Kymco Made In Italy: Ευρωπαϊκής κατασκευής το ηλεκτρικό Revonex

Ένα βήμα μπροστά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/12/2020

Η Kymco, δια στόματος του προέδρου της Allen Ko, αποκάλυψε πως η νέα ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της θα κατασκευάζεται επί ευρωπαίου εδάφους και μάλιστα στην γειτονική μας Ιταλία! Αυτό θα είναι το πρώτο “Made in Italy” προϊόν της Kymco και δείχνει πως η εταιρεία από την Taiwan έχει βάλει στα σοβαρά την πλώρη του καραβιού της για να γίνει μεγάλος παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί όμως η Kymco αποφάσισε να δημιουργήσει γραμμές παραγωγής για την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα RevoNex στην Ευρώπη όταν οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές μεταφέρουν τις δικές τους γραμμές παραγωγής στην Ασία ή υπογράφουν συμβόλαια συνεργασίας με εργοστάσια-φασόν της Κίνας; Πολύ απλά, διότι εδώ δεν μιλάμε για δίκυκλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά για ηλεκτρική μοτοσυκλέτα. Και οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες έχουν πολύ βαριές μπαταρίες.

Το πρόβλημα με τις μπαταρίες, δεν είναι μόνο ένα. Οι μπαταρίες είναι επικίνδυνες χημικές ενώσεις και σε αντίθεση με ό,τι παπαγαλίζουν οι κυβερνήσεις και τα λόμπι των ψευτο-οικολόγων, η κατασκευή, η μεταφορά και η αποθήκευσή τους ακολουθεί πρωτόκολλα αντίστοιχα των επικίνδυνων χημικών απόβλητων. Μαζί με το υπερβολικό βάρος τους, η μεταφορά οχημάτων με μπαταρίες από την Ταϊβάν στην Ευρώπη θα έχει υπερβολικό κόστος. Επιπλέον, η Kymco πιστεύει πως οι περισσότερες πωλήσεις του RevoNex θα είναι στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι στις αγορές της Ασίας, όπου εκεί κυριαρχούν τα scooter και έχει αναπτύξει το δικό της πρωτοποριακό δίκτυο μπαταριών iONEX.

Όμως δεν είναι μόνο το κόστος μεταφοράς που θέλει να αποφύγει η Kymco κατασκευάζοντας στην Ιταλία την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της. Ένα άλλο πρόβλημα που θα βρουν μπροστά τους οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, θα είναι η νέα νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά με τις προδιαγραφές και τα υλικά κατασκευής των μπαταριών. Οι υπηρεσίες της Ε.Ε. γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολο είναι να μετατραπεί σε λίγα χρόνια ολόκληρη η Ευρώπη σε χωματερή χημικών απόβλητων από τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, διότι το κόστος της ανακύκλωσής τους είναι υπεροβολικό και εύκολα θα βρεθούν “μονάδες ανακύκλωσης” που απλώς θα στοιβάζουν σε οικόπεδα τις παλιές μπαταρίες μολύνοντας το υπέδαφος και το νερό. Το είδαν να συμβαίνει με τις αντίστοιχες μονάδες ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων που στην πραγματικότητα έχουν γίνει μάντρες μεταχειρισμένων ανταλλακτικών και… τεμαχισμού κλεμμένων.

Ένας άλλος λόγος που θέλει η Ε.Ε. να βάλει τις δικές της προδιαγραφές στις μπαταρίες, είναι για να ωθήσει τις εταιρείες οχημάτων να επενδύσουν σε γραμμές παραγωγής εντός ευρωπαϊκού εδάφους και να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκές πρώτες ύλες και ανθρώπινο δυναμικό. Σε κάθε περίπτωση, η Kymco θα τα αποφύγει όλα αυτά με την παραγωγής του RevoNex στην Ιταλία. Μένει να δούμε αν αυτό θα γίνει σε εντελώς δικό της εργοστάσιο ή αν θα συνεργαστεί με κάποια άλλη εταιρεία όπως η ιταλική Energica που φτιάχνει και της αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της MotoE.    

CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK

Σημαντική διάκριση για την CFMOTO η οποία κάνει ντεμπούτο στον δημοφιλή αυτό θεσμό
motomag CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/4/2024

H CFMOTO για πρώτη φορά στην ιστορία της στα βραβεία σχεδιασμού Red Dot Design Awards, είδε μοτοσυκλέτα της και συγκεκριμένα το 800ΝΚ να αποσπά βραβείο σχεδιασμού στην κατηγορία Red Dot Award: Product Design 2024.

Πιο συγκεκριμένα το 800ΝΚ βραβεύτηκε για τον design του, ενώ για πρώτη φορά είδαμε μεγάλη κινεζική μοτοσυκλέτα να κερδίζει βραβείο στον δημοφιλή αυτό θεσμό. Αυτή η διάκριση αποτελεί διεθνή αναγνώριση για την ομάδα σχεδιασμού της CFMOTO και για το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης ενώ το ότι συνέπεσε με τα 35 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η CFMOTO έφερε ακόμη περισσότερα χαμόγελα στην εταιρεία με έδρα την Hangzhou.

Το ΝΚ800 έχει σχεδιαστεί στην Ιταλία από το Modena 40 studio του Carles Solsona, ενώ στην καρδιά του βρίσκεται ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας του 790 Duke με τους 95 ίππους -και σε έκδοση Α2-, που κατασκευάζεται από τη CFMOTO στο εργοστάσιο του Hangzou.

O Carles Solsona, Διευθυντής σχεδιασμού της CFMOTO δήλωσε: "Η κατάκτηση του βραβείου Red Dot είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για όλη την ομάδα. Το 800NK είναι ένα από τα προϊόντα της CFMOTO που ενσαρκώνει καλύτερα τις βασικές αξίες της μάρκας μας: σχεδιασμός, τεχνολογία, απόδοση. Αυτό το επίτευγμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γιορτάσουμε την 35η επέτειο της εταιρείας μας, καθώς και να αναγνωρίσουμε τη δέσμευση και την ανάπτυξη της δικής μας σχεδιαστικής φιλοσοφίας που προορίζεται για μια παγκόσμια αγορά".

CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK
Ετικέτες