Legends - Ένα βιβλίο από τον Eric de Seynes για 40 θρύλους των αγώνων μοτοσυκλέτας

Με τα έσοδα των πωλήσεων του βιβλίου να διατίθενται στον οργανισμό Endowment Fund for Motorcycling Sport Heritage
Eric De Seynes - Yamaha Legends
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/12/2023

Το βιβλίο με την ονομασία Legends το οποίο δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Yamaha Motor Europe -φανατικό μοτοσυκλετιστή και φιλέλληνα-, Eric de Seynes αποτυπώνει μέσα σε 300 σελίδες, 40 θρυλικούς πρωταθλητές, συνεργάτες και προσωπικότητες από το χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας.

Ο Eric de Seynes ο οποίος βρίσκεται στον κόσμο της μοτοσυκλέτας σχεδόν 50 χρόνια, έχει υπάρξει μηχανικός, αναβάτης, δημοσιογράφος, παραγωγός, διευθυντής ομάδας του παγκοσμίου πρωταθλήματος, διευθυντής χορηγιών Formula 1 και Grand Prix, καθώς και διοργανωτής πρωταθλημάτων, ενώ ο Γάλλος σήμερα ως Πρόεδρος της Yamaha Motor Europe, συνεχίζει να ζει καθημερινά τα δρώμενα που αφορούν τον κόσμο της μοτοσυκλέτας και όχι μόνο. Η αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία καθώς και οι εμπειρίες του με πολλές προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην εξέλιξη του μοτοσυκλετισμού, αλλά και των θρυλικών αγωνιζόμενων που έχουν κατακτήσει παγκόσμια πρωταθλήματα τις τελευταίες δεκαετίες, οδήγησε στη δημιουργία του βιβλίου με την ονομασία Legends.

Yamaha Legends – Ένα βιβλίο από τον Eric de Seynes για τις σημαντικές προσωπικότητες της μοτοσυκλέτας

Στο βιβλίο του, ο de Seynes μοιράζεται αναμνήσεις και πολλά περισσότερα, σε ένα σύνολο 300 σελίδων, ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν στο ταξίδι της ζωής του. Μσα από 40 πορτρέτα πρωταθλητών και σημαντικών προσωπικοτήτων από τον κόσμο της μοτοσυκλέτας ο Γάλλος μοιράζεται το πάθος του για τη μοτοσυκλέτα. Ο ίδιος πραγματοποιεί έναν απολογισμό προσωπικών αναμνήσεων, ανέκδοτων και αδημοσίευτων μέχρι σήμερα φωτογραφιών, αποδίδοντας φόρο τιμής στο πάθος, την ιδιοφυΐα και το ταλέντο εκείνων που έγραψαν, και συνεχίζουν να γράφουν, την απίστευτη ιστορία των αγώνων μοτοσυκλέτας.

Ο Jorge Viegas, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετισμού (FIM), ανέφερε για το βιβλίο: “Αυτό το βιβλίο μας μεταφέρει στην καρδιά του πάθους, των αγώνων και του κόσμου της μοτοσυκλέτας, όπως όλοι αγαπάμε.”

Το βιβλίο Legends είναι διαθέσιμο σε αγγλική και γαλλική έκδοση και μπορείτε να το παραγγείλετε ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Yamaha Motor ή να το αγοράσετε από Επίσημους Συνεργάτες της Yamaha σε όλη την Ευρώπη. Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στο Endowment Fund for Motorcycling Sport Heritage, οργανισμό που ασχολείται με τη διαφύλαξη της κληρονομιάς των αγώνων μοτοσυκλέτας.

Ετικέτες

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.