Ducati 990cc GP3, Troy Bayliss - Δημοπρασία της πρώτης MotoGP μοτοσυκλέτας της Ducati

Με την τιμή να αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ
Δημοπρασία Ducati GP3 Troy Bayliss
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/9/2023

Είκοσι χρόνια μετά το ντεμπούτο της Ducati στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, στη δημοπρασία Autumn Stafford Sale του 2023, ο γνωστός οίκος Bonhams βγάζει “στο σφυρί” την Ducati 990cc GP3 του 2003, της πρώτης στην ιστορία MotoGP μοτοσυκλέτας του Borgo Panigale, και συγκεκριμένα της μοτοσυκλέτας του Troy Bayliss.

Η μοτοσυκλέτα έρχεται πλήρως συντηρημένη σε κινητήρα και κιβώτιο, με σιδερένια αλλά και τα original carbon δισκόφρενα, έτοιμη για να την οδηγήσει κανείς σε εκδηλώσεις κλασικών αγωνιστικών μοτοσυκλετών, ενώ αναμένεται να πιάσει μεταξύ 312 και 350.000 ευρώ.

Η Ducati είχε μείνει εκτός μεγάλης κατηγορίας των GP, απ’ όταν εκείνη μετατράπηκε αποκλειστικά σε δίχρονη τη δεκαετία του 1970. Θυμίζουμε πως η Honda είχε προσπαθήσει να παλέψει ενάντια στα δίχρονα το 1979 με την τετράχρονη NS500, καταφέρνοντας όμως… μια τρύπα στο νερό. Η Ducati δεν είχε τους πόρους για να εξελίξει μια GP 500, ενώ παράλληλα οι Ιταλοί είχαν χρόνια να κατασκευάσουν δίχρονη μοτοσυκλέτα, ενώ στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί μόνο με μικρού κυβισμού δίχρονα.

Η φράση “Κέρδισε την Κυριακή, πούλα τη Δευτέρα” που συνοδεύει τα μηχανοκίνητα οχήματα από τη γέννηση τους θα μπορούσε να αφορά 100% την Ducati των προηγούμενων δεκαετιών, καθώς οι Ιταλοί συνέδεαν άμεσα τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες τους με τα μοντέλα παραγωγής που μπορούσε να αγοράσει ο οποιοσδήποτε φαν της εταιρείας, όπως τα 851, 888 και 916.

Δημοπρασία Ducati GP3 Troy Bayliss

Κι όταν η FIM ανακοίνωσε πως η μεγάλη κατηγορία του αναβαπτισθέντος Πρωταθλήματος MotoGP από το 2002 θα αφορούσε μόνο τετράχρονα μοντέλα, η Ducati είχε την απαραίτητη εμπειρία για να κατασκευάσει άμεσα μια ανταγωνιστική τετράχρονη μοτοσυκλέτα.

Δημοπρασία Ducati GP3 Troy Bayliss

Μια V2 μοτοσυκλέτα, όπως στα Superbikes, δεν θα ήταν ικανή να αποδώσει την επιθυμητή απόδοση για το MotoGP, κι έτσι η Ducati αποφάσισε να χρησιμοποιήσει έναν V4 90 μοιρών, με δεσμοδρομική κίνηση βαλβίδων, προερχόμενη από τα V2 της, δημιουργώντας έτσι το πρώτο Desmosedici, δηλαδή μια μοτοσυκλέτα με Desmo και 16 βαλβίδες. Όμως η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα της Ducati έχασε σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν του 2002, κάνοντας εν τέλει την εμφάνιση της στον τελευταίο γύρο της χρονιάς, στη Valencia, με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati να αποτελείται από τους Troy Bayliss και Loris Capirossi. Οι δυο τους εξέλιξαν τη μοτοσυκλέτα στον χειμώνα που ακολούθησε και παρατάχθηκαν στη σχάρα των MotoGP από τον πρώτο αγώνα του 2003 στη Suzuka.

Troy Bayliss 2003

Ο νικητής του BSB 1999 Troy Bayliss, είχε πάρει μεταγραφή στην ομάδα WSBK της Ducati το 2000, αντικαθιστώντας τον τραυματία Carl Fogarty. Ο Bayliss κέρδισε το Πρωτάθλημα το 2001, ενώ τερμάτισε 2ος πίσω από τη Honda του Colin Edwards το 2002. Παρά την απειρία του σε αγώνες GP, ο Bayliss επελέγη για την πρώτη ομάδα της Ducati στο MotoGP, επιλογή που η Ducati δεν έμελλε να μετανιώσει. Αντίθετα με τον Bayliss, ο Capirossi είχε μεγάλη εμπειρία στα GP, έχοντας αγωνιστεί στα 500 το 1995, ενώ ήταν ήδη 3 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, στα 125 (1990, 1991) και στα 250 (1998).

GP3

H πρώτη Desmosedici ακολουθούσε τη μόδα της εποχής όσον αφορά στα πλαίσια της Ducati, χρησιμοποιώντας ένα ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, όπως στα WSBK, αντίθετα με τους αντιπάλους των Ιταλών που χρησιμοποιούσαν πλαίσια δυο δοκών αλουμινίου. Παράλληλα, ο V4 κινητήρας της έτυχε ευρείας αναγνώρισης ως ο δυνατότερος κινητήρας της εποχής.

Capirossi-Bayliss

Μπορεί τώρα ο Troy Bayliss να αγωνιζόταν συνήθως με τον αριθμό 21, όμως ανακάλυψε πως το συγκεκριμένο νούμερο ανήκε σε άλλον αναβάτη στο MotoGP, κι έτσι το 2003 ο Αυστραλός αγωνίστηκε με το 12 -το 21 ανάποδα. Η Ducati μπορεί να μην κέρδισε στο ντεμπούτο της στα MotoGP, είχε όμως λόγο να αισθάνεται υπερήφανη, αφού ο Capirossi της χάρισε την πρώτη της νίκη, στην Catalunya, τερματίζοντας 2ος στη σεζόν, με τον Bayliss να τερματίζει στην 6η θέση της γενικής, 4 θέσεις πίσω από τον Ιταλό. Σημειώστε πως ενώ ο Loris γνώριζε τις πίστες από τα GP, ο Bayliss αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε πολλές από εκείνες.

Δημοπρασία Ducati GP3 Troy Bayliss

Η Desmosedici της δημοπρασίας είναι η GP3TB1 (το GPT3 αφορά στο μοντέλο του 2003), ήταν η κύρια αγωνιστική μοτοσυκλέτα του Troy Bayliss εκείνη τη χρονιά, και μάλιστα το πρώτο μοντέλο, όπως φαίνεται από τις τετράγωνες βάσεις κινητήρα -που άλλαξαν σε στρογγυλές μετά τα μέσα της χρονιάς. Η μοτοσυκλέτα έχει συντηρηθεί και αναβαθμιστεί σε κινητήρα και κιβώτιο, και είναι έτοιμη για χρήση, με τους ατσάλινους αλλά και τους original carbon δίσκους στα φρένα της.

Ο οίκος Bonhams πιστεύει πως 12 GP3 μοτοσυκλέτες έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα, ενώ η ιστορική αξία του συγκεκριμένου μοντέλου είναι μεγάλη.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της δημοπρασίας, ΕΔΩ.

MotoGP - Ομοφωνία Zarco και Mir: “Θα πρέπει να αφήσουμε τη νέα μοτοσυκλέτα στην άκρη”!

Άσχημα τα νέα για τη Honda μετά το τεστ της Jerez
motomagMotoGP – Ομοφωνία Zarco και Mir: “Η νέα μοτοσυκλέτα πρέπει να φύγει”!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

30/4/2024

Με το έναυσμα να δίνεται από τον Mir, τώρα και ο Zarco θεωρεί ότι η νέα μοτοσυκλέτα που έφερε το HRC στα δοκιμαστικά της Jerez -μοτοσυκλέτα που είχε οδηγήσει ο αναβάτης εξέλιξης Stefan Bradl κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου-, δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο κατήφορος για το HRC μοιάζει να μην έχει τέλος, καθώς οι προσπάθειές για μία πιο ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα, φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό. Όπως είδαμε, στα δοκιμαστικά που έγιναν στη Jerez, μετά το πέρας του ισπανικού γύρου στην ίδια πίστα, οι αναβάτες δοκίμασαν ορισμένα νέα εξαρτήματα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα είδαμε, καθώς ήδη κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, ο Stefan Bradl που συμμετείχε ως wildcard, τα είχε στην δική του μοτοσυκλέτα.

Μετά το τέλος των δοκιμών, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Mir ήταν αυτός που ξεκίνησε τον χορό των αρνητικών σχολίων για τη νέα μοτοσυκλέτα. Σύμφωνα με τον Ισπανό, η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και ό,τι έφερε το HRC στη Jerez δεν βοήθησε στο ελάχιστο. Ήδη, ο Mir είχε δοκιμάσει αυτή την μοτοσυκλέτα, μαζί με τον Luca Marini, στη Βαρκελώνη, όπου και εκεί δεν είχε κάτι θετικό να πει.

MotoGP – Ομοφωνία Zarco και Mir: “Η νέα μοτοσυκλέτα πρέπει να φύγει”!

Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, ο Johann Zarco είχε επίσης την ευκαιρία να οδηγήσει το νέο πακέτο της Honda. Μάλιστα, ο Γάλλος μπορούσε να κάνει απευθείας σύγκριση, καθώς έκανε γύρους τόσο με την νέα, όσο και με την μοτοσυκλέτα που οδηγεί τη φετινή σεζόν. Παρόλο τώρα που ο Zarco τερμάτισε ψηλότερα από τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες, είχε την ίδια γνώμη με εκείνους. Με μεγαλύτερη ψυχραιμία από τον Mir, ο αναβάτης της LCR τόνισε ότι αν και έχει έναν τομέα βελτιωμένο, δεν είναι ακόμα μία ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα που θα τους βοηθήσει να ακολουθήσουν τη σωστή κατεύθυνση. Όπως είπε και ο ίδιος, είναι δύσκολο να βρεις πώς θα κάνεις τη μοτοσυκλέτα σου να πηγαίνει ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορα -τόσο πίσω από τον πρωτοπόρο ήταν στα δοκιμαστικά της Δευτέρας στην Jerez. Ο Γάλλος θεωρεί και αυτός ότι η συνέχιση της εξέλιξης προς αυτή την πορεία είναι απλώς χάσιμο χρόνου.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Zarco πήρε αποστάσεις από την ομάδα της εξέλιξης, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι αυτή η δουλειά του και δεν μπορεί να πει πώς θα προχωρήσουν. Από τη μεριά του, ο Γάλλος λέει απλώς τα προβλήματα που προκύπτουν με τη μοτοσυκλέτα σε έναν αγώνα, τα οποία του στερούν τον ρυθμό να γίνει ανταγωνιστικός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ένα από τα ζητήματα της RC213V είναι το γεγονός ότι λείπει η πρόσφυση, ειδικά στις στροφές.

MotoGP – Ομοφωνία Zarco και Mir: “Η νέα μοτοσυκλέτα πρέπει να φύγει”!

Όπως όλα δείχνουν, η Honda δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει την συνταγή που θα την βγάλει από την δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια και που οδήγησε και στην αποχώρηση του Marc Marquez.