Η Fantic στην Eicma 2018

Μια concept μοτοσυκλέτα κι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

13/11/2018

Η φετινή EICMΑ ήταν γεμάτη από ηλεκτρικά μοντέλα, με κάποια από αυτά να είναι έτοιμα για παραγωγή και κάποια άλλα να βρίσκονται ακόμη υπό τη μορφή concept . Μέσα στην δεύτερη κατηγορία βρισκόταν και αυτό της Fantic, το ηλεκτρικό scrambler που δανείστηκε τον σχεδιασμό της πλατφόρμας των Caballero της εταιρείας. Η αρχική πλατφόρμα έχει δεχτεί όλες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να φιλοξενήσει τον ηλεκτροκινητήρα, με το πλαίσιο πλέον να αποτελείται από μια κεντρική δοκό –σε αντίθεση με πριν- στηρίζοντας τον κινητήρα και αποσκοπώντας στην συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και στην διατήρηση του βάρους χαμηλά.

Για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος η εταιρεία χρησιμοποίησε ένα ειδικό κράμα CrMo, που έχει εξαιρετική αναλογία αντοχής και βάρους, ενώ το πλαίσιο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί την μπαταρία απόδοσης 7,5kwh κοντά στο κέντρο της μοτοσυκλέτας και παράλληλα διατηρήθηκε η Scrambler αισθητική αναλλοίωτη. Ακόμη, η χρήση αλουμινίου ergal και carbon έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να περιοριστεί το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας στα 147 κιλά, δηλαδή τρία κιλά λιγότερο απ’ όσο ζυγίζει το Caballero Scrambler 500. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 11kw και έχει μέση αυτονομία που αγγίζει τα 110 χιλιόμετρα, ενώ η τελική της μοτοσυκλέτας φτάνει τα 120km/h, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατόχους διπλώματος Α1 να μπορούν να την οδηγήσουν, εφόσον δει το φως της παραγωγής.

Εκτός απ’ το E-Cab η εταιρεία παρουσίασε και ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, το Issimo. Το όνομα του μοντέλου είναι ιστορικό, καθώς προέρχεται από το μοτοποδήλατο που είχε παρουσιαστεί τη δεκαετία του ’70, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Το νέο ηλεκτρικό ποδήλατο προορίζεται για αστική χρήση με το βάρος του να ανέρχεται στα 30 κιλά. Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο χωροδικτύωμα με τους συνδέσμους να βρίσκονται σε κοινή θέα, ώστε να τονίζεται ο μοντέρνος σχεδιασμός βάσει των λεγόμενων της εταιρείας. Η μπαταρία και ο ηλεκτρικός κινητήρας βρίσκονται κάτω από τη σέλα με το βάρος της κατασκευής να είναι όσο πιο κεντρικά και χαμηλά γίνεται, για να είναι ευέλικτο. Όσον αφορά το σύστημα πέδησης, απαρτίζεται από δισκόφρενα μπρος και πίσω με την εταιρεία να αναφέρει πως έχουν εξαιρετική απόδοση, τα οποία είναι βιδωμένα πάνω στις ζάντες των 20 ιντσών.

Επιπλέον, το Issimo θα είναι εξοπλισμένο και με σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone, ώστε οι αστικές μετακινήσεις να γίνονται ακόμη πιο εύκολες. Τέλος, θα βγαίνει σε δύο εκδόσεις: το Urban –για καθαρά αστική χρήση- που θα είναι εξοπλισμένο με πιο ψηλό τιμόνι, βάση για τα ψώνια και τη δυνατότητα μεταφοράς δεύτερης μπαταρίας για μεγαλύτερη αυτονομία, ενώ τα ελαστικά έχουν ασφάλτινη χάραξη. Απ’ την άλλη το Fun, είναι εξοπλισμένο με ένα χαμηλότερο τιμόνι τύπου Bmx, με χωμάτινα ελαστικά και με τις βάσεις για τα ψώνια να απουσιάζουν, ώστε να είναι πιο διασκεδαστικό.

Ετικέτες

Ducati 990cc GP3, Troy Bayliss - Δημοπρασία της πρώτης MotoGP μοτοσυκλέτας της Ducati

Με την τιμή να αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000 ευρώ
Δημοπρασία Ducati GP3 Troy Bayliss
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/9/2023

Είκοσι χρόνια μετά το ντεμπούτο της Ducati στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, στη δημοπρασία Autumn Stafford Sale του 2023, ο γνωστός οίκος Bonhams βγάζει “στο σφυρί” την Ducati 990cc GP3 του 2003, της πρώτης στην ιστορία MotoGP μοτοσυκλέτας του Borgo Panigale, και συγκεκριμένα της μοτοσυκλέτας του Troy Bayliss.

Η μοτοσυκλέτα έρχεται πλήρως συντηρημένη σε κινητήρα και κιβώτιο, με σιδερένια αλλά και τα original carbon δισκόφρενα, έτοιμη για να την οδηγήσει κανείς σε εκδηλώσεις κλασικών αγωνιστικών μοτοσυκλετών, ενώ αναμένεται να πιάσει μεταξύ 312 και 350.000 ευρώ.

Η Ducati είχε μείνει εκτός μεγάλης κατηγορίας των GP, απ’ όταν εκείνη μετατράπηκε αποκλειστικά σε δίχρονη τη δεκαετία του 1970. Θυμίζουμε πως η Honda είχε προσπαθήσει να παλέψει ενάντια στα δίχρονα το 1979 με την τετράχρονη NS500, καταφέρνοντας όμως… μια τρύπα στο νερό. Η Ducati δεν είχε τους πόρους για να εξελίξει μια GP 500, ενώ παράλληλα οι Ιταλοί είχαν χρόνια να κατασκευάσουν δίχρονη μοτοσυκλέτα, ενώ στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί μόνο με μικρού κυβισμού δίχρονα.

Η φράση “Κέρδισε την Κυριακή, πούλα τη Δευτέρα” που συνοδεύει τα μηχανοκίνητα οχήματα από τη γέννηση τους θα μπορούσε να αφορά 100% την Ducati των προηγούμενων δεκαετιών, καθώς οι Ιταλοί συνέδεαν άμεσα τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες τους με τα μοντέλα παραγωγής που μπορούσε να αγοράσει ο οποιοσδήποτε φαν της εταιρείας, όπως τα 851, 888 και 916.

Δημοπρασία Ducati GP3 Troy Bayliss

Κι όταν η FIM ανακοίνωσε πως η μεγάλη κατηγορία του αναβαπτισθέντος Πρωταθλήματος MotoGP από το 2002 θα αφορούσε μόνο τετράχρονα μοντέλα, η Ducati είχε την απαραίτητη εμπειρία για να κατασκευάσει άμεσα μια ανταγωνιστική τετράχρονη μοτοσυκλέτα.

Δημοπρασία Ducati GP3 Troy Bayliss

Μια V2 μοτοσυκλέτα, όπως στα Superbikes, δεν θα ήταν ικανή να αποδώσει την επιθυμητή απόδοση για το MotoGP, κι έτσι η Ducati αποφάσισε να χρησιμοποιήσει έναν V4 90 μοιρών, με δεσμοδρομική κίνηση βαλβίδων, προερχόμενη από τα V2 της, δημιουργώντας έτσι το πρώτο Desmosedici, δηλαδή μια μοτοσυκλέτα με Desmo και 16 βαλβίδες. Όμως η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα της Ducati έχασε σχεδόν ολόκληρη τη σεζόν του 2002, κάνοντας εν τέλει την εμφάνιση της στον τελευταίο γύρο της χρονιάς, στη Valencia, με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati να αποτελείται από τους Troy Bayliss και Loris Capirossi. Οι δυο τους εξέλιξαν τη μοτοσυκλέτα στον χειμώνα που ακολούθησε και παρατάχθηκαν στη σχάρα των MotoGP από τον πρώτο αγώνα του 2003 στη Suzuka.

Troy Bayliss 2003

Ο νικητής του BSB 1999 Troy Bayliss, είχε πάρει μεταγραφή στην ομάδα WSBK της Ducati το 2000, αντικαθιστώντας τον τραυματία Carl Fogarty. Ο Bayliss κέρδισε το Πρωτάθλημα το 2001, ενώ τερμάτισε 2ος πίσω από τη Honda του Colin Edwards το 2002. Παρά την απειρία του σε αγώνες GP, ο Bayliss επελέγη για την πρώτη ομάδα της Ducati στο MotoGP, επιλογή που η Ducati δεν έμελλε να μετανιώσει. Αντίθετα με τον Bayliss, ο Capirossi είχε μεγάλη εμπειρία στα GP, έχοντας αγωνιστεί στα 500 το 1995, ενώ ήταν ήδη 3 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, στα 125 (1990, 1991) και στα 250 (1998).

GP3

H πρώτη Desmosedici ακολουθούσε τη μόδα της εποχής όσον αφορά στα πλαίσια της Ducati, χρησιμοποιώντας ένα ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, όπως στα WSBK, αντίθετα με τους αντιπάλους των Ιταλών που χρησιμοποιούσαν πλαίσια δυο δοκών αλουμινίου. Παράλληλα, ο V4 κινητήρας της έτυχε ευρείας αναγνώρισης ως ο δυνατότερος κινητήρας της εποχής.

Capirossi-Bayliss

Μπορεί τώρα ο Troy Bayliss να αγωνιζόταν συνήθως με τον αριθμό 21, όμως ανακάλυψε πως το συγκεκριμένο νούμερο ανήκε σε άλλον αναβάτη στο MotoGP, κι έτσι το 2003 ο Αυστραλός αγωνίστηκε με το 12 -το 21 ανάποδα. Η Ducati μπορεί να μην κέρδισε στο ντεμπούτο της στα MotoGP, είχε όμως λόγο να αισθάνεται υπερήφανη, αφού ο Capirossi της χάρισε την πρώτη της νίκη, στην Catalunya, τερματίζοντας 2ος στη σεζόν, με τον Bayliss να τερματίζει στην 6η θέση της γενικής, 4 θέσεις πίσω από τον Ιταλό. Σημειώστε πως ενώ ο Loris γνώριζε τις πίστες από τα GP, ο Bayliss αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε πολλές από εκείνες.

Δημοπρασία Ducati GP3 Troy Bayliss

Η Desmosedici της δημοπρασίας είναι η GP3TB1 (το GPT3 αφορά στο μοντέλο του 2003), ήταν η κύρια αγωνιστική μοτοσυκλέτα του Troy Bayliss εκείνη τη χρονιά, και μάλιστα το πρώτο μοντέλο, όπως φαίνεται από τις τετράγωνες βάσεις κινητήρα -που άλλαξαν σε στρογγυλές μετά τα μέσα της χρονιάς. Η μοτοσυκλέτα έχει συντηρηθεί και αναβαθμιστεί σε κινητήρα και κιβώτιο, και είναι έτοιμη για χρήση, με τους ατσάλινους αλλά και τους original carbon δίσκους στα φρένα της.

Ο οίκος Bonhams πιστεύει πως 12 GP3 μοτοσυκλέτες έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα, ενώ η ιστορική αξία του συγκεκριμένου μοντέλου είναι μεγάλη.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της δημοπρασίας, ΕΔΩ.