Freddie Spencer: 58 ετών σήμερα! Γενέθλια για τον “Fast Freddie”!

Χρόννια Πολλά σε έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/12/2019

Σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου το 1961, γεννήθηκε ένας από τους ευγενείς ανθρώπους των MotoGP και ταυτόχρονα ένας από τους καλύτερους αναβάτες μοτοσυκλέτας: Χρόνια πολλά στον Fast Freddie!

Γεννημένος στο Shreveport της Λουιζιάνια, ο Spencer ξεκίνησε να αγωνίζεται μόλις τεσσάρων ετών στους τοπικούς αγώνες motocross. Το Shreveport μπορεί να είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία, αλλά δεν είναι μεγαλούπολη με βάση τα αμερικάνικα μεγέθη. Εκείνη την εποχή είχε 160.000 κατοίκους, όμως διοργανωνόντουσαν αγώνες για μικρά παιδιά και μάλιστα είχαν αρκετές συμμετοχές, ώστε να υπάρχει συναγωνισμός.

Ο Spencer από πολύ νωρίς άρχισε να καλλιεργεί το ταλέντο του, φτάνοντας το 1978 να κερδίσει το πρώτο του πρωτάθλημα. Δεν έτρεχε αρχικά με Honda, όμως έδωσε στην Honda την πρώτη τους νίκη στην Αμερική! Από εκεί και πέρα είχε συμβόλαιο με την Honda για το AMA, το αμερικανικό πρωτάθλημα.

Ο Spencer είχε μία δύσκολη ζωή με τραγικά γεγονότα στην προσωπική του ζωή. Γεγονότα για τα οποία μιλά στο βιβλίο του. Ωστόσο από πολύ μικρή ηλικία, είχε βρει στην μοτοσυκλέτα όχι μόνο τον τρόπο να ξεφεύγει από τα προβλήματα, αλλά και να εκφράζεται μέσα από τους αγώνες.

Έχοντας οδηγήσει μαζί του σε δρόμο και πίστα, στο Portimao συγκεκριμένα, μία πίστα με έντονες υψομετρικές διαφορές και αρκετά τεχνική, έχω καταλάβει πώς εννοεί ο Spencer πως εκφράζεται μέσα από την οδήγηση μοτοσυκλέτας. Εξαιρετικά μελετημένες αντιδράσεις, ζεσταίνοντας λάστιχα χρησιμοποιώντας τα φρένα στα πρώτα μέτρα, και οδηγώντας με μία απίστευτη ροή, ο Spencer έχει εκπληκτικό συντονισμό κινήσεων και μία συγκροτημένη σκέψη που σε κάνει να οδηγείς σβέλτα αλλά με την καρδιά σου να χτυπά φυσιολογικά. Αντίστοιχα και στον δρόμο, οι διαδρομές σε επαρχιακό γίνονται με τέτοιο τρόπο που πραγματικά ευχαριστιέσαι την οδήγηση.

φωτογραφία από την αποστολή του MOTO στην παγκόσμια παρουσίαση της νέας Honda Fireblade CBR1000RR, όπου ο Spencer απόλαυσε ιδιαίτερα...

Φέτος έγινε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της FIM στα MotoGP και αμέσως είχε ορισμένες δύσκολες αποφάσεις να πάρει. Από την ημέρα που αποσύρθηκε από τους αγώνες εργάζεται στην δική του σχολή οδήγησης, μαζί με διάφορες δράσεις που αναλαμβάνει στα πλαίσια της συμφωνίας με τους χορηγούς του.

Όπως έχει πει χαρακτηριστικά σε μία συζήτησή μας, θα ήθελε πολύ να έχει κάνει αυτό το άθλημα παράλληλα ή μετά την εποχή του Rossi. Διότι ο Rossi ανέβασε το επίπεδο για όλους τους οδηγούς και μαζί ανέβηκαν και οι απολαβές τους. Χωρίς τον Rossi θα έπαιρναν όλοι ακόμη «τρεις κι εξήντα» και θα αναγκαζόντουσαν να δουλεύουν στα εξήντα τους, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Ο Spencer όμως είναι απόλυτα ευχαριστημένος με την -δύσκολη πολύ δύσκολη- ζωή του. Συζεί με την πρώην γραμματέα της σχολής του, και τα τελευταία δύο χρόνια είναι και vegetarian, κάτι στο οποίο ενέδωσε έπειτα από προτροπή της για μία πιο υγιεινή ζωή, πριν μπει στα εξήντα.

Χρόνια Πολλά Freddie και να τα εκατοστήσεις οδηγώντας!

Ετικέτες

100 χρόνια Ducati: Η μεγάλη γιορτή στις 9-11 Οκτωβρίου στην πίστα των Σερρών

Θα περιλαμβάνει trackdays, test rides, ομιλίες, σεμινάρια και έκθεση
Ducati_100Xronia_Serres
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/10/2026

Οι δύο μεγαλύτερες λέσχες Ducati στην Ελλάδα, το Ducati Official Club (D.O.C.) Hellas και το Ducati Club Hellas 1990, συνδιοργανώνουν το προσεχές τριήμερο μία μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Ducati, που θα πραγματοποιηθεί στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών και η οποία θα αποτελέσει ταυτόχρονα Πανελλήνια Συνάντηση Ducatisti.

Eίχαμε ενημερώσει κι εδώ και για τη σημαντικότατη αυτή εκδήλωση που θα περιλαμβάνει από trackdays και test rides, μέχρι ομιλίες, σεμινάρια και έκθεση μοτοσυκλέτας! Μάλιστα όλες οι θέσεις για τα trackdays έχουν γίνει ήδη sold out.

Η εορταστική εκδήλωση για τον ένα αιώνα ζωής της ιταλικής εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις 9, 10 και 11 Οκτωβρίου στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών και αναμένεται να προσελκύσει περίπου 1.000 επισκέπτες από όλη τη χώρα, καθώς και συμμετέχοντες από το εξωτερικό.

Ducati_100Xronia_Serres

Η εκδήλωση στηρίζεται έμπρακτα από τα club της Ducati, την ελληνική αντιπροσωπεία της ιταλικής εταιρείας, αλλά και το Borgo Panigale. Το περιοδικό MOTO ως χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης θα είναι φυσικά στις Σέρρες για να σας μεταφέρει όλες τις λεπτομέρειες του εορταστικού τριημέρου. Μάλιστα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Παρασκευή το πρωί και ένα σεμινάριο από τον συνεργάτη του MOTO και πολυπρωταθλητή Ελλάδος, Σάκη Συνιώρη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Οργανωμένο trackday με συμμετοχή έως και 120 μοτοσυκλετών. Τα session είναι χωρισμένα για να φιλοξενήσουν κάθε επίπεδο αναβάτη, αλλά και είδος μοτοσυκλέτας (Multistrada, Scrambler, Diavel) με σκοπό να μπορέσουν όλοι να απολαύσουν τη μοτοσυκλέτα τους σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον και να ανακαλύψουν τις δυνατότητες της.
  • Test ride των μοτοσυκλετών Panigale V4S, Streetfighter V4S Corse, Panigale V2S, Streetfighter V2 S, που θα είναι διαθέσιμες μόνο για τους συμμετέχοντες στο trackday.
  • Βόλτα το Σάββατο πρωί στη λίμνη Κερκίνη με το Ducati Club Thessaloniki
  • Ομιλία, παρουσίαση, ιστορική αναδρομή στο χώρο του pitlane για τα 100 Χρόνια της Ducati από τον Alex Στεφανίδη, παρουσία των μοτοσυκλετών-σταθμών στην ιστορία της Ducati.
  • Parade Lap με λήψη drone και όλους τους Ducatisti στην πίστα των Σερρών
  • Βραβεύσεις Προσωπικοτήτων του χώρου
  • Display Laps από Σάκη Συνιώρη και Γιώργο Παπασταύρου
  • Ομιλίες από ανθρώπους της μοτοσυκλέτας για θέματα οδικής ασφάλειας, τουριστικής, αλλά και αγωνιστικής οδήγησης.
  • Έκθεση ιστορικών και σπάνιων συλλεκτικών μοντέλων Ducati προσβάσιμη σε όλο το κοινό.
  • Παρουσία της επίσημης αντιπροσωπείας Ducati στην Ελλάδα με 4 μοντέλα
  • Δραστηριότητες και δράσεις για το κοινό και τους επισκέπτες.
  • Κοπή Τούρτας για τα 100 χρόνια και πάρτι στην πίστα το βράδυ του Σαββάτου.