Legends - Ένα βιβλίο από τον Eric de Seynes για 40 θρύλους των αγώνων μοτοσυκλέτας

Με τα έσοδα των πωλήσεων του βιβλίου να διατίθενται στον οργανισμό Endowment Fund for Motorcycling Sport Heritage
Eric De Seynes - Yamaha Legends
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/12/2023

Το βιβλίο με την ονομασία Legends το οποίο δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Yamaha Motor Europe -φανατικό μοτοσυκλετιστή και φιλέλληνα-, Eric de Seynes αποτυπώνει μέσα σε 300 σελίδες, 40 θρυλικούς πρωταθλητές, συνεργάτες και προσωπικότητες από το χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας.

Ο Eric de Seynes ο οποίος βρίσκεται στον κόσμο της μοτοσυκλέτας σχεδόν 50 χρόνια, έχει υπάρξει μηχανικός, αναβάτης, δημοσιογράφος, παραγωγός, διευθυντής ομάδας του παγκοσμίου πρωταθλήματος, διευθυντής χορηγιών Formula 1 και Grand Prix, καθώς και διοργανωτής πρωταθλημάτων, ενώ ο Γάλλος σήμερα ως Πρόεδρος της Yamaha Motor Europe, συνεχίζει να ζει καθημερινά τα δρώμενα που αφορούν τον κόσμο της μοτοσυκλέτας και όχι μόνο. Η αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία καθώς και οι εμπειρίες του με πολλές προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην εξέλιξη του μοτοσυκλετισμού, αλλά και των θρυλικών αγωνιζόμενων που έχουν κατακτήσει παγκόσμια πρωταθλήματα τις τελευταίες δεκαετίες, οδήγησε στη δημιουργία του βιβλίου με την ονομασία Legends.

Yamaha Legends – Ένα βιβλίο από τον Eric de Seynes για τις σημαντικές προσωπικότητες της μοτοσυκλέτας

Στο βιβλίο του, ο de Seynes μοιράζεται αναμνήσεις και πολλά περισσότερα, σε ένα σύνολο 300 σελίδων, ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν στο ταξίδι της ζωής του. Μσα από 40 πορτρέτα πρωταθλητών και σημαντικών προσωπικοτήτων από τον κόσμο της μοτοσυκλέτας ο Γάλλος μοιράζεται το πάθος του για τη μοτοσυκλέτα. Ο ίδιος πραγματοποιεί έναν απολογισμό προσωπικών αναμνήσεων, ανέκδοτων και αδημοσίευτων μέχρι σήμερα φωτογραφιών, αποδίδοντας φόρο τιμής στο πάθος, την ιδιοφυΐα και το ταλέντο εκείνων που έγραψαν, και συνεχίζουν να γράφουν, την απίστευτη ιστορία των αγώνων μοτοσυκλέτας.

Ο Jorge Viegas, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού (FIM), ανέφερε για το βιβλίο: “Αυτό το βιβλίο μας μεταφέρει στην καρδιά του πάθους, των αγώνων και του κόσμου της μοτοσυκλέτας, όπως όλοι αγαπάμε.”

Το βιβλίο Legends είναι διαθέσιμο σε αγγλική και γαλλική έκδοση και μπορείτε να το παραγγείλετε ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Yamaha Motor ή να το αγοράσετε από Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha σε όλη την Ευρώπη. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στο Endowment Fund for Motorcycling Sport Heritage, οργανισμό που ασχολείται με τη διαφύλαξη της κληρονομιάς των αγώνων μοτοσυκλέτας.

Ετικέτες

Ο πόλεμος των Πάσων: Μποτιλιαρίσματα, θανατηφόρα τροχαία και κλεισίματα ορεινών περασμάτων στις Άλπεις [Video]

Όταν η κουλτούρα του Instagram προκαλεί ασφυξία στα βουνά
stelvio
Η συνήθης πια καλοκαιρινή εικόνα του Stelvio Pass
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

24/6/2026

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026 ένα τραγικό ατύχημα οδήγησε στο κλείσιμο του Passo di Pennes στις Ιταλικές Άλπεις. Σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, το ορεινό πέρασμα που ενώνει τις κοιλάδες Isarco και Sarentino ανοίγει για τα οχήματα όταν λιώσουν τα χιόνια, συνήθως γύρω στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Τη μοιραία εκείνη μέρα ένας 49χρονος Γερμανός μοτοσυκλετιστής που βρισκόταν εκεί για τις διακοπές του επιχείρησε να προσπεράσει ένα φορτηγό μάλλον απρόσεκτα, καθώς μόλις πέρασε στο αντίθετο ρεύμα συγκρούστηκε με επερχόμενη μοτοσυκλέτα, την οποία οδηγούσε 65χρονος Άγγλος, επίσης τουρίστας. Ο Γερμανός σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο Άγγλος έπεσε στον γκρεμό και κατέληξε από τα τραύματά του λίγο αργότερα στο νοσοκομείο του Bolzano.

pannes pass accident

Μερικές μέρες πριν το τραγικό συμβάν, ένας ακόμη θάνατος είχε σημειωθεί στην ίδια διαδρομή, με θύμα έναν Τσέχο μοτοσυκλετιστή που διέσχιζε το φημισμένης ομορφιάς αλπικό πέρασμα.

Οι δυσάρεστες αυτές ιστορίες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου σε μια τουριστική τάση που έχει πλέον αρχίσει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στους τοπικούς πληθυσμούς.

pennes pass
Πέρασμα Pennes, σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας

Στα τέλη Μαΐου, για παράδειγμα, οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το περίφημο Brenner Pass στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας έκλεισαν τον δρόμο για οκτώ ώρες διαμαρτυρόμενοι για την ανελέητη κυκλοφορία πάσης φύσεως οχημάτων, τονίζοντας πως κάθε χρόνο η τουριστική σεζόν αρχίζει ολοένα και πιο νωρίς, καθώς χιλιάδες επισκέπτες με μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, τροχόσπιτα και λεωφορεία προστίθενται στη συνήθη κυκλοφορία της περιοχής, προκαλώντας ρύπανση, θόρυβο και συχνά ατυχήματα.

Ανάλογα τραγική είναι η εικόνα του περίφημου ελβετικού Gotthard Pass με το διάσημο τούνελ των 16 χιλιομέτρων, όπου κατά την τουριστική περίοδο είναι πλέον σχεδόν μόνιμες οι ουρές πολλών χιλιομέτρων με οχήματα που περιμένουν να το διασχίσουν.

transfagarasan
Πέρασμα Transfagarasan στη Ρουμανία

Την ίδια ώρα σε Γερμανία και Αυστρία σε αρκετές περιπτώσεις οι κάτοικοι γραφικών διαδρομών που προσελκύουν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα έχουν συστήσει ομάδες ακτιβιστών που διεκδικούν και συχνά έχουν καταφέρει το κλείσιμο των δρόμων για οχήματα μη-κατοίκων προκειμένου να γλιτώσουν από τον θόρυβο και τη ρύπανση - προκαλώντας μάλιστα διαμαρτυρίες μοτοσυκλετιστών.

Στην Ιταλία μάλιστα η κατάσταση αυτή έχει γεννήσει νέες εκφράσεις, όπως η “Sabbato Nero” (Μαύρο Σάββατο) που περιγράφει τις κυκλοφοριακά φορτισμένες μέρες στην καρδιά των καλοκαιρινών διακοπών κατά τις οποίες πολλοί Ιταλοί αποφεύγουν να πλησιάσουν εκεί που σκάνε οι ορδές των, μηχανοκίνητων ή μη, τουριστών.

Ακόμη και το περίφημο πέρασμα Transfagarasan στη Ρουμανία έχει στενάξει από το κυκλοφοριακό, ιδιαίτερα από τότε που έγινε διάσημο ως “ο ομορφότερος δρόμος του κόσμου” μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Top Gear.

Στη σημερινή κουλτούρα των social media αρκεί μια επώνυμη αναφορά, ένα ποστάρισμα με ειδυλλιακό φόντο για να στείλει χιλιάδες κόσμου στο ίδιο σημείο, απειλώντας πολλές απολαυστικές ορεινές διαδρομές με μια μοίρα ανάλογη του ηλιοβασιλέματος στην Οία τον Αύγουστο, όπου τα σοκάκια ξεχειλίζουν από ορδές τουριστών που περιμένουν στωικά τη δική τους στιγμή για μια μαγευτική selfie.

Είμαστε για τα καλά στο Καλοκαίρι πια και αρκετοί θα είναι αυτοί που σχεδιάζουν οδικά ταξίδια ανά τας Ευρώπας (όταν πια το κόστος ενός ακτοπλοϊκού εισιτηρίου για το -όποιο- νησί επαρκεί για βενζίνη για μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα) και για μας τους μοτοσυκλετιστές η γοητεία ενός ορεινού περάσματος μαγνητίζει έντονα.

Οι εποχές ωστόσο που μπορούσαμε να λυσσάμε ανεβοκατεβαίνοντας αυτές τις διαδρομές εν μέσω τουριστικής περιόδου έχουν παρέλθει και καλό θα ήταν να έχουμε πια όλοι στο μυαλό μας την πρώτη και βασική προτεραιότητα: να περάσουμε καλά και να γυρίσουμε χορτασμένοι και αρτιμελείς. Και ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας μιαν ακόμη αυτονόητη αξία, τον σεβασμό που οφείλουμε στους κατοίκους του τόπου που επιλέγουμε να επισκεφτούμε.

Ετικέτες