Ο Alberto Grenado ήταν ο συνταξιδιώτης του Ernesto "Che" Guevara, στο ταξίδι με τη Norton στην λατινική αμερική, που έγινε διάσημο μέσα από το βιβλίο και αργότερα τη ταινία "Ημερολόγια μοτοσυκλέτας" (φωτό) του 2004.
Ο Alberto Grenado πέθανε στην Κούβα όπου ζούσε από το 1961, σε ηλικία 88 ετών, στις 5 Μαρτίου 2011. Ζούσε εκεί έχοντας αποδεχθεί πρόταση που του έκανε ο Che όταν ήταν υπουργός βιομηχανίας της Κούβας. Έζησε εκεί διδάσκοντας βιοχημεία στο πανεπιστήμιο της Αβάνας ενώ μετά την αποτέφρωσή του η στάχτη του θα σκορπιστεί σε Αργεντινή, Βενεζουέλα και Κούβα. Το ταξίδι τους, που ξεκίνησε το 1951 και κάλυψε απόσταση 8.000 χιλιομέτρων και οι εμπειρίες που βίωσαν σε αυτό οι δυο φοιτητές τότε από την Αργεντινή, καθόρισε τη προσωπικότητά του Che, ο οποίος έγινε σύμβολο του προηγούμενου αιώνα, ειδικά μετά τη δολοφονία του το 1967.
Το Yamaha XSR900 που δεν λέει όχι στον πάγο - Το νέο project της Deus Ex Machina
Με χρώματα και γραφικά εμπνευσμένα από τα Yamaha YZ των '90s
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
3/4/2026
Yamaha και Deus Ex Machina δημιουργούν μαζί project εδώ και πάνω από μία δεκαετία και στην τελευταία συνεργασία τους την τιμητική του είχε ένα κατάλληλα προετοιμασμένο για διασκέδαση στον πάγο XSR900.
Τα χιόνια είναι ακόμη εδώ όμως δεν πρέπει να βάζουν φρένο στη διασκέδαση με δύο τροχούς ούτε λεπτό σύμφωνα με την Deus Ex Machina που διοργάνωσε φέτος το 3ο Deus Swank Rally On Ice, το δικό της ξεχωριστό event, στην πίστα της Ανδόρρας, την υψηλότερη μόνιμη πίστα στον κόσμο που βρίσκεται στα 2.400 μέτρα.
Στην φετινή συνάντηση Deus Swank Rally on Ice, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου και κυριάρχησε η διασκεδαστική οδήγηση στον πάγο με τις κατάλληλα τροποποιημένες μοτοσυκλέτες όσων συμμετείχαν, παρουσιάστηκε και το "χειμωνιάτικο" XSR900 που είχε δεχτεί την περιποίηση των ανθρώπων της Deus Ex Machina.
Η έμπνευση για τα χρώματα και τη δημιουργία των γραφικών προέρχεται από τα YZ125 και 250 της 10ετίας του '90 για αυτό και το κυρίαρχο χρώμα είναι το ροζ/φούξια. Οι αλλαγές είναι περιορισμένες και εντοπίζονται στα πλαϊνά πλαστικά την μεταλλική ποδιά/προστασία του κινητήρα και φυσικά στα ελαστικά με τα τακούνια, στα οποία έχουν προστεθεί και καμια 200αριά καρφιά στο καθένα για να υπάρχει πρόσφυση στον πάγο.
Όλα τα περιττά που ενοχλούν και θα μπορούσαν να σπάσουν, όπως είναι τα φώτα, έχουν αφαιρεθεί, ενώ το στάνταρ τελικό έχει δώσει τη θέση του σε αυτό της Akrapovic που μπορείτε να βρείτε και στον επίσημο κατάλογο με αξεσουάρ της Yamaha.
Παρόντας στο event της Deus Ex Machina ήταν ο Pol Tarres που οδήγησε στον πάγο την XT600Z Tenere του αλλά και το νέο WR125R, το οποίο ήταν διαθέσιμο και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες αφού υπήρχαν τρία στην πίστα, όπως και ένα Wolverine RMAX 1000 για να προσφέρει... ομαδική διασκέδαση.
Δείτε στιγμιότυπα από το event στο βίντεο που ακολουθεί.