Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Honda CB 350 / 350RS: Σε διαδικασία εξαγωγής στην Ευρώπη

Στην τελική ευθεία για την απόφαση

Με το CB 350 η Honda τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας από όλα τα σημεία του κόσμου και όχι μόνο από την αγορά της Ινδίας, όπου κατασκευάζεται και πωλείται… προς το παρόν. Ειδικά μετά την παρουσίαση της πιο sport έκδοσης RS, οι πιέσεις από τους αντιπροσώπους της Honda σε Ευρώπη και ΗΠΑ άρχισαν να γίνονται πιο έντονες.

Έτσι σύμφωνα με τον κύριο Yadvinder Singh Guleria, που έχει την θέση του Γενικού Εμπορικού Διευθυντή της Honda Ινδίας, αυτή τη στιγμή έχουν στείλει επίσημο αίτημα προς την κεντρική διοίκηση στην Ιαπωνία για να πάρουν το πράσινο φως της εξαγωγής του CB 350/350RS σε όποιες χώρες το ζητήσουν. Με δεδομένο πως η μοτοσυκλέτα είναι ήδη BS6 προδιαγραφών (δηλαδή και Euro 5) ), το τελικό ΟΚ εξαρτάται από δύο παράγοντες.

Ο ένας έχει να κάνει με τις δυνατότητες παραγωγής του εργοστασίου στην Ινδία, όπου όχι μόνο θα πρέπει να καλύψει τη ζήτηση στην τεράστια τοπική αγορά, αλλά να επιβαρυνθεί και με την επιπλέον κατασκευή μοτοσυκλετών προς εξαγωγή. Αυτό όμως δεν φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα σύμφωνα με την Honda Ινδίας που δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την θετική απόφαση των εξαγωγών.

Το δεύτερο πρόβλημα και το πιο καθοριστικό, έχει να κάνει με το κόστος που θα πρέπει να αναλάβει η Honda Ιαπωνίας για την γραφειοκρατία που απαιτείται και πώς αυτό το επιπλέον κόστος θα επηρεάσει την τιμή του CB 350 σε κάθε αγορά. Στην Ινδία η τιμή της μοτοσυκλέτας ξεκινά από τα μόλις 2.000€ και φτάνει έως τις 2.500€ αναλόγως την έκδοση και τον εξοπλισμό. Όμως για να μπορέσει να πουληθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η Honda θα πρέπει να περάσει από την αρχή τη μοτοσυκλέτα απ’ όλες τις διαδικασίες έγκρισης τύπου της Ε.Ε. κάτι που θα επιβαρύνει την τιμή της προ-φόρων, οι οποίοι φόροι θα προστεθούν μετά πάνω στην “φουσκωμένη” τιμή. Δυστυχώς οι εγκρίσεις τύπου έχουν γίνει πλέον υπερβολικά ακριβές και χρονοβόρες διαδικασίες και κάποιες φορές αποκτούν περισσότερο χαρακτήρα φόρου, παρά διαδικασία ελέγχου των προδιαγραφών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο υπερβολικά ακριβές είναι οι εγκρίσεις τύπου στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ είναι τα 150.000€ που κόστισε στην Porsche για να αλλάξει τον σχεδιασμό ενός φλας σε μια ειδική έκδοση της 911!!!!!!

Γι’ αυτό, όταν συγκρίνουμε τιμές Ευρώπης και τιμές Ασίας, καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη και αυτόν τον παράγοντα.