Η Sumitomo εξαγοράζει την Dunlop από την Goodyear

Παραμένουν στην Goodyear τα ελαστικά μοτοσυκλέτας για την Ευρώπη
Εξαγορά Dunlop από Sumitomo
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/1/2025

Σε οριστική συμφωνία για την εξαγορά όλων των δικαιωμάτων του ονόματος Dunlop για την παραγωγή ελαστικών αυτοκινήτου έφτασαν οι Goodyear και Sumitomo Rubber Industries.

Σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις των δύο εταιρειών η αμερικάνικη Goodyear θα λάβει από την ιαπωνική Sumitomo ένα ποσό που υπολογίζεται συνολικά στα 680 εκατ. ευρώ.

Από τα παραπάνω χρήματα τα 510,6 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τη Sumitomo στην Goodyear για την εξαγορά του ονόματος της Dunlop, των εμπορικών της σημάτων και όλων των δικαιωμάτων επί άυλων αγαθών της εταιρείας για τις αγορές της Β. Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, ενώ στη συναλλαγή δεν περιλαμβάνονται εργοστάσια ή άλλες υποδομές. 

Παράλληλα, 101,9 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τους Ιάπωνες για την ομαλή μετάβαση της δραστηριότητας της Dunlop από την μία εταιρεία στην άλλη, μια μετάβαση που εκτιμάται ότι μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια, ενώ ένα ποσό κοντά στα 68 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την αγορά ελαστικών που έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Η χρηματική συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και τα μέσα της φετινής χρονιάς με την Goodyear να νοικιάζει μακροχρόνια τα δικαιώματα του ονόματος Dunlop για την παραγωγή και διάθεση ελαστικών για επαγγελματικά και βαρέα οχήματα επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ θα κατασκευάζει ελαστικά για λογαριασμό της Sumitomo για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους 18 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα οι Αμερικάνοι θα παράγουν συγκεκριμένους τύπους ελαστικών για επιβατικά για τη Sumitomo για 3-5 χρόνια.

Αυτό που ενδιαφέρει εμάς περισσότερο από όλα, είναι τα ελαστικά μοτοσυκλέτας με το σήμα της Dunlop. Τα εν λόγω ελαστικά που διατίθενται στις ευρωπαϊκές αγορές κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Goodyear στο Montlucons της Γαλλίας και μέχρι τώρα είχαν τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και εξέλιξης σε σχέση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές. 

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο το είχε κατασκευάσει η Sumitomo και πέρασε στα χέρια της Goodyear το 1999 όταν οι δύο εταιρείες δημιούργησαν κοινοπραξία που κράτησε έως και το 2015 για την εκμετάλλευση του ονόματος σε όλον τον κόσμο χωρίς να μπαίνει η μία στα χωράφια της άλλης.

Επίσης τα ευρωπαϊκά Dunlop δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που έχουν το ίδιο όνομα και κατασκευάζονται από τη Sumitomo για την Ιαπωνία, μερικές ακόμη χώρες της Ασίας, της Αφρικής και για τη Λατινική και Β Αμερική. Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κατασκευαστές που έχει ο καθένας το δικό του τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης, ενώ λόγω της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών τα ελαστικά της Sumitomo δεν πωλούνται σε καμία αγορά της Ευρώπης με την ευρωπαϊκή Dunlop να διαθέτει επίσης ελαστικά στην Ωκεανία.

Σε αυτό το σημείο είναι άγνωστο όχι μόνο το πότε αλλά ακόμη και το αν θα περάσουν και τα ευρωπαϊκά ελαστικά Dunlop για μοτοσυκλέτες υπό τον έλεγχο της Sumitomo. Ποιο πρόσφατη επένδυση της Goodyear στο γαλλικό εργοστάσιο ανακοινώθηκε στα τέλη του 2022 και ήταν ύψους 16 εκατ. ευρώ ώστε να μετατραπεί σε παραγωγική μονάδα αποκλειστικά για ελαστικά μοτοσυκλέτας με τους Αμερικανούς να έχουν στη Γαλλία και υπερπλήρεις εγκαταστάσεις δοκιμών.

Η λογική λέει ότι και αυτή η μετάβαση θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον. Ελπίζουμε όμως ότι αν γίνει να συνεχίσει και η Sumitomo να επενδύει με τον ίδιο ζήλο στην εξέλιξη των Dunlop όπως κάνει η Goodyear.

Harley-Davidson Athens: Χριστουγεννιάτικο Party με μεγάλη επιτυχία

H-D δραστηριοποίηση ξανά όπως παλιά!
Harley-Davidson Athens: Χριστουγεννιάτικο Party με μεγάλη επιτυχία
Από το

motomag

22/12/2025

Η Harley-Davidson Athens συνεχίζει την έντονη δραστηριότητά της και στο προκαθορισμένο της ραντεβού με τον κόσμο μετά τα εγκαίνια του νέου καταστήματος που γιόρτασε πριν λίγο καιρό, έδωσε ένα Χριστουγεννιάτικο Party με μεγάλη επιτυχία για τους ιδιοκτήτες αλλά και τους φίλους της μάρκας, μιας και η H-D ανήκει σε αυτό το ειδικό club των ελάχιστων που υπάρχουν, όπου η αποδοχή της μάρκας ξεπερνά τους ιδιοκτήτες, σε σημείο να φορά κανείς το λογότυπό της.

Για αυτό άλλωστε και η σειρά ρουχισμό και εξοπλισμού αναβάτη είναι για την H-D μία εξίσου επικερδής εμπορική δραστηριότητα, σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτό που συμβαίνει με άλλες μάρκες.

Στο Χριστουγεννιάτικο Party που έγινε στο νέο τα κατάστημα στο Κορωπί τη μουσική είχε αναλάβει το συγκρότημα Michael Dotson Power Blues Band (Michael Dotson κιθάρα-φωνή, Φώτης Δασκαλάκης μπάσο, Νίκος Τσάβαλος τύμπανα), ενώ στα deck ήταν ο Άγγελος Νικολάου.

Το Party υποστήριξε η γνωστή από την υποστήριξή της στους αγώνες, μπύρα Estrella Galicia 0,0 με το όνομά της να υποδηλώνει την πλήρη απουσία αλκοόλ.

Να σημειωθεί ότι αυτό που κάνει το V-TWIN Café, το Café-Bar δηλαδή που λειτουργεί εντός του καταστήματος της H-D, ξεχωρίζει και αποτελεί παράδειγμα: Στο café η κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά συνολικά δεν πωλείται τίποτα με αλκοόλ, όπως αρμόζει σε ένα μαγαζί μοτοσυκλέτας όπου θα πάει κανείς – και θα φύγει- οδηγώντας!

To Harley-Davidson Athens δεν επαφίεται απλώς στην παρουσία του, για να συστήσει εκ νέου την H-D στο ελληνικό κοινό, αλλά πραγματοποιεί εκδηλώσεις και δράσεις που είχαν λείψει από την μάρκα. Κι αυτό είναι κάτι που θα δούμε, όπως έχουν πει, να συνεχίζεται εντονότερα και στο νέο έτος.

Φωτογραφικό υλικό από το Harley-Davidson Athens:

 

Ετικέτες