Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Ειδικό λάστιχο για κόντρες από την Dunlop

..και θα τους ρίχνεις δυο κολόνες!

Το Dragmax είναι το ελαστικό που ονειρευόντουσαν όλοι οι κοντράκιδες του πλανήτη και η Dunlop έκανε τις ευχές τους πραγματικότητα. Η φιλοσοφία σχεδιασμού του Dragmax είναι να συνδυάσει τα υψηλά επίπεδα “στατικής” πρόσφυσης των αγωνιστικών ελαστικών dragster με το σχήμα των κλασσικών ελαστικών δρόμου, ώστε να μπαίνουν στις κοινές ζάντες των μοτοσυκλετών δρόμου. Όμως από τεχνολογικής άποψης τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς για να γίνει η θεωρία πράξη, έπρεπε να επανασχεδιάσουν την κορώνα και τον σκελετό του ελαστικού. Η διάσταση είναι 190/50-17, δηλαδή είναι ακριβώς η ίδια με των sport και sport-touring ελαστικών και η χάραξή του θυμίζει πολύ τα track-day και αγωνιστικά ελαστικά της Dunlop.

Όμως η σχεδίαση της κορώνας διαφέρει πάρα πολύ, με πιο υψηλούς ώμους και ηπιότερη καμπυλότητα. Το αποτέλεσμα είναι το Dragmax να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με την άσφαλτο.

Όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Dragmax είναι πως χάρη στο ειδικά σχεδιασμένο σκελετό του, μπορείς να ρήξεις την πίεση στα 11psi χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να γλιστρήσει το ελαστικό μέσα στη ζάντα. Έτσι ο αναβάτης, έχοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πιέσεις από τα 11psi έως τα 46psi, μπορεί να ρυθμίζει την καμπυλότητα της κορώνας και το εμβαδό επαφής του ελαστικού.

Δηλαδή να χρησιμοποιεί υψηλές πιέσεις όσο οδηγεί στο δρόμο, ώστε η καμπυλότητα της κορώνας να προσδίδει στη μοτοσυκλέτα μια φυσιολογική συμπεριφορά στις στροφές και όταν έρθει η ώρα για κόντρες, να ρίξει την πίεση έως και τα 11psi. Φυσικά η Dunlop έχει φροντίσει να πάρει έγκριση τύπου για χρήση σε δημόσιους δρόμους, οπότε είναι απόλυτα νόμιμο για κάθε χρήση.