Η σπάνια συλλογή μοτοσυκλετών του John Parham δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο

Περισσότερα από 300 κλασικά μοντέλα μεγάλης αξίας, από μουσείο που κλείνει
Δημοπρασία της συλλογής του John Parham
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/4/2023

Ο γνωστός αμερικάνικος οίκος δημοπρασιών Mecum Auctions, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 θα προσφέρει στους συλλέκτες τη δυνατότητα να αποκτήσουν σημαντικά κομμάτια της προσωπικής συλλογής του αποβιώσαντα John Parham που βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας της Anamosa στην Iowa.

O John Parham, Hall of Famer της AMA και ιδρυτής της J & P Cycles, από τις μεγαλύτερες εταιρείες πώλησης αξεσουάρ μοτοσυκλετών παγκοσμίως τόσο μέσω διαδικτύου όσο και με φυσική παρουσία στις Η.Π.Α., αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του -και σεβαστό χρηματικό ποσό- στη διατήρηση της ιστορίας της μοτοσυκλέτας στην Αμερική. Ο ίδιος ήταν υπεύθυνος επίσης για τη μεταφορά του Εθνικού Μουσείου Μοτοσυκλέτας στην Anamosa της Iowa. Στο εν λόγω μουσείο βρίσκονται εκατοντάδες μοτοσυκλέτες οι οποίες έχουν βρεθεί στα χέρια διάσημων ιδιοκτητών ή έχουν κάποια σπουδαία αγωνιστική η μη κληρονομιά.

Καθώς το μουσείο πρόκειται να κλείσει τις πόρτες του για το κοινό αυτόν τον Σεπτέμβριο, ο οίκος δημοπρασιών Mecum Auctions επιλέχθηκε να διοργανώσει μια ξεχωριστή δημοπρασία στις 6-9 Σεπτεμβρίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, συλλέκτες από όλον τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν κάποιο κομμάτι της προσωπικής συλλογής του John Parham. Περισσότερες από 300 μοτοσυκλέτες σημαντικής αξίας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μια Norton International Road Racer του 1936, μια Brough Superior SS100 Pendine του 1927, μια Black Shadow του 1952, μια Harley-Davidson EL Knucklehead του 1937 κ.α., καθώς και 6.000 έργα μοτοσυκλετιστικής τέχνης, όπως ένα χειροποίητο κράνος από τον ίδιο τον σχεδιαστή Von Dutch, ένα μπρούντζινο γλυπτό κινητήρα μοτοσικλέτας που δημιουργήθηκε από τον διάσημο καλλιτέχνη Jeffrey Decker βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα που θα δημοπρατηθούν.

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση με πειραγμένο σύστημα εισροών - εκροών καυσίμων! 25 εκατομμύρια κέρδη - 20 πρατήρια!

Διέθετε συνολικά 20 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα
ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση ιδιοκτήτων πρατηρίων με πειραγμένους μετρητές – Πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της οργάνωσης
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/1/2026

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 20 Ιανουαρίου μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, με ειδικό παράνομο λογισμικό που είχαν εγκαταστήσει σε πρατήρια υγρών καυσίμων και μπορούσαν έτσι να επέμβουν στους μετρητές.

Ο φερόμενος αρχηγός της οργάνωσης διαθέτει περί τα 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε ολόκληρη την Ελλάδα και προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτός, έμενε σε διαφορετικά μέρη – συνήθως σε πολυτελή σκάφη, άλλαζε συχνά τους τηλεφωνικούς του αριθμούς, όπως συχνά αγόραζε και πολυτελή αυτοκίνητα.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρατήρια καυσίμων της εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Θράκη και Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Συνολικά το παράνομο λογισμικό είχαν προμηθευτεί 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, στα 16 από τα οποία αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας για δύο έτη και έχουν σφραγισθεί από αρμόδια κλιμάκια της Α.Α.Δ.Ε.

Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 13 συλλήψεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 ταυτοποιημένα μέλη, τα οποία αναζητούνται.

2

Οι παραπάνω κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, παράβαση νόμων και αποφάσεων που αφορούν την αλλοίωση μετρητών καυσίμων και λογισμικού, την έκδοση αποδείξεων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη φορολογία, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Το εν λόγω λογισμικό ήταν εγκατεστημένο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πρατηρίων με ειδικές δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην εντοπίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές, ενώ έδινε τη δυνατότητα στους πρατηριούχους-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, να ορίζουν το ποσοστό καυσίμου που θα παρακρατούσε η κάθε αντλία (συνήθως 10%).

3

Το λογισμικό μάλιστα ήταν ελληνική πατέντα και την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος πραγματοποιούνταν από 2 συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι και τεχνικοί της εταιρείας που είχε δημιουργήσει το παράνομο λογισμικό, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και οι 2 ιδιοκτήτες της εν λόγω εταιρείας.

Συνολικά από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

59 κεντρικές μονάδες Η/Υ,

30 φορολογικοί μηχανισμοί,

10 πολυτελή αυτοκίνητα,

6 πιστόλια και βαλλίστρα,

175 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

πλήθος σημειώσεων, κινητών τηλεφώνων, usb stick και σκληρών δίσκων,

μητρική πλακέτα αντλίας,

το χρηματικό ποσό των 250.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι, η συνολική οικονομική ζημία που υπέστησαν οι καταναλωτές από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, λόγω των ελλειμματικών παραδόσεων καυσίμων από τα εμπλεκόμενα πρατήρια και κατ’ επέκταση το σύνολο των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ για 5 έτη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.