HJ500 GSAdv: Οι Κινέζοι άνοιξαν το φωτοτυπικό! [VIDEO]

Τύπωσαν στην ίδια «σελίδα» κάτι που μοιάζει με Africa Twin και έχει στοιχεία BMW
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/2/2021

Όχι πολλά χρόνια πίσω, οι κινέζικες αντιγραφές Ευρωπαϊκών και Ιαπωνικών αυτοκινήτων γινόντουσαν είδηση, κυρίως γιατί δεν τα ξεχώριζες απ’ έξω και το ταμπελάκι στην τιμή ήταν άκρως δελεαστικό. Εδώ και καιρό η πραγματικότητα αυτή έχει έρθει και για τις μοτοσυκλέτες, τώρα τελευταία όμως με πολύ καλύτερες αντιγραφές από πριν. Η αγορά της Κίνας με τα εκατομμύρια δίκυκλα και το απειροελάχιστο ποσοστό σε μεγάλες μοτοσυκλέτες έχει αλλάξει πλήρως τα τελευταία δύο χρόνια εκτοξεύοντας τις πωλήσεις στα άνω των πεντακοσίων κυβικών, σε νούμερα μονάδων που αρχίζουν να πλησιάζουν την συνολική αγορά της Ευρώπης. Με μία δυναμική να την προσπεράσουν πολύ σύντομα φέρνοντας ίλιγγο, κυριολεκτικά, στα στελέχη των παραδοσιακών εταιριών με τα νούμερα που βλέπουν.

Η ζήτηση φέρνει ανταγωνισμό, ο ανταγωνισμός φέρνει εξέλιξη και στα πρώτα στάδια της εξέλιξης η αντιγραφή είναι βασικό στοιχείο. Δεν το βλέπουμε πρώτη φορά να συμβαίνει και οι Ιάπωνες το έχουν κάνει και οι Κινέζοι το κάνουν για χρόνια επίσης, απλά τώρα γίνεται σε διαφορετική βάση και σε μοντέλα που είναι στα πόδια μας, κυριολεκτικά.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο εργοστάσιο της Chongqing Hengjian μία εταιρεία που έχει αντιγράψει πολλά enduro της KTM, πέρσι έδειξε ένα ξεδιάντροπο φωτοαντίγραφο του CB500 και τώρα κρατά αυτό τον αντιγραμμένο κινητήρα και τον τοποθετεί σε μία νέα μοτοσυκλέτα που ξεκάθαρα θυμίζει την Africa Twin και έχει δόσεις από BMW με δεύτερο ρεζερβουάρ στο πλάι για μία αυτονομία που -πάντα σύμφωνα με τους Κινέζους- μπορεί να φτάσει τα 1.000 – 1.200 χιλιόμετρα, πράγμα σίγουρα εντυπωσιακό.

Το θέμα βέβαια είναι πως το Hengjian Daihadeo 500 δεν μπορεί να φύγει αυτούσιο από την Κινέζικη αγορά στην οποία το κράτος έχει φροντίσει να μην υπάρχει προστασία σε σχέδια τρίτων. Η Honda, η BMW και γενικά κάθε μη κινέζικη εταιρεία δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να σταματήσει τις αντιγραφές εντός της αχανούς χώρας, αλλά από την άλλη και οι Κινέζοι πρέπει να φτιάξουν δικά τους σχέδια αν θέλουν να βγουν από τα δικά τους σύνορα. Κι όπως έχουμε πει πολλές φορές στο περιοδικό οδηγώντας διάφορα δικά τους μοντέλα, η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος -κινέζικης σχεδίασης για ευρωπαϊκή χρήση- είναι αμφίβολη όταν σε κάποιο σημείο της παραγωγής ή της σχεδίασης δεν εμπλέκεται και κάποιος Ευρωπαίος.

Μετά από το Finja 500 λοιπόν, το ZX-10R των 2.000 Ευρώ, έρχεται και η αντίστοιχη Africa Twin. Ολοκαίνουριο μοντέλο για την Κινέζικη αγορά που αντιγράφει μέχρι και την οθόνη των οργάνων με έγχρωμη TFT επάνω και δεύτερη LCD από κάτω. Προβολείς αντίστοιχης σχεδίασης και μετά πάμε και στις εκδόσεις, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο δηλαδή στην αντιγραφή μιας και το HJ500 έρχεται σε δύο εκδόσεις με 21 εμπρός τροχό και 18 πίσω και συνολικά 40,3 λίτρα καυσίμου! Ναι, σαράντα λίτρα. 23 μπροστά στην παραδοσιακή θέση, και 17 λίτρα πίσω με τάπα αντιγραφή από BMW, στο πλάι.

Είπαμε πως είχαν ήδη τον κινητήρα από μία ξεδιάντροπη αντιγραφή του CB500, που τουλάχιστον στις φωτογραφίες είναι σαν να το πέρασαν από φωτοτυπικό, όμως όταν τον βάλεις σε ένα σουλούπι που θυμίζει Africa Twin, περισσεύει πολύς χώρος. Για αυτό και γέμισαν το κενό με βενζίνη λοιπόν. Και έβαλαν και πρόσθετα ψυγεία λαδιού ενώ, θεωρητικά μιλώντας πάντα, επένδυσαν την εμπειρία από την αντιγραφή των KTM φτιάχνοντας την πιο Adventure έκδοση για να έχει καλή συμπεριφορά στο χώμα με τον 21 εμπρός τροχό και τα 860mm ύψος σέλας έναντι των 820mm της τουριστικής έκδοσης.

Οι αναρτήσεις έχουν διαδρομή 170mm στην τουριστική έκδοση, και μεγαλύτερη λογικά στην Adventure ενώ είναι και ρυθμιζόμενες. Τα φρένα είναι κινέζικης κατασκευής, όπως και τα ηλεκτρονικά, την στιγμή που οι Κινέζοι κατασκευαστές που θέλουν να ξεχωρίσουν και να κάνουν καριέρα στην Ευρώπη επενδύουν σε ευρωπαίους προμηθευτές. Ιδιαίτερα για την μονάδα του ABS. Σαν νούμερα πάντως εντυπωσιάζουν γιατί έχουμε πλευστούς δίσκους 320mm εμπρός που θα πρέπει να είναι υπεραρκετοί.

Εντυπωσιακό επίσης είναι πως υπάρχουν διαφορετικές χαρτογραφήσεις για τον κινητήρα επιλέγοντας εκείνη που θέλεις από την ‘’7 έγχρωμη TFT που συνδέεται και στο κινητό τηλέφωνο και έχει και δυνατότητα πλοήγησης. Αισθητήρες πίεσης ελαστικών, φώτα LED, φλας επίσης LED, ποδιά, παροχή φόρτισης, αλυσίδα 520DID και ναι, κάμερες εμπρός και πίσω που καταγράφουν όλα όσα βλέπει η μοτοσυκλέτα και τις χειρίζεσαι από την κεντρική οθόνη. Ουσιαστικά δεν υπάρχει όχημα στην Κίνα χωρίς κάμερες επάνω του, οπότε αυτό το χαρακτηριστικό θα πρέπει να μας κάνει λιγότερη εντύπωση.

Και κάπως έτσι, με 47 ίππους και 4,36Kg.m ροπής που κουβαλούν και σαράντα λίτρα βενζίνης, το HJ500 είναι βέβαιο πως αν ερχόταν ποτέ αυτούσιο στα μέρη μας θα έβρισκε υποστηρικτές πριν ακόμη την πρώτη του οδηγική δοκιμή. Αυτό όμως, το βγει από τα σύνορα της Κίνας με τέτοια πιστή αντιγραφή, είναι κάτι πρακτικά αδύνατο…

Faster Than Life – Nτοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

O Dave Madsen-Mygdal συνεχίζει να αγωνίζεται στα 60 του, μετρώντας 149 εκκινήσεις
motomagFaster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/4/2024

Το ντοκιμαντέρ “Faster Than Life” αναμένεται να βγει στις οθόνες τον Μάιο του 2024, εξιστορώντας μία από τις πιο όμορφες και ρομαντικές ανέκδοτες ιστορίες του TT, αυτή του ιδιώτη αγωνιζόμενου Dave Madsen-Mygdal, ο οποίος στα 60 του χρόνια μετρά... 149 εκκινήσεις (!), ενώ αναμένεται να δώσει το παρών και στο TT του 2024.

Γεννημένος στο Douglas, την πρωτεύουσα του θρυλικού Νησιού, ο Dave Madsen-Mygdal ξεκίνησε να τρέχει στους δρόμους του Isle of Man το 1979. Από το 1985 συμμετέχει αδιάκοπα στο θεσμό του TT, όχι όμως με κάποια εργοστασιακή ομάδα, αλλά ως ιδιώτης. Το γεγονός αυτό από μόνο του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα του κατορθώματός του, καθώς καλείται να καλύψει μόνος του τα έξοδα της συμμετοχής του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το πάθος του όμως για τους αγώνες δρόμου φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος, κάτι που φάινεται και από τις 149 εκκινήσεις του στον εμβληματικό Road-Racing αγώνα! Το 2024, στα 60 του πλέον χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ο Dave αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μία φορά μεταξύ των αγωνιζομένων. Μόλις τρεις ακόμα αναβάτες έχουν ξεπεράσει το τριψήφιο φράγμα, με πιο πρόσφατο τον 8 χρόνια νεότερό του John McGuinness, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 52, έχοντας 104 εκκινήσεις στο IOMTT. Την εξαιρετικά μικρή λίστα ολοκληρώνουν ο δέκα φορές νικητής Ian Lougher, ο οποίος σταμάτησε στις 136 και ο Jim Hodson με 114, που το 2002 τερμάτισε δεύτερος στην κατηγορία Lightweight 400. Στην ίδια κατηγορία ο Mygdal σημείωσε το 2003 το καλύτερό του αποτέλεσμα, φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Ο Dave έχει καταθέσει τον δικό του φόρο αίματος στους αγώνες δρόμου, μέσω του 23χρονου γιού του Mark, ο οποίος έχασε την ζωή του σε ατύχημα που συνέβη στον αγώνα Southern 100, το 2013. Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτό στάθηκε ικανό να τον τρομάξει ή να του αλλάξει την γνώμη για τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, όπως το TT. Όπως βλέπουμε και στο τρέιλερ του “Faster Than Life”, στα pits έχει μαζί του και τα εγγόνια του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται μόνο στην αγωνιστική πλευρά, αλλά και την ανθρώπινη που κρύβεται πίσω από το IOMTT. Επιδιώκει να μας δώσει μία κλεφτή ματιά από τους δεσμούς που αναπτύσσονται μέσα στην κλειστή ομάδα των αγωνιζομένων, τα συναισθήματα των οικογενειών, τα καλά και τα άσχημα, αλλά και μία γενικότερη εικόνα του τι κρύβεται πίσω από αυτά που βλέπουμε. Ο θεατής βλέπει εκ των έσω τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας ιδιώτης για να βρεθεί στην σχάρα εκκίνησης του ιστορικού αγώνα. Τα πλάνα περιλαμβάνουν και μερικά θεαματικά onboard και εξωτερικά πλάνα του Dave να περνά μέσα από τις πόλεις και τα βουνά, ανάμεσα σε δέντρα και φράχτες με 240 χ.α.ω, στον αγώνα Supertwin.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι οι Felipe Costa και Chip Gulland, ιδρυτές της εταιρείας Pitbox 6. Η αυτοβιογραφική ταινία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνει διαθέσιμη συνδρομητικά, τον Μάιο του 2024. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στην τελειοποίηση της παραγωγής (χρώμα και ήχος), προκειμένου να συμμετάσχει στα φεστιβάλ κινηματογράφου. Όσοι θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση, μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα Faster Than Life σε Facebook και Instagram.

Ετικέτες