Η Sumitomo εξαγοράζει την Dunlop από την Goodyear

Παραμένουν στην Goodyear τα ελαστικά μοτοσυκλέτας για την Ευρώπη
Εξαγορά Dunlop από Sumitomo
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/1/2025

Σε οριστική συμφωνία για την εξαγορά όλων των δικαιωμάτων του ονόματος Dunlop για την παραγωγή ελαστικών αυτοκινήτου έφτασαν οι Goodyear και Sumitomo Rubber Industries.

Σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις των δύο εταιρειών η αμερικάνικη Goodyear θα λάβει από την ιαπωνική Sumitomo ένα ποσό που υπολογίζεται συνολικά στα 680 εκατ. ευρώ.

Από τα παραπάνω χρήματα τα 510,6 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τη Sumitomo στην Goodyear για την εξαγορά του ονόματος της Dunlop, των εμπορικών της σημάτων και όλων των δικαιωμάτων επί άυλων αγαθών της εταιρείας για τις αγορές της Β. Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, ενώ στη συναλλαγή δεν περιλαμβάνονται εργοστάσια ή άλλες υποδομές. 

Παράλληλα, 101,9 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τους Ιάπωνες για την ομαλή μετάβαση της δραστηριότητας της Dunlop από την μία εταιρεία στην άλλη, μια μετάβαση που εκτιμάται ότι μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια, ενώ ένα ποσό κοντά στα 68 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την αγορά ελαστικών που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Η χρηματική συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και τα μέσα της φετινής χρονιάς με την Goodyear να νοικιάζει μακροχρόνια τα δικαιώματα του ονόματος Dunlop για την παραγωγή και διάθεση ελαστικών για επαγγελματικά και βαρέα οχήματα επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ θα κατασκευάζει ελαστικά για λογαριασμό της Sumitomo για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους 18 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα οι Αμερικάνοι θα παράγουν συγκεκριμένους τύπους ελαστικών για επιβατικά για τη Sumitomo για 3-5 χρόνια.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς περισσότερο από όλα, είναι τα ελαστικά μοτοσυκλέτας με το σήμα της Dunlop. Τα εν λόγω ελαστικά που διατίθενται στις ευρωπαϊκές αγορές κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Goodyear στο Montlucons της Γαλλίας και μέχρι τώρα είχαν τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και εξέλιξης σε σχέση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές. 

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο το είχε κατασκευάσει η Sumitomo και πέρασε στα χέρια της Goodyear το 1999 όταν οι δύο εταιρείες δημιούργησαν κοινοπραξία που κράτησε έως και το 2015 για την εκμετάλλευση του ονόματος σε όλον τον κόσμο χωρίς να μπαίνει η μία στα χωράφια της άλλης.

Επίσης τα ευρωπαϊκά Dunlop δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που έχουν το ίδιο όνομα και κατασκευάζονται από τη Sumitomo για την Ιαπωνία, μερικές ακόμη χώρες της Ασίας, της Αφρικής και για τη Λατινική και Β Αμερική. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κατασκευαστές που έχει ο καθένας το δικό του τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης, ενώ λόγω της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών τα ελαστικά της Sumitomo δεν πωλούνται σε καμία αγορά της Ευρώπης με την ευρωπαϊκή Dunlop να διαθέτει επίσης ελαστικά στην Ωκεανία.

Σε αυτό το σημείο είναι άγνωστο όχι μόνο το πότε αλλά ακόμη και το αν θα περάσουν και τα ευρωπαϊκά ελαστικά Dunlop για μοτοσυκλέτες υπό τον έλεγχο της Sumitomo. Ποιο πρόσφατη επένδυση της Goodyear στο γαλλικό εργοστάσιο ανακοινώθηκε στα τέλη του 2022 και ήταν ύψους 16 εκατ. ευρώ ώστε να μετατραπεί σε παραγωγική μονάδα αποκλειστικά για ελαστικά μοτοσυκλέτας με τους Αμερικανούς να έχουν στη Γαλλία και υπερπλήρεις εγκαταστάσεις δοκιμών.

Η λογική λέει ότι και αυτή η μετάβαση θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον. Ελπίζουμε όμως ότι αν γίνει να συνεχίσει και η Sumitomo να επενδύει με τον ίδιο ζήλο στην εξέλιξη των Dunlop όπως κάνει η Goodyear.

Track Day στα Μέγαρα 20-21/9! Ανοίγει ξανά η πίστα για το κοινό της μοτοσυκλέτας!

Από την GALAXY MOTORSPORT
Track Day στα Μέγαρα 20-21/9! Ανοίγει ξανά η πίστα για το κοινό της μοτοσυκλέτας!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/9/2025

Τα TRACK DAY μοτοσυκλετών επιστρέφουν στο αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων με την GALAXY MOTORSPORT να υποδέχεται περιορισμένο αριθμό συμμετοχών, θέλοντας να πετύχει μία άψογη διοργάνωση.

Η GALAXY MOTORSPORT έχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο του αυτοκινήτου και του καρτ και θέλοντας να δώσει λύση και στην διοργάνωση Track Day μοτοσυκλετών, κάνει το βήμα αυτό το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2025!

Το κόστος συμμετοχής είναι 80€ για το Σάββατο 20/09/2025, 90€ για την Κυριακή 21/09/2025 και 150€ για συμμετοχή και τις 2 ημέρες.

Οι αναβάτες θα διαχωριστούν σε 4 κατηγορίες με βάση τον ρυθμό οδήγησης στην πίστα και μάλιστα στην κατηγορία των αρχαρίων θα υπάρχει πλοηγός που θα δίνει ρυθμό, χωρίς έξτρα χρέωση.

Η GALAXY MOTORSPORT θα έχει μία σειρά από παροχές για τους συμμετέχοντες, από την δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού, έως την δυνατότητα φύλαξης μοτοσυκλέτας και εξοπλισμού για όσους επιλέξουν την διήμερη συμμετοχή.

Track Day στα Μέγαρα 20-21/9! Ανοίγει ξανά η πίστα για το κοινό της μοτοσυκλέτας!

Για να δηλώσει κανείς συμμετοχή, θα πρέπει να μπει στην σελίδα και να συμπληρώσει την φόρμα με τα στοιχεία του.

Σελίδα συμμετοχής:
https://galaxymotorsports.gr/moto-trackday/

Εδώ θα βρείτε και όλες τις πληροφορίες για την διοργάνωση και τους κανόνες καθώς και στοιχεία επικοινωνίας για τους διοργανωτές.

Ένα βήμα πιο κοντά λοιπόν στην επανεκκίνηση των track day στα Μέγαρα, ελπίζοντας σε μία άρτια διοργάνωση από την GALAXY MOTORSPORT.