Η Sumitomo εξαγοράζει την Dunlop από την Goodyear

Παραμένουν στην Goodyear τα ελαστικά μοτοσυκλέτας για την Ευρώπη
Εξαγορά Dunlop από Sumitomo
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/1/2025

Σε οριστική συμφωνία για την εξαγορά όλων των δικαιωμάτων του ονόματος Dunlop για την παραγωγή ελαστικών αυτοκινήτου έφτασαν οι Goodyear και Sumitomo Rubber Industries.

Σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις των δύο εταιρειών η αμερικάνικη Goodyear θα λάβει από την ιαπωνική Sumitomo ένα ποσό που υπολογίζεται συνολικά στα 680 εκατ. ευρώ.

Από τα παραπάνω χρήματα τα 510,6 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τη Sumitomo στην Goodyear για την εξαγορά του ονόματος της Dunlop, των εμπορικών της σημάτων και όλων των δικαιωμάτων επί άυλων αγαθών της εταιρείας για τις αγορές της Β. Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, ενώ στη συναλλαγή δεν περιλαμβάνονται εργοστάσια ή άλλες υποδομές. 

Παράλληλα, 101,9 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τους Ιάπωνες για την ομαλή μετάβαση της δραστηριότητας της Dunlop από την μία εταιρεία στην άλλη, μια μετάβαση που εκτιμάται ότι μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια, ενώ ένα ποσό κοντά στα 68 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την αγορά ελαστικών που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Η χρηματική συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και τα μέσα της φετινής χρονιάς με την Goodyear να νοικιάζει μακροχρόνια τα δικαιώματα του ονόματος Dunlop για την παραγωγή και διάθεση ελαστικών για επαγγελματικά και βαρέα οχήματα επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ θα κατασκευάζει ελαστικά για λογαριασμό της Sumitomo για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους 18 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα οι Αμερικάνοι θα παράγουν συγκεκριμένους τύπους ελαστικών για επιβατικά για τη Sumitomo για 3-5 χρόνια.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς περισσότερο από όλα, είναι τα ελαστικά μοτοσυκλέτας με το σήμα της Dunlop. Τα εν λόγω ελαστικά που διατίθενται στις ευρωπαϊκές αγορές κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Goodyear στο Montlucons της Γαλλίας και μέχρι τώρα είχαν τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και εξέλιξης σε σχέση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές. 

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο το είχε κατασκευάσει η Sumitomo και πέρασε στα χέρια της Goodyear το 1999 όταν οι δύο εταιρείες δημιούργησαν κοινοπραξία που κράτησε έως και το 2015 για την εκμετάλλευση του ονόματος σε όλον τον κόσμο χωρίς να μπαίνει η μία στα χωράφια της άλλης.

Επίσης τα ευρωπαϊκά Dunlop δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που έχουν το ίδιο όνομα και κατασκευάζονται από τη Sumitomo για την Ιαπωνία, μερικές ακόμη χώρες της Ασίας, της Αφρικής και για τη Λατινική και Β Αμερική. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κατασκευαστές που έχει ο καθένας το δικό του τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης, ενώ λόγω της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών τα ελαστικά της Sumitomo δεν πωλούνται σε καμία αγορά της Ευρώπης με την ευρωπαϊκή Dunlop να διαθέτει επίσης ελαστικά στην Ωκεανία.

Σε αυτό το σημείο είναι άγνωστο όχι μόνο το πότε αλλά ακόμη και το αν θα περάσουν και τα ευρωπαϊκά ελαστικά Dunlop για μοτοσυκλέτες υπό τον έλεγχο της Sumitomo. Ποιο πρόσφατη επένδυση της Goodyear στο γαλλικό εργοστάσιο ανακοινώθηκε στα τέλη του 2022 και ήταν ύψους 16 εκατ. ευρώ ώστε να μετατραπεί σε παραγωγική μονάδα αποκλειστικά για ελαστικά μοτοσυκλέτας με τους Αμερικανούς να έχουν στη Γαλλία και υπερπλήρεις εγκαταστάσεις δοκιμών.

Η λογική λέει ότι και αυτή η μετάβαση θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον. Ελπίζουμε όμως ότι αν γίνει να συνεχίσει και η Sumitomo να επενδύει με τον ίδιο ζήλο στην εξέλιξη των Dunlop όπως κάνει η Goodyear.

Kawasaki: Στα drones με δικούς της κινητήρες - Συνεργασία με τη βουλγαρική Dronamics

Στους εμβολοφόρους κινητήρες για χρήση σε μεγάλα drone για πολιτική χρήση
Kawasaki μεγάλα drones 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/10/2026

Η Kawasaki ανακοίνωσε συνεργασία με την Dronamics της γειτονικής χώρας έπειτα και από τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χρήση μεγάλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για πολιτική-εμπορική χρήση.

Παρόλο που προέρχεται από την "ταπεινή" Βουλγαρία η Dronamics θεωρείται μία από τις εταιρείες που κινούνται στην αιχμή των εξελίξεων στα μεγάλου μεγέθους drones που προορίζονται για πολιτική χρήση, κάτι που σημαίνει ότι θα πετάνε μαζί με κανονικά επανδρωμένα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της ΕΕ -και όχι μόνο.

Η Kawasaki θα συνεισφέρει φυσικά στη συνεργασία με την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια γύρω από τους εμβολοφόρους κινητήρες και έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι είναι η θυγατρική της Kawasaki Heavy Industries που ασχολείται με το συγκεκριμένο project και όχι, το τμήμα αεροναυπηγικής της εταιρείας που κατασκευάζει αεροπλάνα.

Να θυμίσουμε ότι ήδη από τα τέλη του περασμένου Ιουνίου η Kawasaki είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να κατασκευάσει ελαφριούς εμβολοφόρους κινητήρες για αεροπλάνα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες και μεθόδους κατασκευής που εφαρμόζει και στους κινητήρες των μοτοσυκλετών της. Συγκεκριμένα θα κατασκευάσει εν σειρά κινητήρες τεσσάρων και έξι κυλίνδρων, ατμοσφαιρικούς αλλά και με υπετροφοδότηση, με απόδοση από 94 έως και 350 ίππους και θα ζυγίζουν από 85 έως και 127 κιλά (διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Kawasaki μεγάλα drones 2026

Έπειτα και από τη συνεργασία με Dronamics η ανακοίνωσή της αποκτά μεγαλύτερο νόημα καθώς αυτοί οι μικροί σε μέγεθος κινητήρες δείχνουν να ταιριάζουν γάντι με αυτή τη συνεργασία, ενώ έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ως καύσιμο και το υδρογόνο αλλά και να αποτελέσουν μέρος ενός υβριδικού συστήματος - θερμικός και ηλεκτρικός κινητήρας μαζί.

Αρχικά η συνεργασία θα εστιάσει στην ενσωμάτωση κινητήρα της Kawasaki στο κορυφαίο μεγάλο drone της εταιρείας από τη Βουλγαρία, το Black Swan. Ο Μαύρος Κύκνος της Dronamics είναι πολιτικό drone μεταφοράς φορτίου και είναι ικανό να μεταφέρει φορτίο έως 350 κιλών σε απόσταση 2.500 χλμ. Η συνεργασία θα φέρει κοντά τα τμήματα R&D των δύο εταιρειών για την εξέλιξη των κινητήρων από την αρχή έως και το στάδιο των δοκιμών και την ενσωμάτωσή τους σε UAV.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αυτή δεν είναι η μόνη ιαπωνική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Dronamics καθώς και τα carbon τμήματα που χρησιμοποιούνται στο Black Swan παράγονται στην Ιαπωνία, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για κατασκευή του αεροσκάφους στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και τη χρήση του σε πολλαπλούς ρόλους, όπως για παράδειγμα είναι η Έρευνα και Διάσωση, αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, επείγοντος ανεφοδιασμού και πυρόσβεσης.

Εκτός από αυτά που βλέπουμε να εκτυλίσσονται κυρίως στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τα μεγάλα drones αναμένεται να αναδιαμορφώσουν στο μέλλον και τον τοπίο των αερομεταφορών. Η Dronamics η πρώτη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη που έχει πάρει σχετικά άδεια από τις αρμόδιες αρχές για εμπορική χρήση των drones της αναφέρει ότι το Black Swan είναι έως και 80% ταχύτερο, 50% φτηνότερο στη χρήση του και εκπέμπει έως και 60% λιγότερους ρύπους σε σχέση με εναλλακτικές μορφές μεταφορών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των αερομεταφορών.

Kawasaki μεγάλα drones 2026