MBP MOTO - Εξαγοράζει το όνομα της ιστορικής Morbidelli και αποκτά την πολυπόθητη ιταλική "βούλα"

Οι Κινέζοι κατακτούν εκ των έσω την Ιταλία, ανασταίνοντας τη μια μετά την άλλη εμβληματικές εταιρείες
Morbidelli
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

18/4/2024

Πάρτε βαθιά ανάσα. Η MBP MOTO, που ανήκει στο Keeway Group, που με τη σειρά του ανήκει στο Qianjiang Motorcycle Group (γνωστό και ως QJMOTOR), που ανήκει στο Geely Holding Group, αγόρασε μετά από διετείς διαπραγματεύσεις το όνομα της ιστορικής ιταλικής εταιρείας κατασκευής μοτοσυκλετών Morbidelli από τον γιο του ιδρυτή της, ώστε να προχωρήσει σε μια ακόμη αναβίωση ιστορικού ιταλικού ονόματος από τους Κινέζους, μετά τη Benelli. Και εγέννετο MGP Morbidelli!

Θυμίζουμε πως η MBP MOTO (Moto Bologna Passione) δημιουργήθηκε to 2021 από τον όμιλο QJ-MOTOR (στον οποίο ανήκει και η Benelli και η Keeway) με στόχο να προσφέρει μεγαλύτερου κυβισμού μοντέλα, με ιταλικό design, αέρα και όνομα, στο ευρωπαϊκό κοινό. Ουσιαστικά θέλει να αποτελέσει τον άμεσο ανταγωνιστή της Voge του ομίλου της Loncin.

Προσέξτε τώρα. To ντεμπούτο της MBP στην EICMA 2022 συνοδευόταν και από πληροφορίες που ανέφεραν πως αρχικά η εταιρεία στόχευε στο όνομα “Morbidelli and Benelli from Pesaro”, πριν προκύψουν νομικά προβλήματα με τους κατόχους του ονόματος της Morbidelli.

Πριν την EICMA, η MBP είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Ιταλία τον Μάιο του 2022 με τη γυμνή μοτοσυκλέτα M 502 N, με streetfighter στιλ, δυο προβολείς κάθετα τοποθετημένους, και απόδοση 48 hp, για οδήγηση με δίπλωμα Α2.

Morbidelli

Ιστορικά, η μη ενεργή εδώ και δεκαετίες εταιρεία Morbidelli είχε συνεργαστεί αγωνιστικά με την γειτονική κατασκευάστρια όπλων Benelli Armi τη δεκαετία του 1970, με μεγάλες επιτυχίες για την ομάδα Morbidelli Benelli Armi (MBA). Πέρα από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των εργοστασιακών αναβατών της, η ΜΒΑ κατασκεύαζε μοτοσυκλέτες και για άλλους αγωνιζόμενους στα 125 και 250 κυβικά.

Ενώ τώρα η συλλογή των 350+ ιστορικών μοτοσυκλετών της Morbidelli παρέμενε στο μουσείο με το ίδιο όνομα που είχε δημιουργήσει ο ιδρυτής της φίρμας, με τον Giancarlo Morbidelli να πάσχει από τη νόσο του Alzheimer, ο γιος τού Gianni μην μπορώντας να βρει αγοραστή για το μουσείο, έβγαλε πολλά από τα εκθέματα σε δημοπρασία μέσω του οίκου Bonhams. Τα υπόλοιπα κατέληξαν στο μουσείο Officine Benelli στο Pesaro.

Morbidelli

Βλέπουμε λοιπόν μια στενή σχέση Morbidelli, Benelli και Pesaro. Σύμφωνα τώρα με το ουγγρικό γραφείο πατεντών που συνεργάζεται με την Qianjiang στην Ευρώπη, η κινέζικη εταιρεία προσπάθησε να πατεντάρει την ονομασία Morbidelli MBP Pesaro τον Οκτώβριο του 2021, παράλληλα με το λογότυπο MBP -χωρίς αναφορά στον Morbidelli- που χρησιμοποιεί σήμερα η φίρμα.

Τον Φεβρουάριο του 2022 όμως, μια ιταλική νομική εταιρεία κατέθεσε ένσταση στη χρήση της φράσης Morbidelli MBP Pesaro, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον εντολοδότη της εταιρείας αυτής, αν και τον Ιούνιο του 2021 ο Gianni Morbidelli είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να προστατεύσει νομικά το επίθετο του και την εταιρεία Morbidelli. Μάλιστα τότε η ουγγρική φίρμα της Qianjiang είχε με τη σειρά της καταθέσει ένσταση στην προσπάθεια του Gianni.

Κάπως έτσι η MBP έκανε τελικά την εμφάνιση της στην Ιταλία και στην EICMA (προσθέτοντας στη γκάμα της και μοντέλα μικρότερου κυβισμού), δίχως να χρησιμοποιεί πουθενά τη λέξη Morbidelli. Όπως είχαμε γράψει τότε, “το μέλλον θα δείξει αν μετά τη Benelli οι Κινέζοι καταφέρουν να βάλουν στο χέρι και την Morbidelli.” Δυο χρόνια αργότερα, και στις 18/4/2024 η MBP ανακοινώνει την εξαγορά του ονόματος Morbidelli, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “ Το Centro Stile Morbidelli θα αναδυθεί στην Μπολόνια!”

Morbidelli

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε στο -αρκετά λυρικό- δελτίο τύπου της MBP: “Η συγχώνευση μεταξύ των δύο εμπορικών σημάτων, η οποία οδηγεί στη δημιουργία της μάρκας Morbidelli, έχει ως στόχο να επαναπροσδιορίσει το περίγραμμα της αριστείας της μοτοσυκλέτας και να συναρπάσει τους μοτοσικλετιστές από όλο τον κόσμο. Η καινοτομία, η δεξιοτεχνία, το πάθος και το ιταλικό στυλ είναι οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους γεννήθηκε η νέα εταιρεία και οι οποίοι θα χαρακτηρίζουν τα προϊόντα της.”

Dante Bustos, CMO του ομίλου Keeway: "Αυτή η εξαγορά αποτελεί απόδειξη της φιλοδοξίας της MBP Moto για αριστεία στον κλάδο της μοτοσυκλέτας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε μια ιστορική premium μάρκα όπως η Morbidelli στην οικογένειά μας. Θα μας επιτρέψει να συνδυάσουμε την κληρονομιά των αγώνων και της Made in Italy κατασκευής μοτοσυκλετών με το όραμά μας για το μέλλον της εταιρείας. Το πάθος μας για καινοτομία, σε συνδυασμό με την πλούσια κληρονομιά της Morbidelli, θα οδηγήσει στη δημιουργία μοτοσυκλετών με ένα απαράμιλλο μείγμα επιδόσεων, σχεδιασμού και ιστορίας. Το σλόγκαν της Morbidelli MBP είναι το ‘Beyond the Ride’.

Morbidelli

Η γκάμα της Morbidelli θα αποτελείται από μοτοσυκλέτες δρόμου και crossover από 125 έως 1000 cc (στα χιλιάρια έχουμε τόσο cruiser όσο και μεγάλο Adventure), και σκούτερ από 125 έως 500 cc. Τα πρώτα λανσαρίσματα θα αφορούν αρχικά την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και θα συνεχιστούν σε όλες τις χώρες όπου ο όμιλος Keeway έχει παρουσία. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων θα περιλαμβάνει επίσης μια πρώτη γκάμα ηλεκτρικών μοτοσικλετών και σκούτερ από το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Οι επενδύσεις και η στρατηγική είναι μακροπρόθεσμες. Το "Centro Stile Morbidelli" και ένα νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης θα δημιουργηθούν στην Μπολόνια, “στο όνομα της κληρονομιάς και του πάθους του Giancarlo Morbidelli”.

Διαβάστε ΕΔΩ ένα άρθρο του Alan Cathcart για τον Giancarlo Morbidelli.

Ετικέτες

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Υψηλή τεχνολογία κρατώντας την παραγωγή στην Ελλάδα
DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/5/2024

Με μία διαφορετική βραδινή εκδήλωση σε αέρα Μιλάνου με επίσημο ενδυματολογικό κώδικα, και ακριβώς όπως θα διοργάνωνε μία αντίστοιχη ιταλική εταιρεία, η ελληνική DNA High Performance Filters γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας της, σε ένα Gala που αναδείκνυε τα φίλτρα μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου, στον μέγιστο βαθμό.

Υπό την έννοια ενός εξαρτήματος που σε συντροφεύει σε όλη την διάρκεια ζωής της μοτοσυκλέτας καθώς δεν το αλλάζεις παρά μόνο το καθαρίζεις και το φροντίζεις, τα φίλτρα της DNA κερδίζουν επάξια τα φώτα της δημοσιότητας πριν κρυφτούν μέσα στο φιλτροκούτι, ή το αντικαταστήσουν σε κάποιο επόμενο στάδιο αναβάθμισης.

Κι από την στιγμή που βοηθούν τον κινητήρα να κερδίσει ίππους, βελτιώνοντας παράλληλα την καύση και την κατανάλωση, αποτελούν και το πρώτο στάδιο σε κάθε βελτίωση. Για αυτό και ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν την DNA είναι η αμεσότητα με την οποία παρουσιάζει τις προτάσεις της για τα νέα μοντέλα, ταυτόχρονα με την πρώτη τους εμφάνιση στα καταστήματα, πολλές φορές και νωρίτερα. Διότι πολλοί ιδιοκτήτες αγοράζουν φίλτρο της DNA με την παραγγελία της νέας μοτοσυκλέτας τους και πριν αυτή τους παραδοθεί!

Για να φτάσουν όμως να αποτελούν την πρώτη επιλογή, η οικογένεια Νικολαΐδη έδωσε έναν αγώνα να εδραιωθεί και να αποδείξει την αξία της, σε κάθε διαφορετική αγορά ανά την υφήλιο καθότι αποτελεί μία καθαρά εξαγωγική εταιρεία με την Ελλάδα να αποτελεί μικρό ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών της - Παρόλο που έχει υψηλό ποσοστό διείσδυσης στην ελληνική αγορά. Έπειτα από τον παραπάνω αγώνα, η DNA έδωσε -και δίνει συνεχώς- έναν ακόμη ξεχωριστό: Να κρατήσει την γραμμή παραγωγής εντός συνόρων, μία δύσκολη διαδικασία στην οποία εμμένει.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Όλη αυτή η ανοδική πορεία που αντανακλάται στην σημερινή εμπορική επιτυχία της DNA, αναπτύχθηκε σε μία συγκινητική συζήτηση που διεύθυνε ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, θέτοντας ερωτήσεις στα μέλη της οικογένειας. Παρουσιάστηκαν οι τρόποι, η αγωνία, οι θυσίες, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες πίσω από κάθε περίοδο της λειτουργίας της DNA, με την οικογένεια να τις μοιράζεται με τους καλεσμένους της, χωρίς να καταβάλλει προσπάθεια να κρύψει την συγκίνησή της.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Πολλές από αυτές τις ιστορίες και τις θυσίες, μπορούσε κανείς να τις καταχωρήσει σε κεφάλαια ανά όνομα φίλτρου, ένα στοιχείο που φανερώνει τον λόγο που όσα κατασκευάζει η DNA ξέφυγαν από το στάδιο του φίλτρου και έγιναν προϊόντα τεχνολογίας. Η αγωνιστική τους χρήση σε παγκόσμια πρωταθλήματα από εργοστασιακές ομάδες, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την παραπάνω θέση.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Στη συνέχεια της βραδινής εκδήλωσης η DNA Filters χαιρέτισε ένα προς ένα τους καλεσμένους της και ευχήθηκε για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα με περισσότερες εταιρείες που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας. Με την δεύτερη γενιά στο τιμόνι της εταιρείας και μία υγιέστατη σταδιακή παράδοση της σκυτάλης που αποτελεί “case study” για τα ελληνικά δεδομένα και την προσκόλληση στο micromanagement που κατά κόρον παρουσιάζουν οι ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων, η DNA τρέχει ήδη τις εξελίξεις ώστε στο επόμενο επετειακό Gala που θα διοργανώσει να έχει εδραιωθεί σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της εταιρείας:

 

Η DNA High Performance Filters γιόρτασε  με ένα εντυπωσιακό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας και υπεροχής.

     Την Τετάρτη στις 15 Μαΐου η εταιρεία DNA High Performance Filters επισφράγισε με ένα μοναδικό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Η δεξίωση πραγματοποιηθηκε στον κατάμεστο χώρο του Universe Live Stage, στην Αθήνα και είχε τρομερή επιτυχία, ενώνοντας πολλούς επιχειρηματίες από τον χώρο της μοτοσυκλέτας και του αυτοκινήτου, ορισμένους εκλεκτούς καλεσμένους από το εξωτερικό, εξαίρετους δημοσιογράφους του χώρου καθώς και σύσσωμους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

     Η βραδιά με παρουσιαστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ήταν γεμάτη με όμορφες εκπλήξεις, περιλάμβανε ομιλία από τους ιδρυτές της εταιρείας αναδεικνύοντας την πορεία της DNA από μια μικρή νεοφυή επιχείρηση σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία υψηλής απόδοσης φίλτρων. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ζωντανή μουσική, γκουρμέ δείπνο και μια ειδική παρουσίαση που ανέδειξε τα ορόσημα και τα επιτεύγματα της εταιρείας.

     Ο CEO της εταιρείας Ντίνος Νικολαΐδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, δηλώνοντας: "Αυτό το ορόσημο αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας μας καθώς και της αδιάκοπης υποστήριξης των πελατών μας.”

Ενώ ο Managing Director, Μάριος Νικολαΐδης συμπλήρωσε “ Είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την κληρονομιά της αριστείας μας." ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι: “ η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει νέα τεχνολογικά  έργα που θα ανεβάσουν την χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, στην κατάταξη των εξιδεικευμένων επιχειρήσεων του χώρου”.

     Η εκδήλωση υπογράμμισε τη δέσμευση της DNA High Performance Filters στην καινοτομία και την αριστεία, θέτοντας τις βάσεις για συνεχιζόμενη ανάπτυξη και επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

     Η βραδιά έκλεισε με πολλά χαμόγελα και την υπόσχεση για το επόμενο ραντεβού σε άλλα 20 χρόνια!

Ετικέτες