HONDA Hornet 2023: Επιβεβαίωση MOTO για νέο κινητήρα με 90 άλογα!

755 κυβικά Unicam
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/9/2022

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται η πληροφορία που είχαμε βγάλει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, πως ο νέος κινητήρας που έχει σχεδιάσει η Honda και θα μπει στο Hornet 2023 και -λέμε εμείς- στο XL750 Transalp θα έχει απόδοση 67,5kW!

Με σημερινή της ανακοίνωση η Honda ενημερώνει για την εξέλιξη ενός νέου κινητήρα, δικύλινδρου με στρόφαλο 270ο μοιρών, και απόδοση 92 ίππων στις 9.500 στροφές, όπως δηλαδή είχαμε γράψει.

Η ροπή φτάνει τα 7,64Kg.m στις 7.250 στροφές και στο Hornet η χαρτογράφηση εστιάζει σε μία απόκριση με έμφαση στις μεσαίες τονίζοντας τον χαρακτήρα του μοντέλου.

Δεν αναμένουμε η απόδοση του ίδιου κινητήρα τοποθετημένου στο Transalp που θα ακολουθήσει μετά από λίγο το Hornet σε επίσημη παρουσίαση, να είναι πολύ πιο κάτω από αυτό, παρόλο που οι αριθμοί αρχίζουν να πλησιάζουν το μεγαλύτερου κυβισμού Africa Twin. Σε κάθε περίπτωση το Transalp δεν πρέπει να προστατέψει το Africa Twin από εσωτερικό ανταγωνισμό αλλά να κοιτάξει τον ανταγωνισμό στην δική του κατηγορία που πλέον έχει φτάσει στους 70-80 ίππους στον τροχό, όπως είναι για παράδειγμα οι δικές μας δυναμομετρήσεις σε Aprilia Tuareg 660 και CFMOTO 800MT.

Η ανακοίνωση της Honda συνεχίζει δίνοντας περισσότερα στοιχεία για τον χαρακτήρα του κινητήρα όπως τουλάχιστον θα μας συστηθεί στο Hornet 2023, με ψηλά τοποθετημένο το μέγιστο νούμερο, λίγο πριν τον κόφτη, και καμπύλη απόδοσης που δεν κρεμά στις ψηλές στροφές.

Η Honda ενημερώνει για χαρακτηριστικό μπάσο ήχο και για στρόφαλο 270ο μοιρών.

Ο υπεύθυνος δοκιμών της Honda, Fuyuki Hosokawa, δήλωσε:

«Το Hornet ήταν πάντοτε μία ξεχωριστή μοτοσυκλέτα για την Honda. Εντυπωσιακή απόδοση που σε προσκαλεί να την οδηγήσεις σβέλτα που συνδυάζεται με ευελιξία και σταθερότητα.

Πριν ξεκινήσουμε τον νέο διάδοχο του ονόματος, σκεφτήκαμε πολύ τον χαρακτήρα της απόδοσης που θέλαμε να δώσουμε στον αναβάτη. Γνωρίζαμε πως είναι σημαντικό να κρατήσουμε την κλασική απόδοση του Hornet στις ψηλές στροφές και την ίδια στιγμή να κάνουμε την διαφορά για την νέα γενιά της μοτοσυκλέτας και να δώσουμε μία πραγματικά έντονη ροπή στις χαμηλομεσαίες. Από την αρχή ο στόχος μας ήταν να συνδυάσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά με την πιο ελαφριά και ευέλικτη αίσθηση κρατήματος που μπορούμε να έχουμε, για να είναι κάθε βόλτα, ακόμη και οι καθημερινές διαδρομές ρουτίνας, το ίδιο διασκεδαστικές και ελκυστικές με όλες.

Για να συνδυαστούν όλα αυτά, γνωρίζαμε πως έπρεπε να φτιάξουμε από την αρχή έναν κινητήρα με μικρή διαδρομή εμβόλων, δικύλινδρο με στρόφαλο 270ο μοιρών. Έτσι θα μπορούσε να αποδώσει όχι μόνο στις υψηλές ταχύτητες αλλά και στις χαμηλομεσαίες, ιδανικός για την κίνηση σε αστικό περιβάλλον αλλά και για να τον χαίρεσαι σε διαδρομές γεμάτες στροφές».

Αυτά λέει λοιπόν η ανακοίνωση της Honda, προφανώς χωρίς να αναφέρει πουθενά την λέξη Transalp. Η μακρά αναμονή όμως φτάνει στο τέλος, πάνε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που σας είπαμε πως το ετοιμάζουν και πως έχουν αποφασίσει σίγουρα και στο όνομα που δεν θα έχει σχέση με το Africa, αλλά θα αναβιώσουν το όνομα Transalp. Πριν λίγο καιρό αποκαλύψαμε πως ο νέος κινητήρας θα φτάνει τα 90 άλογα και μετά και από την σημερινή επιβεβαίωση, πάμε να δούμε μερικές ακόμη πληροφορίες, εδώ στο τέλος του άρθρου που αυτή την στιγμή ΔΕΝ θα βρείτε πουθενά αλλού για τον νέο δικύλινδρο της Honda:

Ο κόφτης θα είναι τοποθετημένος στο Hornet στις 10.000 στροφές και αναμένουμε την ροπή να είναι ένα βουνό, και όχι οροπέδιο, σκαρφαλώνοντας κοντά στην μέγιστη τιμή της από τις 6.000 στροφές και με πολύ καλή ευστροφία από τις 4.000 στροφές! Το βάρος του Hornet 2023 θα είναι κάτω από διακόσια κιλά και το μέγιστο μήκος του πολύ κοντά αλλά κάτω από 2.100mm! Αναμένουμε μία τελική μετάδοση 45/16 που σημαίνει πως η τελική του ταχύτητα με τους τροχούς 17 ιντσών και τα ελαστικά 160/70 που θα φορά πίσω, θα μπορεί να ξεπεράσει εύκολα, αυτή που τελικά θα αναγράφεται στην ΝΕΑ ψηφιακή οθόνη. Κι αυτό γιατί μάλλον θα έχει ηλεκτρονικό περιορισμό τελικής. Δεν περιμένουμε επίσης να ανακοινώσει η Honda κατανάλωση μεγαλύτερη από 4,5 λίτρα ανά εκατό για μέση χρήση, όπως επίσης δεν περιμένουμε να ξεφεύγει πάνω από τα 5,5 και στην πραγματικότητα, αν και αυτή η επιβεβαίωση θα αργήσει να έρθει. Επαναλαμβάνουμε πως οι πληροφορίες της τελευταίας αυτής παραγράφου αποτελούν δική μας τοποθέτηση, ΔΕΝ έχουν αντληθεί από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και αν τις δείτε αλλού θα έχουν γραφτεί μετά και θα προέρχονται από εδώ…

 

 

 

Ετικέτες

ΕΛΜΟΤΟ: Τέσσερα προβληματικά σημεία στον νέο ΚΟΚ

H Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία καταθέτει τη θέση της για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
elmoto
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/4/2026

Τον περασμένο Ιούνιο ο Νόμος 5209/2025 μας σύστησε τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), με αρκετές αλλαγές και βασικό γνώμονα την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες.

Η Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία (ΕΛΜΟΤΟ) σε συνεργασία με τον νομικό της σύμβουλο, Θεόδωρο Γαζούλη, και τον σύμβουλό της σε θέματα οδικής ασφάλειας, Θανάση Χούντρα, παίρνει θέση με ένα δελτίο Τύπου στο οποίο σχολιάζει τα σημεία που θεωρεί προβληματικά και κάνει τις ανάλογες αντιπροτάσεις.

Προκύπτουν τέσσερα θέματα στα οποία η ΕΛΜΟΤΟ δηλώνει πως “αντιτάσσεται σθεναρά”:

1. Στις άδικες κυρώσεις του ΚΟΚ (πρόστιμο 75€ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 20 ημέρες) για στάθμευση δίκυκλου σε πεζοδρόμιο, όταν εμφανώς δεν συνεπάγεται παρακώλυση των πεζών (ούτε βρίσκεται φυσικά σε διάδρομο τυφλών, ράμπα ΑΜΕΑ κλπ.).

2. Στις μη ρεαλιστικές ρυθμίσεις για την διήθηση δίκυκλων, η παράβαση των οποίων συνεπάγεται πρόστιμο 30€ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες. Στην πράξη ο νέος ΚΟΚ μας κάνει παραβάτες “με το ζόρι” αγνοώντας ότι το δίκυκλο συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αποδεικνύουν σοβαρές έρευνες.

3. Στις δρακόντειες κυρώσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (το οποίο ο νέος ΚΟΚ μειώνει κατά 40% στις πόλεις) έστω και για 5 χλμ./ώρα.

4. Στην απουσία κατάλληλης δικαστικής προστασίας για τους οδηγούς και τους αναβάτες. Αναφερόμαστε στην αφαίρεση της δυνατότητας αμφισβήτησης της παράβασης σε πταισματοδικείο (δυνατότητα που υπήρχε παλαιότερα).

elmoto

ΘΕΜΑ 1 - Κυρώσεις του ΚΟΚ, άρθρο 38 που ορίζει πρόστιμο 75€ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 20 ημέρες για στάθμευση δίκυκλου σε πεζοδρόμιο.

Όσον αφορά στο πρώτο σημείο, η λογική της ΕΛΜΟΤΟ είναι φυσικότατη και εκφράζει αυτό που σκεφτόμαστε όλοι οι μοτοσυκλετιστές επί του θέματος. Περιγράφει μια “άστοχη προσέγγιση” από πλευράς νομοθέτη που βάλλει επί του συνόλου με αφορμή μια μερίδα μοτοσυκλετιστών που όντως δημιουργεί πρόβλημα.

Η πρότασή της είναι προφανώς να επιτρέπεται η στάθμευση μοτοσυκλετών στα πεζοδρόμια, υπό την προϋπόθεση να μην ενοχλεί τη διέλευση πεζών και να μην κλείνει τις διαγραμμίσεις κίνησης τυφλών και τις ράμπες ΑΜΕΑ. Επιπλέον, τονίζει ένα παράδοξο που δημιουργείται, καθώς ο ίδιος ΚΟΚ επιτρέπει τη χρήση του πεζοδρομίου από ποδήλατα και Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ), παρότι αυτά είναι συγκρίσιμα με μοτοσυκλέτα σε επίπεδο όγκου που απασχολούν στο πεζοδρόμιο.

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ: Χρειάζεται διαμόρφωση και διευκρίνηση ώστε να αρθούν οι προφανείς αδικίες, οπότε όλα τα δίκυκλα, ποδήλατα μοτοσυκλέτες και ΕΠΗΟ, να έχουν την ίδια δυνατότητα χρήσης των πεζοδρομίων για τη στάθμευσή τους.

Με δεδομένο πάντα ότι η στάθμευσή τους δεν συνεπάγεται παρακώλυση των πεζών (ούτε βρίσκεται φυσικά σε διάδρομο τυφλών, ράμπα ΑΜΕΑ κλπ.).

diithisi

ΘΕΜΑ 2 - Ρυθμίσεις για την διήθηση δίκυκλων, η παράβαση των οποίων συνεπάγεται πρόστιμο 30€ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες.

Η κίνηση των δικύκλων μεταξύ λωρίδων (διήθηση) νομιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με αυτήν την αναθεώρηση του ΚΟΚ και την επιτρέπει μόνο όταν “η κυκλοφορία είναι πυκνή, τα οχήματα καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα και κινούνται με την ταχύτητα του προπορευόμενου (πρακτικά, σε ακινητοποιημένη ή πολύ αργή κυκλοφορία)”.

Το πρώτο σημείο ασάφειας είναι ξεκάθαρο από τη διατύπωση: πόση είναι η “πολύ αργή” ταχύτητα; Στις προηγμένες χώρες που έχουν νομοθετήσει επί της διήθησης εδώ και δεκαετίες, ο ορισμός είναι σαφής και μπορεί να οριστεί αριθμητικά με σαφήνεια βάσει της ταχύτητας των αυτοκινήτων στον δρόμο.

Η ΕΛΜΟΤΟ τονίζει πως η διήθηση είναι πιο επικίνδυνη ανάμεσα σε σταματημένα οχήματα, γιατί τότε είναι που ανοίγουν πόρτες και τότε είναι που εμφανίζονται πεζοί από το πουθενά διασχίζοντας δρόμους μακριά από διαβάσεις απλά γιατί προέκυψε η ευκαιρία με όλα τα αυτοκίνητα ακινητοποιημένα.

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ:

Να γίνει αναδιατύπωση σχετικά με τη διήθηση στα επίμαχα θέματα, ταχύτητας και συνθηκών:

Η διήθηση επιτρέπεται μόνο όταν η κυκλοφορία είναι πυκνή, τα οχήματα καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα και κινούνται με την ταχύτητα του προπορευόμενου.

Η ταχύτητα του δικύκλου δεν υπερβαίνει τα +20 χλμ./ώρα (επιπλέον) της ταχύτητας (η οποία θα είναι μικρή, δηλαδή έως 20 χλμ./ώρα) των οχημάτων στα οποία πραγματοποιεί τη διήθηση.

Οι οδηγοί πρέπει να έχουν αναμμένα τα φώτα διασταύρωσης, να παραχωρούν προτεραιότητα, να τηρούν ασφαλή πλευρική απόσταση από άλλα οχήματα, να μειώνουν ταχύτητα και να ακινητοποιούνται αν χρειάζεται για αποφυγή κινδύνου.

Συμπληρωματικά και για λόγους ασφαλείας, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και ότι:

Με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να γίνεται μεταξύ στοίχου αυτοκινήτων και πεζοδρομίων για ενδεχόμενες κακοτεχνίες των δρόμων, φρεάτια κλπ.

Απαγορεύεται η διήθηση σε οδούς έξω από σχολικές μονάδες και επί σημασμένων διαβάσεων πεζών όπου οι πεζοί έχουν προτεραιότητα.

Θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με υποχρεωτική στάση (STOP) όταν διασχίζουν διασταυρώσεις οδών όπου τα ακινητοποιημένα οχήματα έχουν αφήσει χώρο ώστε να μην μπλοκάρουν τη διασταύρωση.

cameras

ΘΕΜΑ 3 - Σχετικά με τις δρακόντειες κυρώσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (το οποίο ο νέος ΚΟΚ μειώνει κατά 40% στις πόλεις) έστω και για 5 χλμ./ώρα.

Ένα από τα πιο καυτά θέματα του νέου ΚΟΚ, ειδικά σε συνδυασμό με τις νέες κάμερες τεχνητής νοημοσύνης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Για την ΕΛΜΟΤΟ ένα πρόβλημα είναι πως η ακριβής τήρηση των ορίων ταχύτητας σημαίνει πως οι οδηγοί όλων των οχημάτων θα πρέπει να έχουν διαρκώς το βλέμμα στα όργανα – ώστε να μην εγκληματήσουν κινούμενοι με 31 km/h σε ζώνη των 30 – με αποτέλεσμα να αποσπάται συχνότερα η προσοχή τους από την οδήγηση.

Επιπλέον θέτει ένα θέμα με την ακρίβεια των οργάνων και το τι ακριβώς θα τιμωρείται, όταν συχνά το σφάλμα ενός κοντέρ ή ενός ραντάρ μπορεί να είναι μεγαλύτερο της υπέρβασης του ορίου για την οποία τιμωρείται κάποιος.

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ:

Καθώς δεν ορίζεται ρητά κάποιο όριο «ανοχής» στον νέο ΚΟΚ, να αναφερθεί ότι για την επιβολή προστίμου θα υπολογίζονται οι ενδεχόμενες αποκλίσεις των οργάνων μέτρησης και άλλων συνθηκών που επηρεάζουν την ακρίβεια της μέτρησης, ΑΛΛΑ μέχρι του ποσοστού 10% ή των 1Οχλμ/ώρα, ό,τι από τα δύο είναι ευνοϊκότερο για τον οδηγό.

Αυτό «επιτρέπει» τα μικρά και ακούσια λάθη, δίνει αίσθηση δικαίου και ταυτόχρονα κάνει αποδεκτή την αυστηροποίηση των μεγαλύτερων αποκλίσεων, που το πιθανότερο να γίνονται με επίγνωση από τον οδηγό.

Υπογραμμίζουμε ότι τα όρια ταχύτητας πρέπει να είναι εύλογα.

gavel

ΘΕΜΑ 4 - Απουσία κατάλληλης δικαστικής προστασίας για τους οδηγούς και τους αναβάτες, καθώς αφαιρέθηκε η δυνατότητα αμφισβήτησης της παράβασης σε πταισματοδικείο (δυνατότητα που υπήρχε παλαιότερα).

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα. Το Σύνταγμα της χώρας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζουν πως δικαίωμα δικαστικής προστασίας πρέπει να υπάρχει σε κάθε περίπτωση και για όλους.

Επίσης υπάρχει και το Δίκαιο της ανάγκης με βάση το οποίο όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή επιτρέπονται παραβάσεις του ΚΟΚ (υπέρβαση ορίου ταχύτητας, παράνομη στάθμευση κλπ.).

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ: Ναι στη δικαστική προστασία που υπήρχε παλαιότερα, με βελτιώσεις.

Ετικέτες