Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Honda CR Electric: Το ηλεκτρικό πρωτότυπο εν δράσει [Video]

Watt σε άλματα!

Η ενασχόληση της Honda με την ηλεκτροκίνηση δεν είναι αποτελεί κάποιο βαρύγδουπο νέο, αφού ήδη διαθέτει στην αγορά μικρά μοτοποδήλατα με ηλεκτρικούς κινητήρες. Η συμμετοχή της μάλιστα σε αγώνες με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες έχει ξεκινήσει απ’ το 2012 λαμβάνοντας μέρος στην TT Zero κατηγορία του Isle Of Man, όπου ο πρώτος αγώνας έγινε πριν από μια δεκαετία. Βέβαια ήταν άτυπη καθώς έγινε μέσω της Mugen, ένας οίκος βελτιώσεων άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Honda καθώς δημιουργήθηκε απ’ τον Hirotoshi Honda, γιο του ιδρυτή της Big-H, Soichiro Honda. Έκτοτε έχει ενεργό δράση στην ηλεκτρική κατηγορία των αγώνων του νησιού και απ’ το 2014 έρχεται πρώτη.

Πρόσφατα, στο Tokyo Motor Show, η Honda παρουσίασε ένα ηλεκτρικό motocross με τα διάσημα αρχικά CR να κοσμούν τα πλαστικά του, φέρνοντας επί της ουσίας το θάνατο του κινητήρα εσωτερικής καύσης ένα βήμα πιο κοντά. Μπορεί να έχουμε γεννηθεί στην εποχή όπου αυτού του τύπου οι κινητήρες κυριαρχούν τόσο στους αγώνες όσο και στους δημόσιους δρόμους, όμως πιθανότατα να γίνουμε μάρτυρες της μετάβασης σε πλήρως ηλεκτρικά κινούμενα οχήματα. Τα υβριδικά αυτοκίνητα αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια μια πραγματικότητα στους δρόμους των πόλεων, ενώ πλέον υπάρχουν και αρκετά που είναι τελείως ηλεκτρικά.

Με τις δηλώσεις της Honda που αναφέρουν ότι η εταιρεία σκοπεύει μέχρι το 2025 τα δυο τρίτα των πωλήσεων της γενικά να είναι ηλεκτρικά κινούμενα οχήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, η μετάβαση είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμασταν στο παρελθόν.

Μέρος αυτού του πλάνου αποτελεί και το CR το οποίο είδαμε να κάνει μερικούς γύρους στην πίστα που φιλοξένησε τον πρώτο γύρο του All Japan Motocross πρωταθλήματος. Το πρωτότυπο ηλεκτρικό CR δεν έλαβε μέρος στον αγώνα αλλά έκανε μερικούς γύρους επίδειξης, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο. Μάλιστα, οι ρυθμοί του αναβάτη μόνο νωχελικοί δεν ήταν, αφού συμπεριλάμβαναν και μικρά άλματα. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο της εξέλιξης του ηλεκτρικού κινητήρα βρίσκεται η Honda, όμως η συνεργασία της με την Mugen και τα δεδομένα που έχει συλλέξει απ’ την TT Zero κατηγορία συντομεύουν τις διαδικασίες.

Εξάλλου η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα παρουσιάστηκε στο Tokyo Motor Show και ως μοντέλο της Mugen με την ονομασία Ε.Rex. Οι δύο μοτοσυκλέτες έχουν προκύψει απ’ την ίδια πλατφόρμα με τις διαφορές τους να εντοπίζονται στον τομέα του σχεδιασμού. Ειδικότερα, το Ε.Rex έχει μια πιο επιθετική και ακραία σχεδίαση, ενώ το CR φέρει στο DNA της τα γονίδια της Honda. Όπως φαίνεται οι μοτοσυκλέτες έχουν αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών και πιρούνι της Showa. Τα ελαστικά είναι της Dunlop και το σύστημα πέδησης εξοπλίζεται με τις δαγκάνες της Nissin μπροστά και πίσω. Σχετικά με τις επιδόσεις του ηλεκτρικού κινητήρα, η Honda ανέφερε πως είναι αντίστοιχες με αυτές ενός εσωτερικής καύσης των 250 κυβικών χωρίς να γίνεται πιο συγκεκριμένη, ενώ δεν αναφέρθηκε στην αυτονομία που έχει.

Καλό θα ήταν να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας πως όσο και αν είμαστε υπέρ των κινητήρων εσωτερικής καύσης, οι ηλεκτρικοί δεν αποτελούν τον εχθρό μας αλλά μέρος της εξέλιξης στην ιστορία της μοτοσυκλέτας και γενικότερα της τεχνολογίας. Ο πραγματικός εχθρός προς το παρόν υπάρχει στα ηλεκτρικά συστήματα των αυτοκινήτων όπως το ISA (Intelligent Speed Adaptation). Σε πρώτη φάση ο ρόλος του είναι να προειδοποιεί τον οδηγό για το επιτρεπτό όριο ταχύτητας που έχει ο δρόμος. Ο καιρός γαρ εγγύς όπου το σύστημα δεν θα αφήνει τον οδηγό/χρήστη να το υπερβαίνει και να οδηγεί όπως θέλει (η αυτόνομη οδήγηση χτυπά την πόρτα μας). Η τεχνολογία αυτή ενδεχομένως να περάσει και στις μοτοσυκλέτες δρόμου με άλλοθι πάντα την ασφάλειά μας. Όμως τι θα ισχύσει στο χώμα που τα δεδομένα είναι διαφορετικά; Ο χρόνος -που όπως φαίνεται δεν θα είναι και πολύς- θα μας δώσει την οριστική απάντηση.

Tags: