Η πρώτη Yamaha Tenere 700 στον Nick Sanders

Με τον αριθμό 001
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

29/7/2019

Ο Nick Sanders, γνωστός –για να μην πούμε θρυλικό- ταξιδιώτης που έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες μοτοσυκλετιστικές περιπέτειες, παρέλαβε την πρώτη Yamaha Tenere 700 που βγήκε από την γραμμή παραγωγής του εργοστασίου, για να πραγματοποιήσει το ταξιδιωτικό του πλάνο με προορισμό την Βόρεια Αφρική. O Sanders, έχοντας στην κατοχή του πλέον την μοτοσυκλέτα με σειριακό αριθμό 001, τις επόμενες εβδομάδες θα διασχίσει την Ευρώπη και στη συνέχεια θα περάσει στην Αφρική, σχεδιάζοντας να καταλήξει στην Σενεγάλη, στο σημείο τερματισμού του ιστορικού rally Paris-Dakar.
"Είναι κάτι σαν πείραμα", δήλωσε ο Sanders σχετικά με την καινούργια μοτοσυκλέτα του στην αγγλική MCN. "Είναι σίγουρα μια σπουδαία μοτοσυκλέτα, αλλά δεν έχει βρεθεί πουθενά πριν μέχρι σήμερα", είπε ο Sanders που προφανώς δεν ήξερε για το δικό μας MEGA TEST και την περιπέτεια που εγκαινιάσαμε με το πρώτο Tenere 700 παγκοσμίως που ήρθε στα χέρια δημοσιογράφων για κανονική δοκιμή…
Η διαδρομή του θα κινηθεί πάνω στο Trans Euro Trali, ένα τεράστιο διεθνές δίκτυο χωματόδρομων και μονοπατιών, που περνά μέσα από την Γαλλία, πάνω από τα Πυρηναία στην Ισπανία και στη συνέχεια στο Μαρόκο. Από εκεί θα ακολουθήσει της διαδρομή του Rally Dakar του 1998, όταν η Yamaha πήρε την τελευταία της νίκη στον αγώνα με τον Stefan Peterhansel, ο οποίος μετά από αυτόν τον θρίαμβο αποσύρθηκε από τις μοτοσυκλέτες.
"Είναι λες και πάω διακοπές!", συνέχισε ο Sanders. "Μόλις μπω στο Μαρόκο θα περάσω πάνω από την οροσειρά του Άτλαντα και από εκεί θα μπω στην έρημο με κατεύθυνση την Μαυριτανία, για να καταλήξω στη Σενεγάλη στο Lac Rose. Όλο το ταξίδι θα διαρκέσει τέσσερις με πέντε εβδομάδες."
Για την Yamaha, θα είναι ένα πεδίο δοκιμών για να δουν πώς θα συμπεριφερθεί η μοτοσυκλέτα σε ένα μεγάλο adventure ταξίδι. Όπως λέει και ο ίδιος ο Sanders, συνεργάζεται με την Yamaha για 16 ολόκληρα χρόνια, έχοντας πραγματοποιήσει πολλά projects. Έχει γράψει πάνω από 800.000 χιλιόμετρα πάνω σε μοτοσυκλέτες της Yamaha, οπότε αν κάποιος έπρεπε να το δοκιμάσει, αυτός είναι ο ίδιος ο Sanders. "Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε μια ελαφριά μοτοσυκλέτα, η οποία είναι μια αυθεντική on-off και γι' αυτό έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξω διαδρομές που δεν μπορούσα να επιλέξω στο παρελθόν χωρίς να αντιμετωπίσω προβλήματα", είπε ο Nock Sanders και συνέχισε, "Υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι μπορεί να πας σε διάφορα μέρη και να μην ανησυχείς σχετικά με το όταν θα πρέπει να σηκώσεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση πτώσης. Πραγματικά μου διπλασιάζει τις επιλογές για το πού μπορώ να οδηγήσω."

 

Τροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε

Φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ διατηρεί το δίπλωμά του
motomagΤροχαίο δυστύχημα στην Βουλή – Στα μαλακά ο αστυνομικός που οδηγούσε το όχημα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Ολοκληρώθηκε τρία χρόνια και τρεις αναβολές μετά, το δικαστήριο για το τροχαίο δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο του 23χρονου μοτοσυκλετιστή, Ιάσωνα Λαλαούνη, με τον αστυνομικό που οδηγούσε του υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, να καταδικάζεται χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, αλλά και χωρίς κάποια ουσιαστική ποινή.

Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε ο αστυνομικός, που πριν τρία χρόνια οδηγούσε το αυτοκίνητο που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα έξω από την Βουλή. Ο εισαγγελέας μάλιστα, αρνήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών, όπως αυτό του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει στην απολογία του ο αστυνομικός, καθώς επρόκειτο για μία πρακτική που ακολουθούσε συστηματικά. Επομένως το δυστύχημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παρέκκλιση από την μέχρι τότε συνήθη συμπεριφορά του κατηγορουμένου. Στην απολογία του ο αστυνομικός υποστήριξε ότι δεν εγκατέλειψε το σημείο, ενώ ήταν αυτοί που κάλεσαν το 166.

Η οικογένεια του Ιάσωνα, η οποία έδωσε το παρόν στο δικαστήριο δηλώνει απογοητευμένη από την καταδικαστική απόφαση, τονίζοντας ότι δεν του πήραν καν το δίπλωμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του εκλιπόντος νεαρού, δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι, όμως, και την τελευταία στιγμή είχε την ελπίδα ότι κάτι θα άλλαζε, πράγμα που δεν έγινε. Σύμφωνα με την ίδια, η άδεια ικανότητας οδήγησης θα έπρεπε να του αφαιρεθεί.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ανεπαρκούς νομικού πλαισίου, όσον αφορά την παραβίαση του Κ.Ο.Κ. Οι ποινές είναι αρκετά χαλαρές, χωρίς να έχουν ως αντίκτυπο την ουσιαστική τιμωρία του εκάστοτε δράστη. Δεν λειτουργούν αποτρεπτικά ούτε για τον ίδιο, αλλά ούτε και για μελλοντικούς επίδοξους παραβάτες, με αποτέλεσμα να γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες αντίστοιχων τραγικών περιστατικών. Η συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών κρίνεται αναγκαία, αλλά και απαραίτητη.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2021, υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ασφάλειας της Ντόρας Μπακογιάννη, κινούμενο επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας επιχείρησε, παρανόμως, να στρίψει αριστερά στην πλευρική είσοδο της Βουλής, προκαλώντας τροχαίο δυστύχημα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε προβληματική διαχείριση του περιστατικού από την Τροχαία, η οποία έδωσε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα.