Δύο ανακλήσεις BMW στις ΗΠΑ και μία στην Ευρώπη

Διαρροή υγρών στις δαγκάνες, καυσίμου στην τρόμπα και "ασυμφωνία" υλικών
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/8/2020

Η BMW North America εξέδωσε ανάκληση για όλα τα μοντέλα του 2019 και 2020 που έχουν εμπρός τις δαγκάνες της αμερικάνικης Hayes. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες των R1250GS/GS Adventure, R1250RT, S1000RR και XR θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους πλησιέστερους αντιπροσώπους για τον έλεγχο και την πιθανή επισκευή στις τσιμούχες των εμβόλων στις δαγκάνες, οι οποίες ενδέχεται να παρουσιάσουν διαρροή υγρών. Η BMW στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει τη διαδικασία της ανάκλησης (20V-476) στις 6 Οκτωβρίου και όχι με την κατεπείγουσα διαδικασία, καθώς δεν θεωρεί πως το πρόβλημα αυτό εμπεριέχει άμεσο κίνδυνο για τον αναβάτη. Παρ΄όλα αυτά καλεί τους ιδιοκτήτες να ελέγξουν την στάθμη των υγρών στο ρεζερβουάρ της τρόμπας, αλλά και τις ζάντες για πιθανές σταγόνες υγρών πάνω τους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην ευρωπαϊκή RAPEX κάποια αντίστοιχη ανάκληση της γερμανικής εταιρείας για τις μοτοσυκλέτες που έχουν πουληθεί σε χώρες της Ε.Ε. 

Υπάρχει όμως στην RAPEX μια ανάκληση με Αρ. A12/00687/20 (για την BMW έχει Αρ. 0000334500), η οποία αφορά τα R NINE T, R1250GS, R1250RT, R1250R, R1250RS, K1600GT, K1600B με ημερομηνίες κατασκευής μεταξύ 31 Οκτωβρίου 2019 και 30 Ιανουαρίου 2020. Η περιγραφή αυτής της ανάκλησης είναι η πιο μυστηριώδης που έχουμε δει έως τώρα, καθώς δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο εξάρτημα! Συγκεκριμένα λέει πως λόγω χρήσης ακατάλληλων υλικών, τα εξαρτήματα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τις ακτίνες ή τα μπράτσα της πίσω ζάντας (“Due to inappropriate materials' characteristics, components may come into contact with the spokes of the rear wheel”).

Πίσω στις ΗΠΑ, η BMW έχει κι άλλη μια διαδικασία ανάκλησης που αφορά 16.960 μοτοσυκλέτες κατασκευής μεταξύ 2009-2012. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανάκληση που έρχεται να διορθώσει ένα πρόβλημα διαρροής καυσίμου μέσα στην αντλία βενζίνης, το οποίο δεν κατάφερε να διορθώσει η προηγούμενη ανάκληση (13V-617) που είχε γίνει για το ίδιο πρόβλημα. Τότε, η BMW είχε αποφασίσει να επισκευάσει το προβληματικό εξάρτημα της αντλίας βενζίνης, όμως μετά από λίγο καιρό οι μοτοσυκλέτες παρουσίασαν ξανά το ίδιο πρόβλημα. Τώρα, με αυτή τη δεύτερη ανάκληση αποφάσισαν να αντικαταστήσουν ολόκληρη την αντλία βενζίνης με καινούρια. Να θυμίσουμε εδώ πως στις ΗΠΑ η βενζίνη περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό βιοκαυσίμων, τα οποία καταστρέφουν κάθε πλαστικό και λαστιχένιο εξάρτημα που έρχεται σε μόνιμη επαφή μαζί τους. Ειδικά σε οχήματα που μένουν σταθμευμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα στα συστήματα τροφοδοσίας. Γι΄αυτό και τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει να βάζουν πλαστικά ρεζερβουάρ στις μοτοσυκλέτες και έχουν επανέλθει στα μεταλλικά.    

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες