CFMOTO - Πατέντα για ζώνες ασφαλείας σε μοτοσυκλέτα

Ιδέα που θα μπορεί να συνεργαστεί με το σύστημα αυτόματης πέδησης του Active Cruise Control
motomag CFMOTO – Πατέντα για ζώνες ασφαλείας σε μοτοσυκλέτα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

9/7/2024

Με ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η CFMOTO θέλει να φέρει τις ζώνες ασφαλείας μοτοσυκλετών στο προσκήνιο, στοχεύοντας σε ένα ασφαλέστερο μοτοσυκλετιστικό περιβάλλον.

Γενικότερα οι ζώνες ασφαλείας δεν είναι και ιδιαίτερα συμβατές με τις μοτοσυκλέτες και αυτό είναι λογικό. Κανείς δεν θέλει να μείνει πάνω σε μία μοτοσυκλέτα κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος ενώ έχουμε δει πως τις περισσότερες φορές όταν συμβεί ένα τέτοιο ατυχές περιστατικό η πρώτη προσπάθεια που κάνεις είναι να “διώξεις” την μοτοσυκλέτα από κοντά σου ώστε να αποφύγεις κάποιο σοβαρότερο τραυματισμό.

CFMOTO – Πατέντα για ζώνες ασφαλείας σε μοτοσυκλέτα

Τελευταία φορά που είδαμε ένα δίτροχο να έχει ζώνες ασφαλείας και να πωλείται σε ευρεία παραγωγή ήταν το σκούτερ της BMW με ονομασία C1. Το συγκεκριμένο μοντέλο της βαυαρικής εταιρίας, της προηγούμενης δεκαετίας είχε έναν κλωβό ασφαλείας που προστάτευε τον αναβάτη σε περίπτωση σύγκρουσης. Ο αναβάτης δενόταν με ζώνη ασφαλείας τεσσάρων σημείων σαν να ήταν σε μπάκετ κάθισμα, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος έπρεπε να έχει την ψυχραιμία να κρατήσει μέσα στον κλωβό χέρια και πόδια για να μην τα πιαστούν μεταξύ scooter και σταθερού σημείου και τραυματιστούν. Όπως γνωρίζετε, εμπορικά το C1 δεν πήγε καλά και έτσι το κεφάλαιο αυτό έκλεισε άδοξα για την γερμανική εταιρεία.

Τώρα η CFMOTO με ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ζώνες ασφαλείας για τους μοτοσυκλετιστές. Η πατέντα της κινεζικής εταιρείας έχει διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τις περιστάσεις με τον κυριότερο στόχο αυτής να είναι η προστασία του αναβάτη κατά τη διάρκεια μιας μετωπικής σύγκρουσης, καθώς το σύστημα θα απορροφά μέρος της ενέργειας της σύγκρουσης, συγκρατώντας τον αναβάτη στη σέλα ώστε αυτός να μην εκτιναχθεί από πάνω της. Ταυτόχρονα το σύστημα θα επιτρέπει στον αναβάτη να “φεύγει” από την μοτοσυκλέτα όταν αυτή πέσει ή ασκηθεί σε αυτή πλευρική δύναμη κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος.

CFMOTO – Πατέντα για ζώνες ασφαλείας σε μοτοσυκλέτα

Οι περισσότεροι θα πουν πως η συγκεκριμένη πατέντα δύσκολα θα βρει εφαρμογή και πως θα μείνει στα χαρτιά ωστόσο η CFMOTO έχει αντίθετη άποψη. Στην πρώτη παραλλαγή της ιδέας η οποία απεικονίζεται στο Grand Tourer μοντέλο της CFMOTO 1250 TR-G βλέπουμε ένα ζεύγος άκαμπτων ράβδων, μία σε κάθε πλευρά του αναβάτη που καλύπτουν το κενό μεταξύ του ρεζερβουάρ και της σέλας του αναβάτη.

Οι μπάρες αρθρώνονται στο ρεζερβουάρ καυσίμου και χρησιμοποιούν έναν απλό μηχανισμό για να ασφαλίζουν στη θέση τους με ένα ελατήριο το οποίο εισέρχεται σε ένα ρουλεμάν το οποίο με τη σειρά του πέφτει σε μια σχισμή όταν οι πλευρικές μπάρες βρίσκονται είτε στην "ανοικτή" είτε στην "κλειστή" θέση. Αυτές οι μπάρες σε περίπτωση σύγκρουσης η απότομου φρεναρίσματος σύμφωνα με τη CFMOTO θα κρατήσουν τον αναβάτη στη θέση του ενώ αν ασκηθεί κάποια πίεση πλευρικά οι μπάρες αυτές θα ανοίξουν ώστε ο αναβάτης να φύγει από την μοτοσυκλέτα.

CFMOTO – Πατέντα για ζώνες ασφαλείας σε μοτοσυκλέτα

Η δεύτερη εκδοχή της πατέντας χρησιμοποιεί επίσης πλευρικές μπάρες, αλλά αυτή τη φορά αυτές “κουμπώνουν” πίσω από τον αναβάτη και μπροστά αντί να είναι στερεωμένες στο ρεζερβουάρ. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα σύνδεσμος στο μέσο των μπαρών ο οποίος επιτρέπει το άνοιγμά τους για να ανεβαίνει και να κατεβαίνει ο αναβάτης από τη μοτοσυκλέτα.

Η CFMOTO όμως έχει και μία τρίτη παραλλαγή της συγκεκριμένης πατέντας. Σε αυτή βλέπουμε μία ζώνη ασφαλείας από ύφασμα με το πίσω μέρος της να είναι τοποθετημένο στο τέλος της σέλας του αναβάτη. Και σε αυτή την πατέντα χρησιμοποιείται ένας μηχανισμός ελατηρίου ο οποίος κρατά τη ζώνη στη θέση της κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κάτι που σημαίνει πως ο αναβάτης δεν θα φύγει επάνω από την μοτοσυκλέτα. Φυσικά ο αναβάτης θα μπορεί με μία κίνηση να ξεκουμπώσει τη ζώνη ασφαλείας ώστε να κατέβει ή να ανέβει στη μοτοσυκλέτα όποτε χρειαστεί.

CFMOTO – Πατέντα για ζώνες ασφαλείας σε μοτοσυκλέτα

Όλες αυτές οι πατέντες της CFMOTO θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνεργασία με τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματης πέδησης ή ραντάρ ώστε σε κάποια μετωπική σύγκρουση με λίγα χιλιόμετρα το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να απορροφήσει τις δυνάμεις σύγκρουσης χωρίς ο αναβάτης να εκτιναχθεί από τη σέλα της μοτοσυκλέτας.

Θυμίζουμε πως και η Honda δουλεύει σε αντίστοιχο δρόμο της συγκράτησης του αναβάτη πάνω στο όχημα σε μετωπικές συγκρούσες έως 40 χλμ/ώρα, με τη λύση των Ιαπώνων να περιλαμβάνουν αερόσακο τιμονιού που θα φουσκώνει μην επιτρέποντας στον αναβάτη να "πετάξει" πάνω από το scooter / τη μοτοσυκλέτα, αλλά και αερόσακο που θα τυλίγει τον αναβάτη και κατόπιν θα αποκολλάται από το δίκυκλο, προστατεύοντας τον αναβάτη κατά την... πτήση του.

Ετικέτες

Εξοργιστική έρευνα ΕΜΠ - Ένας στους τέσσερις πρατηριούχους καυσίμων της Αττικής μας κλέβει στην αντλία!

Κι οι κλέφτες βγαίνουν λάδι - Όσα πρατήρια σφραγίστηκαν, λειτούργησαν ξανά δυο ημέρες αργότερα…
1 στα 4 πρατήρια στην Αττική κλέβει
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/10/2024

Στην εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύεται σοκαριστική έρευνα του ΕΜΠ, που αποκαλύπτει πως το 25% των πρατηριούχων στην Αττική (ένας στους τέσσερις) κλέβουν τους πελάτες τους σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%, ενώ από τα 18 πρατήρια που πιάστηκαν στη φάκα της ΑΑΔΕ για νοθεία… και τα 18 συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά και σήμερα, έχοντας κλείσει για μόλις 2 ημέρες έκαστο! Για κλάματα (και καθόλου για γέλια) τα κρατικά μέτρα, και η απάτη πάει σύννεφο.

Σε πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) μαθαίνουμε πως ένα στα τέσσερα πρατήρια καυσίμων στην Αττική χρεώνουν αέρα κοπανιστό αντί για βενζίνη, σε ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 24%! Νομίζεις πως βάζεις 10 λίτρα, και σου έχουν βάλει 7,6. Στα 40 λίτρα η ανωτέρω απάτη μεταφράζεται σε 30,4 πραγματικά λίτρα βενζίνης, σχεδόν 10 λιγότερα απ’ όσα πιστεύει ο πελάτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αττική, όπου πωλείται το 50% των καυσίμων της χώρας, ενώ εδώ βρίσκεται το 27% των πρατηρίων της ελληνικής επικράτειας. Όπως δείχνει η έρευνα ένα τεράστιο ποσοστό πρατηριούχων έχει πειραγμένες αντλίες, δίνοντας τακτικά μικρότερες ποσότητες καυσίμων από ότι δείχνει ο μετρητής.

Σημειώστε πως το συνολικό κόστος της κλοπής ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση!

Μάλιστα η παραβατικότητα έχει τεράστια άνοδο, αφού από το 4% των πρατηρίων το 2011 φτάσαμε στο 15% το 2016, για να πάμε στο 19% το 2019, στο 20% το 2021 και στο 27% το 2023! Μιλάμε για αύξηση 35% στα δυο τελευταία χρόνια, με τις ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων να αυξάνονται κατά 30% στα τρία τελευταία χρόνια!

Η έρευνα του ΕΜΠ διαπιστώνει επίσης άμεση σύνδεση της τιμής πώλησης του καυσίμου με τις ελλειμματικές παραδόσεις, συγκρίνοντας τις ενδεικτικές τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης ενός παραβατικού πρατηρίου με απόκλιση ελλειμματικής παράδοσης 10% και ενός νόμιμου πρατηρίου στην ίδια περιοχή. Έτσι διαπιστώνεται ότι ενώ η αναγραφόμενη τιμή του παραβατικού πρατηρίου προς τον καταναλωτή είναι 8 λεπτά/λίτρο χαμηλότερη του νόμιμου, η πραγματική τιμή είναι υψηλότερη κατά 10-12 λεπτά/λίτρο.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους λειτουργίας ωθεί σε περαιτέρω αύξηση της διαφοράς τιμής πώλησης των νόμιμων πρατηρίων σε σχέση με τα παραβατικά πρατήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου πωλήσεών όσων εφαρμόζουν τον νόμο. Συνεπώς, τα παραβατικά πρατήρια αυξάνουν την κερδοφορία τους, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή, οδηγώντας στην έξοδο τους νόμιμους πρατηριούχους.

Τα εξοργιστικά συνεχίζονται και κορυφώνονται με τη διαπίστωση πως εκ των 18 παραβατικών πρατηρίων που “τσάκωσε” η ΑΑΔΕ από τον Ιούνιο, ΚΑΙ ΤΑ 18 ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΓΙΑ… ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΕΚΑΣΤΟ! Αυτό συνέβη καθώς μετά από χορήγηση προσωρινής διαταγής από το Διοικητικό Πρωτοδικείο πέτυχαν την αναστολή του μέτρου σφράγισης!

Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, που βασίζεται στην έρευνα του ΕΜΠ, τονίζεται πως η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής είναι κρίσιμης σημασίας, διότι τυχόν αποδοχή τους ουσιαστικά οδηγεί στην ατιμωρησία, αφού η εκδίκαση των προσφυγών ύστερα από ένα ή δύο χρόνια θα είναι πλέον άνευ αντικειμένου