Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Εκτινασσόμενο κάθισμα ασφαλείας για scooter από την Italdesign Giugiaro

Εμπνευσμένο από τον… James Bond!

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την παθητική ασφάλεια των δίτροχων, καθώς το σώμα του αναβάτη δεν μένει σταθερό πάνω όχημα. Η BMW με το C1 προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κέλυφος γύρω από τον αναβάτη και να τον κρατήσει σταθερά μέσα σε αυτό με τις κλασσικές ζώνες ασφαλείας, όμως στην πράξη είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργητική ασφάλεια, λόγω του υπερβολικού βάρους και μάλιστα σε εντελώς πολύ ψηλά.

Η Honda από την μεριά της προσπάθησε να προσαρμόσει του αερόσακους στα δίκυκλα και υπάρχει έκδοση της Goldwing με αερόσακο, όμως και πάλι η αποτελεσματικότητά του είναι αποδεκτή μόνο στις μετωπικές συγκρούσεις. Τώρα, έρχεται μια πιο εξειδικευμένη λύση από τον ιταλικό σχεδιαστικό οίκο Italdesign Giugiaro, όπου ένα hi-tech εκτινασσόμενο κάθισμα υπόσχεται προστασία του αναβάτη σε πολλαπλά σενάρια σύγκρουσης.

 Όπως βλέπουμε, ο αναβάτης είναι δεμένος με ζώνες ασφαλείας στο  “παιδικό καθισματάκι”, το οποίο με τη σειρά του στηρίζεται σε μια ειδικά βάση πάνω στη σέλα του δίκυκλου. Στη βάση αυτή βρίσκονται όλα τα μυστικά της πατέντας των Ιταλών, καθώς επιτρέπει στον αναβάτη να πλαγιάσει το πάνω μέρος τους σώματός του ελεύθερα στις στροφές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και σενάρια σύγκρουσης (π.χ. με υψηλή ταχύτητα ή σε περίπτωση πτώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί σύγκρουση), έχει τη δυνατότητα να αποσυνδέεται από τη βάση του ώστε το σώμα του αναβάτη να δεχτεί μικρότερες δυνάμεις επιβράδυνσης.

Ο ρόλος του καθίσματος είναι να γίνει ασπίδα προστασίας για τη σπονδυλική στήλη, την λεκάνη και τον αυχένα του αναβάτη, δηλαδή για τραυματισμούς που προκαλούν πολύ σοβαρά προβλήματα. Το πότε θα μείνει το κάθισμα πάνω στη σέλα και το πότε θα αποσυνδεθεί, το καθορίζει μια ειδική ηλεκτρονική μονάδα στη βάση του καθίσματος που έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με την ECU του δίκυκλου και να λαμβάνει δεδομένα για την ταχύτητα, τα φρένα και τα υπόλοιπα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας (TC, blind spot assist κ.τ.λ.) Η Italdesign προορίζει την πατέντα της κυρίως για τα scooter και για αστική χρήση, όπου οι πιθανότητες σύγκρουσης με αυτοκίνητα και επαφής του σώματος του αναβάτη με σκληρά σταθερά εμπόδια είναι πολύ μεγάλη.