Honda CRB1000RR-R Fireblade: Βραβεύτηκε με Red Dot!

Τρία Red Dot Awards για τη Honda!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

30/3/2020

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία Red Dot βραβεία κέρδισε η Honda στο φετινό διαγωνισμό, του οποίου οι νικητές ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ωστόσο η απονομή τους θα πραγματοποιηθεί αργότερα, στις 22 Ιουνίου. Πρόκειται για έναν απ’ τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς σχεδιασμού, που η ιστορία του μετρά πάνω από 60 χρόνια. Με 50 κατηγορίες για να συμμετάσχει κανείς και με μια επιτροπή αποτελούμενη από 40 πολύ έμπειρους κριτές, το κάθε Red Dot βραβείο που απονέμεται αποτελεί μια ξεχωριστή διάκριση για τους βραβευθέντες. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος κι έτσι κάθε εταιρεία παρουσιάζει ό,τι καλύτερο έχει στο “οπλοστάσιό” της.

Φέτος, η Honda κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία μέσα απ’ τις συμμετοχές της. Ανάμεσα σε αυτές φυσικά ήταν και η CBR1000RR-R Fireblade SP, της οποίας η δημιουργία αντιπροσωπεύει τις προθέσεις της Honda για τα Motul WSBK. Τα Fireblade μετρούν ήδη 28 χρόνια στην Ιστορία της Big-H και ανέκαθεν θεωρούνταν τα πιο φιλικά supersport, αποτελώντας σημείο αναφοράς για το πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά μιας μοτοσυκλέτας αυτής της κατηγορίας στους δημόσιους δρόμους. Ωστόσο, η Honda ετοίμαζε από καιρό μια στροφή 180ο μοιρών στη φιλοσοφία των Fireblade και φέτος παρουσίασε την πιο απόλυτη και σκληροπυρηνική μοτοσυκλέτα στην Ιστορία των CBR.

Στόχος της φυσικά είναι να βρεθεί στην κορυφή των Motul WSBK, για αυτό και η Fireblade είναι προσεγμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Από το γεγονός ότι δεν έχει κλειδαριά ώστε ο εισερχόμενος αέρας απ’ τα ram-air να διαγράφει ευθεία πορεία έως ότου φτάσει στο φίλτρο αέρα, μέχρι στο ότι έχει τον καλύτερο συντελεστή οπισθέλκουσας (0,270) στην κατηγορία, η Fireblade αποτελεί ένα πραγματικό έργο τέχνης που συνδυάζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς.

Η CBR1000RR-R βραβεύτηκε φυσικά για τον σχεδιασμό της, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος σχεδιασμού μοτοσυκλετών της Honda, Satoshi Kawawa, ανέφερε: “Η CBR1000RR-R Fireblade SP εξελίχθηκε για να κερδίσει όλους τους αγώνες – είτε πρόκειται για εθνικά πρωταθλήματα είτε για παγκόσμια. Ο σχεδιασμός και η εμφάνισή της έχουν προκύψει απ’ την φιλοσοφία Born to Race και για τη δημιουργία όλων των εξαρτημάτων της έχουμε κινηθεί πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: Να είναι κορυφαίο σε επιδόσεις, σε αεροδυναμική και ταχύτητα. Είναι μεγάλη τιμή που βλέπουμε ότι οι προσπάθειές μας διακρίθηκαν μέσα απ’ την απονομή ενός τόσο σημαντικού βραβείου.”

Όπως αναφέραμε, η Honda κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία μέσα απ’ τις συμμετοχές της με διάφορα προϊόντα της. Τα Smart Product και Best of the Best δόθηκαν στο ηλεκτρικό πρωτότυπο αυτοκίνητό της, το Honda e. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο της Honda, έχει μεγάλη ιστορία, αφού πρωτοπαρουσιάστηκε το 2017 στο Motor Show της Φρανκφούρτης. Αργότερα μάλιστα, βραβεύτηκε ως το Best Concept Car από το Car Design Awards, ενώ ως πρωτότυπο πλέον παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρσι, στο Motor Show της Γενεύης. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η Honda βραβεύεται στο διαγωνισμό, αφού στο παρελθόν πίσω στο 2001, πήρε το Best of the Best με το Honda S2000, ενώ πέντε χρόνια αργότερα έγινε πάλι το ίδιο με το Honda Civic.

Ετικέτες

Γίνε γελοίος και βάλε σε κίνδυνο τη ζωή σου μόλις με 75 ευρώ - VIDEO

Με ινδικό παρμπρίζ και οροφή μοτοσυκλέτας από την Sepal Shields
Sepal
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/4/2024

Θέλεις να κρατήσεις τη βροχή μακριά σου και ταυτόχρονα να κάνεις kite-surfing με τη μοτοσυκλέτα σου; Θέλεις να προκαλείς το γέλιο και έχεις χαμηλή αίσθηση του κινδύνου; Sepal. Είναι για σένα. Παμ!

Η μικρή ινδική startup Sepal αποφάσισε να εφεύρει ένα εντυπωσιακό παρμπρίζ με οροφή για αναβάτες μοτοσυκλέτας, το οποίο κοστίζει μόλις 75 ευρώ και υποτίθεται πως κρατά μακριά σου αέρα και βροχή, επιτρέποντάς σου να ταξιδεύεις στεγνός και άνετος με έως και 120 χλμ/ώρα. Και μετά ξύπνησες...

Η μοτοσυκλέτα ως concept στη βασική της μορφή αφήνει εκτεθειμένους τους επιβαίνοντες στα στοιχεία της φύσης. Αυτό είναι καλό, είναι και κακό, ανάλογα τον καιρό. Αν θέλεις να οδηγείς και στη βροχή, θα πάρεις ένα ζευγάρι αδιάβροχα και θα οδηγείς και στη βροχή. Αν δεν σου αρέσει η λύση με τα αδιάβροχα, μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο. Αν όμως δεν έχεις λεφτά για αυτοκίνητο, ή σου αρέσει η μοτοσυκλέτα αλλά σιχαίνεσαι το νερό, τα μυγάκια και το καυσαέριο, τότε η Sepal έχει τη λύση για σένα.

Μόνο που η συγκεκριμένη πατέντα, όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιουργεί πέντε-δέκα ακόμη, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον βαθμό κινδύνου του χρήστη στον Θεό.

Sepal

Το παρμπρίζ της Sepal, κομπλέ με αεροδυναμική οροφή που θυμίζει αετό για kite-surfing, στηρίζεται στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας με βεντούζες και με ιμάντα κατόπιν δένεται στα μαρσπιέ, δημιουργώντας μια απίστευτη… παγίδα θανάτου, μόνο και μόνο για να μην βραχεί ο χλεχλές αναβάτης και να μην φάει τα μυγάκια στο κράνος και στο μπουφάν. Ως bonus, το death-trap της Sepal έχει και θήκη για το κινητό του αναβάτη.

Sepal

Η εταιρεία αναφέρει πως η κατασκευή της μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα με ρεζερβουάρ και μαρσπιέ σε μόλις 5 λεπτά, με την μέγιστη προτεινόμενη ταχύτητα να είναι τα 120 χλμ/ώρα, αν και ο κατασκευαστής συστήνει τα 100 ως μια πιο ασφαλή… σαχλαμάρες… δεν υπάρχει ασφαλής ταχύτητα με αυτό το πράμα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Sepal

Από πού να ξεκινήσουμε με τα προβλήματα της συγκεκριμένης πατέντας; Από το ότι στη βροχή δεν βλέπεις μπροστά τίποτα, αφού δεν υπάρχει υαλοκαθαριστήρας; Από την αστάθεια που δημιουργεί στη μοτοσυκλέτα το… πανωσήκωμα της Sepal; Από τό γεγονός πως ο αναβάτης έχει κολλημένη τη μούρη του στη ζελατίνα; Θυμηθείτε λίγο και το φιάσκο του BMW C1 -τουλάχιστον εκείνο είχε υαλοκαθαριστήρα.

Sepal

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την τραγωδία της Sepal, επισκεφθείτε το επίσημο site της εταιρείας, ΕΔΩ

Ετικέτες