Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Η Καλιφόρνια απαγορεύει τα μη ηλεκτρικά motocross!

Από το 2035 μπαίνει τέλος

Η Καλιφόρνια αποτελεί μία από τις πολιτείες της Αμερικής με τις πιο… "πράσινες" ευαισθησίες και αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, με την απόφαση-σταθμό που πήρε ο Κυβερνήτης της πολιτείας Gavin Newsom. Βάσει αυτής της απόφασης στο εγγύς μέλλον όλα τα οχήματα θα είναι πράσινης τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, από το 2035 όλα τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία που πωλούνται στο "Golden State" πρέπει να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους, ενώ ο στόχος είναι μέχρι το 2045 να έχουν αποσυρθεί από τους δρόμους της Καλιφόρνια, έτσι ώστε ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί να διαθέτει ηλεκτρικό κινητήρα.

Αυτό όμως που επηρεάζει τις μοτοσυκλέτες, είναι το τρίτο σκέλος της απόφασης που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις χωματερές μοτοσυκλέτες. Αναφέρεται ρητά πως από το 2035 θα απαγορευτεί η πώληση όλων των off-road οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, συμπεριλαμβανομένων και των αντίστοιχων μοντέλων μοτοσυκλετών. Ουσιαστικά, με αυτή την απόφαση, η πολιτεία της Καλιφόρνια βάζει μια "ημερομηνία λήξης" στις πωλήσεις των motocross μοτοσυκλετών, μαζί με τα ATV και τα λεγόμενα side by side.

Να τονίσουμε εδώ, ότι η απόφαση αφορά μόνο την πώληση καινούργιων μοτοσυκλετών, χωρίς να επηρεάζει την αγορά των μεταχειρισμένων ή τους ιδιοκτήτες των κλασσικών μοντέλων, όπως και το ότι δεν αφορά τις enduro μοτοσυκλέτες που βγάζουν πινακίδα, και τις μοτοσυκλέτες δρόμου.

Υπάρχει πάντως ένα παραθυράκι που αφήνει το CARB (η υπηρεσία της Καλιφόρνια για την ατμοσφαιρική ρύπανση) με την οδηγία πως "η απόφαση θα πρέπει να συνάδει με τους τεχνολογικούς πόρους και να είναι οικονομικά αποτελεσματική σε ό,τι αφορά το κόστος". Θεωρητικά, λοιπόν, τα εργοστάσια θα μπορούσαν να προβάλλουν το γεγονός ότι η παραγωγή και η πώληση ηλεκτρικών motocross είναι πολύ κοστοβόρα, και κατ' επέκταση τα ηλεκτρικά οχήματα δεν αποτελούν μια ικανοποιητική αντικατάσταση για τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Παρόλα αυτά, θα είναι δύσκολο για τα εργοστάσια να στηρίξουν μια τέτοια θέση, αφενός γιατί ήδη υπάρχουν εταιρείες που παράγουν και πωλούν ηλεκτρικά motocross, αφετέρου η εξέλιξη της τεχνολογία των ηλεκτρικών μέσα σ' αυτή την δεκαπενταετία που μεσολαβεί μέχρι την εφαρμογή της απόφαση, θα μειώσει τα επιχειρήματα που θα έχουν στην διάθεσή τους.

Το γεγονός ότι στην Καλιφόρνια πωλείται το μεγαλύτερο μερίδιο των off-road μοτοσυκλετών στις Η.Π.Α., καθιστά εύκολα αντιληπτό το πόσο επηρεάζουν οι εξελίξεις την αγορά της Αμερικής, αλλά και στο σύνολο του κόσμου γενικότερα.