MBP: Η νέα μάρκα της Keeway για την Ευρώπη

Μέλος του ομίλου QJ-Motor
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/5/2022

Η MBP είναι μια νέα μάρκα μοτοσυκλετών που δημιουργήθηκε από τον όμιλο QJ-MOTOR (στον οποίο ανήκει και η Benelli και η Keeway) με στόχο να προσφέρει μεγαλύτερου κυβισμού μοντέλα στο ευρωπαϊκό κοινό. Ουσιαστικά θέλει να αποτελέσει τον άμεσο ανταγωνιστή της Voge του ομίλου της Loncin.

Μπερδευτήκατε; Λογικό είναι να μην γίνεται κατανοητή η στρατηγική της QJ-Motor με την πρώτη ματιά και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα παρατηρώντας την πρώτη μοτοσυκλέτα που παρουσίασε η MBP για την ευρωπαϊκή αγορά, την M502 N.

Παρά το γεγονός πως ο όμιλος QJ-Motor έχει ήδη τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα του Benelli TRK 502, τον οποίο χρησιμοποιεί και στα αντίστοιχα μοντέλα της QJ για την κινέζικη αγορά, εν τούτοις, η μοτοσυκλέτα της MBP έχει έναν διαφορετικό κινητήρα, που βασίζεται σχεδιαστικά στους κινέζικους κλώνους του Honda CB500, αλλά με 486 κυβικά αντί των 471 κυβικών που έχει ο κινητήρας της Honda και των περισσότερων αντίγραφών του από την Κίνα. Έχει απόδοση 48 ονομαστικών ίππων και είναι φυσικά προδιαγραφών Euro5, ενώ η τιμή της στην Ιταλία ανακοινώθηκε στα 5.999€.

Η γυμνή M502 N έχει εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από κάθε άλλο γυμνό του ομίλου της QJ-Motor και τα περιφερειακά είναι αρκετά προσεγμένα ως προς την ποιότητά τους, καθώς διαθέτει φρένα της J.Juan που είναι πλέον θυγατρική της Brembo, ABS της Bosch, αναρτήσεις της KYB και έγχρωμη οθόνη TFT 4,2”.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων της Keeway Γερμανίας, η δημιουργία της MBP θα δώσει τη δυνατότητα στους dealer της Keeway να επεκταθούν εμπορικά στις μεγαλύτερες κατηγορίες, όπως είναι η Α2 κατηγορία διπλωμάτων. 

 

H Royal Enfield ετοιμάζει Himalayan 440 και Scram 450

Himalayan και Scram ανταλλάσσουν κινητήρες για να δημιουργήσουν δύο νέα μοντέλα
royal enfield scram 450
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

27/4/2026

Το πρώτο Himalayan με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα LS410 (εκ του Long Stroke) που βγήκε στις αγορές το 2021 είναι μια ιστορικής σημασίας μοτοσυκλέτα για τη Royal Enfield, καθώς μας σύστησε στον πρώτο σύγχρονο κινητήρα της μετά από πολλές δεκαετίες με τους παλαιάς τεχνολογίας μονοκύλινδρους των αξέχαστων Bullet 350 και 500.

Στην πορεία ήρθε μια νέα, πιο σύγχρονη υγρόψυκτη πτέρυγα με την εμφάνιση του μονοκύλινδρου κινητήρα Sherpa 450 που μας πρωτοσυστήθηκε με το νέο Himalayan 450, αλλά η Royal Enfield δεν ξεχνά τη μοτοσυκλέτα που εγκαινίασε τη νέα εποχή που έχει φέρει πλέον ρεκόρ πωλήσεων στην ινδική εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ινδικού Τύπου, η Royal Enfield ετοιμάζεται να αναβιώσει το αερόψυκτο Himalayan φορώντας του τον μονοκύλινδρο κινητήρα του Scram 440. Πρόκειται για ένα μοτέρ που εξελίχθηκε πάνω στον LS410 μεγαλώνοντας τον κυβισμό του στα 443 cc (μετονομασμένος σε LS440), με συνοδευόμενα μικρά οφέλη στην απόδοση που περιγράφονται από μέγιστη ισχύ 25.4 hp και ροπή 3,5 kgm (24.3 hp / 3,3 kgm ο LS411).

Η μοτοσυκλέτα αναμένεται να έχει την εμφάνιση του πρώτου Himalayan 411 και ανάλογο εξοπλισμό, δηλαδή τροχούς 21-17 ιντσών (μπρος-πίσω), ABS με δυνατότητα απενεργοποίησης και σύστημα πλοήγησης Tripper.

Παράλληλα όμως, η Royal Enfield σχεδιάζει και την επιστροφή του Scram με τον υγρόψυκτο κινητήρα Sherpa. Αυτό μεταφράζεται σε ένα νέο scrambler μοντέλο με αισθητά αυξημένη απόδοση με τον υγρόψυκτο μονοκύλινδρο των 450 cc που αποδίδει 40hp και 4,1 kgm.

Εδώ η Royal Enfield σχεδιάζει την πλήρη ανανέωση του Scram, καθώς έχει διαρρεύσει ένα σχέδιο της υπό εξέλιξη μοτοσυκλέτας (κεντρική εικόνα) που μας δείχνει μια εντελώς διαφορετική σχεδίαση από το Scram 440 που κυκλοφόρησε και στην ελληνική αγορά. Στο νέο σχέδιο βλέπουμε μια σιλουέτα που θυμίζει πολύ Guerilla 450 με άλλη σέλα και ουρά, αλλά και μια ειδοποιό διαφορά: τροχό 19 ιντσών μπροστά, αντί 17 του Guerilla.

Κατά τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ινδικά μέσα, αμφότερα τα νέα αυτά μοντέλα δεν αναμένονται άμεσα στις αγορές, αλλά πιθανότατα θα παρουσιαστούν μέσα στο 2027.

Ετικέτες