M. Βρετανία: Νωρίτερα η απαγόρευση των συμβατικών κινητήρων

Το 2035 η τελευταία χρονιά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/2/2020

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κυβερνήσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών έχουν ήδη αποφασίσει την απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα επόμενα 10 το πολύ 20 χρόνια. Χώρες όπως η Ιρλανδία και η Σουηδία έχουν θέσει ως όριο το 2030, ενώ η Νορβηγία έχει ανακοινώσει πως το 2025 θα απαγορεύσει τη πώληση οποιουδήποτε βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου οχήματος. Θυμίζουμε πως η Νορβηγία είναι από τους μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς στον κόσμο, όμως η ίδια κάνει πολύ περιορισμένη χρήση του πετρελαίου, το οποίο το προορίζει μόνο ως εξαγωγή και τα έσοδα από την πώλησή του πάνε σε ένα ειδικό ταμείο που προορίζεται για τις μελλοντικές ανάγκες των επόμενων γενεών! Το 93% της ενέργειας που καταναλώνει η Νορβηγία προέρχεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Την ίδια ώρα όμως το ατομικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα κάθε Νορβηγού ήταν 9,4t το 2014, όταν ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 6,38t κατ’ άτομο. Κι αυτό είναι απόδειξη πως δεν έχει σχεδόν καμία σημασία τι είδους ενέργεια χρησιμοποιείς, αλλά αυτό που μετράει είναι ο τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις που έχει σε ενέργεια. Αν το καλοκαίρι κάνεις διακοπές στα νησιά με κότερο 45 μέτρα που θέλει 5 τόνους πετρέλαιο την ώρα, δεν έχει καμία σημασία αν τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου πας στη δουλειά με το ποδήλατο ή οδηγe;iς ηλεκτρικό Tesla… Τα λέμε όλα αυτά διότι οι αποφάσεις των κυβερνήσεων και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινώσει για την απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου (δήθεν για την μείωση εκπομπής CO2) μοιάζουν αντιφατικά ως προς τις υπόλοιπες συνθήκες που απαιτούνται για να γίνουν πράξη.

Όπως ας πούμε η πρόσφατη απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Boris Johhson να εφαρμόσει την απαγόρευση στη Βρετανία πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από το 2035 αντί για το 2040. Η αντίφαση έχει να κάνει με το γεγονός πως όλα βασίζονται στην ελπίδα πως έως τότε θα είναι έτοιμο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επαναφόρτισης οχημάτων σε όλη τη χώρα και πως τα ηλεκτρικά οχήματα θα έχουν μια στοιχειώδη αυτονομία για να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες ατομικής μετακίνησης των Βρετανών. Προς το παρόν φαίνεται πως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών έχουν άλλη εικόνα για το τι πραγματικά θα γίνει τα επόμενα δέκα χρόνια. Παρά το γεγονός πως η αυτοκινητόβιομηχανία δείχνει να κινείται προς την εξέλιξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραγωγής, εν τούτοις ο ρυθμός και η τεχνολογική πρόοδος είναι αστεία. Στις μοτοσυκλέτες τα πράγματα είναι ακόμα πιο… χαλαρά, κι όπως δήλωσε η BMW (που διαθέτει κορυφαία τεχνολογία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγωγής αυτή τη στιγμή) πιστεύει πως θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να γίνει όλη η γκάμα μοντέλων της ηλεκτρική. Μόνο η Harley Davidson από τους γνωστούς κατασκευαστές έχει παρουσιάσει ηλεκτρική μοτοσυκλέτα παραγωγής υψηλών επιδόσεων, αλλά και αυτή προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς την εμπορική πορεία της Livewire. Αν θέλαμε να δώσουμε για γενική εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, θα λέγαμε πως οι κατασκευαστές περιμένουν σιωπηρά η πραγματικότητα να διαψεύσει για άλλη μια φορά τα παχιά λόγια των πολιτικών. Και η πραγματικότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία: Αν κρατήσουμε τον ίδιο τρόπο ζωής και την αστικοποίηση, καμία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο δεν πρόκειται να αλλάξει τη σκουπιδοποίηση της ατμόσφαιρας των πόλεων της Ευρώπης. Κι όπως είδαμε με τα πυρηνικά ατυχήματα και τις μεγάλες πυρκαγιές, πρέπει να είσαι βλάκας αν νομίζεις πως μεταφέροντας την ρύπανση στην Κίνα δεν θα επιστρέψει κάποια στιγμή πίσω σε εσένα. Ο αέρας δεν έχει φράχτες…           


 

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU

Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο
Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/7/2026

Τραγικό δυστύχημα στο Brno: 2 αναβάτες νεκροί στην εκκίνηση Alpe Adria & BMU
Τα δύο πρωταθλήματα είχαν ενωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο

 

Τραγικός απολογισμός στην πίστα του Brno όπου δύο αναβάτες έχασαν την ζωή τους στην εκκίνηση της κατηγορίας Superbike.

Ο Philipp Steinmayr (γεννημένος στην Αυστρία, 13 August 1993) έχασε ακαριαία την ζωή του και ο Adrian Rus Shinner ( γεννημένος στην Ρουμανίας, 11 August 1982) μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα.

Το δυστύχημα έγινε στην εκκίνηση όταν ο Steinmayr που ξεκινούσε από την δεύτερη σειρά αντιμετώπισε πρόβλημα με την μοτοσυκλέτα του και έκανε το μόνο δυνατό εκείνη την στιγμή, σήκωσε το χέρι για να δώσει σήμα στην διοργάνωση και τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους.

Στην σχάρα εκκίνησης και μπροστά, βρισκόταν ο Δημήτρης Καρακώστας και λίγο πιο πίσω ο Μιχάλης Σπιλιώτης, οι δύο Έλληνες αναβάτες που ακολουθούν την κατηγορία αυτή με πολλούς ακόμη που αγωνίζονται σε άλλες κατηγορίες να βρίσκονται στην εξέδρα για να συμπαρασταθούν στους συμπατριώτες τους.

Αρκετοί αναβάτες κατάφεραν να αποφύγουν τον Steinmayr, εκτός από τον Rus Shinner που δεν τον είδε παρά την τελευταία στιγμή πέφτοντας πάνω του με μεγάλη ταχύτητα. Αμέσως οι μοτοσυκλέτες τυλίχθηκαν στις φλόγες με τον Steinmayr να χάνει ακαριαία τη ζωή του και τους διασώστες να δίνουν μάχη να κρατήσουν στη ζωή τον Rus Shinner.

Στην σχάρα της εκκίνησης βρισκόντουσαν εκείνη την στιγμή 47 μοτοσυκλέτες κάτι που ξεφεύγει δύο φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Αυτό σημαίνει πως οι τελευταίοι αναβάτες, όπως ο Adrian που εκκινούσε από την προτελευταία σειρά, είχαν να καλύψουν μεγάλη απόσταση στην ευθεία και προλάβαιναν να μαζέψουν χιλιόμετρα.

Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα με τις πολλές συμμετοχές. Με σχεδόν 40 από τους 47, να προσπαθούν να αποφύγουν ένα εμπόδιο μερικά μέτρα μπροστά τους, είναι δεδομένο πως θα συμβεί ατύχημα καθώς δεν υπάρχει ορατότητα από τους πίσω, ούτε διαγώνια, ούτε στο πλάι, ούτε μία χαραμάδα που να φαίνεται τι έχει συμβεί μπροστά. Ο Rus Shinner δεν είχε περιθώρια.

Πολυτάλαντος στην προσωπική του ζωή και ιδιαίτερα αγαπητός στον περίγυρό του, ο Adrian είχε καλλιτεχνική φύση που την είχε αξιοποιήσει και καλλιτεχνικά εργαζόμενος ως μουσικός, ενώ παράλληλα ήταν και τεχνικός IT με πολλά χρόνια εμπειρίας. Στους αγώνες έκανε το πάθος του και ήταν εξαιρετικός αναβάτης.

Ο Steinmayr ήταν ένας νεαρός αθλητής που είχε βλέψεις να φτάσει ακόμη ψηλότερα, να βρει χορηγούς και να επεκταθεί και σε άλλα πρωταθλήματα θέλοντας να παραμείνει στους αγώνες ταχύτητας για όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ και επαγγελματικά είχε βάλει στόχο να παραμείνει στον χώρο για να μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα BMU με χαρά ανακοίνωνε πριν λίγες ημέρες πως αυτό το Σαββατοκύριακο τα δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της ανατολικής Ευρώπης θα συστεγάζονταν, κάνοντας λόγο για 228 συμμετοχές.

Συστέγαση σημαίνει λιγότερα έξοδα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, απεναντίας είναι θετικό στα πρωταθλήματα αυτά που συντηρούνται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και όχι θεσμικά ή από χορηγούς, οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά αλλά όχι σε πλήρη κάλυψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να είναι και όλοι αυτοί οι αναβάτες σε μία εκκίνηση.

Διοργανωτικά υπήρχαν λύσεις, καμία δεν θα άφηνε τους πάντες χωρίς γκρίνια, είναι δεδομένο πως θα υπήρχαν προβλήματα με όποια λύση και αν είχαν σκεφτεί να προχωρήσουν, σίγουρα όμως θα ήταν ασφαλέστερη η εκκίνηση με λιγότερους αναβάτες. Η καλύτερη λύση θα ήταν να χωριστούν με βάση χρόνου σε δύο μεικτούς αγώνες με τους συμμετέχοντες του Alpe Adria που και πάλι θα είχε δυσαρεστήσει αρκετούς αναβάτες, αλλά θα είχε μειώσει τις πιθανότητες για ένα τέτοιο δυστύχημα.

Η FIM που έχει την αιγίδα των πρωταθλημάτων, εξέδωσε ανακοίνωση για τους νεκρούς του Alpe Adria εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στις οικογένειές τους.

Όλοι οι αγώνες έχουν ακυρωθεί αμέσως μετά το δυστύχημα, τόσο οι χθεσινοί, όσο και σήμερα Κυριακή.

Συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν, συγγενείς, φίλους και στις ομάδες.