BMW R20 - Πιο κοντά στην παραγωγή ο μεγαλύτερος boxer όλων των εποχών
Κατοχυρώνει πατέντες με το όνομά του η γερμανική εταιρεία
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
24/12/2024
Ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή βρίσκεται η roadster που ετοιμάζουν οι Βαυαροί με το θηριώδη boxer κινητήρα των δύο χιλιάδων κυβικών εκατοστών.
Το BMW R20 έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον περασμένο Μάιο στη Concorso d’Eleganza Villa d’Este στην Λίμνη Como (διαβάστε εδώ περισσότερα) κεντρίζοντας το ενδιαφέρον με την προσεγμένη μίνιμαλ αισθητική του αλλά ακόμη περισσότερό με τον δικύλινδρο boxer κινητήρα του, ο οποίος έχει χωρητικότητα ένα λίτρο για κάθε κύλινδρό του.
Η μοτοσυκλέτα υπό τη μορφή concept δημιουργήθηκε για να βολιδοσκοπήσει την πρόθεση του κοινού για την αγορά μιας roadster με τόσο μεγάλο κινητήρα και από ό,τι φαίνεται τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι Βαυαροί είναι ενθαρρυντικά για να δοθεί το πράσινο φως και να μπει στον δρόμο για τις γραμμές παραγωγής της BMW.
Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν τουλάχιστον οι πατέντες που κατέθεσε η BMW για κατοχύρωση του ονόματος "R20" εγχώρια στη Γερμανία αλλά και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού στις ΗΠΑ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει κενό ανάμεσα στο γράμμα και τον αριθμό, όπως μας έχουν συνηθίσει οι Βαυαροί με τα ονόματα των μοτοσυκλετών τους και είναι γραμμένο έτσι ακριβώς όπως εκείνο της concept μοτοσυκλέτας που παρουσιάστηκε στην Ιταλία.
Συνήθως για να παρουσιαστεί η μοτοσυκλέτα παραγωγής μεσολαβεί περίπου ένα διάστημα δώδεκα μηνών από τότε που κάνει την εμφάνισή της ως concept. Αν η BMW έχει όντως πρόθεση να βγάλει το R20 στην παραγωγή τότε από τον ερχόμενο Μάιο και έπειτα μπορούμε να περιμένουμε να κάνει την εμφάνισή της η μοτοσυκλέτα παραγωγής με τον μεγαλύτερο boxer όλων των εποχών. Η BMW έχει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να εξελίξει την μοτοσυκλέτα στο βαθμό που απαιτείται για να την παρουσιάσει σε πέντε περίπου μήνες από τώρα.
MotoGP - Michelin για Jorge Martin: Διαφορά στη θερμοκρασία εντός του ελαστικού ο λόγος της πτώσης
Θα συνεχιστούν οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του παγκόσμιου πρωταθλητή
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
7/2/2025
Χωρίς να καταλήγει κάπου το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ Aprilia Racing και Michelin, για την πτώση του Jorge Martin στις δοκιμές της Sepang, η γαλλική εταιρεία έδωσε νέα εξήγηση έπειτα από περαιτέρω διερεύνηση των δεδομένων τηλεμετρίας.
Aprilia Racing και Michelin ήρθαν έμμεσα σε αντιπαράθεση μετά την δεύτερη πτώση του Jorge Martin στη Sepang όπου ο παγκόσμιος πρωταθλητής, έπειτα από highside, χτύπησε πρώτα στο έδαφος με το αριστερό του πόδι και μετά με το κεφάλι για να αποκομίσει μια διάσειση αλλά και σπασμένα κόκκαλα στο ποδι και το δεξί του χέρι.
Ο Martin βρίσκεται σήμερα στη Βαρκελώνη ώστε να γίνει η επέμβαση στο χέρι του -στο πόδι τελικά δεν θα γίνει- από τον δρ. Xavier Mir και την ομάδα του, που χειρούργησε νωρίτερα και τον Raul Fernandez.
Στις αρχικές της ανακοινώσεις μετά το ατύχημα η Aprilia Racing και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της, Massimo Rivola, δήλωσε ότι βάσει των δεδομένων της τηλεμετρίας η πτώση του παγκόσμιου πρωταθλητή δεν προήρθε ούτε από οδηγικό λάθος, ούτε όμως από κάτι που πήγε στραβά με τη μοτοσυκλέτα, ρίχνοντας έτσι έμμεσα την ευθύνη στη Michelin.
Ο Rivola ζήτησε από τους Γάλλους να του δώσουν το ιστορικό του πίσω ελαστικού του Martin λέγοντας ότι δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να μάθει ότι το ελαστικό βρισκόταν σε αποθήκη για 11 μήνες πριν από τη χρήση του στην πίστα της Sepang.
Τη δουλειά αυτή ανέλαβε ο Piero Taramasso, διευθυντής Motosport της Michelin o οποίος και ανέφερε τελικά ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Γαλλία και όλον αυτόν τον καιρό ήταν αποθηκευμένο σε χώρο όπου η θερμοκρασία είναι ελεγχόμενη και έτσι δεν είχε χάσει καμία από τις ιδιότητές του.
Ο Taramasso επανήλθε σήμερα με περισσότερες λεπτομέρειες από τα δεδομένα που του παραχώρησε και η Aprilia, τα οποία δεν δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος θα μπορούσε να φταίει για το ατύχημα του Martin, όμως ξεκαθαρίζουν τον λόγο που ο παγκόσμιος πρωταθλητής είχε αυτή την οδυνηρή πτώση.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Taramasso το πέλμα στην επιφάνειά του είχε τη σωστή θερμοκρασία, ωστόσο η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ελαστικού ήταν 15 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από εκείνη που θα έπρεπε να είναι για να λειτουργεί σωστά το λάστιχο, όταν ο Martin έφυγε από τα πιτ για να μπει στην πίστα.
Αυτή είναι και η θερμοκρασία που η Michelin μετράει στο MotoGP για να καθορίσει αν ένα ελαστικό βρίσκεται σε σωστή θερμοκρασία λειτουργίας και πήρε τη μέτρηση μέσω ενός αισθητήρα του ελαστικού που προέρχεται από τη McLaren. Από την άλλη η συλλογή των δεδομένων από την Aprilia Racing γίνεται από τη μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα που βρίσκεται μέσα στο ελαστικό.
Ο Taramasso απέδωσε αυτή τη διαφορά στη θερμοκρασία σε διάφορους λόγους όπως το γεγονός ότι η μοτοσυκλέτα επέστρεψε στα πιτ μετά από την πρώτη πτώση του Martin -οπότε μπορεί να έπεσε η θερμοκρασία στο εσωτερικό- σε πρόβλημα που θα μπορούσαν να είχαν οι κουβέρτες αλλά και στις ασυνήθιστες συνθήκες κατά τη διάρκεια των δοκιμών αφού η θερμοκρασία της πίστας ήταν 30 βαθμοί Κελσίου όταν συνήθως είναι 50 βαθμοί. Είπε επίσης ότι το ελαστικό του Bezzecchi που ήταν το ίδιο (μεσαία γόμα), στην ίδια μοτοσυκλέτα βρισκόταν στη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας, τη στιγμή της πτώσης του Martin.
Ο Taramasso δεν έκανε κανένα σχόλιο για ενδεχόμενη αστοχία κατά την κατασκευή του ελαστικού, ενώ πρόσθεσε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί. Καλό θα ήταν ίσως να γνώριζε και η Aprilia Racing αυτή τη μικρή λεπτομέρεια με τις διαφορετικές θερμοκρασίες, ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει κάτι σχετικά με αυτό στο μέλλον ώστε να αποφευχθεί ξανά τέτοιου είδους ατύχημα.