Lazareth LMV496: Η ιπτάμενη μοτοσυκλέτα [video]

Αναμένονται τα αποκαλυπτήρια!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

18/12/2018

Η ιδέα του να δημιουργηθεί μια ιπτάμενη μοτοσυκλέτα δεν αποτελεί κάτι καινούργιο ή καινοτόμο, καθώς τόσο στο μακρινό παρελθόν όσο και στο πιο πρόσφατο, υπήρξαν αρκετοί που είχαν επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Πριν από λίγο καιρό είχαμε δει concept όπως το Hover Bike S3 της ρωσικής Hover Serf καθώς και του Larry Page (πρώην ιδρυτή της Google) το kitty Hawk flyer, που παρέπεμπαν σε μοτοσυκλέτες επειδή ο τρόπος οδήγησής τους ήταν κοντά σε αυτές. Στην πραγματικότητα όμως ο χαρακτηρισμός τους ως ιπτάμενα οχήματα είναι πιο εύστοχος, καθώς πέραν του τρόπου οδήγησης και τον σχεδιασμό του τιμονιού, δεν είχαν άλλα κοινά στοιχεία με τις μοτοσυκλέτες, ενώ το πεδίο δράσης τους βρίσκεται στον αέρα κι όχι την άσφαλτο.
Η Lazareth auto-moto απ’ την άλλη δημιουργήθηκε το 1998 με σκοπό ο Ludovic Lazareth (ιδιοκτήτης της εταιρείας) να φέρει στην πραγματικότητα οτιδήποτε φανταστεί χωρίς να τον περιορίζει κάποιος, ενώ το 2005 η εταιρεία άλλαξε σύσταση και έγινε κατασκευάστρια, παράγοντας πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους οχημάτων. Με την εικοσαετή εμπειρία της πλέον, έχει φτάσει στο επίπεδο να κατασκευάζει τα δικά της υβριδικά οχήματα όπως το Amphibian που εξυπηρετεί διπλό σκοπό -τόσο του αυτοκινήτου όσο και βάρκας- καθώς έχει τη δυνατότητα πλεύσης. Επίσης, έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με παραγωγούς ταινιών, τροποποιώντας διάφορα οχήματα για τις ανάγκες κινηματογραφικών φιλμ όπως στο Taxi 4. Όμως έγινε περισσότερο γνωστή στον κόσμο της μοτοσυκλέτας παρουσιάζοντας ένα εκτενώς τροποποιημένο R1, το LM 847 καθώς και τα hypermodified VΜΑΧ και TΜΑΧ 530 μέσω της συνεργασίας της με την Yamaha.

Αυτή τη φορά όμως το εγχείρημά της είναι πιο ακραίο καθώς επέλεξε να δημιουργήσει μια πραγματική ιπτάμενη μοτοσυκλέτα, που θα οδηγείται τόσο στο δρόμο όσο και στον αέρα. Για την πραγματοποίηση του project η Lazareth χρησιμοποίησε το ήδη υπάρχον μοντέλο της LM 847. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα –όπως και οι υπόλοιπες δημιουργίες της- ξεχωρίζει τόσο από το ότι χρησιμοποιεί τον θηριώδη V8 κινητήρα της Maserati χωρητικότητας 4.691 κυβικών, όσο και από το γεγονός ότι είναι εφοδιασμένη με τέσσερις τροχούς που ο καθένας εδράζεται στο δικό του ψαλίδι. Η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού λόγω της αρχιτεκτονικής της κατάφερε με σχετικά λίγες τροποποιήσεις να εγκαταστήσει τέσσερις τουρμπίνες στη μοτοσυκλέτα -μια στο κέντρο κάθε τροχού- και να κάνει τα ψαλίδια πτυσσόμενα, καθιστώντας δυνατή την περιστροφή των τουρμπινών ώστε να είναι κάθετα με το έδαφος όταν έρθει η ώρα της απογείωσης.

Πολλοί, μπορεί εύλογα να αναρωτηθούν σχετικά με τον λόγο ύπαρξης αυτού του πρωτότυπου και πόσο μάλλον για την μετάβασή του στην γραμμή παραγωγής, όμως οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν ποικίλουν. Μια απ’ τη πιο απλές απαντήσεις βρίσκεται και στον λόγο της δημιουργίας της Lazareth auto-moto που είναι να κάνει πραγματικότητα οτιδήποτε δημιουργεί η φαντασία του ιδιοκτήτη της, αλλά και των πελατών της. Απ’ την άλλη πλευρά, η ύπαρξη μιας υβριδικής μοτοσυκλέτας που προσφέρει την δυνατότητα “πατώντας ένα κουμπάκι” να φεύγει απ’ τους μποτιλιαρισμένους δρόμους του κέντρου με περίσσιο στυλ, φαντάζει άκρως δελεαστική –για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα φυσικά- καθώς κρίνοντας απ' την τιμή του LM 847 που ανέρχεται στα 215.000 δολάρια, η ιπτάμενη έκδοση δεν πρόκειται να είναι φθηνότερη..

Η πρωτότυπη LMV 496 συγκριτικά με τα υπόλοιπα ιπτάμενα concept βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να φέρει άξια τον τίτλο της ιπτάμενης μοτοσυκλέτας, καθώς το πεδίο δράσης της είναι τόσο στο δρόμο όσο και στον αέρα, ενώ το γεγονός ότι είναι τετράτροχη μπορεί να θεωρηθεί ως το μοναδικό χαρακτηριστικό που την αποστασιοποιεί απ’ τον ορισμό της μοτοσυκλέτας. Η επίσημη παρουσίαση του μοντέλου θα γίνει απ’ την Lazareth στις 31 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους, ενώ ελπίζουμε να έρθουν στην δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πτητικές ικανότητές του. Αναμφίβολα το LMV 496 δεν παύει να προκαλεί δέος, τόσο με τον V8 κινητήρα που χρησιμοποιεί όσο και με το γεγονός ότι μπορεί να πετάξει, ενώ παράλληλα ανοίγει νέα μονοπάτια στην εξέλιξης της μοτοσυκλέτας.

Γίνε γελοίος και βάλε σε κίνδυνο τη ζωή σου μόλις με 75 ευρώ - VIDEO

Με ινδικό παρμπρίζ και οροφή μοτοσυκλέτας από την Sepal Shields
Sepal
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/4/2024

Θέλεις να κρατήσεις τη βροχή μακριά σου και ταυτόχρονα να κάνεις kite-surfing με τη μοτοσυκλέτα σου; Θέλεις να προκαλείς το γέλιο και έχεις χαμηλή αίσθηση του κινδύνου; Sepal. Είναι για σένα. Παμ!

Η μικρή ινδική startup Sepal αποφάσισε να εφεύρει ένα εντυπωσιακό παρμπρίζ με οροφή για αναβάτες μοτοσυκλέτας, το οποίο κοστίζει μόλις 75 ευρώ και υποτίθεται πως κρατά μακριά σου αέρα και βροχή, επιτρέποντάς σου να ταξιδεύεις στεγνός και άνετος με έως και 120 χλμ/ώρα. Και μετά ξύπνησες...

Η μοτοσυκλέτα ως concept στη βασική της μορφή αφήνει εκτεθειμένους τους επιβαίνοντες στα στοιχεία της φύσης. Αυτό είναι καλό, είναι και κακό, ανάλογα τον καιρό. Αν θέλεις να οδηγείς και στη βροχή, θα πάρεις ένα ζευγάρι αδιάβροχα και θα οδηγείς και στη βροχή. Αν δεν σου αρέσει η λύση με τα αδιάβροχα, μπορείς να πάρεις αυτοκίνητο. Αν όμως δεν έχεις λεφτά για αυτοκίνητο, ή σου αρέσει η μοτοσυκλέτα αλλά σιχαίνεσαι το νερό, τα μυγάκια και το καυσαέριο, τότε η Sepal έχει τη λύση για σένα.

Μόνο που η συγκεκριμένη πατέντα, όχι μόνο δεν λύνει κάποιο πρόβλημα, αλλά μάλλον δημιουργεί πέντε-δέκα ακόμη, ενώ παράλληλα ανεβάζει τον βαθμό κινδύνου του χρήστη στον Θεό.

Sepal

Το παρμπρίζ της Sepal, κομπλέ με αεροδυναμική οροφή που θυμίζει αετό για kite-surfing, στηρίζεται στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας με βεντούζες και με ιμάντα κατόπιν δένεται στα μαρσπιέ, δημιουργώντας μια απίστευτη… παγίδα θανάτου, μόνο και μόνο για να μην βραχεί ο χλεχλές αναβάτης και να μην φάει τα μυγάκια στο κράνος και στο μπουφάν. Ως bonus, το death-trap της Sepal έχει και θήκη για το κινητό του αναβάτη.

Sepal

Η εταιρεία αναφέρει πως η κατασκευή της μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα με ρεζερβουάρ και μαρσπιέ σε μόλις 5 λεπτά, με την μέγιστη προτεινόμενη ταχύτητα να είναι τα 120 χλμ/ώρα, αν και ο κατασκευαστής συστήνει τα 100 ως μια πιο ασφαλή… σαχλαμάρες… δεν υπάρχει ασφαλής ταχύτητα με αυτό το πράμα πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Sepal

Από πού να ξεκινήσουμε με τα προβλήματα της συγκεκριμένης πατέντας; Από το ότι στη βροχή δεν βλέπεις μπροστά τίποτα, αφού δεν υπάρχει υαλοκαθαριστήρας; Από την αστάθεια που δημιουργεί στη μοτοσυκλέτα το… πανωσήκωμα της Sepal; Από τό γεγονός πως ο αναβάτης έχει κολλημένη τη μούρη του στη ζελατίνα; Θυμηθείτε λίγο και το φιάσκο του BMW C1 -τουλάχιστον εκείνο είχε υαλοκαθαριστήρα.

Sepal

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για την τραγωδία της Sepal, επισκεφθείτε το επίσημο site της εταιρείας, ΕΔΩ

Ετικέτες