.

Η αρχικά προταθείσα παράταση από το εργοστάσιο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία ομαλή μετάβαση στον νέο αντιπρόσωπο - εισαγωγέα, δεν υλοποιήθηκε καθόσον καμία από τις αυτονόητες προϋποθέσεις που ζήτησε η εταιρεία μας για να συμβεί κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτή.

Η εταιρεία μας υπήρξε πάντοτε πελατοκεντρική με γνώμονα την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας, από την αγορά και σε όλη την διάρκεια της κατοχής της μοτοσυκλέτας και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει στο εγγύς μέλλον μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα εταιρεία αντιπροσώπευσης που θα ανακοινώσει τη συνεργασία της με το Βρετανικό εργοστάσιο επίσημα τους επόμενους μήνες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συνεργάτες και πελάτες της εταιρείας μας για την εξαιρετικά καλή σχέση που αναπτύξαμε όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο και να τους ευχηθούμε ό,τι καλύτερο για το μέλλον με την αγαπημένη μας μάρκα.