Η Honda αναπτύσσει την ΑΙ απ’ το Iron Man!

Νέες πατέντες
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

16/9/2019

Για όσους δεν έχουν δει κάποια ταινία από τα Iron Man ή μια απ’ τις υπόλοιπες της Marvel που πρωταγωνιστεί ο ομώνυμος ήρωας (αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποιος που να μην έχει δει έστω και μια) θα περιγράψουμε όσο πιο απλά γίνεται το τι είναι η ΑΙ (ή αλλιώς ο Jarvis) του σούπερ ήρωα: Πρόκειται για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει δημιουργήσει ο Tony Stark (εφευρέτης και χειριστής της στολής του Iron Man), το  οποίο είναι συνδεδεμένο με το σπίτι του, το εργαστήριό του αλλά και με τη στολή του. Ο αρχικός ρόλος του Jarvis στην πρώτη ταινία ήταν να παρέχει πληροφορίες στον Stark είτε γραπτά είτε μιλώντας του, όμως όσο έβγαιναν τα επόμενα Iron Man αποκτούσε όλο και περισσότερες δυνατότητες, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να κάνει διάγνωση στον Stark όχι μόνο παθολογικής φύσεως, αλλά και ψυχιατρικής. Κοινώς να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του Stark και το στρες που βιώνει από διάφορες καταστάσεις.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη Honda και τις μοτοσυκλέτες; Εξηγούμαστε ευθύς αμέσως. Η Honda, κατέθεσε ορισμένες πατέντες που κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση, δηλαδή ενός λογισμικού συστήματος “τεχνητής νοημοσύνης” που θα υπάρχει στη μοτοσυκλέτα μας και θα έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τις επιδόσεις της και πολλά άλλα με βάση τη ψυχολογική μας διάθεση. Πώς θα το καταφέρει αυτό; Μέσω της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας και όχι μόνο. Αναφερόμαστε στα smartphone, smartwatch και όλες τις “έξυπνες” οικιακές συσκευές οι οποίες μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω του ίντερνετ.

Αυτό που θα κάνει θεωρητικά το λογισμικό της Honda είναι πως θα δημιουργεί ένα “προφίλ” του αναβάτη όταν είναι ήρεμος. Έπειτα, μέσα από τα δεδομένα που θα λαμβάνει από τις “έξυπνες” συσκευές, όπως τι είδους ταινία έχουμε δει (από εκεί μπορεί να προκύψει και πόσες ώρες έχουμε μείνει ξύπνιοι και έως τι ώρα), τι έχουμε φάει σήμερα καθώς και να μετρήσει τους παλμούς της καρδιάς μας μέσα απ’ το smartwatch, θα καθορίζει αν πρέπει να μεταβάλλει διάφορες παραμέτρους όπως την απόδοση της μοτοσυκλέτας, τη συμπεριφορά των αναρτήσεων και την επέμβαση του ABS, πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια του αναβάτη. Παράλληλα, γίνεται λόγος πως το σύστημα θα είναι όπως και η Alexa της Amazon και η Siri της Apple, έχοντας τη δυνατότητα να μιλά στον αναβάτη αντί να του εμφανίζει γραπτά μηνύματα.

Επίσης, η Honda κάνει λόγο στις πατέντες πως θα αναγνωρίζει διάφορα συναισθήματα όπως αυτά της θλίψης, της χαράς αλλά και της κούρασης. Ακόμη, θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει και την απόχρωση των ενδείξεων με βάση τη διάθεση και έτσι σε περίπτωση που κάποιος καβαλά τη μοτοσυκλέτα του νευριασμένος, το σύστημα θα χρησιμοποιεί ένα πιο απαλό και χαλαρωτικό χρώμα στις ενδείξεις, ώστε υποσυνείδητα να τον ηρεμεί. Κατά ποσό θα δουλέψει ή όχι είναι ένα θέμα που χωράει πολύ συζήτηση. Επιπρόσθετα, το πόσο θα επηρεάζει το λογισμικό αυτό τις λειτουργίες της μοτοσυκλέτας με βάση τη διάθεσή μας, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά όπως: Γιατί να μειώσει τις επιδόσεις όταν λάβει μήνυμα ότι φάγαμε μεγάλη ποσότητα παγωτού, που για ορισμένους είναι συνώνυμο με τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης…; Και το βασικότερο κατά πόσο θα είναι ορθή ή όχι η “διάγνωση” του λογισμικού; Σίγουρα για να δουλέψει σωστά κάτι τέτοιο χρειάζεται σειρές ολόκληρες από αλγόρυθμους που θα μπορούν να αναλύουν ορθά τα δεδομένα και να μην παρερμηνεύουν καταστάσεις, ενώ παράλληλα η δημιουργία του “προφίλ” κάθε αναβάτη θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά διότι κάθε άνθρωπος αποτελεί τελείως διαφορετική οντότητα.

Για τη Honda το εδάφιο της τεχνητής νοημοσύνης μόνο άγνωστο δεν είναι, διότι ένα από τα παρακλάδια της εξειδικεύεται στην ρομποτική, οπότε θεωρούμε πως αν παρουσιάσει κάποιο λογισμικό σαν αυτό, τότε σίγουρα δεν θα είναι πρόχειρα μελετημένο.

Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 - Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ

Η προσφορά ισχύει για όλες τις εκδόσεις των ΧΜΑΧ 125 & ΧΜΑΧ 300
motomag Yamaha XMAX 125 & ΧΜΑΧ 300 – Δώρο 200 ευρώ σε κιτ γνήσιων αξεσουάρ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/4/2024

Η Yamaha προχωρά σε μία προσφορά για τα scooter XMAX 125 και XMAX 300 η οποία περιλαμβάνει έκπτωση 200 ευρώ στο κιτ γνήσιων αξεσουάρ.

Πιο συγκεκριμένα το κιτ γνήσιων αξεσουάρ περιλαμβάνει σχάρα στήριξης, βάση τοποθέτησης κεντρικής βαλίτσας, κλειδαριά, κεντρική βαλίτσα χωρητικότητας 45 λίτρων καθώς και σετ μαύρα διακοσμητικά βαλίτσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες