Lazareth LMV496: Η ιπτάμενη μοτοσυκλέτα [video]

Αναμένονται τα αποκαλυπτήρια!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

18/12/2018

Η ιδέα του να δημιουργηθεί μια ιπτάμενη μοτοσυκλέτα δεν αποτελεί κάτι καινούργιο ή καινοτόμο, καθώς τόσο στο μακρινό παρελθόν όσο και στο πιο πρόσφατο, υπήρξαν αρκετοί που είχαν επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Πριν από λίγο καιρό είχαμε δει concept όπως το Hover Bike S3 της ρωσικής Hover Serf καθώς και του Larry Page (πρώην ιδρυτή της Google) το kitty Hawk flyer, που παρέπεμπαν σε μοτοσυκλέτες επειδή ο τρόπος οδήγησής τους ήταν κοντά σε αυτές. Στην πραγματικότητα όμως ο χαρακτηρισμός τους ως ιπτάμενα οχήματα είναι πιο εύστοχος, καθώς πέραν του τρόπου οδήγησης και τον σχεδιασμό του τιμονιού, δεν είχαν άλλα κοινά στοιχεία με τις μοτοσυκλέτες, ενώ το πεδίο δράσης τους βρίσκεται στον αέρα κι όχι την άσφαλτο.
Η Lazareth auto-moto απ’ την άλλη δημιουργήθηκε το 1998 με σκοπό ο Ludovic Lazareth (ιδιοκτήτης της εταιρείας) να φέρει στην πραγματικότητα οτιδήποτε φανταστεί χωρίς να τον περιορίζει κάποιος, ενώ το 2005 η εταιρεία άλλαξε σύσταση και έγινε κατασκευάστρια, παράγοντας πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους οχημάτων. Με την εικοσαετή εμπειρία της πλέον, έχει φτάσει στο επίπεδο να κατασκευάζει τα δικά της υβριδικά οχήματα όπως το Amphibian που εξυπηρετεί διπλό σκοπό -τόσο του αυτοκινήτου όσο και βάρκας- καθώς έχει τη δυνατότητα πλεύσης. Επίσης, έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με παραγωγούς ταινιών, τροποποιώντας διάφορα οχήματα για τις ανάγκες κινηματογραφικών φιλμ όπως στο Taxi 4. Όμως έγινε περισσότερο γνωστή στον κόσμο της μοτοσυκλέτας παρουσιάζοντας ένα εκτενώς τροποποιημένο R1, το LM 847 καθώς και τα hypermodified VΜΑΧ και TΜΑΧ 530 μέσω της συνεργασίας της με την Yamaha.

Αυτή τη φορά όμως το εγχείρημά της είναι πιο ακραίο καθώς επέλεξε να δημιουργήσει μια πραγματική ιπτάμενη μοτοσυκλέτα, που θα οδηγείται τόσο στο δρόμο όσο και στον αέρα. Για την πραγματοποίηση του project η Lazareth χρησιμοποίησε το ήδη υπάρχον μοντέλο της LM 847. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα –όπως και οι υπόλοιπες δημιουργίες της- ξεχωρίζει τόσο από το ότι χρησιμοποιεί τον θηριώδη V8 κινητήρα της Maserati χωρητικότητας 4.691 κυβικών, όσο και από το γεγονός ότι είναι εφοδιασμένη με τέσσερις τροχούς που ο καθένας εδράζεται στο δικό του ψαλίδι. Η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού λόγω της αρχιτεκτονικής της κατάφερε με σχετικά λίγες τροποποιήσεις να εγκαταστήσει τέσσερις τουρμπίνες στη μοτοσυκλέτα -μια στο κέντρο κάθε τροχού- και να κάνει τα ψαλίδια πτυσσόμενα, καθιστώντας δυνατή την περιστροφή των τουρμπινών ώστε να είναι κάθετα με το έδαφος όταν έρθει η ώρα της απογείωσης.

Πολλοί, μπορεί εύλογα να αναρωτηθούν σχετικά με τον λόγο ύπαρξης αυτού του πρωτότυπου και πόσο μάλλον για την μετάβασή του στην γραμμή παραγωγής, όμως οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν ποικίλουν. Μια απ’ τη πιο απλές απαντήσεις βρίσκεται και στον λόγο της δημιουργίας της Lazareth auto-moto που είναι να κάνει πραγματικότητα οτιδήποτε δημιουργεί η φαντασία του ιδιοκτήτη της, αλλά και των πελατών της. Απ’ την άλλη πλευρά, η ύπαρξη μιας υβριδικής μοτοσυκλέτας που προσφέρει την δυνατότητα “πατώντας ένα κουμπάκι” να φεύγει απ’ τους μποτιλιαρισμένους δρόμους του κέντρου με περίσσιο στυλ, φαντάζει άκρως δελεαστική –για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα φυσικά- καθώς κρίνοντας απ' την τιμή του LM 847 που ανέρχεται στα 215.000 δολάρια, η ιπτάμενη έκδοση δεν πρόκειται να είναι φθηνότερη..

Η πρωτότυπη LMV 496 συγκριτικά με τα υπόλοιπα ιπτάμενα concept βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να φέρει άξια τον τίτλο της ιπτάμενης μοτοσυκλέτας, καθώς το πεδίο δράσης της είναι τόσο στο δρόμο όσο και στον αέρα, ενώ το γεγονός ότι είναι τετράτροχη μπορεί να θεωρηθεί ως το μοναδικό χαρακτηριστικό που την αποστασιοποιεί απ’ τον ορισμό της μοτοσυκλέτας. Η επίσημη παρουσίαση του μοντέλου θα γίνει απ’ την Lazareth στις 31 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους, ενώ ελπίζουμε να έρθουν στην δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πτητικές ικανότητές του. Αναμφίβολα το LMV 496 δεν παύει να προκαλεί δέος, τόσο με τον V8 κινητήρα που χρησιμοποιεί όσο και με το γεγονός ότι μπορεί να πετάξει, ενώ παράλληλα ανοίγει νέα μονοπάτια στην εξέλιξης της μοτοσυκλέτας.

CFMOTO: 1η τον Απρίλιο, μπροστά από Honda, Yamaha στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών

Παραμένει 1η η Honda στο 4μηνο αλλά και στο σύνολο των δικύκλων
CFMOTO ταξινομήσεις Απρίλιος 2026 1η στην Ελλάδα μοτοσυκλέτες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/6/2026

H CFMOTO κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των ταξινομήσεων στις μοτοσυκλέτες τον Απρίλιο μπροστά από Honda και Yamaha.

Το πρώτο τετράμηνο του 2026 ανήκει πλέον στην ιστορία και γράφτηκε με σημαντικές "υποσημειώσεις" για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας, αφού η CFMOTO κατάφερε να βρεθεί ξανά στην πρώτη θέση στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών.

Με 289 ταξινομήσεις τον Απρίλιο η CFMOTO κατέκτησε ως εταιρεία την πρώτη θέση στην κατηγορία των μοτοσυκλετών εκθρονίζοντας τη Honda που έπεσε στην 3η θέση με 247 ταξινομήσεις -είχε τα πρωτεία τους τρεις προηγούμενους μήνες - έχοντας μπροστά της στη 2η θέση τη Yamaha με 280 μονάδες. Στην 4η θέση ακολουθεί η Voge με 167 μοτοσυκλέτες και 5η είναι η BMW με  116 μονάδες.

Honda και CFMOTO βρίσκονται σχετικά κοντά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών στο 1ο τετράμηνο του 2026 με τους Ιάπωνες να διατηρούνται στην κορυφή καθώς έχουν ταξινομήσει 933 μοτοσυκλέτες και τους Κινέζους να ακολουθούν με 839 μονάδες από την αρχή της χρονιάς. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Yamaha με 761 ταξινομήσεις, 4η η Voge με 530 μονάδες και η BMW βάζει την Ευρώπη στην πρώτη πεντάδα με 343 ταξινομημένες μοτοσυκλέτες.

Αιχμή του δόρατος για τη CFMOTO ήταν για μία ακόμη φορά το περσινό best seller της ελληνικής αγοράς, 450MT, το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση με 94 ταξινομήσεις και το Yamaha Tracer 9, σε όλες τις εκδόσεις του, να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 85 μοτοσυκλέτες. Τρίτο ήταν το Honda X-ADV με 74 μονάδες και τέταρτο το Voge DS525X με 49 ταξινομήσεις, ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε το "αδελφό" DS625X με 47 μοτοσυκλέτες. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών με τις Honda, CFMOTO και Yamaha να κονταροχτυπιούνται για την πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι και με την είσοδο του εξαιρετικά προσιτού 250 Dual, η κινέζικη εταιρεία έχει έναν ακόμη άσο στο μανίκι της για να ανατρέψει την κατάσταση στην κορυφή και να φτάσει σε ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα μας, να βγει πρώτη στο 12μηνο του 2026 στις ταξινομήσεις μοτοσυκλετών και να γράψει ιστορία.

Να σημειωθεί πως στο σύνολο των ταξινομήσεων όλων των κατηγοριών η Honda βρίσκεται μακράν στην πρώτη θέση στο 4μηνο με 4.351 ταξινομήσεις και τη SYM να ακολουθεί με 3.797 μονάδες. Στην τρίτη θέση έχουμε τη Yamaha με 2.677 ταξινομήσεις και τέταρτη είναι η Piaggio με 2.138 ταξινομημένα μοντέλα. Την πεντάδα κλείνει η Daytona με 1.512 ταξινομήσεις. Η CFMOTO είναι έβδομη με 1.267 ταξινομήσεις, πίσω από την 6η Voge με τις 1.352 μοτοσυκλέτες στους πρώτους τέσσερεις μήνες του έτους.