Μάχη Κινέζων και Ιταλών για τη χρήση του ονόματος Morbidelli

Qianjiang και MBP απέναντι στον γιο του ιδρυτή της ιταλικής φίρμας
Μάχη Κινέζων και Ιταλών για τη χρήση του ονόματος Morbidelli
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/12/2022

Στην EICMA 2022 παρουσιάστηκε επίσημα η νέα MBP, μια θυγατρική εταιρεία της Keeway για την ευρωπαϊκή αγορά, με premium μεγάλες μοτοσυκλέτες και scooter. Το δελτίο τύπου, και το site της MBP, αναλύει το όνομα σε “Moto Bologna Passione”, όμως φήμες αναφέρουν πως αρχικά η εταιρεία στόχευε στο όνομα “Morbidelli and Benelli from Pesaro”, πριν προκύψουν νομικά προβλήματα.

Πριν την EICMA, η MBP είχε κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην Ιταλία τον Μάιο του 2022 με τη γυμνή μοτοσυκλέτα M 502 N, με streetfighter στιλ, δυο προβολείς κάθετα τοποθετημένους, και απόδοση 48 hp, για οδήγηση με δίπλωμα Α2.

Θυμίζουμε εδώ πως η Keeway με τη σειρά της ανήκει στο κινέζικο Qianjiang Group, το οποίο έχει υπό τη σκέπη του τόσο την QJ Motor όσο και τη Benelli -που προέρχεται από το Pesaro.

Αφήνοντας για λίγο τους Κινέζους και πιάνοντας τους Ιταλούς, όσον αφορά στην -μη ενεργή πλέον- ιστορική εταιρεία Morbidelli, εκείνη είχε συνεργαστεί αγωνιστικά με την γειτονική κατασκευάστρια όπλων Benelli Armi τη δεκαετία του 1970, με μεγάλες επιτυχίες για την ομάδα Morbidelli Benelli Armi (MBA). Πέρα από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των εργοστασιακών αναβατών της, η ΜΒΑ κατασκεύαζε μοτοσυκλέτες και για άλλους αγωνιζόμενους στα 125 και 250 κυβικά.

Ενώ τώρα η συλλογή των 350+ ιστορικών μοτοσυκλετών της Morbidelli παρέμενε στο μουσείο με το ίδιο όνομα που είχε δημιουργήσει ο ιδρυτής της φίρμας, με τον Giancarlo Morbidelli να πάσχει από τη νόσο του Alzheimer, ο γιος τού Gianni μην μπορώντας να βρει αγοραστή για το μουσείο, έβγαλε πολλά από τα εκθέματα σε δημοπρασία μέσω του οίκου Bonhams. Τα υπόλοιπα κατέληξαν στο μουσείο Officine Benelli στο Pesaro.

Βλέπουμε λοιπόν μια στενή σχέση Morbidelli, Benelli και Pesaro. Σύμφωνα τώρα με το ουγγρικό γραφείο πατεντών που συνεργάζεται με την Qianjiang στην Ευρώπη, η κινέζικη εταιρεία προσπάθησε να πατεντάρει την ονομασία Morbidelli MBP Pesaro τον Οκτώβριο του 2021, παράλληλα με το λογότυπο MBP -χωρίς αναφορά στον Morbidelli- που χρησιμοποιεί σήμερα η φίρμα.

Τον Φεβρουάριο του 2022 όμως, μια ιταλική νομική εταιρεία κατέθεσε ένσταση στη χρήση της φράσης Morbidelli MBP Pesaro. Για την ώρα κανείς δεν γνωρίζει τον εντολοδότη της εταιρείας αυτής, αν και τον Ιούνιο του 2021 ο Gianni Morbidelli είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να προστατεύσει νομικά το επίθετο του και την εταιρεία Morbidelli. Μάλιστα τότε η ουγγρική φίρμα της Qianjiang είχε με τη σειρά της καταθέσει ένσταση στην προσπάθεια του Gianni.

Κάπως έτσι η MBP έκανε τελικά την εμφάνιση της στην Ιταλία και στην EICMA (προσθέτοντας στη γκάμα της και μοντέλα μικρότερου κυβισμού), δίχως να χρησιμοποιεί πουθενά τη λέξη Morbidelli, γεγονός που δείχνει πως, τουλάχιστον για την ώρα, ο Gianni Morbidelli βγαίνει νικητής στην ιταλό-κινεζική σύρραξη. Το μέλλον θα δείξει αν μετά τη Benelli οι Κινέζοι καταφέρουν να βάλουν στο χέρι και την Morbidelli.

Διαβάστε ΕΔΩ την ιστορία του Giancarlo Morbidelli, σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Alan Cathcart.

Ετικέτες

Νέα τροπολογία για την έκδοση στοιχείων κυκλοφορίας ρυμουλκούμενων - τρέιλερ

Η νέα τροπολογία περιορίζεται σε όσους διαθέτουν Ε.Σ.Ρ. που εκδόθηκε πριν την 29η Δεκεμβρίου 2023
motomag Νέα τροπολογία για την έκδοση στοιχείων κυκλοφορίας ρυμουλκούμενων - τρέιλερ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ για την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2023 η οποία προσπάθησε να αποσαφηνίσει -όσο το δυνατόν- τι ισχύει εν τέλει με τις ρυθμίσεις για τα ρυμουλκούμενα – τρέιλερ.

Τώρα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με σχετική τροπολογία ενεργοποιεί μία ειδική ρύθμιση στο ζήτημα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα - τρέιλερ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως ειδικού σκοπού μη μεταφοράς εμπορευμάτων.

Με τη νέα αυτή νομοθετική διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ρυμουλκούμενων – τρέιλερ, που είχαν παλαιότερα τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία με ειδικά σημειώματα ρυμούλκησης (Ε.Σ.Ρ.) και δεν είχαν εκδώσει στοιχεία κυκλοφορίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προέβλεπε η υπ’ αρ. 2805/2021 Υπουργική Απόφαση (δηλαδή, μέχρι 29/12/2023), να εκδώσουν στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες), κατόπιν καταβολής παραβόλου, ύψους 200 ευρώ και εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε μηνών, μετά τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.

Επιπλέον, με σκοπό τη διευκόλυνση της ομαλής και απρόσκοπτης διεκπεραίωσης των εργασιών των πολιτών, παρέχεται η δυνατότητα τουλάχιστον έως τέλος Σεπτεμβρίου 2024, να τίθενται νομίμως σε κυκλοφορία τα ρυμουλκούμενα – τρέιλερ, εφόσον ήδη διαθέτουν ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης.

Τονίζεται ότι, σύμφωνα με τη στρατηγική προτεραιότητα της οδικής ασφάλειας και για λόγους συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η νέα διάταξη δεν διευρύνει αόριστα το πεδίο των δικαιούχων της ρύθμισης, αλλά περιορίζεται αυστηρά σε όσους διαθέτουν Ε.Σ.Ρ. που εκδόθηκε πριν την 29η Δεκεμβρίου 2023.