Κράνη: Από σήμερα στο 13% ο ΦΠΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις των εμπόρων
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/1/2020

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει την πρόθεσή της να μειώσει τον ΦΠΑ στα κράνη από τον Αύγουστο και το έκανε ουσιαστικά πράξη καταθέτοντας το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο στο τέλος του 2019. Η ημερομηνία που είχε οριστεί για να μπουν τα κράνη στην χαμηλότερη φορολογική κλίμακα του 13% αντί του 24% που ήταν έως τώρα, ήταν η 1η Ιανουαρίου του 2020. Βέβαια εξαιτίας του γεγονότος πως τα καταστήματα λιανικής παρέμειναν κλειστά στις 1 και 2 Ιανουαρίου, η πρώτη μέρα εφαρμογής είναι πρακτικά η 3 Ιανουαρίου.

Ήδη ο εμπορικός κόσμος έχει αρχίσει να ανακοινώνει αλλαγές στις τιμές των κρανών και περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί η συνολική εικόνα την επόμενη εβδομάδα. Θυμίζουμε πως η επόμενη χρονική περίοδος είναι κάπως μπερδεμένη για την αγορά και τους εμπόρους, καθώς ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις και την ίδια στιγμή έρχονται τα νέα μοντέλα του 2020. Αυτό σημαίνει πως από την μια μεριά θα υπάρχουν προσφορές και μειώσεις τιμών στα κράνη που ήδη βρίσκονται σε stock και από την άλλη μεριά τα νέα μοντέλα θα έχουν την αναπροσαρμοσμένη τιμή, με βάση την χονδρική που αποφασίζει ο κάθε κατασκευαστής υπολογίζοντας την αλλαγή πληθωρισμού. Κι ανάλογα την τιμολογιακή πολιτική της κάθε κατασκευάστριας εταιρείας μπορεί να απορροφήσει μέρος ή ακόμα και ολόκληρο το όφελος από την μείωση του ΦΠΑ, ή από την άλλη να κρατήσει την χονδρική στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο μοντέλο.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη είναι θετική και το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των εμπόρων

Moto Morini 650 cruiser - Τρίτο μοντέλο με τον ίδιο κινητήρα

Το επερχόμενο “αδελφάκι” των Seiemmezzo και X-Cape 650
Moto Morini cruiser 650
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/1/2023

On-Off μοντέλο έχουμε. Γυμνό; Έχουμε κι από αυτό -σε 2 μάλιστα εκδόσεις, street & scrambler. Cruiser; Έρχεται, όπως δείχνουν οι πατέντες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, με το τρίτο μοντέλο της δικύλινδρης εν σειρά πλατφόρμας της Moto Morini.

Ο κινητήρας προέρχεται όπως και στα “αδέλφια” του από την CFMOTO, βασιζόμενος στον αειθαλή αντίστοιχο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της Kawasaki -βλ. Versys 650, Z650, Ninja 650 & Vulcan 650, όμως εδώ διαφέρει το πλαίσιο.

Το επερχόμενο cruiser της ιταλικής εταιρείας, υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Zhongneng, αναμένεται να παράγει 60 hp, με τιμή κοντά στα άλλα δύο μοντέλα της Morini, που στην Ελλάδα ξεκινούν από τα 7.690 ευρώ (Seiemezzo) και από τα 7.890 ευρώ (X-Cape).

Moto Morini cruiser

Το στιλ της μοτοσυκλέτας στις πατέντες θυμίζει (πολύ!) το Honda Rebel, ιδίως στο πλαίσιο που είναι ίδιο, αλλά και στις υπόλοιπες γραμμές της, στο ρεζερβουάρ, τη σέλα, τη μάσκα, τις φυσούνες, το πίσω μέρος… περίεργο γεγονός, καθώς η Moto Morini μας έχει συνηθίσει σε πολύ πιο μοναδικά, ιδιαίτερα και τολμηρά σχέδια στις μοτοσυκλέτες της.

Η τελική μετάδοση γίνεται με ιμάντα, ενώ εντύπωση προκαλεί το τεράστιο ψυγείο μπροστά με το ακόμα πιο μεγάλο κάλυμμα που κατεβαίνει μέχρι κάτω! Η εξάτμιση βγαίνει χαμηλά, με ένα μακρύ και ίσιο τελικό, το τιμόνι διαθέτει μικρά καθρεπτάκια στα άκρα του, και το όργανο που δείχνει να έχει ανάμικτες αναλογικές και ψηφιακές ενδείξεις είναι στρογγυλό.

Για την ώρα η Moto Morini έχει δώσει τον κωδικό P16 στο cruiser project της, ενώ δεν θα ήταν απίθανο να το δούμε στην παραγωγή ως Excalibur ή ως New York, δυο ονόματα παλαιότερων cruiser μοντέλων της εταιρείας.

Ετικέτες