Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Η Brembo αγόρασε μετοχές της Pirelli!

Δεσμοί αίματος

Πείτε το δεσμούς αίματος ή όπως αλλιώς θέλετε, όμως οι δύο ιταλικές εταιρείες – Brembo και Pirelli – έρχονται πιο κοντά η μία στην άλλη, με την κορυφαία εταιρεία φρένων να ανακοινώνει την εξαγορά του 2,43% των μετοχών της Pirelli. Και για όσους πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό, να αναφέρουμε ότι αναλογεί σε 74 εκατομμύρια ευρώ!

Παρότι η είδηση μπορεί να εντυπωσιάσει μερικούς, η κίνηση της Brembo δεν ξάφνιασε καθώς ήταν μέσα στους στόχους της να συγχωνευτεί και να αποκτήσει μετοχές άλλων εταιρειών αντίστοιχου βεληνεκούς. Από την πλευρά της η Pirelli προχώρησε γρήγορα στην ανακοίνωση της ενίσχυσης της θέσης της στην παγκόσμια αγορά μέσα απ’ τα κέρδη των πωλήσεων των μετοχών της και παράλληλα διέψευσε τις όποιες συζητήσεις υπήρξαν για την συγχώνευσή τους. “Δεν υπάρχουν πλάνα συγχώνευσης με την Brembo. Η εταιρεία φρένων προχώρησε σε μια επένδυση και είμαστε χαρούμενοι για την επιλογή της”, τόνισε ο CEO της Pirelli, Marco Tronchetti Provera. Παράλληλα πρόσθεσε πως έμαθε για την κίνηση της Brembo όταν η συναλλαγή είχε ήδη ολοκληρωθεί και πώς δεν την θεωρεί απειλή για την εταιρεία του αλλά την εμπιστεύεται.

Έχουν υπάρξει διάφορες συζητήσεις ότι η επένδυση της Brembo στην Pirellli θα μπορούσε να οδηγήσει στην συγχώνευση των δύο εταιρειών για τη δημιουργία ενός ιταλικού ονόματος απόλυτα εξιδεικευμένου σε τελευταίας τεχνολογίας προϊόντα για τα οχήματα. Μπορεί το σενάριο να είναι αρκετά ενδιαφέρον και η βιομηχανία των οχημάτων να έχει δεχτεί πολλά πλήγματα απ’ τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, όμως οι δύο ιταλικές εταιρείες δεν επηρεάζονται από αυτό ώστε να είναι απαραίτητη η συγχώνευση για την επιβίωσή τους σε καμία περίπτωση. Τώρα το αν τελικά θα γίνει κάτι τέτοιο, θα φανεί εν καιρώ.