Κορωνοϊός και Isle of Man TT 2020: Ακυρώνεται οριστικά!

Έλεγαν πως θα το έκαναν «πάση θυσία»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/3/2020

Το τελευταίο σύνορο στην αγωνιστική δραστηριότητα, ο αγώνας που οι διοργανωτές έλεγαν μέχρι και λίγες ημέρες πριν πως δεν πρόκειται να ακυρωθεί, έκανε αυτό ακριβώς. Ακυρώνεται οριστικά, που σημαίνει πως δεν αναβάλλεται, δεν μεταφέρεται σε άλλη ημερομηνία. Θα ξανά γίνει το 2021, τέλος για φέτος.

Αργά εχθές το συμβούλιο υπουργών που αποτελεί την κυβέρνηση του αυτόνομου διοικητικά νησιού, πήρε την δύσκολη απόφαση να ακυρώσει τον θρυλικό αγώνα.

Ήδη εδώ και πολλές ημέρες, μερίδα κατοίκων συγκέντρωνε υπογραφές για την ακύρωση του φετινού αγώνα και μαζί την οριστική διακοπή κάθε επιβατικής κίνησης του νησιού με την Αγγλία. Οι κάτοικοι έχουν βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο ορισμένων επικριτών του αγώνα που τους κατηγορούν ότι τον επιτρέπουν για λόγους διατήρησης της τουριστικής κίνησης. Οι επικριτές δεν έχουν στοιχεία για τα οικονομικά των κατοίκων, αλλά αποδίδουν σε αυτό το σημείο το γεγονός πως οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν ανήκει στο παρελθόν ένας τέτοιος αγώνας και συνεχίζει να διεξάγεται, παρά το μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Η απειλή μίας πανδημίας, ιδιαίτερα θανατηφόρας στους ηλικιωμένους που είναι σημαντική μερίδα του νησιού, αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τους εύπορους κατοίκους του νησιού και η απόφαση για ακύρωση του φετινού αγώνα ήταν προδιαγεγραμμένο γεγονός, μόλις φάνηκε πως η πανδημία εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη.

Isle of Man TT: 112 χρόνια 274 νεκροί - Πλήρης Λίστα – Γιατί δεν ακυρώνεται - Ο πιο επικίνδυνος αγώνας του κόσμου

Μόλις το νησί αποφάσισε να πάρει πολύ αυστηρά μέτρα απέναντι στο ιό, το TT 2020 ήταν αδύνατο να γίνει και ας απέχει άλλους δύο μήνες. Ο Laurence Skelly, υπουργός επιχειρηματικής δραστηριότητας, σχολίασε: "Η απόφαση για την ακύρωση του TT δεν πάρθηκε με ελαφρά καρδιά, και όλες οι εναλλακτικές λύσεις εξετάστηκαν λεπτομερώς, μαζί με την αναβολή για λίγες ημέρες ή και μήνες ακόμη. Η ηγεσία του νησιού θα συζητήσει τώρα τις επιπτώσεις με όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονταν, του μετόχους και τους ιδιώτες που επηρεάζονται από την ακύρωση και που αναγνωρίζουμε πως θα είναι σημαντικές. Θέλαμε να πάρουμε νωρίς την απόφαση (της ακύρωσης) απέναντι στην απαγόρευση επίσκεψης στο νησί που επιβάλλεται για αόριστο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν τον χρόνο οι επιχειρήσεις, οι θεατές που θα ερχόντουσαν και όλοι όσοι εμπλέκονται να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της. Το Isle of Man και το TT αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις με τον κορωνοϊό και η απόφαση γίνεται προς όφελος των ομάδων, και των χορηγών τους, των θεατών και κάθε εμπλεκόμενου.

Η απόφαση μας αυτή, αντανακλά επίσης πως προτεραιότητά μας ως κυβέρνηση, είναι η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων."

Τα εισιτήρια που είχαν ήδη κοπεί, οι κρατήσεις σε αεροπορικά και ξενοδοχεία, θα επιστραφούν σταδιακά. Θα δοθεί και η ευκαιρία σε όσους το θέλουν να ανταλλάξουν τα εισιτήρια του αγώνα από τώρα για το 2021, ενώ για τα αεροπορικά και τα ξενοδοχεία, η συνεννόηση θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά με κάθε εταιρεία.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τώρα τον μακρύ διάλογο με τις επιχειρήσεις για τα μέτρα στήριξης που θα λάβουν απέναντι στην απόφαση αυτή.

Να τονίσουμε πως το Manx Grand Prix θα γίνει κανονικά τον Αύγουστο, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα…

 

Ετικέτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025