Μάχη Κινέζων και Ιταλών για τη χρήση του ονόματος Morbidelli

Qianjiang και MBP απέναντι στον γιο του ιδρυτή της ιταλικής φίρμας
Μάχη Κινέζων και Ιταλών για τη χρήση του ονόματος Morbidelli
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/12/2022

Στην EICMA 2022 παρουσιάστηκε επίσημα η νέα MBP, μια θυγατρική εταιρεία της Keeway για την ευρωπαϊκή αγορά, με premium μεγάλες μοτοσυκλέτες και scooter. Το δελτίο τύπου, και το site της MBP, αναλύει το όνομα σε “Moto Bologna Passione”, όμως φήμες αναφέρουν πως αρχικά η εταιρεία στόχευε στο όνομα “Morbidelli and Benelli from Pesaro”, πριν προκύψουν νομικά προβλήματα.

Πριν την EICMA, η MBP είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Ιταλία τον Μάιο του 2022 με τη γυμνή μοτοσυκλέτα M 502 N, με streetfighter στιλ, δυο προβολείς κάθετα τοποθετημένους, και απόδοση 48 hp, για οδήγηση με δίπλωμα Α2.

Θυμίζουμε εδώ πως η Keeway με τη σειρά της ανήκει στο κινέζικο Qianjiang Group, το οποίο έχει υπό τη σκέπη του τόσο την QJ Motor όσο και τη Benelli -που προέρχεται από το Pesaro.

Αφήνοντας για λίγο τους Κινέζους και πιάνοντας τους Ιταλούς, όσον αφορά στην -μη ενεργή πλέον- ιστορική εταιρεία Morbidelli, εκείνη είχε συνεργαστεί αγωνιστικά με την γειτονική κατασκευάστρια όπλων Benelli Armi τη δεκαετία του 1970, με μεγάλες επιτυχίες για την ομάδα Morbidelli Benelli Armi (MBA). Πέρα από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των εργοστασιακών αναβατών της, η ΜΒΑ κατασκεύαζε μοτοσυκλέτες και για άλλους αγωνιζόμενους στα 125 και 250 κυβικά.

Ενώ τώρα η συλλογή των 350+ ιστορικών μοτοσυκλετών της Morbidelli παρέμενε στο μουσείο με το ίδιο όνομα που είχε δημιουργήσει ο ιδρυτής της φίρμας, με τον Giancarlo Morbidelli να πάσχει από τη νόσο του Alzheimer, ο γιος τού Gianni μην μπορώντας να βρει αγοραστή για το μουσείο, έβγαλε πολλά από τα εκθέματα σε δημοπρασία μέσω του οίκου Bonhams. Τα υπόλοιπα κατέληξαν στο μουσείο Officine Benelli στο Pesaro.

Βλέπουμε λοιπόν μια στενή σχέση Morbidelli, Benelli και Pesaro. Σύμφωνα τώρα με το ουγγρικό γραφείο πατεντών που συνεργάζεται με την Qianjiang στην Ευρώπη, η κινέζικη εταιρεία προσπάθησε να πατεντάρει την ονομασία Morbidelli MBP Pesaro τον Οκτώβριο του 2021, παράλληλα με το λογότυπο MBP -χωρίς αναφορά στον Morbidelli- που χρησιμοποιεί σήμερα η φίρμα.

Τον Φεβρουάριο του 2022 όμως, μια ιταλική νομική εταιρεία κατέθεσε ένσταση στη χρήση της φράσης Morbidelli MBP Pesaro. Για την ώρα κανείς δεν γνωρίζει τον εντολοδότη της εταιρείας αυτής, αν και τον Ιούνιο του 2021 ο Gianni Morbidelli είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να προστατεύσει νομικά το επίθετο του και την εταιρεία Morbidelli. Μάλιστα τότε η ουγγρική φίρμα της Qianjiang είχε με τη σειρά της καταθέσει ένσταση στην προσπάθεια του Gianni.

Κάπως έτσι η MBP έκανε τελικά την εμφάνιση της στην Ιταλία και στην EICMA (προσθέτοντας στη γκάμα της και μοντέλα μικρότερου κυβισμού), δίχως να χρησιμοποιεί πουθενά τη λέξη Morbidelli, γεγονός που δείχνει πως, τουλάχιστον για την ώρα, ο Gianni Morbidelli βγαίνει νικητής στην ιταλό-κινεζική σύρραξη. Το μέλλον θα δείξει αν μετά τη Benelli οι Κινέζοι καταφέρουν να βάλουν στο χέρι και την Morbidelli.

Διαβάστε ΕΔΩ την ιστορία του Giancarlo Morbidelli, σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Alan Cathcart.

Ετικέτες

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό οχτακύλινδρο Gold Wing!

Πατέντες δείχνουν ότι η GWM ετοιμάζει οχτακύλινδρο boxer
boxer china motomag
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/4/2024

Σύμφωνα με πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας η κινεζική εταιρεία Great Wall Motor (GWM) ετοιμάζει έναν boxer κινητήρα με οχτώ κυλίνδρους, τον οποίο θα χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτες, θέλοντας να κάνει με εκκωφαντικό τρόπο την είσοδό της στον κόσμο των δύο τροχών.

Αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών ξεκίνησαν με μικρού κυβισμού δίκυκλα, βλέπουμε ότι σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν και σε χωράφια που μέχρι τώρα δεν είχαν σπείρει τον δικό τους καρπό, εμφανίζοντας συνεχώς νέα μοντέλα με μεγαλύτερους κυβισμούς και περισσότερους κυλίνδρους από πριν.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως φαίνεται, όμως, ένας κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα, η GWM, θέλει να ακολουθήσει την αντίστροφη οδό, μπαίνοντας με θόρυβο στον κόσμο των δύο τροχών. Αφορμή στάθηκε ένα βίντεο του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της GWM, του κινέζου δισεκατομμυριούχου Wei Jianjun. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά του δίκτυα, φαίνεται στο φόντο μία μοτοσυκλέτα καλυμμένη από μία κουκούλα, με το μπροστινό της τμήμα επιμελώς ξεσκέπαστο.

Από εκεί λοιπόν άρχισε να ξετυλίγεται ο μίτος της GWM, που στην πορεία έφερε στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια από τις πατέντες της. Ήδη η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον χώρο των αυτοκινήτων, με SUV, ηλεκτρικά και πολυτελή οχήματα, κάτω από ξεχωριστές επωνυμίες, που όμως όλες ανήκουν στην ομπρέλα της Great Wall Motor.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Όπως βλέπουμε στα σχέδια, ο κινητήρας που ετοιμάζεται είναι οχτακύλινδρος boxer, θυμίζοντας αρκετά τον εξακύλινδρο της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει το θρυλικό τουριστικό της μοντέλο, Gold Wing. Αν και φημολογείται ότι ο κυβισμός θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πλησιάζοντας τα 2.000 κυβικά (σε αντίθεση με τα 1.833 του Χρυσού Φτερού του Big H) και με δύο επιπλέον κυλίνδρους, φαίνεται ότι ο κινητήρας της GWM δανείζεται πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία από τους Ιάπωνες. Αρχικά, όπως συμβαίνει και στο Gold Wing, η μετάδοση εντοπίζεται στο κάτω μέρος του κινητήρα, με στόχο τον όσο γίνεται περιορισμό του μεγέθους του και την συγκέντρωση των μαζών στο γεωμετρικό κέντρο της μοτοσυκλέτας. Οι πατέντες δείχνουν επίσης ότι η κινεζική εταιρεία χρησιμοποιεί σύστημα διπλού συμπλέκτη (DCT), με την τελική μετάδοση να γίνεται με άξονα, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η Honda.

Για την ψύξη του οριζόντια τοποθετημένου στροφάλου και των κάθετα τοποθετημένων κυλίνδρων, βλέπουμε ότι για ακόμα μία φορά η GWM ακολουθεί τον δρόμο που άνοιξε η Honda. Εφαρμόζει δηλαδή πάνω σε κάθε μία από τις δύο κεφαλές ένα ψυγείο με αεραγωγούς, για την αποτελεσματική ψύξη της περίεργης διάταξης. Ο κινητήρας, όμως της GWM χρησιμοποιεί δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους σε κάθε κεφαλή, αντί για έναν που βρίσκουμε στον αντίστοιχης διάταξης εξακύλινδρο του Big H.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Συνδυάζοντας τώρα όλα τα παραπάνω, με το γεγονός ότι αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία μοιάζει να είναι μία τουριστική μοτοσυκλέτα, έχουμε και το λογικό συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, μιλάμε για έναν ανταγωνιστή της θρυλικής θηριώδους ιαπωνικής μοτοσυκλέτας. Ένα ακόμα μοντέλο που οι πληροφορίες θέλουν να εξοπλίζεται με τον ίδιο κινητήρα, αποτελεί ξανά ευθεία αναφορά στην Honda και θα θυμίζει το cruiser μοντέλο της, Rune, το οποίο χρησιμοποιούσε επίσης τον εξακύλινδρο boxer των 1.800 κυβικών, χωρίς όμως να ακολουθήσει την επιτυχία του Gold Wing.

Great Wall Motor – Προ των πυλών το κινεζικό Gold Wing!

Αναμφίβολα, τα μικρού και μεσαίου κυβισμού μοντέλα με απλή αρχιτεκτονική και χαμηλό κόστος κατασκευής είναι αυτά που φέρνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων στα ταμεία μίας εταιρείας. Αυτά όμως που την διαφημίζουν και ρίχνουν πάνω της όλα τα βλέμματα, είναι οι ναυαρχίδες της. Όσο μεγαλύτερη η υπερβολή μάλιστα, τόσο περισσότερο προκαλούν, αυξάνοντας τις μετοχές της εκάστοτε εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν στην γκάμα τους μοντέλα που είναι πανάκριβα στην κατασκευή και πολλές φορές δεν θα βγάλουν πίσω ούτε καν αυτά που χρειάστηκαν για την κατασκευή τους. Αυτό φαίνεται ότι θέλει να κάνει τώρα και η Great Wall Motor. Και έχει την οικονομική επιφάνεια να το πράξει, με τον ιδιοκτήτη της, Wei Jianjun, να συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας.