Long way up με ηλεκτρικές Harley!

McGregor και Boorman με LiveWire Adventure
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

10/9/2019

Ήταν αρχές του χρόνου όταν γράφαμε για το νέο εγχείρημα των δύο celebrities ηθοποιών-ταξιδευτών, Ewan McGregor και Charley Boorman, που ακολουθεί χρονικά το "Long Way Round" και το "Long Way Down" (ο γύρος του κόσμου από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και από Βορρά προς Νότο από την Σκωτία μέχρι το Cape Town αντίστοιχα). Στο "Long Way Up", όπως ονομάζεται το τρίτο τους project, η διαδρομή ξεκινά από το νοτιότερο άκρο της αμερικανικής ηπείρου, με τελικό προορισμό την Αλάσκα.
Μάλιστα, αν και οι φήμες -όπως είπαμε- είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, η επιβεβαίωση ήρθε αρκετούς μήνες μετά, σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Boorman όπου υποσχέθηκε και μία έκπληξη. Πλέον, φαίνεται πως αποκαλύπτεται και το τελευταίο κομμάτι από το παζλ του "μυστηρίου", καθώς οι δύο globetrotters θα κάνουν προφανώς το ταξίδι τους με… ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες!


Πιο συγκεκριμένα, δημοσιογράφοι του site Autoblog στην Αργεντινή, εντόπισαν έναν "στόλο" από τέσσερα Harley Davidson LiveWire με μετατροπές σε adventure bikes, με τον εξοπλισμό τους να περιλαμβάνει χούφτες και σαμάρια για τις αποσκευές. Οι μοτοσυκλέτες που ήταν μέσα σε ξύλινα κιβώτια ξεφορτώθηκαν στην Γη του Πυρρός (Tierra del Fuego) το νοτιότερο σημείο της Αργεντινής, όπου τα πορτοκαλί και μπλε LiveWire συνόδευαν και δύο ηλεκτρικά ημιφορτηγά Rivian R1T, μαζί βέβαια και με συμβατικά φορτηγάκια Mercedes και τρέιλερ.


Λογικό είναι να δημιουργηθούν προβληματισμοί σχετικά με την αυτονομία των ηλεκτρικών και την δυνατότητά τους να πραγματοποιήσουν ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Γι' αυτό το λόγο οι McGregor και Boorman θα έχουν την υποστήριξη ενός πολυπληθούς συνεργείου που θα συνοδεύουν το δίδυμο κουβαλώντας τεράστιους φορτιστές, γεγονός που δικαιολογεί και την ύπαρξη των δύο Rivian. Η αυτονομία των LiveWire υπολογίζεται μεταξύ των 152 και 230 χιλιομέτρων (αναλόγως των συνθηκών και του ρυθμού οδήγησης), αλλά σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται συνθήκες για οδήγηση εκτός δρόμου, όπου οι ταχύτητες είναι μεν μικρότερες αλλά το φορτίο μεγαλύτερο. Τα Rivian έχουν μια εντυπωσιακή αυτονομία 640 χιλιομέτρων, κάτι που διευκολύνει πολύ την διαχείριση μεγάλων αποστάσεων, έχοντας έτσι και την δυνατότητα να παίξουν τον ρόλο των οχημάτων υποστήριξης σε αυτό το (σχεδόν) ολοκληρωτικά ηλεκτρικό εγχείρημα.


Από την άλλη, τα LiveWire είναι συμβατά με φορτιστές DC (συνεχόμενου ρεύματος), που σημαίνει ότι μπορεί να φορτιστούν μέχρι το 80% σε κάτι λιγότερο από 40 λεπτά. Κατ' επέκταση, θα υπάρχει η ανάγκη για αρκετές στάσεις προκειμένου να φορτιστούν οι μοτοσυκλέτες, οι οποίες όμως δεν θα διαρκούν για περισσότερο από μία ώρα, ενώ οι φορτιστές τους θα τις ακολουθούν σε όλη την διαδρομή πάνω στις καρότσες των αυτοκινήτων.


Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τον ηλεκτρικό χαρακτήρα του "Long Way Up", η αναφορά του Boorman σε έναν αντισυμβατικό τρόπο ταξιδιού και σε συνδυασμό με τον στόλο των ηλεκτρικών οχημάτων που εντοπίστηκαν στην Αργεντινή, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες.

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες