KTM Orange Days 2020: Οδήγησε τα ΚΤΜ του 2020

Το πανελλαδικό tour των test rides της KTM ξεκίνησε
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

27/5/2020

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η KTM δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μοτοσυκλετιστές της Ελλάδας να οδηγήσουν τα νέα μοντέλα της. Το πρόγραμμα των test rides έχει ήδη ξεκινήσει από την Αθήνα στις 23 Μαΐου και θα συνεχιστεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στη βόρεια, κεντρική, νότια Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη και την Κέρκυρα. Στο δελτίο τύπου που ακολουθεί θα βρείτε όλες τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες, καθώς και λεπτομέρειες για την συμμετοχή σας στα Orange Days του 2020:

 

 

ΚΤΜ ORANGE DAYS: ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΑΞΙΔΙ ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΑ ORANGE DAYS ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ



Οι άνθρωποι της ΚΤΜ SEE και οι επίσημοι συνεργάτες της συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και φροντίζουν να οδηγήσετε σχεδόν όλες τις μοτοσυκλέτες της γκάμας.

Από την Αθήνα ξεκίνησε το οδοιπορικό της η «αχτύπητη ομάδα» όπου με σύμμαχο τον ιδανικό καιρό σε τρεις ημέρες οδήγησαν 120 άτομα.

Στις 23 Μαΐου η εκκίνηση δόθηκε από την Ηλιούπολη και συγκεκριμένα το κατάστημα FANMOTO. Οι πρώτοι Αθηναίοι αναβάτες οδήγησαν τα διαθέσιμα ADVENTURE, τα εντυπωσιακά DUKE, αλλά και το RC390 και ζήτησαν να μάθουν τα πάντα από τους εξειδικευμένους συνεργάτες της KTM SEE και του FANMOTO.

Το επόμενο διήμερο, 24 και 25 Μαΐου, ακόμη 85 μοτοσυκλετιστές οδήγησαν τα μοντέλα των ORANGE DAYS, ξεκινώντας από το κατάστημα MOTION N’ STYLE. Το ενδιαφέρον προσέλκυσε, όπως αναμενόταν, το νέο 390 ADVENTURE. Μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να κάνει τα πάντα εύκολα και να μυήσει τους νέους οδηγούς στο μαγικό κόσμο των δύο τροχών και ταυτόχρονα να αφήσει ικανοποιημένους και τους έμπειρους που επιθυμούν να κυκλοφορούν καθημερινά με μια μοτοσυκλέτα έτοιμη για όλα.

Τα «μεγαλοπρεπή» 1290 ADVENTURE S και 790 ADVENTURE, τα commuter DUKE 250, 390 και 790 και το READY TO RACE RC390 χάρισαν σε όλους μια αξέχαστη οδηγική εμπειρία.

Ζήστε την εμπειρία, ρωτήστε μας για όλα, απολαύστε την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας ΚΤΜ. Τα ORANGE DAYS απευθύνονται σε όλους εκείνους που αγαπούν τις μοτοσυκλέτες. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.

Το επόμενο ραντεβού έχει καθοριστεί στο Ηράκλειο Κρήτης στις 30 και 31 Μαΐου. Σε μια πόλη από τις πιο ελκυστικές της Μεσογείου, δίπλα στη θάλασσα, μπορείτε να οδηγήσετε το ολοκαίνουργιο 390 ADVENTURE και όχι μόνο…

Στόλος μοτοσυκλετών ORANGE DAYS 2020:
KTM 250 DUKE
KTM 390 DUKE
KTM RC390
KTM 390 ADVENTURE
KTM 790 DUKE S
KTM 790 ADVENTURE
KTM 1290 SUPER ADVENTURE S

Και για να μείνουμε ασφαλείς, σε όλους τους συνεργάτες μας όπου θα πραγματοποιηθούν τα ORANGE DAYS θα έχουν παρθεί μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Θα υπάρχουν αντισηπτικά και ύστερα από κάθε test ride οι μοτοσυκλέτες θα απολυμαίνονται στα σημεία επαφής με τον αναβάτη. Όλα τα test ride θα γίνονται κατόπιν ραντεβού προς αποφυγή του συγχρωτισμού. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!

Δηλώστε συμμετοχή σήμερα καλώντας στους συνεργάτες της KTM.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα των ORANGE DAYS 2020 έχει ως εξής:
23.05 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, FANMOTO ΣΤΡΩΜΑΤΙΑΣ, 210 99 55 451
24.05 ΑΘΗΝΑ, MOTION 'N STYLE, 210 68 55 441
30.05 & 31.05 ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Η&Κ Α.Ε.Β.Ε., 2810 330870
04.06 ΚΑΤΕΡΙΝΗ, BOB'S MOTOR GARAGE, 23510 79157
06.06 KOMOTHNH, ΔΡΑΜΟΝ ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, 25410 84555
07.06 ΞΑΝΘΗ, ΔΡΑΜΟΝ ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, 25410 84555
08.06 & 09.06 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, DELTA MOTORCYCLES, 2311 824700
10.06 ΤΡΙΚΑΛΑ, ΣΙΩΚΗΣ ΜΟΤΟ, 24310 35045
13.06 ΑΘΗΝΑ, KTM CENTRAL STORE, 210 55 40 640
14.06 ΑΘΗΝΑ, ΜΟΤΟΜ, 210 28 48 978
20.06 & 21.06 ΚΕΡΚΥΡΑ BIKERS & BIKES 26610 20133
27.06 ΑΘΗΝΑ, DELTA MOTORCYCLES, 210 92 48 996

Απαραίτητα: Άδεια οδήγησης, ταυτότητα, εξοπλισμός ασφαλείας (κράνος, μπουφάν, γάντια, μακρύ παντελόνι). Επίσης, βεβαιωμένη κατοχή μοτοσυκλέτας άνω των 600cc για τη δοκιμή των 790, & 1290.

 

Βενζίνη Ε20: Η ΕΕ σκοπεύει να την υιοθετήσει, στην Ινδία έχει ξεσπάσει σκάνδαλο με αυτή

Η Ινδία πέρασε στη βενζίνη Ε20 από φέτος, μα αυτή αποδεικνύεται επικίνδυνη για παλιότερης τεχνολογίας οχήματα
Βενζίνη Ε20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/8/2026

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η στάνταρ βενζίνη (95 RON) που πωλείται στα πρατήρια έχει σήμανση Ε10, που σημαίνει πως είναι ένα μίγμα με περιεκτικότητα 10% σε αιθανόλη (ethanol) και 90% βενζίνη, ενώ η premium των 98 οκτανίων έχει σήμανση Ε5 και περιεκτικότητα από μηδέν ως 5% αιθανόλη, ανάλογα με τον κατασκευαστή.

Η μίξη της βενζίνης με αιθανόλη υπηρετεί περιβαλλοντικούς σκοπούς, θεωρητικά μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και συνεισφέροντας με μια ανανεώσιμη πηγή (αιθανόλη) στην προέλευση του καυσίμου. Η ΕΕ ωστόσο ήδη έχει στα πλάνα να αλλάξει τις προδιαγραφές της βενζίνης στην επικράτειά της, προχωρώντας στην υιοθέτηση της Ε20, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη διπλασιάζεται στο 20% κατ’ όγκο.

Στα χαρτιά είναι μια λογική κίνηση στην πορεία προς λιγότερα ορυκτά καύσιμα και περισσότερα προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στις Βρυξέλλες φοριέται πολύ ως δικαιολογία και η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενο πετρέλαιο, ωστόσο το παράδειγμα της Ινδίας θα πρέπει να μας βάλει σε σοβαρές σκέψεις.

Η Ινδία έκανε υποχρεωτική φέτος την Ε20 βενζίνη, δηλαδή έγινε το βασικό καύσιμο σε κάθε πρατήριο της χώρας αντικαθιστώντας την Ε10, αλλά τα παρατράγουδα είναι πλέον αρκετά, καθώς αποδεικνύεται πως τα οχήματα που είχαν σχεδιαστεί για την παλιότερη βενζίνη δεν τα πάνε και τόσο καλά με την καινούργια.

Ο μεγάλος ντόρος φούντωσε όταν ο ινδικός Τύπος αποκάλυψε έκθεση της ARAI, Automotive Research Association of India, στην οποία οι ερευνητές της ισχυρίζονται πως στα αυτοκίνητα τεχνολογίας Ε10 η νέα βενζίνη διαβρώνει με την πάροδο του χρόνου κάθε λαστιχένιο εξάρτημα με το οποίο έρχεται σε επαφή: τσιμούχες, φλάντζες, σωληνάκια, o-rings κ.ο.κ. Στα μεταλλικά εξαρτήματα δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση, αλλά και πάλι όλα όσα επηρεάζονται αρνητικά από την Ε20 μπορούν να προκαλέσουν σε βάθος χρόνου σοβαρές ζημιές στα οχήματα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα, στις δοκιμές που έκανε η ARAI, ένας κινητήρας τελευταίων προδιαγραφών (BS6 στην Ινδία) που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές έκαψε βαλβίδες.

Και το πρόβλημα απέκτησε μια σκανδαλώδη πτυχή όταν έγινε γνωστό πως η έκθεση της ARAI ουδέποτε δημοσιεύτηκε για να γίνει γνωστή στο κοινό, με το άρωμα συνομωσίας να προκύπτει αυθόρμητα από τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της υπηρεσίας αυτής. Προσπάθησαν άραγε κυβερνητικοί κύκλοι να θάψουν τα ευρήματα της έρευνας;

Η ινδική κυβέρνηση απάντησε με μια συνέντευξη Τύπου στην οποία ήταν παρόντα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, με τη Maruti Suzuki να επιβεβαιώνει πως έχει κάνει δικές της δοκιμές και δεν βρήκε κανένα πρόβλημα με τη χρήση της νέας βενζίνης, ενώ η Toyota θεωρεί πως τα προβλήματα προκλήθηκαν από πρατήρια που νοθεύουν τη βενζίνη και όχι από την Ε20 καθαυτή.

Προφανώς δεν είναι κανείς σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, καθώς όμως ζούμε στην εποχή που τα ορυκτά καύσιμα έχουν δαιμονοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνιμη επωδός κάθε συζήτησης με θέμα το περιβάλλον, καλό θα ήταν εκεί στις Βρυξέλλες να εξετάσουν το θέμα προσεκτικά πριν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις. Διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξουν εκατομμύρια μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα σε νεότερης τεχνολογίας εν μια νυκτί, ειδικά σε οικονομίες που έχουν στενάξει από την ακρίβεια, τις κρίσεις και τους πολέμους.

Στο μεταξύ στην Ινδία έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί η βενζίνη Ε85, όπου η περιεκτικότητα σε αιθανόλη κυμαίνεται από 60 ως 80% και σε αυτήν την περίπτωση απευθύνεται αποκλειστικά στα λιγοστά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να την καταναλώνουν απροβλημάτιστα – όπως το ινδικό Honda ADV160 που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες ως το πρώτο σκούτερ συμβατό με την Ε85.

Καλώς ή κακώς τα εναλλακτικά καύσιμα, τα λεγόμενα Flex Fuels, είναι αναπόφευκτα στο μέλλον της προσωπικής μετακίνησης και, αν θέλουμε να δούμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να επιβιώνει την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουμε με αυτά. Αρκεί να μπορεί να ζήσει και ο κινητήρας μαζί τους…