Honda CR Electric: Το ηλεκτρικό πρωτότυπο εν δράσει [Video]

Watt σε άλματα!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

18/4/2019

Η ενασχόληση της Honda με την ηλεκτροκίνηση δεν είναι αποτελεί κάποιο βαρύγδουπο νέο, αφού ήδη διαθέτει στην αγορά μικρά μοτοποδήλατα με ηλεκτρικούς κινητήρες. Η συμμετοχή της μάλιστα σε αγώνες με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες έχει ξεκινήσει απ’ το 2012 λαμβάνοντας μέρος στην TT Zero κατηγορία του Isle Of Man, όπου ο πρώτος αγώνας έγινε πριν από μια δεκαετία. Βέβαια ήταν άτυπη καθώς έγινε μέσω της Mugen, ένας οίκος βελτιώσεων άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Honda καθώς δημιουργήθηκε απ’ τον Hirotoshi Honda, γιο του ιδρυτή της Big-H, Soichiro Honda. Έκτοτε έχει ενεργό δράση στην ηλεκτρική κατηγορία των αγώνων του νησιού και απ’ το 2014 έρχεται πρώτη.

Πρόσφατα, στο Tokyo Motor Show, η Honda παρουσίασε ένα ηλεκτρικό motocross με τα διάσημα αρχικά CR να κοσμούν τα πλαστικά του, φέρνοντας επί της ουσίας το θάνατο του κινητήρα εσωτερικής καύσης ένα βήμα πιο κοντά. Μπορεί να έχουμε γεννηθεί στην εποχή όπου αυτού του τύπου οι κινητήρες κυριαρχούν τόσο στους αγώνες όσο και στους δημόσιους δρόμους, όμως πιθανότατα να γίνουμε μάρτυρες της μετάβασης σε πλήρως ηλεκτρικά κινούμενα οχήματα. Τα υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια μια πραγματικότητα στους δρόμους των πόλεων, ενώ πλέον υπάρχουν και αρκετά που είναι τελείως ηλεκτρικά.

Με τις δηλώσεις της Honda που αναφέρουν ότι η εταιρεία σκοπεύει μέχρι το 2025 τα δυο τρίτα των πωλήσεων της γενικά να είναι ηλεκτρικά κινούμενα οχήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, η μετάβαση είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμασταν στο παρελθόν.

Μέρος αυτού του πλάνου αποτελεί και το CR το οποίο είδαμε να κάνει μερικούς γύρους στην πίστα που φιλοξένησε τον πρώτο γύρο του All Japan Motocross πρωταθλήματος. Το πρωτότυπο ηλεκτρικό CR δεν έλαβε μέρος στον αγώνα αλλά έκανε μερικούς γύρους επίδειξης, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο. Μάλιστα, οι ρυθμοί του αναβάτη μόνο νωχελικοί δεν ήταν, αφού συμπεριλάμβαναν και μικρά άλματα. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο της εξέλιξης του ηλεκτρικού κινητήρα βρίσκεται η Honda, όμως η συνεργασία της με την Mugen και τα δεδομένα που έχει συλλέξει απ’ την TT Zero κατηγορία συντομεύουν τις διαδικασίες.

Εξάλλου η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα παρουσιάστηκε στο Tokyo Motor Show και ως μοντέλο της Mugen με την ονομασία Ε.Rex. Οι δύο μοτοσυκλέτες έχουν προκύψει απ’ την ίδια πλατφόρμα με τις διαφορές τους να εντοπίζονται στον τομέα του σχεδιασμού. Ειδικότερα, το Ε.Rex έχει μια πιο επιθετική και ακραία σχεδίαση, ενώ το CR φέρει στο DNA της τα γονίδια της Honda. Όπως φαίνεται οι μοτοσυκλέτες έχουν αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών και πιρούνι της Showa. Τα ελαστικά είναι της Dunlop και το σύστημα πέδησης εξοπλίζεται με τις δαγκάνες της Nissin μπροστά και πίσω. Σχετικά με τις επιδόσεις του ηλεκτρικού κινητήρα, η Honda ανέφερε πως είναι αντίστοιχες με αυτές ενός εσωτερικής καύσης των 250 κυβικών χωρίς να γίνεται πιο συγκεκριμένη, ενώ δεν αναφέρθηκε στην αυτονομία που έχει.

Καλό θα ήταν να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πως όσο και αν είμαστε υπέρ των κινητήρων εσωτερικής καύσης, οι ηλεκτρικοί δεν αποτελούν τον εχθρό μας αλλά μέρος της εξέλιξης στην ιστορία της μοτοσυκλέτας και γενικότερα της τεχνολογίας. Ο πραγματικός εχθρός προς το παρόν υπάρχει στα ηλεκτρικά συστήματα των αυτοκινήτων όπως το ISA (Intelligent Speed Adaptation). Σε πρώτη φάση ο ρόλος του είναι να προειδοποιεί τον οδηγό για το επιτρεπτό όριο ταχύτητας που έχει ο δρόμος. Ο καιρός γαρ εγγύς όπου το σύστημα δεν θα αφήνει τον οδηγό/χρήστη να το υπερβαίνει και να οδηγεί όπως θέλει (η αυτόνομη οδήγηση χτυπά την πόρτα μας). Η τεχνολογία αυτή ενδεχομένως να περάσει και στις μοτοσυκλέτες δρόμου με άλλοθι πάντα την ασφάλειά μας. Όμως τι θα ισχύσει στο χώμα που τα δεδομένα είναι διαφορετικά; Ο χρόνος -που όπως φαίνεται δεν θα είναι και πολύς- θα μας δώσει την οριστική απάντηση.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Υψηλή τεχνολογία κρατώντας την παραγωγή στην Ελλάδα
DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/5/2024

Με μία διαφορετική βραδινή εκδήλωση σε αέρα Μιλάνου με επίσημο ενδυματολογικό κώδικα, και ακριβώς όπως θα διοργάνωνε μία αντίστοιχη ιταλική εταιρεία, η ελληνική DNA High Performance Filters γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας της, σε ένα Gala που αναδείκνυε τα φίλτρα μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου, στον μέγιστο βαθμό.

Υπό την έννοια ενός εξαρτήματος που σε συντροφεύει σε όλη την διάρκεια ζωής της μοτοσυκλέτας καθώς δεν το αλλάζεις παρά μόνο το καθαρίζεις και το φροντίζεις, τα φίλτρα της DNA κερδίζουν επάξια τα φώτα της δημοσιότητας πριν κρυφτούν μέσα στο φιλτροκούτι, ή το αντικαταστήσουν σε κάποιο επόμενο στάδιο αναβάθμισης.

Κι από την στιγμή που βοηθούν τον κινητήρα να κερδίσει ίππους, βελτιώνοντας παράλληλα την καύση και την κατανάλωση, αποτελούν και το πρώτο στάδιο σε κάθε βελτίωση. Για αυτό και ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν την DNA είναι η αμεσότητα με την οποία παρουσιάζει τις προτάσεις της για τα νέα μοντέλα, ταυτόχρονα με την πρώτη τους εμφάνιση στα καταστήματα, πολλές φορές και νωρίτερα. Διότι πολλοί ιδιοκτήτες αγοράζουν φίλτρο της DNA με την παραγγελία της νέας μοτοσυκλέτας τους και πριν αυτή τους παραδοθεί!

Για να φτάσουν όμως να αποτελούν την πρώτη επιλογή, η οικογένεια Νικολαΐδη έδωσε έναν αγώνα να εδραιωθεί και να αποδείξει την αξία της, σε κάθε διαφορετική αγορά ανά την υφήλιο καθότι αποτελεί μία καθαρά εξαγωγική εταιρεία με την Ελλάδα να αποτελεί μικρό ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών της - Παρόλο που έχει υψηλό ποσοστό διείσδυσης στην ελληνική αγορά. Έπειτα από τον παραπάνω αγώνα, η DNA έδωσε -και δίνει συνεχώς- έναν ακόμη ξεχωριστό: Να κρατήσει την γραμμή παραγωγής εντός συνόρων, μία δύσκολη διαδικασία στην οποία εμμένει.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Όλη αυτή η ανοδική πορεία που αντανακλάται στην σημερινή εμπορική επιτυχία της DNA, αναπτύχθηκε σε μία συγκινητική συζήτηση που διεύθυνε ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, θέτοντας ερωτήσεις στα μέλη της οικογένειας. Παρουσιάστηκαν οι τρόποι, η αγωνία, οι θυσίες, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες πίσω από κάθε περίοδο της λειτουργίας της DNA, με την οικογένεια να τις μοιράζεται με τους καλεσμένους της, χωρίς να καταβάλλει προσπάθεια να κρύψει την συγκίνησή της.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Πολλές από αυτές τις ιστορίες και τις θυσίες, μπορούσε κανείς να τις καταχωρήσει σε κεφάλαια ανά όνομα φίλτρου, ένα στοιχείο που φανερώνει τον λόγο που όσα κατασκευάζει η DNA ξέφυγαν από το στάδιο του φίλτρου και έγιναν προϊόντα τεχνολογίας. Η αγωνιστική τους χρήση σε παγκόσμια πρωταθλήματα από εργοστασιακές ομάδες, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την παραπάνω θέση.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Στη συνέχεια της βραδινής εκδήλωσης η DNA Filters χαιρέτισε ένα προς ένα τους καλεσμένους της και ευχήθηκε για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα με περισσότερες εταιρείες που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας. Με την δεύτερη γενιά στο τιμόνι της εταιρείας και μία υγιέστατη σταδιακή παράδοση της σκυτάλης που αποτελεί “case study” για τα ελληνικά δεδομένα και την προσκόλληση στο micromanagement που κατά κόρον παρουσιάζουν οι ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων, η DNA τρέχει ήδη τις εξελίξεις ώστε στο επόμενο επετειακό Gala που θα διοργανώσει να έχει εδραιωθεί σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της εταιρείας:

 

Η DNA High Performance Filters γιόρτασε  με ένα εντυπωσιακό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας και υπεροχής.

     Την Τετάρτη στις 15 Μαΐου η εταιρεία DNA High Performance Filters επισφράγισε με ένα μοναδικό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Η δεξίωση πραγματοποιηθηκε στον κατάμεστο χώρο του Universe Live Stage, στην Αθήνα και είχε τρομερή επιτυχία, ενώνοντας πολλούς επιχειρηματίες από τον χώρο της μοτοσυκλέτας και του αυτοκινήτου, ορισμένους εκλεκτούς καλεσμένους από το εξωτερικό, εξαίρετους δημοσιογράφους του χώρου καθώς και σύσσωμους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

     Η βραδιά με παρουσιαστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ήταν γεμάτη με όμορφες εκπλήξεις, περιλάμβανε ομιλία από τους ιδρυτές της εταιρείας αναδεικνύοντας την πορεία της DNA από μια μικρή νεοφυή επιχείρηση σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία υψηλής απόδοσης φίλτρων. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ζωντανή μουσική, γκουρμέ δείπνο και μια ειδική παρουσίαση που ανέδειξε τα ορόσημα και τα επιτεύγματα της εταιρείας.

     Ο CEO της εταιρείας Ντίνος Νικολαΐδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, δηλώνοντας: "Αυτό το ορόσημο αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας μας καθώς και της αδιάκοπης υποστήριξης των πελατών μας.”

Ενώ ο Managing Director, Μάριος Νικολαΐδης συμπλήρωσε “ Είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την κληρονομιά της αριστείας μας." ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι: “ η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει νέα τεχνολογικά  έργα που θα ανεβάσουν την χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, στην κατάταξη των εξιδεικευμένων επιχειρήσεων του χώρου”.

     Η εκδήλωση υπογράμμισε τη δέσμευση της DNA High Performance Filters στην καινοτομία και την αριστεία, θέτοντας τις βάσεις για συνεχιζόμενη ανάπτυξη και επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

     Η βραδιά έκλεισε με πολλά χαμόγελα και την υπόσχεση για το επόμενο ραντεβού σε άλλα 20 χρόνια!

Ετικέτες