Γκοργκόλης Α.Ε.: Εκδρομή κατόχων Zontes G368 από την Αθήνα στα Τρίκαλα
Αναχώρηση από το Athens Moto Hall με προορισμό τα κεντρικά της εταιρείας
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
4/6/2025
Με τη συμμετοχή κατόχων του νέου Zontes G368, ολοκληρώθηκε το πρώτο οργανωμένο ταξίδι του μοντέλου στη χώρα, το Σαββατοκύριακο 31 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2025 από την Γκοργκόλης Α.Ε.
Η εκκίνηση δόθηκε το πρωί του Σαββάτου από την έκθεση ATHENS MOTO HALL, με τους αναβάτες από την Αττική να ξεκινούν όλοι μαζί προς τα Τρίκαλα. Το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες των G368 επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, όπου γνώρισαν από κοντά το κέντρο διαχείρισης ανταλλακτικών και την οργάνωση υποστήριξης των μοντέλων της ZONTES.
Μετά από λίγο χρόνο ξεκούρασης, ακολούθησε βραδινό σε εστιατόριο με θέα την πόλη, που έδωσε την ευκαιρία για γνωριμία και συζήτηση μεταξύ των κατόχων και στελεχών της Γκοργκόλης Α.Ε..
Την Κυριακή, κάποιοι επέλεξαν να επισκεφθούν την Πύλη και τον καταρράκτη Παλαιοκαρυάς, μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, το κομβόι κατευθύνθηκε προς τα Μετέωρα, όπου η οδήγηση ανάμεσα στους εντυπωσιακούς βράχους και το τοπίο χάρισε σε όλους όμορφες εμπειρίες.
Το ταξίδι έκλεισε με μεσημεριανό σε παραδοσιακή ταβέρνα και επιστροφή στις βάσεις, με τους φίλους της ZONTES να ανανεώνουν το ραντεβού τους για επόμενες εξορμήσεις.
Η Γκοργκόλης Α.Ε. ευχαριστεί θερμά όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στη ζωντανή και φιλική ατμόσφαιρα της εκδρομής.
IRID: Ηλεκτροχρωμική ζελατίνα χωρίς μπαταρίες – Σκουραίνει με ηλιακή ενέργεια [Video]
Στην παραγωγή και για κράνη μοτοσυκλέτας - Ποιες εταιρείες θα τη βάλουν πρώτες
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
6/2/2026
Η ιταλική IRID φέρνει στην παραγωγή την δική της πρόταση για την προστασία των ματιών του αναβάτη με την ηλεκτροχρωμική ζελατίνα που έχει εξελίξει να μην χρειάζεται μπαταρίες για τη λειτουργία της.
Η ενσωμάτωση φωτοχρωμικών ζελατίνων στα κράνη δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο με τους κατασκευαστές ωστόσο να ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους για να τις κάνουν πιο αποδοτικές και χρηστικές, δίνοντας παράλληλα και μεγαλύτερη ελευθερία επιλογές στους αναβάτες.
Οι φωτοχρωμικές ζελατίνες είναι πλέον κάτι αρκετά συνηθισμένο στα κράνη, όμως κατασκευαστές όπως η Shoei έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα με την διάθεση ηλεκτροχρωμικών LCD ζελατινών που χρησιμοποιούν μικρές μπαταρίες (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Το όφελος για τον αναβάτη σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν χρειάζεται να αφαιρέσει τη ζελατίνα από το κράνος αν οδηγεί το βράδυ ή σε συνθήκες με χαμηλό περιβαλλοντικό φωτισμό, όπως θα έκανε με μία φωτοχρωμική που χρησιμοποιεί το φως και θα γινόταν σκούρα αν έπεφταν επάνω της φώτα αυτοκινήτου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει αναβάτης είναι να την απενεργοποιήσει.
Τώρα έρχεται η ιταλική IRID να κάνει τα πράγματα πιο απλά και ταυτόχρονα πιο φιλικά περιβαλλοντικά αφού η δική της ηλεκτροχρωμική ζελατίνα εξαλείφει την ανάγκη για χρήση μπαταριών ως πηγή ενέργειας.
Η πρόταση της ιταλικής εταιρείας χρησιμοποιεί ένα μικρό ηλιακό πάνελ στην κορυφή της, όπως αυτό που έχουν τα κομπιουτεράκια, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο και τοποθετείται στη μέση, στο πάνω μέρος της ζελατίνας. Έτσι η ζελατίνα αλλάζει ενεργεία το ποσοστό διαφάνειας με παράλληλη χρήση αισθητήρα φωτός.
Οι Ιταλοί υπόσχονται εξαιρετική απόδοση σε πραγματικές συνθήκες για την LCD ζελατίνα τους με πολύ χαμηλούς χρόνους απόκρισης, εξαιρετικά ομοιόμορφη λειτουργία σε όλη την έκταση της ζελατίνας, μηδενικές χρωματικές αλλοιώσεις, μηδενικό "τρεμόπαιγμα" (flickering), αλλά και "ανοσία" στην πόλωση του φωτός που σημαίνει ότι ο αναβάτης δεν θα παρατηρεί περίεργες γραμμές και... ουράνια τόξα όταν λειτουργεί.
Για την εξέλιξη της ηλεκτροχρωμικής ζελατίνας η IRID έχει κατοχυρώσει πατέντες σε 15 διαφορετικούς τομείς, ενώ η εφαρμογή της δεν περιορίζεται στα κράνη μοτοσυκλέτας αφού μπορεί να τοποθετηθεί σε γυαλιά οράσεως και ηλίου αλλά και σε μάσκες enduro-MX-ski, ακόμη και σε παρμπρίζ οχήματος. Στα χαρακτηριστικά της ζελατίνας περιλαμβάνεται και η αντιθαμβωτική επίστρωση.
Το αρνητικό σε αυτό το χρονικό σημείο είναι η τσουχτερή τιμή της ζελατίνας που ξεκινά από τα 390 περίπου ευρώ με την ιταλική εταιρεία να αναφέρει ότι το κόστος θα μειωθεί όταν δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλίμακες οικονομίες και η ζελατίνα υιοθετηθεί από περισσότερους κατασκευαστές κρανών. Πρώτη εταιρεία που θα διαθέσει την τεχνολογία της IRID στα κράνη της είναι η SHARK, ενώ θα ακολουθήσουν η Nolan και η LS2.