Continental ContiAttack SM 2– Παρουσιάστηκε η τρίτη γενιά του supermoto ελαστικού

Η νέα γενιά υπόσχεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και βελτιωμένη απόδοση, τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα
Continental Contiattack SM 2
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/1/2024

Η Continental παρουσίασε το νέο ελαστικό ContiAttack SM 2 για την supermoto κατηγορία, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές για κυκλοφορία στον δρόμο, ενώ αξιοποιώντας την νέα τεχνολογία γόμας Continental BlackChili, υπόσχεται εντυπωσιακή απόδοση στην πίστα με ταυτόχρονη υψηλότερη χιλιομετρική αντοχή κατά 28%, σε σχέση με τον προκάτοχό του, ContiAttack SM EVO.

Το ContiAttack SM 2 σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε με γνώμονα του να είναι ένα ελαστικό για τη supermoto κατηγορία, το οποίο μπορεί να σε πάει μέχρι την πίστα, να οδηγήσεις εκεί γράφοντας χρόνους και μετά να επιστρέψεις σπίτι σου. Αυτό συνεπάγεται ότι οι απαιτήσεις είναι εντελώς διαφορετικές από ένα τουριστικό ή σπορ ελαστικό. Η οδήγηση ενός supermoto στην πίστα συνεπάγεται διαρκή και απότομη μεταφορά βάρους, λόγω της απότομης επιτάχυνσης και του σκληρού φρεναρίσματος, ενώ ταυτόχρονα το ελαστικό πρέπει να μπορεί να βρει πρόσφυση σε μεγάλες γωνίες κλίσης. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν δύο ακόμη παράγοντες, το να ζεσταίνεται γρήγορα προσφέροντας άμεσα σωστή πληροφόρηση στον αναβάτη και να είναι λειτουργικό και σε βρεγμένο οδόστρωμα, καθώς μιλάμε για ένα ελαστικό με το οποίο μπορείς να κυκλοφορήσεις νόμιμα στον δρόμο. Όπως μας λέει ο Υπεύθυνος Προϊόντος για τον τομέα των ελαστικών μοτοσυκλέτας της Continental, Raphael Michels, το ContiAttack SM 2 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αριστεύει σε όλους τους παραπάνω παράγοντες.

Το νέο ελαστικό βασίζεται στον σκελετό που χρησιμοποιεί η Continental για την κατασκευή του σλικ ContiTrack, το οποίο προορίζεται για αγωνιστική χρήση και οδήγηση σε πίστα. Η χαμηλή αναλογία του προφίλ που έρχεται σε επαφή με την άσφαλτο, εγγυάται βελτιωμένη απόδοση και πρόσφυση υπό κλίση. Σύμφωνα με τις δοκιμές της Continental στην πίστα, το νέο supermoto ελαστικό είναι καλύτερο σε κάθε τομέα από τον προκάτοχό του. Στο στεγνό γυρίζει 2% πιο γρήγορα, ενώ στο βρεγμένο τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα καθώς το ContiAttack SM 2 είναι 3% ταχύτερο από το ContiAttack SM EVO.

Continental ContiAttack SM 2– Παρουσιάστηκε η τρίτη γενιά του supermoto ελαστικού

Η βελτίωση αυτή έρχεται καθώς η Continental χρησιμοποιεί 2 νέες τεχνολογίες, που δεν υπήρχαν πριν. Η καινοτόμος τεχνολογία GripLimitFeedback, όπως την ονομάζει η εταιρεία, αυξάνει την ασφάλεια σε μεγάλες κλίσεις, προσφέροντας βελτιωμένη πληροφόρηση στον αναβάτη για το τι ακριβώς συμβαίνει με την πρόσφυση του οδοστρώματος. Αυτό με την σειρά του, αυξάνει τον έλεγχο και την εμπιστοσύνη του, όταν οδηγεί στο όριο.

Το RainGrip είναι μία ακόμα νέα τεχνολογία της γερμανικής εταιρείας, η οποία αφορά στη δημιουργία ενός ειδικού μείγματος πυριτίου, το οποίο σύμφωνα με την Continental παρέχει εξαιρετικά επίπεδα πρόσφυσης στο βρεγμένο. Το πυρίτιο είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται στα περισσότερα ελαστικά δρόμου, καθώς ανεβάζει γρήγορα τη θερμοκρασία, ακόμα και σε κρύες συνθήκες, διατηρώντας την ψηλά όσο οδηγείς. Το αντάλλαγμα είναι η μείωση που επιφέρει στην διάρκεια ζωής του ελαστικού, καθώς όσο οδηγείς τόσο αυξάνεται και η θερμοκρασία, μεγαλώνοντας τη διάρκεια του θερμικού κύκλου. Η Continental υπόσχεται ότι χάρη στην νέα τεχνολογία, το μείγμα πυριτίου που έχει χρησιμοποιηθεί στο μπροστινό ελαστικό βελτιώνει την πρόσφυση στο βρεγμένο, ακόμα και σε κρύες και ολισθηρές συνθήκες, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει αρνητικά την διάρκεια ζωής του ελαστικού.

Το ContiAttack SM 2 επωφελείται από τα χρόνια εμπειρίας και τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Continental. Το πρώτο supermoto ελαστικό παρουσιάστηκε το 2011, με την ονομασία ContiAttack SM, ενώ το 2018 ήρθε η δεύτερη γενιά με το ContiAttack SM EVO. Για την κατασκευή της τρίτης και πιο πρόσφατης έκδοσης, ο σκελετός δημιουργήθηκε από ένα ενιαίο τμήμα, χωρίς ραφές, προσφέροντας μεγαλύτερο τμήμα επαφής με την άσφαλτο. Αυτό, αυξάνει την πρόσφυση, ειδικά κατά το φρενάρισμα σε μεγάλες γωνίες κλίσης.

Continental ContiAttack SM 2– Παρουσιάστηκε η τρίτη γενιά του supermoto ελαστικού

Για πρώτη φορά η Continental χρησιμοποιεί σε supermoto ελαστικό την αποκλειστική της τεχνολογία BlackChili Compound για την κατασκευή του πέλματος, η οποία διαρκώς εξελίσσεται χάρη στη διαρκή έρευνα της εταιρείας πάνω στα πολυμερή και τις πρώτες ύλες. Οι μηχανικοί της Continental κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν ένα νέο συνθετικό ελαστικό, δημιουργώντας ένα υψηλής απόδοσης υλικό που συνδυάζεται με νανοσωματίδια αιθάλης. Το συγκεκριμένο μείγμα πέλματος χαρίζει προσαρμοστικότητα στις ιδιότητες της επιφάνειας και του σχήματος της γόμας, ανάλογα τις συνθήκες χρήσης. Ως αποτέλεσμα το BlackChili Compound επιτρέπει την καλύτερη πρόσφυση σε συνδυασμό με αυξημένο χρόνο ζωής, ενώ τα ελαστικά που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία φτάνουν πιο γρήγορα την θερμοκρασία λειτουργίας, σε σχέση με τα υπόλοιπα της Continental.

Όπως συμβαίνει και με τους προκατόχους του, το ContiAttack SM 2 ενσωματώνει την τεχνολογία MultiGrip για ομοιογενή φθορά, με τη χρήση μόνο μίας γόμας. Η τεχνολογία Traction Skin εξαλείφει την ανάγκη για “στρώσιμο” του ελαστικού, προσφέροντας τον ίδιο χαρακτήρα από το πρώτο μέτρο. Τέλος, η τεχνολογία ZeroDegree 0° για την κατασκευή του ατσάλινου σκελετού, ο οποίος ακολουθεί την κατεύθυνση κύλισης του ελαστικού μπροστά και πίσω, εξασφαλίζει σταθερότητα στις υψηλές ταχήτητες.

Τα ContiAttack SM 2 αναμένεται να έρθει σε δύο διαστάσεις για μπροστά και τρεις για πίσω. Το πρώτο τετράμηνο του 2024, αναμένονται οι 120/70 R 17 για μπροστά και 160/60 R 17 για πίσω. Από το δεύτερο μισό του 2024, θα προστεθούν οι διαστάσεις 110/70 R 17 για μπροστά και οι 140/70 R 17 και 150/60 R 17, για πίσω, ολοκληρώνοντας την γκάμα.

Νομοθετικά θα απαγορευτεί ο ανεφοδιασμός σε όποιον δεν φορά κράνος δήλωσε ο Θεοδωρικάκος

Απέφυγε να εξηγήσει τον τρόπο - Δεν επεκτείνεται σε όποιον δεν φορά ζώνη
Νομοθετικά θα απαγορευτεί ο ανεφοδιασμός σε όποιον δεν φορά κράνος δήλωσε ο Θεοδωρικάκος Απέφυγε να εξηγήσει τον τρόπο - Δεν επεκτείνεται σε όποιον δεν φορά ζώνη  Την επικοινωνιακή εκμετάλλευση από τον Άδωνη Γεωργιάδη, μίας πρωτοβουλίας κρητικού πρατηριούχου ως αντίδραση στον άδικο χαμό του 17χρονου Γιάννη Χριστουλάκη, φαίνεται να συνέχισε σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Ανάπτυξης, δηλώνοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής πως θα καταθέσει σχετική τροπολογία. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσει την νομι
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/1/2025

Την επικοινωνιακή εκμετάλλευση από τον Άδωνη Γεωργιάδη, μίας πρωτοβουλίας κρητικού πρατηριούχου ως αντίδραση στον άδικο χαμό του 17χρονου Γιάννη Χριστουλάκη, φαίνεται να συνέχισε σήμερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Ανάπτυξης, δηλώνοντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής πως θα καταθέσει σχετική τροπολογία.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσει την νομική κάλυψη στους πρατηριούχους να μην πωλούν βενζίνη σε όποιον αναβάτη μοτοσυκλέτας δεν φορά κράνος. Η ομοσπονδία βενζινοπωλών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμφωνούν με το μέτρο και το υπουργείο Ανάπτυξης συνέταξε την σχετική τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί μόλις το υπουργείο Μεταφορών καταθέσει το νέο Κ.Ο.Κ. στη Βουλή.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος απέφυγε να εξηγήσει τον τρόπο που θα γίνεται αυτό το μέτρο στην πράξη, όπως και τις συνέπειες που θα έχει εκείνος που τελικά ανεφοδιάζει μοτοσυκλέτες με αναβάτες που δεν φορούν κράνος.

Τόνισε επίσης πως το μέτρο αυτό δεν γίνεται να επεκταθεί στους οδηγούς αυτοκινήτων που δεν φορούν ζώνη καθώς η μη χρήση της δεν είναι το ίδιο εμφανής με την χρήση του κράνους, ενώ πολλές φορές ο οδηγός του αυτοκινήτου αποβιβάζεται από αυτό κατά τον ανεφοδιασμό αφαιρώντας έτσι την ζώνη του.

Για την περίπτωση εκείνων που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και αν το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε εκείνους, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται κάποιον να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ θα πρέπει να ειδοποιεί την αστυνομία, ως οφείλει με βάση το κοινωνικό αίσθημα.

Επιπρόσθετα:

Μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Θεοδωρικάκος, τόνισε πως “επιτελείται πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο σε αυτή την επιτροπή. Θέλω μάλιστα να ευχαριστήσω για την σκέψη και την πρωτοβουλία τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από την ανθρώπινη ζωή και την υγεία, από το να προστατεύουμε τους νέους ανθρώπους. Γιατί οι περισσότεροι που οδηγούν, είναι κυρίως νέα παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία που αισθάνονται άτρωτοι. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, γι’ αυτό και ανταποκριθήκαμε αμέσως”.

 Ο Υπουργός Ανάπτυξης συνέχισε πως “αυτή η πρωτοβουλία αξίζει να αγκαλιαστεί από όλους. Είναι μια καλή ευκαιρία για μια πανεθνική καμπάνια, να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των πάντων, να συνδράμουν όλοι, για την αυτονόητη συνήθεια ότι φοράμε κράνος όταν είμαστε πάνω στο μηχανάκι. Ώστε να μην ξαναχάσουμε ούτε έναν συνάνθρωπό μας και πρέπει να συνδράμουμε όλοι”.

 Επίσης, ανέφερε πως είναι μια πρωτοβουλία που είχε την θετική ανταπόκριση από τους πρατηριούχους και “είναι μια πράξη που συνδυάζει μια κοινωνικά χρήσιμη ανθρώπινη ιδέα και παράλληλα δίνουμε και τη νομική κάλυψη στους πρατηριούχους για να μπορούν να την εφαρμόσουν”.

Θυμίζουμε πως όλα αυτά ξεκίνησαν από μία πρωτοβουλία του πρατηρίου υγρών καυσίμου Εμμανουήλ Ροδουσάκη στην Κίσσαμο, που θρηνώντας τον θάνατο του Ιωάννη Χριστουλάκη, ανακοίνωσε πως δεν θα ανεφοδιάζει όποιον δεν φορά κράνος.

Μετά τον ντόρο που ξεσήκωσε η ανακοίνωση αυτή πανελλαδικά και τα συγχαρητήρια που έλαβε για την κίνησή του ο πρατηριούχος, ο Άδωνης Γεωργιάδης έβγαλε ένα video-καμπάνια για την χρήση του κράνους ζητώντας από το υπουργείο Ανάπτυξης και τους βενζινοπώλες να αγκαλιάσουν το μέτρο. Σήμερα μαθαίνουμε πως τελικά το μέτρο αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τον νέο Κ.Ο.Κ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ, λαμβάνουν έως και 4.000 κλίσεις ημερησίως από τις οποίες οι 1.000 με 1.100 αφορούν την μεταφορά με ασθενοφόρο, από αυτές περίπου το 50% (500-600) αφορούν περιστατικά υψηλής προτεραιότητας και συγκεκριμένα ανάμεσά τους τα 250-300 είναι τροχαία ατυχήματα. Το 5% αυτών των ατυχημάτων είναι βαριοί τραυματισμοί και κυρίως αφορούν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Από εκείνους που τελικά θα επιβιώσουν το 70% θα υποφέρει πλέον από αναπηρία μεγαλύτερη του 80%. Αυτομάτως καταρρίπτεται έτσι και το πλέον ηλίθιο επιχείρημα πως η μη χρήση κράνους είναι κάτι που αφορά τον αναβάτη και μόνο καθώς κάνει κακό στον εαυτό του. Κατά επέκταση δεν ισχύει και το διπλά ηλίθιο επιχείρημα με την σύγκριση των ΗΠΑ καθώς οι πολιτείες στις οποίες η χρήση του κράνους δεν είναι υποχρεωτική δεν έχουν μεγάλα αστικά κέντρα, δεν έχουν υψηλό αριθμό θνησιμότητας από αναβάτες χωρίς κράνος ενώ το καλύτερο αντιεπιχειρήμα έρχεται από την Φλώριντα που ο νόμος ορίζει πως το κράνος δεν είναι υποχρεωτικό αλλά όποιος δεν το φορά θα πρέπει να έχει ιδιωτική ασφάλιση που θα τον καλύπτει συγκεκριμένα για την περίπτωση ατυχήματος χωρίς την χρήση του, κάτι που έχει πολύ υψηλό κόστος για κάτι τόσο απλό, όσο το να φορά κανείς το κράνος!

Η διοίκηση του νοσοκομείου ΚΑΤ ανέφερε πως δέχεται ετησίως 87.000 περιστατικά και από αυτά τα 3.200 αφορούν τροχαία με τους 320 να είναι σοβαρά πολυτραυματίες. Περίπου οι 32 από αυτούς θα έχουν κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις που επιφέρουν μόνιμη αναπηρία, που σημαίνει πως περίπου ένας κάθε δέκα ημέρες καταλήγει ανάπηρος και μόνο με τα στοιχεία του ΚΑΤ, όχι συνολικά στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο Σταμάτης Παπαδάκης γιατρός στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής, κος Γιάννης Ηλιόπουλος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οδικής ασφάλειας, Μακάριος Λαζαρίδης πρότεινε να υπάρχει μέτρο όπου δεν θα μπορεί να γίνει πώληση μοτοσυκλέτας αν ο αναβάτης δεν έχει κράνος, όπως δεν υπάρχει αυτοκίνητο που πωλείται χωρίς ζώνη. Προφανώς εδώ κάπου χάνεται το μέτρο καθώς οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών δεν κατασκευάζουν κράνη αλλά σε κάθε περίπτωση εκείνο που στις υπόλοιπες χώρες έχει λυθεί με την αστυνόμευση καθώς δεν πρόκειται να κάνει οποιοσδήποτε ούτε μέτρο σε Ευρωπαϊκό δρόμο αν δεν φορά κράνος, εδώ βλέπουμε πως επιστρατεύεται ο πολίτης στην αστυνόμευση και συνεχίζουμε να μην ακούμε κάποιο μέτρο για την αλλαγή νοοτροπίας. Είναι πραγματική έκπληξη να μην αντιλαμβάνεται κάποιος τον λόγο που πρέπει να φορά κράνος και ο λόγος που συνεχίζει τον αντίλογο είναι γιατί η Πολιτεία δεν έχει κάνει σωστά την δουλειά της, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης