HONDA Hornet 2023: Επιβεβαίωση MOTO για νέο κινητήρα με 90 άλογα!

755 κυβικά Unicam
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

9/9/2022

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται η πληροφορία που είχαμε βγάλει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, πως ο νέος κινητήρας που έχει σχεδιάσει η Honda και θα μπει στο Hornet 2023 και -λέμε εμείς- στο XL750 Transalp θα έχει απόδοση 67,5kW!

Με σημερινή της ανακοίνωση η Honda ενημερώνει για την εξέλιξη ενός νέου κινητήρα, δικύλινδρου με στρόφαλο 270ο μοιρών, και απόδοση 92 ίππων στις 9.500 στροφές, όπως δηλαδή είχαμε γράψει.

Η ροπή φτάνει τα 7,64Kg.m στις 7.250 στροφές και στο Hornet η χαρτογράφηση εστιάζει σε μία απόκριση με έμφαση στις μεσαίες τονίζοντας τον χαρακτήρα του μοντέλου.

Δεν αναμένουμε η απόδοση του ίδιου κινητήρα τοποθετημένου στο Transalp που θα ακολουθήσει μετά από λίγο το Hornet σε επίσημη παρουσίαση, να είναι πολύ πιο κάτω από αυτό, παρόλο που οι αριθμοί αρχίζουν να πλησιάζουν το μεγαλύτερου κυβισμού Africa Twin. Σε κάθε περίπτωση το Transalp δεν πρέπει να προστατέψει το Africa Twin από εσωτερικό ανταγωνισμό αλλά να κοιτάξει τον ανταγωνισμό στην δική του κατηγορία που πλέον έχει φτάσει στους 70-80 ίππους στον τροχό, όπως είναι για παράδειγμα οι δικές μας δυναμομετρήσεις σε Aprilia Tuareg 660 και CFMOTO 800MT.

Η ανακοίνωση της Honda συνεχίζει δίνοντας περισσότερα στοιχεία για τον χαρακτήρα του κινητήρα όπως τουλάχιστον θα μας συστηθεί στο Hornet 2023, με ψηλά τοποθετημένο το μέγιστο νούμερο, λίγο πριν τον κόφτη, και καμπύλη απόδοσης που δεν κρεμά στις ψηλές στροφές.

Η Honda ενημερώνει για χαρακτηριστικό μπάσο ήχο και για στρόφαλο 270ο μοιρών.

Ο υπεύθυνος δοκιμών της Honda, Fuyuki Hosokawa, δήλωσε:

«Το Hornet ήταν πάντοτε μία ξεχωριστή μοτοσυκλέτα για την Honda. Εντυπωσιακή απόδοση που σε προσκαλεί να την οδηγήσεις σβέλτα που συνδυάζεται με ευελιξία και σταθερότητα.

Πριν ξεκινήσουμε τον νέο διάδοχο του ονόματος, σκεφτήκαμε πολύ τον χαρακτήρα της απόδοσης που θέλαμε να δώσουμε στον αναβάτη. Γνωρίζαμε πως είναι σημαντικό να κρατήσουμε την κλασική απόδοση του Hornet στις ψηλές στροφές και την ίδια στιγμή να κάνουμε την διαφορά για την νέα γενιά της μοτοσυκλέτας και να δώσουμε μία πραγματικά έντονη ροπή στις χαμηλομεσαίες. Από την αρχή ο στόχος μας ήταν να συνδυάσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά με την πιο ελαφριά και ευέλικτη αίσθηση κρατήματος που μπορούμε να έχουμε, για να είναι κάθε βόλτα, ακόμη και οι καθημερινές διαδρομές ρουτίνας, το ίδιο διασκεδαστικές και ελκυστικές με όλες.

Για να συνδυαστούν όλα αυτά, γνωρίζαμε πως έπρεπε να φτιάξουμε από την αρχή έναν κινητήρα με μικρή διαδρομή εμβόλων, δικύλινδρο με στρόφαλο 270ο μοιρών. Έτσι θα μπορούσε να αποδώσει όχι μόνο στις υψηλές ταχύτητες αλλά και στις χαμηλομεσαίες, ιδανικός για την κίνηση σε αστικό περιβάλλον αλλά και για να τον χαίρεσαι σε διαδρομές γεμάτες στροφές».

Αυτά λέει λοιπόν η ανακοίνωση της Honda, προφανώς χωρίς να αναφέρει πουθενά την λέξη Transalp. Η μακρά αναμονή όμως φτάνει στο τέλος, πάνε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που σας είπαμε πως το ετοιμάζουν και πως έχουν αποφασίσει σίγουρα και στο όνομα που δεν θα έχει σχέση με το Africa, αλλά θα αναβιώσουν το όνομα Transalp. Πριν λίγο καιρό αποκαλύψαμε πως ο νέος κινητήρας θα φτάνει τα 90 άλογα και μετά και από την σημερινή επιβεβαίωση, πάμε να δούμε μερικές ακόμη πληροφορίες, εδώ στο τέλος του άρθρου που αυτή την στιγμή ΔΕΝ θα βρείτε πουθενά αλλού για τον νέο δικύλινδρο της Honda:

Ο κόφτης θα είναι τοποθετημένος στο Hornet στις 10.000 στροφές και αναμένουμε την ροπή να είναι ένα βουνό, και όχι οροπέδιο, σκαρφαλώνοντας κοντά στην μέγιστη τιμή της από τις 6.000 στροφές και με πολύ καλή ευστροφία από τις 4.000 στροφές! Το βάρος του Hornet 2023 θα είναι κάτω από διακόσια κιλά και το μέγιστο μήκος του πολύ κοντά αλλά κάτω από 2.100mm! Αναμένουμε μία τελική μετάδοση 45/16 που σημαίνει πως η τελική του ταχύτητα με τους τροχούς 17 ιντσών και τα ελαστικά 160/70 που θα φορά πίσω, θα μπορεί να ξεπεράσει εύκολα, αυτή που τελικά θα αναγράφεται στην ΝΕΑ ψηφιακή οθόνη. Κι αυτό γιατί μάλλον θα έχει ηλεκτρονικό περιορισμό τελικής. Δεν περιμένουμε επίσης να ανακοινώσει η Honda κατανάλωση μεγαλύτερη από 4,5 λίτρα ανά εκατό για μέση χρήση, όπως επίσης δεν περιμένουμε να ξεφεύγει πάνω από τα 5,5 και στην πραγματικότητα, αν και αυτή η επιβεβαίωση θα αργήσει να έρθει. Επαναλαμβάνουμε πως οι πληροφορίες της τελευταίας αυτής παραγράφου αποτελούν δική μας τοποθέτηση, ΔΕΝ έχουν αντληθεί από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και αν τις δείτε αλλού θα έχουν γραφτεί μετά και θα προέρχονται από εδώ…

 

 

 

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες