Ε.Ε. - Δεν αυξάνει τη φορολόγηση των αμερικάνικων μοτοσυκλετών

Για την ώρα αποφασίστηκε η παράταση της αναστολής προσαρμογής των δασμών για τα προϊόντα που εισάγονται από τις Η.Π.Α.
motomagΕ.Ε. – Οι αμερικανικές μοτοσυκλέτες δεν θα λάβουν μεγαλύτερη φορολόγηση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/1/2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάσισε να παρατείνει την αναστολή προσαρμογής στους δασμούς, για προϊόντα που καταφτάνουν από τις Η.Π.Α., κάτι που επηρεάζει και τις μοτοσυκλέτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Harley-Davidson και Indian Motorcycle.

Η ιστορία ξεκινάει 6 χρόνια πριν, το 2018, όταν ο τότε Πρόεδρος των Η.Π.Α., Donald Trump, υπέγραψε την επιβολή αύξησης στους δασμούς συγκεκριμένων εισαγωγών. Για το αλουμίνιο αυτή έφτανε το 10%, ενώ για το ατσάλι τα πράγματα ήταν ακόμα πιο δύσκολα με την αύξηση να ανέρχεται στο 25%. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής ήταν να επηρεαστούν οι εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα της Ευρώπης, συνολικού ύψους 6,4 δις ευρώ. Τα μέτρα αυτά ήταν απόρροια ερευνών που διεξήγαγε το Υπουργείο Εμπορίου των Η.Π.Α., που αποφάνθηκε ότι οι εισαγωγές τέτοιων προϊόντων απειλούσαν την... εθνική ασφάλεια της χώρας, προτείνοντας μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Όπως είναι λογικό, η Ε.Ε. δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, επιβάλλοντας με την σειρά της μέτρα εξισορρόπησης, αυξάνοντας τους δασμούς των αμερικανικών εξαγωγών, οι οποίες έφταναν τα 2,8 δις ευρώ σε αξία. Από την απόφαση αυτή, είναι φανερό ότι επηρεάστηκαν και οι μοτοσυκλέτες που έρχονται από τις Η.Π.Α. -δηλαδή οι Harley-Davidson και Indian- οι οποίες έγιναν αυτομάτως αρκετά ακριβότερες για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ε.Ε. – Οι αμερικανικές μοτοσυκλέτες δεν θα λάβουν μεγαλύτερη φορολόγηση

Η FEMA έχει επανειλημμένως επισημάνει τους κινδύνους τέτοιου είδους μέτρων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η επιβολή κυρώσεων δεν βλάπτει μόνο τους Αμερικανούς ή την βιομηχανία τους. Ταυτόχρονα, επηρεάζονται και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις του μοτοσυκλετιστικού κλάδου. Στην περίπτωση που το αμερικανικό εμπόρευμα γίνει πολύ ακριβό για τον μέσο καταναλωτή, τότε οι αντιπροσωπείες θα αναγκαστούν να κλείσουν λόγω του ότι δεν θα μπορούν να πουλήσουν, με τους εργαζόμενους να χάνουn την δουλειά τους. Η μοτοσυκλετιστική κοινότητα δεν γνωρίζει σύνορα και χρειάζεται το ελεύθερο εμπόριο και την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών, μακριά από διαμάχες μεταξύ κυβερνητικών σωμάτων.

Το 2022, η Ε.Ε. ανέστειλε στο σύνολό τους τα μέτρα που είχε λάβει, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2023, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να εργαστούν από κοινού οι δύο πλευρές για μία πιο μακροπρόθεσμη λύση. Με την σειρά τους, οι Η.Π.Α. αντικατέστησαν τις κυρώσεις τους, με ένα σύστημα ποσόστωσης, που βασίζεται στα ιστορικά στοιχεία για τον εμπορικό όγκο. Έτσι, οι προσαυξήσεις ισχύουν μόνο για τον χάλυβα και το αλουμίνιο της Ε.Ε., που υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Ε.Ε. – Οι αμερικανικές μοτοσυκλέτες δεν θα λάβουν μεγαλύτερη φορολόγηση

Τώρα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε την απόφασή της να παρατείνει την αναστολή των μέτρων εξισορρόπησης που είχε επιβάλει στα προϊόντα που εισάγονται από τις Η.Π.Α, μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2025. Αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη με τις Η.Π.Α.

Την απόφαση χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας της ACEM (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών), Antonio Perlot. Αναφερόμενος σε αυτή, δήλωσε ότι όταν μιλάμε για εμπορικό πόλεμο, τότε δεν υπάρχουν νικητές, ενώ η μοτοσυκλετιστική βιομηχανία της Ευρώπης στηρίζει την εύρεση λύσης μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Η Ε.Ε. παρατείνει την αναστολή των εξισορροπητικών μέτρων, σε αντάλλαγμα να πράξουν το ίδιο οι Η.Π.Α. όσον αφορά το ποσοστιαίο σύστημα που βασίζεται στο ιστορικό εισαγωγών-εξαγωγών. Επιπλέον, οι Η.Π.Α. συμφώνησαν να παράσχουν περεταίρω εξαιρέσεις για τους δασμούς, όσον αφορά της εξαγωγές της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι η παράταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν 1,5 δις ευρώ ετησίως, από τις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Αναμφίβολα η παραπάνω είναι μία θετική εξέλιξη, όμως όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και η Διευθύντρια Εξωτερικών Κυβερνητικών Υποθέσεων της Harley-Davidson, Jane Stevenson, πρέπει να υπάρξει μία μόνιμη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με την ίδια, η διαμάχη που ξεκίνησε το 2018 και θα συνεχίσει να απειλεί τουλάχιστον μέχρι και το 2025, έχουν βλάψει τις εργασίες της αμερικανικής εταιρείας, ενώ θεωρεί αμφίβολη την εξεύρεση κάποιας οριστικής λύσης, λόγω των εκλογών που θα λάβουν χώρα σε Ε.Ε. και Η.Π.Α την επόμενη χρονιά.

KOVE 800X PRO, Silk Road, A’ Ανταπόκριση – Το ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στον Δρόμο του Μεταξιού προς την Ανατολή ξεκίνησε

Έτοιμος για ένα ταξίδι 10.000 χιλιομέτρων πάνω στη σέλα της KOVE 800X PRO
motomag KOVE 800X PRO, Silk Road, A’ Ανταπόκριση – Το ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στο Δρόμου του Μεταξιού προς την Ανατολή ξεκίνησε
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/4/2024

Με μία μοτοσυκλέτα KOVE 800X PRO ευγενική χορηγία της Γκοργκόλης Α.Ε., ο γνωστός ταξιδιωτικός αρθρογράφος – φωτογράφος Κωνσταντίνος Μητσάκης έχει ξεκινήσει το ταξίδι του με ονομασία KOVE Silk Road. Ακολουθώντας τον Δρόμο Του Μεταξιού προς την Ανατολή ο Έλληνας αναβάτης διασχίζει ήδη τα ατελείωτα χιλιόμετρα εθνικών οδών, χωματόδρομων και απρόσιτων περιοχών πάνω στη σέλα της πρώτης KOVE 800X PRΟ με στόχο την κάλυψη 10.000 χιλιομέτρων.

Ο Μητσάκης ο οποίος γράφει τα πρώτα χιλιόμετρα στην Τουρκία πάνω στη σέλα του KOVE 800X PRO αντιμετωπίζει χιόνια και παγωνιά αλλά και τον καυτό ήλιο με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους... 50°C, ενώ ο ίδιος μας μεταφέρει μία πρώτη γεύση από το επικό του ταξίδι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη:

KOVE 800X PRO, Silk Road, A’ Ανταπόκριση – Το ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στο Δρόμου του Μεταξιού προς την Ανατολή ξεκίνησε

“Φορτωμένη με αποσκευές και πάμπολλες ταξιδιωτικές προσδοκίες, η μαύρη KOVE 800X PRO αποβιβάστηκε στις μικρασιατικές ακτές (Cesme), έχοντας ολοκληρώσει το διπλό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Πειραιάς-Χίος-Τσεσμέ. Με το πρωινό πάτημα της μίζας να δίνει το σύνθημα της εκκίνησης του KOVE SILK ROAD, ξεκίνησα με αρχικό προορισμό την ανατολική εσχατιά της Τουρκίας οδηγώντας στη διαδρομή Cesme-Afyon-Ankara-Sivas-Erzerum (1.620 χλμ.)…

Το δικαιολογημένο άγχος που με διακατείχε στα πρώτα χιλιόμετρα δεν αφορούσε τη συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά την επικείμενη ταξιδιωτική μου 'συμβίωση' με την ολοκαίνουργια KOVE 800X PRO. Είχα επιφορτιστεί με την αξιοζήλευτη -και συνάμα τιμητική- αποστολή να είμαι ο πρώτος αναβάτης παγκοσμίως που θα ταξίδευα με μια KOVE 800X PRO. Πάμε γερά, πάμε ανατολικά…

KOVE 800X PRO, Silk Road, A’ Ανταπόκριση – Το ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στο Δρόμου του Μεταξιού προς την Ανατολή ξεκίνησε

Στα highlights της διαδρομής μέχρι την πόλη Erzerum (πρώην Θεοδοσιούπολη) δεν συμπεριλαμβάνονταν ιστορικά μνημεία ή πολιτιστικά αξιοθέατα, αλλά η περιρρέουσα ορεινή φύση της Κεντρικής/Ανατολικής Τουρκίας, τα ιδιαίτερα σκηνικά της τοπικής καθημερινότητας και τα φτωχικά χωριά της ενδοχώρας με τους καλόκαρδους ντόπιους, που στο άκουσμα της καταγωγής μου (Γιουνάνι) άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες των κεραμόσκεπων σπιτιών τους…

Κι όσον αφορά την εξοικείωσή μου με τη μαύρη μοτοσυκλέτα που μοιραζόμασταν τις ομορφιές και τις δυνατές εμπειρίες του KOVE SILK ROAD, αυτή βρισκόταν σε καλό δρόμο…”

Το ταξίδι του Κωνσταντίνου Μητσάκη KOVE Silk Road συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα θα μάθουμε περισσότερα για το πως κυλάει η συμβίωση με την KOVE 800X PRO αλλά και σε ποια μέρη έχει βρεθεί ο γνωστός ταξιδιωτικός αρθρογράφος – φωτογράφος.

KOVE 800X PRO, Silk Road, A’ Ανταπόκριση – Το ταξιδιωτικό του Κωνσταντίνου Μητσάκη στο Δρόμου του Μεταξιού προς την Ανατολή ξεκίνησε