Δήμος Αθηναίων - Πρόταση για όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα στο κέντρο της πόλης

30 χλμ./ώρα και για τα δίκυκλα, σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Αθηναίων με εξαίρεση κάποιες κεντρικές αρτηρίες
orio
Από το

motomag

1/8/2023

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κατέθεσε στον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σταϊκούρα πακέτο 16 συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, και για ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Αθήνα, μέσα στο οποίο βρίσκεται και πρόταση ορίου ταχύτητας 30 χλμ/ώρα για όλο το δίκτυο του Δήμου Αθηναίων!

Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 31/7 στο Υπουργείο Υποδομών, τέθηκε το θέμα να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα προκειμένου να μπει τέλος στην ταλαιπωρία, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα των Αθηναίων αλλά και να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Όσον αφορά στα δίκυκλα, η πρόταση του Δήμου Αθηναίων είναι να υπάρχει όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Αθηναίων, με εξαίρεση κάποιες κεντρικές αρτηρίες -κάτι το οποίο συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων περιλαμβάνεται η άμεση σύσταση ενός ενιαίου φορέα που θα καταργεί την πολυαρχία και τη διασπορά αρμοδιοτήτων. Ο φορέας αυτός θα βρίσκεται υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα είναι αρμόδιος για όλα και σε αυτόν θα συμμετέχουν ενεργά όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των μετακινήσεων στην Αθήνα.  Στις επιμέρους προτάσεις υπάρχει η ενίσχυση των υποδομών για την υποστήριξη της εναλλακτικής μετακίνησης των πολιτών με τα πόδια ή το ποδήλατο, αλλά και η κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου για τις φορτοεκφορτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας σε συνδυασμό πάντα με την αυστηροποίηση της εφαρμογής του. Η χωροθέτηση νέων σημείων στάθμευσης ταξί, η διαμόρφωση συνολικού σχεδίου για την κυκλοφορία, τη στάση και στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων, η διεύρυνση της ελεγχόμενης στάθμευσης σε περισσότερες περιοχές της πόλης και η δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή του carsharing, μιας νέας τάσης στην Ευρώπη που προβλέπει τον διαμοιρασμό οχημάτων σε πολλούς χρήστες. Επιπρόσθετα στόχος είναι να αναβαθμιστούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να υπάρχει εντονότερη παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους της πόλης, να ενισχυθεί η Δημοτική Αστυνομία σε έμψυχο δυναμικό και να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες της, να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, να επεκταθεί ο πράσινος δακτύλιος με παράλληλη επιτήρηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου για τις πορείες. Στις προτάσεις προτείνεται επίσης, η φιλοξενία των ξένων επίσημων εκτός του κέντρου της πόλης και η αναθεώρηση του πλαισίου για τις εκδηλώσεις.

Mpakogiannis

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης: “Στην Αθήνα η κίνηση είναι αφόρητη και κάθε χρόνο χειροτερεύει. Απαιτείται λοιπόν άμεσα αλλαγή μοντέλου για τη ρύθμισή της. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσα αναλυτική πρόταση 16 σημείων μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Μεταξύ άλλων, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός ενιαίου, υπερκείμενου Φορέα, την ουσιαστική αναβάθμιση των ΜΜΕ, την επαρκή αστυνόμευση, αλλά και μια σειρά από κανονιστικές ρυθμίσεις για τις διαδηλώσεις/εκδηλώσεις, τις πιάτσες ταξί, την τροφοδοσία κ.ά. Με σχέδιο, συνεργασία και συμπληρωματικές δράσεις μπορούμε μαζί να βάλουμε τάξη στο χάος που επικρατεί στους δρόμους της πρωτεύουσας.”

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.