Ε.Ε. - Δεν αυξάνει τη φορολόγηση των αμερικάνικων μοτοσυκλετών

Για την ώρα αποφασίστηκε η παράταση της αναστολής προσαρμογής των δασμών για τα προϊόντα που εισάγονται από τις Η.Π.Α.
motomagΕ.Ε. – Οι αμερικανικές μοτοσυκλέτες δεν θα λάβουν μεγαλύτερη φορολόγηση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/1/2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε να παρατείνει την αναστολή προσαρμογής στους δασμούς, για προϊόντα που καταφτάνουν από τις Η.Π.Α., κάτι που επηρεάζει και τις μοτοσυκλέτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Harley-Davidson και Indian Motorcycle.

Η ιστορία ξεκινάει 6 χρόνια πριν, το 2018, όταν ο τότε Πρόεδρος των Η.Π.Α., Donald Trump, υπέγραψε την επιβολή αύξησης στους δασμούς συγκεκριμένων εισαγωγών. Για το αλουμίνιο αυτή έφτανε το 10%, ενώ για το ατσάλι τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα με την αύξηση να ανέρχεται στο 25%. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής ήταν να επηρεαστούν οι εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα της Ευρώπης, συνολικού ύψους 6,4 δις ευρώ. Τα μέτρα αυτά ήταν απόρροια ερευνών που διεξήγαγε το Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α., που αποφάνθηκε ότι οι εισαγωγές τέτοιων προϊόντων απειλούσαν την... εθνική ασφάλεια της χώρας, προτείνοντας μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Όπως είναι λογικό, η Ε.Ε. δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, επιβάλλοντας με την σειρά της μέτρα εξισορρόπησης, αυξάνοντας τους δασμούς των αμερικανικών εξαγωγών, οι οποίες έφταναν τα 2,8 δις ευρώ σε αξία. Από την απόφαση αυτή, είναι φανερό ότι επηρεάστηκαν και οι μοτοσυκλέτες που έρχονται από τις Η.Π.Α. -δηλαδή οι Harley-Davidson και Indian- οι οποίες έγιναν αυτομάτως αρκετά ακριβότερες για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ε.Ε. – Οι αμερικανικές μοτοσυκλέτες δεν θα λάβουν μεγαλύτερη φορολόγηση

Η FEMA έχει επανειλημμένως επισημάνει τους κινδύνους τέτοιου είδους μέτρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η επιβολή κυρώσεων δεν βλάπτει μόνο τους Αμερικανούς ή την βιομηχανία τους. Ταυτόχρονα, επηρεάζονται και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του μοτοσυκλετιστικού κλάδου. Στην περίπτωση που το αμερικανικό εμπόρευμα γίνει πολύ ακριβό για τον μέσο καταναλωτή, τότε οι αντιπροσωπείες θα αναγκαστούν να κλείσουν λόγω του ότι δεν θα μπορούν να πουλήσουν, με τους εργαζόμενους να χάνουn την δουλειά τους. Η μοτοσυκλετιστική κοινότητα δεν γνωρίζει σύνορα και χρειάζεται το ελεύθερο εμπόριο και την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, μακριά από διαμάχες μεταξύ κυβερνητικών σωμάτων.

Το 2022, η Ε.Ε. ανέστειλε στο σύνολό τους τα μέτρα που είχε λάβει, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2023, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να εργαστούν από κοινού οι δύο πλευρές για μία πιο μακροπρόθεσμη λύση. Με την σειρά τους, οι Η.Π.Α. αντικατέστησαν τις κυρώσεις τους, με ένα σύστημα ποσόστωσης, που βασίζεται στα ιστορικά στοιχεία για τον εμπορικό όγκο. Έτσι, οι προσαυξήσεις ισχύουν μόνο για τον χάλυβα και το αλουμίνιο της Ε.Ε., που υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Ε.Ε. – Οι αμερικανικές μοτοσυκλέτες δεν θα λάβουν μεγαλύτερη φορολόγηση

Τώρα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε την απόφασή της να παρατείνει την αναστολή των μέτρων εξισορρόπησης που είχε επιβάλει στα προϊόντα που εισάγονται από τις Η.Π.Α, μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2025. Αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη με τις Η.Π.Α.

Την απόφαση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας της ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών), Antonio Perlot. Αναφερόμενος σε αυτή, δήλωσε ότι όταν μιλάμε για εμπορικό πόλεμο, τότε δεν υπάρχουν νικητές, ενώ η μοτοσυκλετιστική βιομηχανία της Ευρώπης στηρίζει την εύρεση λύσης μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Η Ε.Ε. παρατείνει την αναστολή των εξισορροπητικών μέτρων, σε αντάλλαγμα να πράξουν το ίδιο οι Η.Π.Α. όσον αφορά το ποσοστιαίο σύστημα που βασίζεται στο ιστορικό εισαγωγών-εξαγωγών. Επιπλέον, οι Η.Π.Α. συμφώνησαν να παράσχουν περεταίρω εξαιρέσεις για τους δασμούς, όσον αφορά της εξαγωγές της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι η παράταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 1,5 δις ευρώ ετησίως, από τις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Αναμφίβολα η παραπάνω είναι μία θετική εξέλιξη, όμως όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η Διευθύντρια Εξωτερικών Κυβερνητικών Υποθέσεων της Harley-Davidson, Jane Stevenson, πρέπει να υπάρξει μία μόνιμη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με την ίδια, η διαμάχη που ξεκίνησε το 2018 και θα συνεχίσει να απειλεί τουλάχιστον μέχρι και το 2025, έχουν βλάψει τις εργασίες της αμερικανικής εταιρείας, ενώ θεωρεί αμφίβολη την εξεύρεση κάποιας οριστικής λύσης, λόγω των εκλογών που θα λάβουν χώρα σε Ε.Ε. και Η.Π.Α την επόμενη χρονιά.

Αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου - Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του νέου οδικού δικτύου

Το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο σύμφωνα με τους υπεύθυνους του έργου
motomag Αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου – Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του νέου οδικού δικτύου
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/7/2024

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» στο Ρίο, όπου σε σύσκεψη εργασίας ενημερώθηκε για την πρόοδο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της παραχωρησιούχου εταιρείας, «Ολυμπία Οδός Α.Ε», Παναγιώτη Παπανικόλα και εκπροσώπους των τριών εταιρειών που κατασκευάζουν το έργο.

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανέφερε: “Είχαμε την ευκαιρία μέσα από μία διευρυμένη σύσκεψη να δούμε, να αποτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για τη χώρα, του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους 75 χλμ.

Όταν είχαμε επισκεφτεί τον ίδιο χώρο στις 17 Ιανουαρίου 2024, είχαμε θέσει κάποια χρονοδιαγράμματα και αυτά τηρούνται απολύτως. Τότε, υπενθυμίζω, είχαμε πει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση του έργου θα είναι σε ποσοστό 50% και σήμερα είμαστε περίπου στο 52%. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε σε ένα ποσοστό ολοκλήρωσης της τάξεως του 75%. Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, έτσι ώστε το 2025, όπως έχουμε δεσμευτεί να παραδώσουμε έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο”.

Αυτοκινητόδρομος Πατρών Πύργου – Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του νέου οδικού δικτύου