Εκπαίδευση τεχνικού team της ΚΤΜ

Στο εργοστάσιο στην Αυστρία!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

4/12/2017

Με το παρακάτω δελτίο τύπου, η ΚΤΜ SEE ενημέρωσε για την εκπαίδευση των Ελλήνων μηχανικών της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου στο Mattighofen, θέλοντας να τονίσει την σημασία και το βάρος που δίνεται στην ολοκληρωμένη και άρτια εκπαίδευση του προσωπικού:

Δελτίο τύπου

"Η KTM δίνει τεράστια σημασία στην ολοκληρωμένη και ποιοτική εκπαίδευση του τεχνικού δικτύου της.
Μετά το Bronze Level Training που ολοκληρώθηκε το 2016 για το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των Ελλήνων μηχανικών της εταιρείας, το πρώτο γκρουπ μηχανικών ξεκίνησε το ταξίδι του για το Silver Level Training που έγινε στο εργοστάσιο του Mattighofen στην Αυστρία.

Δώδεκα Έλληνες μηχανικοί ταξίδεψαν στα κεντρικά της KTM και μετά από εξετάσεις κρίθηκαν ικανοί και πιστοποιήθηκαν για το επίπεδο Silver Level Training μετά από εκπαίδευση μιας ολόκληρης εβδομάδας!
Στο διάστημα αυτό οι Έλληνες μηχανικοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο κεντρικό εργοστάσιο συναρμολόγησης της KTM, όπως επίσης και στο εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων, με τα 19 CNC! Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδαν τα πολλαπλά στάδια ποιοτικού ελέγχου που περνούν οι μοτοσυκλέτες πριν φτάσουν στο τμήμα συσκευασίας και διανομής.

Το σημείο που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους έμπειρους Έλληνες μηχανικούς ήταν το ότι κάθε κινητήρας προχωρά στη γραμμή συναρμολόγησης μόνον αφού δυναμομετρηθεί και βεβαιωθεί ότι αποδίδει σύμφωνα με την απαιτούμενη καμπύλη ισχύος!

Την εκπαίδευση των μηχανικών ανέλαβαν ο Ricardo Osοrio (Εκπαιδευτής ΚΤΜ) και ο Κώστας Καλαντζόπουλος (After Sales Manager της KTM South East Europe).
Ανάμεσα στους μηχανικούς που πιστοποιήθηκαν για το Silver Level ήταν: Αναστάσιος Αθανασόπουλος (Αθήνα, Racing Center 500), Βαγγέλης Αμανατιάδης (Γρεβενά),  Ιάκωβος Δαλαμβέλας (Αθήνα, Fanmoto), Γιώργος Καρανικολάου (Ξάνθη), Παντελής Καρίμαλης (Αθήνα), Δημήτρης Κατηγιάννης (Λάρισα), Αριστοτέλης Κουντουργιάννης (Θεσσαλονίκη, Pro Bike), Γιώργος Κουφός (Αθήνα, Racing Center 500), Θωμάς Νταής (Αθήνα), Άγγελος Συμεωνίδης (Καβάλα), Σταύρος Τσολερίδης (Θεσσαλονίκη, Six Days).

Τα πιστοποιητικά παρέδωσαν στους μηχανικούς οι Barbara Kennedy (Διευθύντρια Customer Service του KTM Group) και ο Owen Phillips (Διευθυντής του Τμήματος Εκπαίδευσης του KTM Group).

Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για το τελικό στάδιο εκπαίδευσης το Orange Level Training…"

Ετικέτες

Πρόβλημα με τις αγωνιστικές προδιαγραφές FIM για κράνη

Με μαύρο κράνος χωρίς λογότυπα ο Nicolo Bulega στις ελεύθερες δοκιμές του Phillip Island, ενδεχόμενο πρόβλημα και με άλλους αναβάτες WSBK και MotoGP
nicolo bulega
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/2/2026

Όσοι πρόσεξαν το κράνος του Bulega στις δοκιμές της Παρασκευής 20/2 ενόψει του πρώτου αγώνα WSBK 2026 στην Αυστραλία θα πρέπει να απόρησαν με την απουσία λογότυπου κατασκευαστή από αυτό, καθώς και την πλήρη έλλειψη γραφικών.

Ο Ιταλός αγωνίστηκε με άλλο κράνος από το ΚΥΤ KX-1 Race GP που κανονικά φορά και το πρόβλημα δεν ήταν ούτε δικό του, ούτε του κατασκευαστή του κράνους.

Φέτος τίθενται σε ισχύ οι νέες αγωνιστικές προδιαγραφές της FIM, FRHPhe-02, για τα κράνη που χρησιμοποιούνται στα πρωταθλήματα που γίνονται υπό την αιγίδα της, ωστόσο προκύπτουν καθυστερήσεις στη διαδικασία πιστοποίησής τους.

Πηγή του ζητήματος είναι το γεγονός πως υπάρχει μόνο ένα εργαστήριο που μπορεί να κάνει τα απαραίτητα τεστ και να εκδώσει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του κράνους, το Impact Laboratory που εδρεύει στην πίστα Motorland Aragon στην Ισπανία. Και φέτος έχει πέσει πολλή δουλειά, καθώς όλα τα μοντέλα κρανών που φοριούνται σε αγώνες FIM – ασφάλτινους και off-road - πρέπει να περάσουν από εκεί για να περάσουν τις απαραίτητες δοκιμές και να πιστοποιηθούν.

Αυτό σημαίνει μια μεγάλη σειρά τεστ για κάθε κράνος, αλλά και για κάθε μέγεθος κελύφους στο ίδιο μοντέλο κράνους, κάτι που συνήθως περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις (Small-Medium-Large). Οι δε δοκιμασίες που περιλαμβάνει η πιστοποίηση ξεπερνούν αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECE) που ήδη κατέχουν όλα αυτά τα κράνη.

nicolo bulega

Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει προ της έναρξης του WSBK και σε μια εβδομάδα ξεκινά και το MotoGP, την ώρα που εκκρεμούν οι πιστοποιήσεις κατασκευαστών όπως οι ΚΥΤ, Suomy, Nolan και HJC.

Γι’ αυτό ο Bulega συμμετείχε στα FP1 και FP2 με άλλο δανεικό κράνος, γι’ αυτό και αναβάτες όπως οι Pecco Bagnaia (Suomy) και Fabio Quartararo (HJC) είναι στην αναμονή για να διαπιστώσουν αν θα προλάβουν να έχουν τα κράνη τους αυτό το σαββατοκύριακο (21-22/2) στο Buriram Test του MotoGP στην Ταϊλάνδη.

Μαθαίνουμε μάλιστα πως σε κάποιες περιπτώσεις όπως του Bulega, δηλαδή της ΚΥΤ, οι δοκιμές για την πιστοποίηση έχουν ολοκληρωθεί μεν, αλλά εκκρεμεί η σχετική γραφειοκρατία.

Αν λοιπόν δείτε αυτό το σαββατοκύριακο αναβάτες στον αγώνα WSBK του Phillip Island ή στο MotoGP Buriram Test στην Ταϊλάνδη να μη φορούν το κανονικό τους κράνος, θα σημαίνει πως η διαδικασία δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί για τον συγκεκριμένο κατασκευαστή του κράνους – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πληρώνει όλα τα κόστη των δοκιμών συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές.

Ετικέτες