Οι εγγραφές για τον διαγωνισμό της καλύτερης custom Scrambler της Ducati έκλεισαν το Δεκέμβριο που μας πέρασε με συνολικά 74 μοτοσυκλέτες να παίρνουν μέρος. Μια από αυτές είναι και η δημιουργία του, παγκοσμίου φήμης πλέον, Πέτρου Χατζηροδέλη, ιδιοκτήτη της Jigsaw Customs. Την ιστορία του κατακόκκινου café racer που δημιούργησε ο Πέτρος για λογαριασμό της Kosmocar A.E., της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ducati, μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ όταν ολοκληρώθηκε είχαμε και την αποκλειστική ευκαιρία να την οδηγήσουμε και να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Το Custom Rumble χωρίζεται σε πέντε κατηγορίες (Rocker, Cut-down, All-Terrain, Outsider και Bully) ώστε οι μοτοσυκλέτες να ανταγωνίζονται η μια την άλλη με ίσους όρους. Επομένως, όσοι έχουν μια café racer θα λάβουν μέρος στην Rocker –στην οποία συμμετέχει και η Kosmocar A.E.- ενώ όσοι έχουν κατασκευάσει μια bobber θα συμμετάσχουν στην Cut-down. Στην All-Terrain θα πάρουν μέρος όλες οι μοτοσυκλέτες που έχουν και off-road καταβολές, ενώ η Outsider απευθύνεται στους πιο δημιουργικούς custom builders που δεν θέλουν να περιορίζεται η φαντασία τους. Η Bully είναι η πιο premium κατηγορία, καθώς δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν αυτοί που θα επιλέξουν ως βάση τη ναυαρχίδα των Scrambler, το 1100, και όπως στην Outsider έτσι και εδώ δεν υπάρχουν σχεδιαστικοί περιορισμοί.
Είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται το Custom Rumble και μέχρι τις 15 Μαρτίου όσοι θέλουν μπορούν να ψηφίσουν την καλύτερη δημιουργία της κάθε κατηγορίας μέσα από εδώ, ενώ οι νικητές –ένας από κάθε κατηγορία- θα παρουσιάσουν τις μοτοσυκλέτες τους στο φετινό Bike Shed που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου. Εκεί, ενώπιον μιας επιτροπής από έμπειρους κριτές θα ανακοινωθεί και η απόλυτη νικήτρια του Custom Ruble.
Ο ανταγωνισμός φέτος είναι μεγάλος, τόσο στην Rocker που συμμετέχει η Kosmocar A.E. χάρη στη δημιουργία του Πέτρου Χατζηροδέλη, όσο και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Για να κυματίσει η ελληνική σημαία και να αναδειχθεί για άλλη μια φορά το επίπεδο που έχουμε ως χώρα στο customizing, χρειάζεται η βοήθεια όλων μας.
Έρχονται Ελλάδα τα προσιτά ελαστικά της CST: Άλλαξε ο αντιπρόσωπος!
Η MUVUS ανέλαβε την αντιπροσώπευση των CST
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
31/7/2026
Στο εργοστάσιο της CST στην Κίνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες αντιπροσωπεία της εισαγωγικής εταιρείας MUVUS όπου έχει ήδη εξασφαλίσει την αντιπροσώπευση των ελαστικών της CST και προχωρά τις διαδικασίες για το πρώτο φορτίο που θα εισάγει με ελαστικά μοτοσυκλετών, ATV, golfcart κτλ.
Η CSTείναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Κίνας, έχοντας ξεκινήσει από την Ταϊβάν με ένα τεράστιο κατάλογο που ξεκινά από τα ποδήλατα, επεκτείνεται σε μοτοσυκλέτες και ATV, αλλά συνεχίζει και σε ελαφρά και βαριά φορτηγά καθώς και σχεδόν όλη την γκάμα των εξιδεικευμένων ελαστικών, όπως για παράδειγμα τα ανυψωτικά μηχανήματα, golfcartκτλ.
Διαθέτει 22 εργοστάσια ανά τον κόσμο και ένα τεράστιο OEMπελατολόγιο που περιλαμβάνει Aprilia, Benelli, Benda, CFMOTO, Haojue, Honda, Kove, MotoMorini, Peugeot, Piaggio, QJMOTOR, Suzuki, SYM, Voge, Zongsen, Zontesκαι ZXMOTO, με την οποία μάλιστα συνεργάζονται και σε επίπεδο εξέλιξης.
Τα κεντρικά της CSTβρίσκονται στην Xianmenπου είναι απέναντι από την Ταϊβάν και αποτέλεσε για αυτούς το πιο προσβάσιμο τμήμα της Κίνας, όταν πριν από μισό αιώνα άρχισαν να επεκτείνονται στην υπόλοιπη Ασία. Πέρα από την ανάπτυξη μιας εικοσάδας εργοστασίων, η CSTέχει δημιουργήσει την δική της πίστα δοκιμών στην Σανγκάη, η οποία όμως σχεδιάστηκε βάση προδιαγραφών FIM με ένα σημαντικό κόστος που έφτασε τα 150 εκτ, δολάρια. Στον επιχειρηματικό κόσμο της Κίνας, η πίστα της CSTαναγνωρίζεται ως ένα σημείο αναφοράς για δοκιμές και για αυτό τον λόγο, όταν δεν χρησιμοποιείται από την ίδια την CST, ενοικιάζεται σε κατασκευαστές μοτοσυκλετών.
Η CSTέχει δημιουργήσει και την θυγατρική Maxxis, που επίσης διαθέτει πλήρη γκάμα ενώ η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που είχαν αντιπροσώπευση και για τις δύο μάρκες ελαστικών. Ωστόσο το εργοστάσιο έκρινε πως ο εισαγωγέας δεν προωθούσε τα ελαστικά της CSTστην χώρα μας και αποφάσισε να δώσει την αντιπροσωπεία τους σε νέα εταιρεία, η οποία θα δοκιμαστεί και αυτή στο δύσκολο αυτό έργο.
Δύσκολο έργο, διότι την CST την γνωρίζουμε από τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης σε κινέζικες αλλά και ινδικής προέλευσης μοτοσυκλέτες, έχοντας σχηματίσει την… χειρότερη εικόνα, όπως έχουμε δηλώσει τόσο σε VIDEO, όσο και στο έντυπο. Προς τιμήν τους, το εργοστάσιο που γνωρίζει την τοποθέτηση του περιοδικού απέναντι στα ελαστικά αυτά, δηλώνει έτοιμο να δεχτεί την νέα κριτική μας, αλλά αυτή τη φορά για τα ελαστικά της λιανικής! Την αντιπροσώπευση των ελαστικών της CST, αναλαμβάνει από τώρα η MUVUS, εισαγωγική εταιρεία των CFMOTO, Polaris, Letbee, Royal Enfield, κτλ, μπαίνοντας στον χώρο των ελαστικών!
Από αριστερά οι δύο εκπρόσωποι πωλήσεων της CST, ο ιδιοκτήτης της MUVUS Μάνος Κουτσουνάκης, ο ιδιοκτήτης της CST, ο ιδιοκτήτης του MOTO που καταγράφει την συμφωνία και στελέχη της Muvus
Καθότι όπως είπαν δεν έχουμε δοκιμάσει τα πραγματικά CST, αλλά εκείνα που πωλούνται στην χονδρική μόνο για πρώτη τοποθέτηση. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών τους προτιμούν για την ικανότητά τους να παράγουν ελαστικά πρώτης τοποθέτησης σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, αλλά καθορίζουν εκείνοι τις προδιαγραφές που συχνά έχουν μόνο ένα στόχο, το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο της CST για να καταγράψουμε την πρώτη αποστολή φορτίου στην Ελλάδα και να δούμε την γραμμή παραγωγής. Έχοντας επισκεφτεί τις γραμμές παραγωγής ελαστικών της Dunlop, Michelin, Continental, Bridgestone κτλ, θα συγκρίνουμε τους μηχανισμούς και τις τεχνικές, ιδιαίτερα για τα Radialελαστικά.
Η γκάμα της CSTγια την μοτοσυκλέτα περιλαμβάνει αυτή την στιγμή κάθε κατηγορία, από παπιά μέχρι αγωνιστικά ελαστικά και ελαστικά Rally. Μετά την επίσκεψή μας, θα δοκιμάσουμε σε ελληνικό έδαφος τα ελαστικά αντικατάστασης, όχι τα OEM που έχουμε ήδη γνωρίσει. Πάντως στο ATVτο θέμα της πρώτης τοποθέτησης είναι μικρότερης σημασίας καθώς η απόδοσή τους είναι αντίστοιχη με την λιανική.
Αναμένεται μέχρι τέλος της χρονιάς, τα ελαστικά της CSTνα βρίσκονται στα καταστήματα και να τονίσουμε εδώ για εκείνους που κοιτούν τις ετικέτες τους, πως δεν υπήρχε αποθήκευση στο εργοστάσιο. Κατασκευάζουν τα ελαστικά ανά παραγγελία, έχοντας την δυνατότητα να βγάλουν πολλά διαφορετικά μοντέλα και διαστάσεις ταυτόχρονα!