Brembo - Τα νέα πακέτα PRO και PRO+ για Supersport μοτοσυκλέτες

Αποτελούνται από δαγκάνα Hypure / GP4 Sport Production και δίσκο T-Drive
Brembo PRO & PRO Plus
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2024

Στην EICMA 2024, η Brembo έδειξε δυο συστήματα φρένων υψηλών επιδόσεων για μπροστινό τροχό Supersport / Superbike μοτοσυκλετών, με ονομασίες που θυμίζουν… smartphones. Συγκεκριμένα τα δυο πακέτα ονομάζονται PRO & PRO+, έχοντας κοινό τον δίσκο T-Drive, και διαφέροντας στη δαγκάνα, με τη Hypure να πρωταγωνιστεί στο PRO και την κορυφαία GP4 Sport Production στο PRO+.

Το πακέτο PRO για μπροστινό σύστημα της Brembo αποτελείται από έναν δίσκο T-Drive και μια νικελωμένη δαγκάνα Hypure. Διαθέτοντας δίσκο μεγέθους superbike (338,5x6,2 mm έναντι του τυπικού 330x5 mm), προσφέρει αυξημένη επιφάνεια μέσω δοντιών (η Brembo τα ονομάζει πτερύγια)  που προεξέχουν στο εσωτερικό του κάνοντας τον να θυμίζει… ανεστραμμένο γρανάζι για αποτελεσματικότερη απαγωγή της θερμότητας και διατήρηση χαμηλότερων θερμοκρασιών λειτουργίας. Ο δίσκος T-Drive της Brembo με τη σχεδίαση πείρου “Τ” βελτιστοποιεί την απόδοση, μειώνει το βάρος και βελτιώνει την απόδοση πέδησης σε ακραίες συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, η δαγκάνα Hypure προσφέρει εξαιρετική απόδοση πέδησης μειώνοντας το βάρος. Η δαγκάνα διατηρεί υψηλή ακαμψία, βελτιώνοντας τόσο την απόδοση όσο και τον χειρισμό. Η εξαιρετική απαγωγή θερμότητας της Hypure αποτρέπει την μείωση απόδοσης στη σκληρή χρήση (brake fade), εξασφαλίζοντας σταθερή δύναμη φρεναρίσματος ακόμα και σε απαιτητικές συνθήκες.

Brembo PRO+

Το πακέτο PRO+ αποτελείται από έναν δίσκο T-Drive και μια δαγκάνα φρένου GP4 Sport Production. Εξελιγμένη από τους αγώνες, αυτή η μονοκόμματη (monobloc) αλουμινένια δαγκάνα φρένων από αλουμίνιο με κατεργασία billet αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα της μηχανουργικής τέχνης της ιταλικής εταιρείας, ενώ με κατεργασία ακριβείας CNC, προσφέρει απαράμιλλη δομική ακαμψία και μειωμένο βάρος. Η επικάλυψη με νίκελ, εκτός από την ενίσχυση της αντίστασης στη διάβρωση, διαχέει αποτελεσματικά τη θερμότητα που παράγεται κατά το φρενάρισμα, εξασφαλίζοντας σταθερή απόδοση και στις πιο ακραίες συνθήκες. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η εισαγωγή πτερυγίων εξαερισμού (εμάς και εδώ δόντια θα τα λέγαμε) στο εξωτερικό σώμα. Αυτά βελτιώνουν σημαντικά την απαγωγή θερμότητας του συστήματος πέδησης, ευνοώντας την ψύξη της δαγκάνας και καθιστώντας την ιδανική ακόμα και για αγωνιστική χρήση.

Ετικέτες

Έξυπνες κάμερες: Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους – Ξανά προσφυγές για τον ίδιο λόγο!

Η προμήθεια 1.000 καμερών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρχίζει να μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας
camera
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

8/7/2026

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας από τότε που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό για την “Προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση δικτύου Καμερών Καταγραφής Παραβάσεων Κ.Ο.Κ.”, δηλαδή των περίφημων 1.000 έξυπνων καμερών που θα τοποθετούνταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την πρώτη φορά ο διαγωνισμός ματαιώθηκε μετά από προδικαστικές προσφυγές εταιρειών που ήθελαν να συμμετάσχουν, θεωρώντας πως είναι ασαφείς οι προδιαγραφές του, ενώ προέκυψαν υπόνοιες πως πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό που οδηγούσε σε συγκεκριμένο κατασκευαστή.

Η εκ νέου προκήρυξή του είχε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 27η Ιουλίου 2026, ωστόσο ούτε αυτή η προθεσμία πρόκειται να τηρηθεί, καθώς ξανά κατατέθηκαν δύο προσφυγές από εταιρείες που ήθελαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) για τις εν λόγω νέες προσφυγές ήταν πως είναι βάσιμες και κατά συνέπεια προέβη σε αναστολή διενέργειάς του έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση επί των προσφυγών.

Απ’ ότι φαίνεται και στη νέα προκήρυξη δεν άλλαξαν και πολλά από την πρώτη στο τεχνικό της σκέλος, γεγονός που οδήγησε τις εταιρείες Maycon και Aktor Κατασκευές στο να προσφύγουν εναντίον του και να δικαιωθούν από την ΕΑΔΗΣΥ που έκρινε πως, “α) οι υπό κρίση προσφυγές δεν παρίστανται προδήλως απαράδεκτες, β) ενδέχεται να υφίσταται βλάβη των προσφευγουσών από την προσβαλλόμενη διακήρυξη και τους όρους αυτής και γ) οι λόγοι των υπό κρίση προσφυγών δεν παρίστανται καταρχήν προδήλως αβάσιμοι, δεδομένου ότι η οριστική απόφαση περί της βασιμότητας των προσφυγών χρήζει περαιτέρω εξέτασης.”

Έχουμε γράψει πολλά για το θέμα και πιθανότατα δεν έχει νόημα να επαναλαμβανόμαστε όταν το υπουργείο δείχνει κάθε καλή διάθεση να επιβεβαιώσει κάθε κακή σκέψη που μπορεί κάποιος να κάνει για την ιστορία αυτή.

Εδώ ως Κράτος δεν μπορούμε επί χρόνια να ολοκληρώσουμε έναν διαγωνισμό για πινακίδες κυκλοφορίας, σε αυτό το τόσο περίπλοκο και ακριβότερο ζήτημα περιμέναμε αποτελέσματα;