Η Γκοργκόλης Α.Ε. για την ισοδυναμία των διπλωμάτων

Ικανοποίηση και ανάπτυξη του κλάδου μοτοσυκλετών
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

12/3/2021

Η Γκοργκόλης Α.Ε. έδωσε στην δημοσιότητα ένα δελτίο τύπου, με το οποίο εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόσφατη υπερψήφιση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου του νόμου για την ισοδυναμία των διπλωμάτων ΑΜ και Α1 με την κατηγορία Β των διπλωμάτων οδήγησης αυτοκινήτου.

Όπως αναφέρεται και στο δελτίο που ακολουθεί, αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα της εταιρείας απέναντι στο κράτος, έχοντας μάλιστα προβεί πριν από οκτώ χρόνια σε ένα… λαϊκό κάλεσμα για την στήριξη των θέσεών της, ενώ τονίζεται και η συνολική ανάπτυξη που θα επιφέρει το μέτρο , συνολικά στον κλάδο των μοτοσυκλετών.

 

Δελτίο τύπου

 

"Ισοδυναμία διπλωμάτων και νέα κατηγορία δίκυκλου 25km/h

Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση από την θετική κατάληξη, με την ψήφιση της ισοδυναμίας, έστω και με αυτούς τους όρους, όχι μόνο για την αναμενόμενη διάδοση του δικύκλου αλλά για το ότι καταφέραμε μετά από προσπάθειες πολλών ετών να πείσουμε την ηγεσία του υπουργείου να σπάσει το τείχος άρνησης, που ήταν στημένο στις υπηρεσίες, σε ό,τι αίτημα ετίθετο διευκόλυνσης και διάδοσης του δικύκλου.

Ευχαριστούμε όλους όσους ακολούθησαν και υποστήριξαν το αίτημα, και κυρίως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που για πρώτη φορά ήταν έτοιμη να ακούσει και μια διαφορετική άποψη. Πρώτη η εταιρεία μας, από το 2013, με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον κυριακάτικο τύπο, προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τις αρνήσεις που είχαμε δεχθεί.

Ξεχωριστή επιτυχία θεωρούμε και την αποδοχή του αιτήματός μας για την εισαγωγή της κατηγορίας δικύκλου 25 km/h που θα επιφέρει, ελπίζουμε, και το περιορισμό των fake scooters (σκούτερ με πηδάλια) αλλά και θα “ανεβάσει” στο δίκυκλο νέο τμήμα της αγοράς.

Πέρασαν 8 χρόνια από την πρώτη μας καταχώρηση και το κάλεσμα στην έκθεση στο ΓΚΑΖΙ για “λαϊκή” υποστήριξη του αιτήματος μας…

Ευτυχώς συνεχίσαμε…

 

Γκοργκόλης Α.Ε."

 

ΚΤΜ: Πατέντες για ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Αφορά αρχικά τη σειρά 1290
KTM Αυτόματο κιβώτιο
Από το

motomag

26/5/2023

Σύμφωνα με σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΚΤΜ φαίνεται να εργάζεται πάνω στην δημιουργία ενός ημι-αυτόμαυτου κιβωτίου το οποίο θα λειτουργεί με τη χρήση φυγοκεντρικού συμπλέκτη, ενώ ένας μηχανισμός θα αποτρέπει την μοτοσυκλέτα από το να κινηθεί όταν αυτή είναι σταθμευμένη

Όπως μαρτυρούν οι πωλήσεις των μοντέλων της Honda με DCT, η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη για την αλλαγή ταχυτήτων, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, το σύστημα διπλού συμπλέκτη της Honda είναι αρκετά βαρύ (+10kg) και απαιτεί διάφορα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα για να λειτουργήσει, καθιστώντας το αρκετά περίπλοκο.

Στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα της KTM, μοιάζει περισσότερο με το SCS (Smart Clutch System) που χρησιμοποιεί η MV Agusta στο Turismo Veloce. Όπως εκεί, έτσι και εδώ βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης -όπως στα σκούτερ-, ο οποίος μειώνει την περιπλοκότητα του συστήματος και το βάρος του.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Όπως φαίνεται στα σχέδια, ο μηχανισμός της ΚΤΜ χρησιμοποιεί βραχίονες και ξεχωριστή μονάδα ελέγχου για την αλλαγή των ταχυτήτων, που συνεργάζονται με τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η ΚΤΜ αντιμετωπίζει στα συγκεκριμένα σχέδια το πρόβλημα που έχει εν γένει ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης. Αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε στάση το κιβώτιο απεμπλέκεται εντελώς από τον υπόλοιπο κινητήρα. Επομένως στην περίπτωση μας είναι αδύνατον να μπει ταχύτητα, με συνέπεια να ενέχει ο κίνδυνος να τσουλήσει η μοτοσυκλέτα, στην περίπτωση που έχεις παρκάρει σε κεκλιμένο επίπεδο.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξοπλίσει τα σκούτερ τους με ένα μοχλό στο τιμόνι που εκτελεί χρέη χειρόφρενου, συνήθως χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον έμβολο στους δίσκους που πιάνει όταν χρησιμοποιηθεί ο μοχλός,. Το ίδιο κάνει και η Honda στα DCT μοντέλα της με χαρακτηριστικό παράδειγμα την CRF1100 Africa Twin όπου στον πίσω δίσκο υπάρχει ένα επιπλέον έμβολο που ενεργοποιείται όταν ο αναβάτης τραβήξει τον μοχλό στο αριστερό grip προς τα μέσα, όπως και η MV Agusta που αναφέραμε παραπάνω. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτρέπει την κατά λάθος απενεργοποίηση του συστήματος, μιας και ο μοχλός είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Η ΚΤΜ, όπως φαίνεται στα σχέδια, κάνει κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί ένα μοχλό σχήματος “L” που κλειδώνει τα γρανάζια στη θέση τους. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό είναι ότι όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη και έχει επιλεχθεί η θέση “Park”, τότε ένα κομμάτι του μοχλού εμπλέκεται στα δόντια ενός από τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης, κλειδώνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων. Ο έλεγχος του μοχλού γίνεται ηλεκτρονικά, όπως φαίνεται από τα σχέδια CAD όπου κάτω από τα γρανάζια υπάρχει κάτι που μοιάζει με σερβομηχανισμό, και πιθανότατα δεν θα απενεργοποιείται όσο η μοτοσυκλέτα είναι σβηστή, προσθέτοντας πόντους και στην ασφάλεια.

Αν και τα σχέδια CAD έχουν ιδιαίτερα λεπτομερή περιγραφή του συστήματος, δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο αναβάτης θα μπορεί να αλλάζει χειροκίνητα ταχύτητες. Η Honda έχει επιλέξει να τοποθετήσει κουμπιά στο χειριστήριο με τα οποία μπορείς να αλλάξεις σχέσεις στο κιβώτιο, χειροκίνητα. Η περίπτωση της MV Agusta, στην οποία μοιάζει και περισσότερο το σύστημα της ΚΤΜ, χρησιμοποιεί έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη που σε συνδυασμό με το quickshifter up/down και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι, επιτρέπει να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη. Στην περίπτωση όμως της πατέντας που κατοχύρωσε η ΚΤΜ, αναφέρεται ότι και οι δύο τρόποι λειτουργίας είναι εφικτοί, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιο από τα δύο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως φαίνεται από τα τόσο λεπτομερή σχέδια που δείχνουν μέχρι και τους αριθμούς στο γρανάζι της πρώτης σχέσης (έτσι γίνεται γνωστό και σε ποιον κινητήρα έχει εφαρμοστεί), σχετίζεται με τον LC8 V2 κινητήρα της ΚΤΜ των 1301 κυβικών. Επομένως, τα μοντέλα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σαν τεχνολογία είναι τα Super Adventure S / R και 1290 Super Duke R / GT, σε επόμενη ανανέωσή τους.

Ετικέτες