Freddie Spencer: 58 ετών σήμερα! Γενέθλια για τον “Fast Freddie”!

Χρόννια Πολλά σε έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/12/2019

Σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου το 1961, γεννήθηκε ένας από τους ευγενείς ανθρώπους των MotoGP και ταυτόχρονα ένας από τους καλύτερους αναβάτες μοτοσυκλέτας: Χρόνια πολλά στον Fast Freddie!

Γεννημένος στο Shreveport της Λουιζιάνια, ο Spencer ξεκίνησε να αγωνίζεται μόλις τεσσάρων ετών στους τοπικούς αγώνες motocross. Το Shreveport μπορεί να είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία, αλλά δεν είναι μεγαλούπολη με βάση τα αμερικάνικα μεγέθη. Εκείνη την εποχή είχε 160.000 κατοίκους, όμως διοργανωνόντουσαν αγώνες για μικρά παιδιά και μάλιστα είχαν αρκετές συμμετοχές, ώστε να υπάρχει συναγωνισμός.

Ο Spencer από πολύ νωρίς άρχισε να καλλιεργεί το ταλέντο του, φτάνοντας το 1978 να κερδίσει το πρώτο του πρωτάθλημα. Δεν έτρεχε αρχικά με Honda, όμως έδωσε στην Honda την πρώτη τους νίκη στην Αμερική! Από εκεί και πέρα είχε συμβόλαιο με την Honda για το AMA, το αμερικανικό πρωτάθλημα.

Ο Spencer είχε μία δύσκολη ζωή με τραγικά γεγονότα στην προσωπική του ζωή. Γεγονότα για τα οποία μιλά στο βιβλίο του. Ωστόσο από πολύ μικρή ηλικία, είχε βρει στην μοτοσυκλέτα όχι μόνο τον τρόπο να ξεφεύγει από τα προβλήματα, αλλά και να εκφράζεται μέσα από τους αγώνες.

Έχοντας οδηγήσει μαζί του σε δρόμο και πίστα, στο Portimao συγκεκριμένα, μία πίστα με έντονες υψομετρικές διαφορές και αρκετά τεχνική, έχω καταλάβει πώς εννοεί ο Spencer πως εκφράζεται μέσα από την οδήγηση μοτοσυκλέτας. Εξαιρετικά μελετημένες αντιδράσεις, ζεσταίνοντας λάστιχα χρησιμοποιώντας τα φρένα στα πρώτα μέτρα, και οδηγώντας με μία απίστευτη ροή, ο Spencer έχει εκπληκτικό συντονισμό κινήσεων και μία συγκροτημένη σκέψη που σε κάνει να οδηγείς σβέλτα αλλά με την καρδιά σου να χτυπά φυσιολογικά. Αντίστοιχα και στον δρόμο, οι διαδρομές σε επαρχιακό γίνονται με τέτοιο τρόπο που πραγματικά ευχαριστιέσαι την οδήγηση.

φωτογραφία από την αποστολή του MOTO στην παγκόσμια παρουσίαση της νέας Honda Fireblade CBR1000RR, όπου ο Spencer απόλαυσε ιδιαίτερα...

Φέτος έγινε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της FIM στα MotoGP και αμέσως είχε ορισμένες δύσκολες αποφάσεις να πάρει. Από την ημέρα που αποσύρθηκε από τους αγώνες εργάζεται στην δική του σχολή οδήγησης, μαζί με διάφορες δράσεις που αναλαμβάνει στα πλαίσια της συμφωνίας με τους χορηγούς του.

Όπως έχει πει χαρακτηριστικά σε μία συζήτησή μας, θα ήθελε πολύ να έχει κάνει αυτό το άθλημα παράλληλα ή μετά την εποχή του Rossi. Διότι ο Rossi ανέβασε το επίπεδο για όλους τους οδηγούς και μαζί ανέβηκαν και οι απολαβές τους. Χωρίς τον Rossi θα έπαιρναν όλοι ακόμη «τρεις κι εξήντα» και θα αναγκαζόντουσαν να δουλεύουν στα εξήντα τους, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Ο Spencer όμως είναι απόλυτα ευχαριστημένος με την -δύσκολη πολύ δύσκολη- ζωή του. Συζεί με την πρώην γραμματέα της σχολής του, και τα τελευταία δύο χρόνια είναι και vegetarian, κάτι στο οποίο ενέδωσε έπειτα από προτροπή της για μία πιο υγιεινή ζωή, πριν μπει στα εξήντα.

Χρόνια Πολλά Freddie και να τα εκατοστήσεις οδηγώντας!

Ετικέτες

Απεβίωσε ο Jeff Smith (1934-2026), δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής Motocross

Ένας σημαντικός άνθρωπος του off-road αφήνει πίσω του μια τεράστια κληρονομιά
Jeff Smith Passed
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

26/3/2026

Ο Βρετανός θρύλος του motocross και trial, με τίτλους και διακρίσεις που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Η FIM ανακοίνωσε με θλίψη τον θάνατο του Jeff Smith MBE, ενός από τους κορυφαίους αναβάτες off-road της εποχής του και Παγκόσμιου Πρωταθλητή 500cc Motocross το 1964 και το 1965.

Γεννημένος στο Colne της Μεγάλης Βρετανίας στις 14 Οκτωβρίου 1934, ο Smith ήρθε σε επαφή με τις μοτοσυκλέτες από πολύ μικρή ηλικία, όταν ο πατέρας του τού χάρισε την πρώτη του μοτοσυκλέτα σε ηλικία μόλις εννέα ετών. Ξεκινώντας από χωράφια της περιοχής και τοπικούς αγώνες trial, το ταλέντο του φάνηκε νωρίς, κατακτώντας το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στο International Six Days Trial το 1950, σε ηλικία μόλις 16 ετών, το πρώτο από συνολικά οκτώ χρυσά μετάλλια στη διοργάνωση.

Jeff Smith

Το 1952 προσλήφθηκε ως μαθητευόμενος μηχανικός στη BSA και πολύ σύντομα δικαίωσε τη βρετανική εταιρεία, κατακτώντας το Βρετανικό Πρωτάθλημα Trial το 1953 και το 1954, με δικές της μοτοσυκλέτες. Πολυδιάστατος αναβάτης, ο Smith διακρίθηκε και στο motocross, πετυχαίνοντας την πρώτη του νίκη σε Grand Prix στο Ολλανδικό GP το 1954. Συνολικά, κατέγραψε 30 νίκες σε Grand Prix και 53 νίκες αγωνιστικών σκελών στο ΜΧ.

Jeff Smith

Το 1955 κατέκτησε το Scottish Six Days Trial, καθώς και τον πρώτο από τους εννέα τίτλους του στο Βρετανικό Πρωτάθλημα 500cc Motocross (1955, 1956, 1960-1965, 1967), ενώ ήταν και ο κορυφαίος σε βαθμούς αναβάτης στο Motocross des Nations (Motocross των Εθνών) της FIM. Έναν χρόνο αργότερα υπερασπίστηκε τον τίτλο του και οδήγησε τη Μεγάλη Βρετανία στη νίκη στο Motocross des Nations, επίτευγμα που επανέλαβε συνολικά επτά φορές (1956, 1957, 1959, 1960, 1964, 1965, 1967). Παράλληλα, κατέκτησε δύο φορές και το Trophee des Nations (250 κυβικά) το 1961 και 1962.

Μεταξύ των ιστορικών του κατορθωμάτων, ο Smith ήταν ο τελευταίος πρωταθλητής στα 500 κυβικά του ΜΧ με τετράχρονη μοτοσυκλέτα πριν την σαρωτική πλημμυρίδα των δίχρονων που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες.

Jeff Smith

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση στις αρχές της δεκαετίας του 1970, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνέχισε να δραστηριοποιείται στον χώρο της μοτοσυκλέτας, παραμένοντας πάντα κοντά στο άθλημα. Παράλληλα, επισκεπτόταν συχνά την πατρίδα του και τους παλιούς του αντιπάλους, μεταξύ των οποίων και τον στενό του φίλο Arthur Lampkin, ο οποίος επίσης έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Jeff Smith

Ο Jeff Smith απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, έπειτα από σύντομη ασθένεια. Ο Πρόεδρος της FIM, Jorge Viegas, καθώς και σύσσωμη η οικογένεια της ομοσπονδίας, εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους φίλους του.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην παγκόσμια κοινότητα της μοτοσυκλέτας.

Jeff Smith