Κορωνοϊός και Isle of Man TT 2020: Ακυρώνεται οριστικά!

Έλεγαν πως θα το έκαναν «πάση θυσία»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/3/2020

Το τελευταίο σύνορο στην αγωνιστική δραστηριότητα, ο αγώνας που οι διοργανωτές έλεγαν μέχρι και λίγες ημέρες πριν πως δεν πρόκειται να ακυρωθεί, έκανε αυτό ακριβώς. Ακυρώνεται οριστικά, που σημαίνει πως δεν αναβάλλεται, δεν μεταφέρεται σε άλλη ημερομηνία. Θα ξανά γίνει το 2021, τέλος για φέτος.

Αργά εχθές το συμβούλιο υπουργών που αποτελεί την κυβέρνηση του αυτόνομου διοικητικά νησιού, πήρε την δύσκολη απόφαση να ακυρώσει τον θρυλικό αγώνα.

Ήδη εδώ και πολλές ημέρες, μερίδα κατοίκων συγκέντρωνε υπογραφές για την ακύρωση του φετινού αγώνα και μαζί την οριστική διακοπή κάθε επιβατικής κίνησης του νησιού με την Αγγλία. Οι κάτοικοι έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο ορισμένων επικριτών του αγώνα που τους κατηγορούν ότι τον επιτρέπουν για λόγους διατήρησης της τουριστικής κίνησης. Οι επικριτές δεν έχουν στοιχεία για τα οικονομικά των κατοίκων, αλλά αποδίδουν σε αυτό το σημείο το γεγονός πως οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν ανήκει στο παρελθόν ένας τέτοιος αγώνας και συνεχίζει να διεξάγεται, παρά το μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Η απειλή μίας πανδημίας, ιδιαίτερα θανατηφόρας στους ηλικιωμένους που είναι σημαντική μερίδα του νησιού, αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τους εύπορους κατοίκους του νησιού και η απόφαση για ακύρωση του φετινού αγώνα ήταν προδιαγεγραμμένο γεγονός, μόλις φάνηκε πως η πανδημία εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη.

Isle of Man TT: 112 χρόνια 274 νεκροί - Πλήρης Λίστα – Γιατί δεν ακυρώνεται - Ο πιο επικίνδυνος αγώνας του κόσμου

Μόλις το νησί αποφάσισε να πάρει πολύ αυστηρά μέτρα απέναντι στο ιό, το TT 2020 ήταν αδύνατο να γίνει και ας απέχει άλλους δύο μήνες. Ο Laurence Skelly, υπουργός επιχειρηματικής δραστηριότητας, σχολίασε: "Η απόφαση για την ακύρωση του TT δεν πάρθηκε με ελαφρά καρδιά, και όλες οι εναλλακτικές λύσεις εξετάστηκαν λεπτομερώς, μαζί με την αναβολή για λίγες ημέρες ή και μήνες ακόμη. Η ηγεσία του νησιού θα συζητήσει τώρα τις επιπτώσεις με όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονταν, του μετόχους και τους ιδιώτες που επηρεάζονται από την ακύρωση και που αναγνωρίζουμε πως θα είναι σημαντικές. Θέλαμε να πάρουμε νωρίς την απόφαση (της ακύρωσης) απέναντι στην απαγόρευση επίσκεψης στο νησί που επιβάλλεται για αόριστο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν τον χρόνο οι επιχειρήσεις, οι θεατές που θα ερχόντουσαν και όλοι όσοι εμπλέκονται να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της. Το Isle of Man και το TT αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις με τον κορωνοϊό και η απόφαση γίνεται προς όφελος των ομάδων, και των χορηγών τους, των θεατών και κάθε εμπλεκόμενου.

Η απόφαση μας αυτή, αντανακλά επίσης πως προτεραιότητά μας ως κυβέρνηση, είναι η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων."

Τα εισιτήρια που είχαν ήδη κοπεί, οι κρατήσεις σε αεροπορικά και ξενοδοχεία, θα επιστραφούν σταδιακά. Θα δοθεί και η ευκαιρία σε όσους το θέλουν να ανταλλάξουν τα εισιτήρια του αγώνα από τώρα για το 2021, ενώ για τα αεροπορικά και τα ξενοδοχεία, η συνεννόηση θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά με κάθε εταιρεία.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τώρα τον μακρύ διάλογο με τις επιχειρήσεις για τα μέτρα στήριξης που θα λάβουν απέναντι στην απόφαση αυτή.

Να τονίσουμε πως το Manx Grand Prix θα γίνει κανονικά τον Αύγουστο, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα…

 

Ετικέτες

ΚΤΜ: Πατέντες για ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Αφορά αρχικά τη σειρά 1290
KTM Αυτόματο κιβώτιο
Από το

motomag

26/5/2023

Σύμφωνα με σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ΚΤΜ φαίνεται να εργάζεται πάνω στην δημιουργία ενός ημι-αυτόμαυτου κιβωτίου το οποίο θα λειτουργεί με τη χρήση φυγοκεντρικού συμπλέκτη, ενώ ένας μηχανισμός θα αποτρέπει την μοτοσυκλέτα από το να κινηθεί όταν αυτή είναι σταθμευμένη

Όπως μαρτυρούν οι πωλήσεις των μοντέλων της Honda με DCT, η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση της μανέτας του συμπλέκτη για την αλλαγή ταχυτήτων, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, το σύστημα διπλού συμπλέκτη της Honda είναι αρκετά βαρύ (+10kg) και απαιτεί διάφορα ηλεκτρονικά και υδραυλικά συστήματα για να λειτουργήσει, καθιστώντας το αρκετά περίπλοκο.

Στην προκειμένη περίπτωση το σύστημα της KTM, μοιάζει περισσότερο με το SCS (Smart Clutch System) που χρησιμοποιεί η MV Agusta στο Turismo Veloce. Όπως εκεί, έτσι και εδώ βλέπουμε ότι χρησιμοποιείται ένας φυγοκεντρικός συμπλέκτης -όπως στα σκούτερ-, ο οποίος μειώνει την περιπλοκότητα του συστήματος και το βάρος του.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Όπως φαίνεται στα σχέδια, ο μηχανισμός της ΚΤΜ χρησιμοποιεί βραχίονες και ξεχωριστή μονάδα ελέγχου για την αλλαγή των ταχυτήτων, που συνεργάζονται με τον φυγοκεντρικό συμπλέκτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο η ΚΤΜ αντιμετωπίζει στα συγκεκριμένα σχέδια το πρόβλημα που έχει εν γένει ο φυγοκεντρικός συμπλέκτης. Αυτό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε στάση το κιβώτιο απεμπλέκεται εντελώς από τον υπόλοιπο κινητήρα. Επομένως στην περίπτωση μας είναι αδύνατον να μπει ταχύτητα, με συνέπεια να ενέχει ο κίνδυνος να τσουλήσει η μοτοσυκλέτα, στην περίπτωση που έχεις παρκάρει σε κεκλιμένο επίπεδο.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότερες εταιρείες έχουν εξοπλίσει τα σκούτερ τους με ένα μοχλό στο τιμόνι που εκτελεί χρέη χειρόφρενου, συνήθως χρησιμοποιώντας ένα επιπλέον έμβολο στους δίσκους που πιάνει όταν χρησιμοποιηθεί ο μοχλός,. Το ίδιο κάνει και η Honda στα DCT μοντέλα της με χαρακτηριστικό παράδειγμα την CRF1100 Africa Twin όπου στον πίσω δίσκο υπάρχει ένα επιπλέον έμβολο που ενεργοποιείται όταν ο αναβάτης τραβήξει τον μοχλό στο αριστερό grip προς τα μέσα, όπως και η MV Agusta που αναφέραμε παραπάνω. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτρέπει την κατά λάθος απενεργοποίηση του συστήματος, μιας και ο μοχλός είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος.

KTM Ημί-αυτόματο κιβώτιο

Η ΚΤΜ, όπως φαίνεται στα σχέδια, κάνει κάτι διαφορετικό. Χρησιμοποιεί ένα μοχλό σχήματος “L” που κλειδώνει τα γρανάζια στη θέση τους. Ο τρόπος που θα το κάνει αυτό είναι ότι όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη και έχει επιλεχθεί η θέση “Park”, τότε ένα κομμάτι του μοχλού εμπλέκεται στα δόντια ενός από τα γρανάζια της πρωτεύουσας μετάδοσης, κλειδώνοντας το κιβώτιο ταχυτήτων. Ο έλεγχος του μοχλού γίνεται ηλεκτρονικά, όπως φαίνεται από τα σχέδια CAD όπου κάτω από τα γρανάζια υπάρχει κάτι που μοιάζει με σερβομηχανισμό, και πιθανότατα δεν θα απενεργοποιείται όσο η μοτοσυκλέτα είναι σβηστή, προσθέτοντας πόντους και στην ασφάλεια.

Αν και τα σχέδια CAD έχουν ιδιαίτερα λεπτομερή περιγραφή του συστήματος, δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς ο αναβάτης θα μπορεί να αλλάζει χειροκίνητα ταχύτητες. Η Honda έχει επιλέξει να τοποθετήσει κουμπιά στο χειριστήριο με τα οποία μπορείς να αλλάξεις σχέσεις στο κιβώτιο, χειροκίνητα. Η περίπτωση της MV Agusta, στην οποία μοιάζει και περισσότερο το σύστημα της ΚΤΜ, χρησιμοποιεί έναν φυγοκεντρικό συμπλέκτη που σε συνδυασμό με το quickshifter up/down και τον παραδοσιακό λεβιέ στο πόδι, επιτρέπει να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τον συμπλέκτη. Στην περίπτωση όμως της πατέντας που κατοχύρωσε η ΚΤΜ, αναφέρεται ότι και οι δύο τρόποι λειτουργίας είναι εφικτοί, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιο από τα δύο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως φαίνεται από τα τόσο λεπτομερή σχέδια που δείχνουν μέχρι και τους αριθμούς στο γρανάζι της πρώτης σχέσης (έτσι γίνεται γνωστό και σε ποιον κινητήρα έχει εφαρμοστεί), σχετίζεται με τον LC8 V2 κινητήρα της ΚΤΜ των 1301 κυβικών. Επομένως, τα μοντέλα που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σαν τεχνολογία είναι τα Super Adventure S / R και 1290 Super Duke R / GT, σε επόμενη ανανέωσή τους.

Ετικέτες