Έρχεται η εξίσωση των διπλωμάτων αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας!

Κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/2/2021

Στις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί την Βουλή των Ελλήνων, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την εξίσωση των διπλωμάτων μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων και πιο συγκεκριμένα για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1 και Β, μια… "πρόγευση" του οποίου είχαμε πάρει από το ΦΕΚ που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις διευκρινήσεις της κυβέρνησης και τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί τότε, το ΦΕΚ αφορούσε το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου και την προετοιμασία που έπρεπε να γίνει, γεγονός που μαρτυρούσε και το ότι είχε δρομολογηθεί η κατάθεση του πλήρους νομοσχεδίου. Όπως φαίνεται τώρα, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και μετά την οδηγία της Ε.Ε. που ζητούσε την προσαρμογή των χωρών μελών από τον Νοέμβριο, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς κατάθεση, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια θολά σημεία που χρίζουν διευκρινίσεων.

Βάσει λοιπόν του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, οι κάτοχοι διπλώματος κατηγορίας Β, όσοι δηλαδή έχουν δίπλωμα αυτοκινήτου, θα μπορούν να οδηγούν μοτοποδήλατα με κινητήρες ως 49cc. Αυτό ήταν κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο από το ΦΕΚ του Σεπτεμβρίου, ενώ οι προϋποθέσεις για να γίνει η εξίσωση είναι πως ο κάτοχος του διπλώματος θα πρέπει να είναι άνω των 27 ετών και να έχει στην κατοχή του το δίπλωμα πάνω από έξι χρόνια.

Όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, αυτό είναι κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όπου μάλιστα λόγω της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα διπλώματα που ορίζει ότι θα πρέπει να γίνεται ανανέωση κάθε 10 χρόνια (για όσα διπλώματα εκδόθηκαν μετά τις 19/1/2013), στην ανανέωση προστίθεται η ένδειξη για τον τύπο οχημάτων που μπορεί να οδηγήσει. Αυτό βέβαια είναι κάτι που η Ε.Ε. το αφήνει στην ευχέρεια των κρατών-μελών, καθώς θεωρεί ότι η κάθε χώρα μπορεί να έχει διαφορετικούς περιορισμούς, οπότε δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται πάνω στο δίπλωμα του κάθε οδηγού.

Το μεγάλο θέμα όμως είναι στην ισοδυναμία του διπλώματος κατηγορίας Β με αυτό της κατηγορίας Α1. Σύμφωνα λοιπόν με όσα θα αναφέρει το νομοσχέδιο οι περιορισμοί θα είναι οι ίδιοι (δηλαδή ηλικία άνω των 27 ετών και κάτοχος διπλώματος Β πάνω από έξι χρόνια), αλλά μπαίνει και η παράμετρος υποχρεωτικών μαθημάτων εκπαίδευσης. Αυτό που δεν διευκρινίζεται όμως, είναι αν θα χρειάζεται ο κάθε ενδιαφερόμενος να δώσει και πρακτικές εξετάσεις ή όχι. Ένα μείζον ζήτημα είναι πως η νομοθεσία πρέπει να είναι εναρμονισμένη σε όλα τα κράτη-μέλη, και αυτή την στιγμή πρακτικές εξετάσεις για την κατηγορία Α1 δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Άρα, είναι πολύ πιθανό να μην είναι απαραίτητες και στην χώρα μας, οπότε μετά τα υποχρεωτικά μαθήματα θα μπορεί να χορηγηθεί η άδεια για οδήγηση μοτοσυκλετών έως 125cc και 15kW (20,1hp) ιπποδύναμης.

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και να δούμε αν θα υπάρξει πλήρης εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσία, ή αν θα επικρατήσει για άλλη μια φορά η… επιλεκτική νοοτροπία, η οποία όμως πρέπει να σημειώσουμε δεν έχει καμία απολύτως λογική για την προκειμένη περίπτωση. Το έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν θα κουραστούμε να το ξαναγράφουμε, πως δεν μπορεί να μένει μια ολόκληρη χώρα δέσμια των συμφερόντων ορισμένων συντεχνιών, που στο κάτω-κάτω θα ωφεληθούν και αυτές από τις επικείμενες αλλαγές, αρκεί να μην αξιολογούν κοντόφθαλμα τις επικείμενες αλλαγές. Ας ακολουθήσουμε για μία φορά ως χώρα τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τα ίδια γεωπολιτικά χαρακτηριστικά όπως τα δικά μας, για να πούμε ότι πραγματικά κάναμε ένα βήμα μπροστά…

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες