Carbon ψαλίδι από την BMW

Για μαζική παραγωγή!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

11/4/2018

Η BMW Motorrad βραβεύτηκε πρόσφατα από το JEC Group για την κατασκευή ενός carbon ψαλιδιού μοτοσυκλέτας, με χαμηλό κόστος και κατά συνέπεια με προοπτικές για μαζική παραγωγή. Το JEC Group είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996 και αποτελεί την ελίτ σε ό,τι αφορά την εξέλιξη, την κατασκευή και την κατεργασία συνθετικών υλικών. Το βραβείο JEC Innovation απονέμεται μετά από την απόφαση μιας επιτροπής που αποτελείται από ειδικούς πάνω στο θέμα απ' όλο τον κόσμο, σε τριάντα εταιρείες που διαγωνίζονται σε δέκα κατηγορίες.
Η BMW είναι μια εταιρεία που ήδη χρησιμοποιεί το ανθρακόνημα σε κατασκευές, τόσο στον τομέα των αυτοκινήτων (με το carbon σασί του i3)όσο και των μοτοσυκλετών, σε συγκεκριμένα εξαρτήματα και πάντα σε περιορισμένη παραγωγή. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το HP4 Race, το οποίο διαθέτει carbon πλαίσιο και τροχούς και παρουσιάστηκε στην EICMA το 2016 ως μια μοτοσυκλέτα περιορισμένης έκδοσης. Την ίδια περίοδο παρουσιάστηκε και η Ducati 1299 Superleggera, η οποία μάλιστα διέθετε και ανθρακονημάτινο ψαλίδι, σε αντίθεση με το αλουμινένιο του superbike της BMW.


Το ψαλίδι που κατασκεύασαν τώρα οι Γερμανοί, δημιουργήθηκε πάνω στην φιλοσοφία του χαμηλού κόστους και της μαζικής παραγωγής, ανοίγοντας τον δρόμο για μοτοσυκλέτες που θα εμπεριέχουν υψηλή τεχνολογία και ταυτόχρονα θα είναι προσιτές οικονομικά. "Εστιάσαμε σε εξαρτήματα του πλαισίου που βρίσκονται διαρκώς υπό φορτίο, καθώς οι απαιτήσεις εκεί είναι πολύ υψηλές", δήλωσε ο Dr. Joackim Starke, ο οποίος είναι υπεύθυνος σχεδιασμού ελαφρών συνθετικών εξαρτημάτων στην BMW. "Το ψαλίδι μιας μοτοσυκλέτας που είναι ορατό πάντα –σε αντίθεση με τα μέρη του πλαισίου ενός αυτοκινήτου- ήταν ιδανικό για το project μας, καθώς είναι άμεσα ορατή και η επίδραση των δυνάμεων που ασκούνται πάνω του. Η τεχνική που εξελίξαμε χρησιμοποιεί ανθρακονήματα υψηλής αντοχής εκεί που ασκούνται μεγάλες δυνάμεις, ενώ στα σημεία που οι δυνάμεις είναι μικρότερες χρησιμοποιούμε χυτά μέρη από καλούπια ενισχυμένα με ανακυκλωμένα ανθρακονήματα. Είναι μια διαδικασία χαμηλού κόστους που διαθέτει την ευελιξία για ενίσχυση των ανθρακονημάτων ανάλογα με τις διαφορετικές απαιτήσεις της κάθε περίπτωσης, δίχως να χρειάζεται κάτι ξεχωριστό στην διαδικασία παραγωγής."
Σ' αυτό το project (το οποίο ονομάζεται MAI hiras+handle) η BMW δεν ήταν εντελώς μόνη της, καθώς συμμετείχαν εφτά εταιρείες από το χώρο της βιομηχανίας, ενώ χρηματοδοτήθηκε και από το γερμανικό Υπουργείο Έρευνας και Εκπαίδευσης. Ενδεικτικό της σημασίας του project είναι ότι ο κόστος του ψαλιδιού που παρουσίασε η BMW και το οποίο αφορά το πρώτο στάδιο κατασκευής χωρίς επιπλέον ενισχύσεις, κοστολογείται στα 25 ευρώ ανά μονάδα και μπορεί να εξελιχθεί σε τρία επιπλέον στάδια με το κόστος να φτάνει τα 80 ευρώ ανά μονάδα, με περισσότερες ενισχύσεις που κολλιούνται με θερμοπλαστική μέθοδο.
Για την ιστορία, οι αντίπαλοι του ψαλιδιού της BMW ήταν μια σανίδα του surf με carbon πτερύγια και ένα συνθετικό μπαστούνι του hockey από carbon και πολυαιθυλενιμίνη. Είναι πασιφανές, πως με αυτή την τεχνολογία η BMW δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και ίσως πολύ σύντομα να δούμε μια αναβαθμισμένη έκδοση παραγωγής για το δρόμο του HP4 Race.
 

Ετικέτες

Τροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε

Φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ διατηρεί το δίπλωμά του
motomagΤροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε το όχημα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Ολοκληρώθηκε τρία χρόνια και τρεις αναβολές μετά, το δικαστήριο για το τροχαίο δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο του 23χρονου μοτοσυκλετιστή, Ιάσωνα Λαλαούνη, με τον αστυνομικό που οδηγούσε του υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, να καταδικάζεται χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, αλλά και χωρίς κάποια ουσιαστική ποινή.

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε ο αστυνομικός, που πριν τρία χρόνια οδηγούσε το αυτοκίνητο που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα έξω από την Βουλή. Ο εισαγγελέας μάλιστα, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως αυτό του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει στην απολογία του ο αστυνομικός, καθώς επρόκειτο για μία πρακτική που ακολουθούσε συστηματικά. Επομένως το δυστύχημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παρέκκλιση από την μέχρι τότε συνήθη συμπεριφορά του κατηγορουμένου. Στην απολογία του ο αστυνομικός υποστήριξε ότι δεν εγκατέλειψε το σημείο, ενώ ήταν αυτοί που κάλεσαν το 166.

Η οικογένεια του Ιάσωνα, η οποία έδωσε το παρόν στο δικαστήριο δηλώνει απογοητευμένη από την καταδικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι δεν του πήραν καν το δίπλωμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του εκλιπόντος νεαρού, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι, όμως, και την τελευταία στιγμή είχε την ελπίδα ότι κάτι θα άλλαζε, πράγμα που δεν έγινε. Σύμφωνα με την ίδια, η άδεια ικανότητας οδήγησης θα έπρεπε να του αφαιρεθεί.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ανεπαρκούς νομικού πλαισίου, όσον αφορά την παραβίαση του Κ.Ο.Κ. Οι ποινές είναι αρκετά χαλαρές, χωρίς να έχουν ως αντίκτυπο την ουσιαστική τιμωρία του εκάστοτε δράστη. Δεν λειτουργούν αποτρεπτικά ούτε για τον ίδιο, αλλά ούτε και για μελλοντικούς επίδοξους παραβάτες, με αποτέλεσμα να γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες αντίστοιχων τραγικών περιστατικών. Η συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών κρίνεται αναγκαία, αλλά και απαραίτητη.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2021, υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, κινούμενο επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας επιχείρησε, παρανόμως, να στρίψει αριστερά στην πλευρική είσοδο της Βουλής, προκαλώντας τροχαίο δυστύχημα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε προβληματική διαχείριση του περιστατικού από την Τροχαία, η οποία έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα.