M. Βρετανία: Νωρίτερα η απαγόρευση των συμβατικών κινητήρων

Το 2035 η τελευταία χρονιά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/2/2020

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κυβερνήσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών έχουν ήδη αποφασίσει την απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα επόμενα 10 το πολύ 20 χρόνια. Χώρες όπως η Ιρλανδία και η Σουηδία έχουν θέσει ως όριο το 2030, ενώ η Νορβηγία έχει ανακοινώσει πως το 2025 θα απαγορεύσει τη πώληση οποιουδήποτε βενζινοκίνητου ή πετρελαιοκίνητου οχήματος. Θυμίζουμε πως η Νορβηγία είναι από τους μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς στον κόσμο, όμως η ίδια κάνει πολύ περιορισμένη χρήση του πετρελαίου, το οποίο το προορίζει μόνο ως εξαγωγή και τα έσοδα από την πώλησή του πάνε σε ένα ειδικό ταμείο που προορίζεται για τις μελλοντικές ανάγκες των επόμενων γενεών! Το 93% της ενέργειας που καταναλώνει η Νορβηγία προέρχεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Την ίδια ώρα όμως το ατομικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα κάθε Νορβηγού ήταν 9,4t το 2014, όταν ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 6,38t κατ’ άτομο. Κι αυτό είναι απόδειξη πως δεν έχει σχεδόν καμία σημασία τι είδους ενέργεια χρησιμοποιείς, αλλά αυτό που μετράει είναι ο τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις που έχει σε ενέργεια. Αν το καλοκαίρι κάνεις διακοπές στα νησιά με κότερο 45 μέτρα που θέλει 5 τόνους πετρέλαιο την ώρα, δεν έχει καμία σημασία αν τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου πας στη δουλειά με το ποδήλατο ή οδηγe;iς ηλεκτρικό Tesla… Τα λέμε όλα αυτά διότι οι αποφάσεις των κυβερνήσεων και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινώσει για την απαγόρευση πώλησης οχημάτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου (δήθεν για την μείωση εκπομπής CO2) μοιάζουν αντιφατικά ως προς τις υπόλοιπες συνθήκες που απαιτούνται για να γίνουν πράξη.

Όπως ας πούμε η πρόσφατη απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Boris Johhson να εφαρμόσει την απαγόρευση στη Βρετανία πέντε χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από το 2035 αντί για το 2040. Η αντίφαση έχει να κάνει με το γεγονός πως όλα βασίζονται στην ελπίδα πως έως τότε θα είναι έτοιμο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επαναφόρτισης οχημάτων σε όλη τη χώρα και πως τα ηλεκτρικά οχήματα θα έχουν μια στοιχειώδη αυτονομία για να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες ατομικής μετακίνησης των Βρετανών. Προς το παρόν φαίνεται πως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών έχουν άλλη εικόνα για το τι πραγματικά θα γίνει τα επόμενα δέκα χρόνια. Παρά το γεγονός πως η αυτοκινητόβιομηχανία δείχνει να κινείται προς την εξέλιξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραγωγής, εν τούτοις ο ρυθμός και η τεχνολογική πρόοδος είναι αστεία. Στις μοτοσυκλέτες τα πράγματα είναι ακόμα πιο… χαλαρά, κι όπως δήλωσε η BMW (που διαθέτει κορυφαία τεχνολογία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγωγής αυτή τη στιγμή) πιστεύει πως θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να γίνει όλη η γκάμα μοντέλων της ηλεκτρική. Μόνο η Harley Davidson από τους γνωστούς κατασκευαστές έχει παρουσιάσει ηλεκτρική μοτοσυκλέτα παραγωγής υψηλών επιδόσεων, αλλά και αυτή προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς την εμπορική πορεία της Livewire. Αν θέλαμε να δώσουμε για γενική εικόνα για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, θα λέγαμε πως οι κατασκευαστές περιμένουν σιωπηρά η πραγματικότητα να διαψεύσει για άλλη μια φορά τα παχιά λόγια των πολιτικών. Και η πραγματικότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία: Αν κρατήσουμε τον ίδιο τρόπο ζωής και την αστικοποίηση, καμία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο δεν πρόκειται να αλλάξει τη σκουπιδοποίηση της ατμόσφαιρας των πόλεων της Ευρώπης. Κι όπως είδαμε με τα πυρηνικά ατυχήματα και τις μεγάλες πυρκαγιές, πρέπει να είσαι βλάκας αν νομίζεις πως μεταφέροντας την ρύπανση στην Κίνα δεν θα επιστρέψει κάποια στιγμή πίσω σε εσένα. Ο αέρας δεν έχει φράχτες…           


 

Quin: Η κάψουλα που σώζει ζωές ανιχνεύοντας πτώσεις - Μπαίνει στο κράνος και ειδοποιεί για ατύχημα

Λειτουργεί χωρίς συνδρομή και στέλνει δεκάδες δεδομένα - Ξεκίνησε η εμπορική της εφαρμογή
Quin Pod emergency Call device for helmet 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2026

Η μικρή σε μέγεθος κάψουλα της Quin έχει την τεχνολογία που χρειάζεται για να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση ατυχήματος και η εμπορική της εφαρμογή έχει ήδη ξεκινήσει.

Τεχνολογίες όπως αυτή της Quin αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερο στο μέλλον προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα που ακολουθεί αφού έχει γίνει ένα τροχαίο ατύχημα και ο αναβάτης δεν είναι σε θέση να ειδοποιήσει ο ίδιο τις αρχές. Πολύ χρήσιμο για όλα τα δίκυκλα που δεν έχουν ενσωματωμένο eCall και πιο χρηστικό αφού το σύστημα μεταφέρεται μαζί με το κράνος του αναβάτη και δεν μένει στη μοτοσυκλέτα.

Το Quin pod όπως ονομάζεται η μικρή κάψουλα μπορεί να ειδοποιεί τις υπηρεσίες και επαφές έκτακτης ανάγκης αν ανιχνεύσει ατύχημα -έως και τρεις επαφές στη δωρεάν λειτουργία της-, ενώ μπορεί να μοιραστεί με αυτές δεδομένα από την πτώση καθώς καταγράφει πάνω από 5.000 στοιχεία το δευτερόλεπτο. 

Quin Pod emergency Call device for helmet 2026

Η μικροσκοπική συσκευή είναι δημιούργημα του διευθύνοντος συμβούλου της Quin, Ani Surabhi, ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη τεχνολογία έπειτα από εμπλοκή ενός φίλου του σε ατύχημα που είχε σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του.

Το σύστημα, που εφαρμόζεται σε κράνη που χρησιμοποιούνται και σε άλλες δραστηριότητες πέρα από τους δύο τροχούς, μεταφέρει δεδομένα στις αρμόδιες αρχές για την τοποθεσία ενός ατυχήματος, και μπορεί ακόμη και να ενημερώσει εκείνους που θα προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες με βασικές πληροφορίες για τον αναβάτη και την πρόσκρουση, εξοικονομώντας έτσι χρόνο κατά την αρχική περίθαλψη. Ο αναβάτης έχει έως και 30 δευτερόλεπτα για να ακυρώσει την εκμπομπή του σήματος αν η πτώση δεν είναι τόσο σοβαρή.

Τα Quin Pods, λειτουργούν προς το παρόν σε 31 χώρες της Ευρώπης και τοποθετούνται εσωτερικά του κράνους σε ειδικά διαμορφωμένη θέση στο στρώμα της πολυστερίνης EPS -θα πρέπει να την έχει προβλέψει ο εκάστοτε κατασκευαστές κρανών. Συγχρονίζονται με το τηλέφωνο του αναβάτη μέσω Bluetooth και της σχετικής εφαρμογής που έχει εξελίξει η εταιρεία. 

Μέσα στην μικρή κάψουλα υπάρχουν δύο επιταχυνσιόμετρα (ένα με μεγαλύτερη ευαισθησία για χαμηλότερες τιμές και ένα με μικρότερη ευαισθησία αλλά υψηλό ρυθμό ανανέωσης), ένα γυροσκόπιο και ένας αισθητήρας θερμοκρασίας. Έχει επίσης μπαταρία που χρειάζεται μιάμιση περίπου ώρα για να φορτίσει πλήρως από άδεια και κρατά λίγο πάνω από δύο ημέρες.

Στον εξοπλισμό ασφάλειας για μοτοσυκλέτες αναμένεται να το δούμε αρχικά στην αγορά να ενσωματώνεται στα κράνη της Nolan και έπειτα θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.

Η Quin αναφέρει ότι η ειδοπποίηση σε περίπτωση ατυχήματος είναι δωρεάν εφ' όρου ζωής και ότι έξτρα χρέωση υπάρχει αν ο αναβάτης θέλει να ενσωματώσει και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στη χώρα που ζητείται αυτό υπάρχει σχετική χρέωση από τις ίδιες τις υπηρεσίες.

Οι αναβαθμίσεις λογισμικού στη συσκευή της Quin γίνονται ασύρματα από το smartphone, ενώ οι επαφές έκτακτης ανάγκης δεν χρειάζεται να κατεβάσουν την εφαρμογή Quin, καθώς μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω sms.

Quin Pod emergency Call device for helmet 2026